24 Μαρ 2008

ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ BLOGGING

.

[Η εικόνα είναι από το βιβλίο "ΦΙΛΟΚΟΣΜΙΑ, Μια πρόταση για το μέλλον της ανθρωπότητας" του Παρασκευά Ν. Παρασκευόπουλου, Καθηγητή Ε.Μ.Πολυτεχνείου. Το πλήρες κείμενο του βιβλίου μπορείτε να το βρείτε εδώ
ΔΕΝ είμαι ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ούτε και έχω διαβάσει το βιβλίο του, έριξα όμως μια ματιά και μού φάνηκε πολύ ενδιαφέρον]



ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΙ BLOGGERS

Το κατεστημένο είναι αυτό που λέει και το όνομά του. Κατεστημένο. Από τη μιά έχει ήδη ΚΑΤΑΣΤΕΙ κάτι, δηλαδή είναι ήδη «φτιαγμένο», από την άλλη διαθέτει και ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, από ΜΑΓΑΖΑΚΙ έως και ΜΑΓΑΖΑΡΑ.

Εξ’ ορισμού ο κατεστημένος φοβάται τον νεοεισερχόμενο. Γιατί όταν αυτός δεν είναι σαφέστατα πελάτης, είναι δυνάμει ανταγωνιστής. Κι από τον πελάτη έχει να ΚΕΡΔΙΣΕΙ, ενώ από τον δυνάμει ανταγωνιστή έχει μόνο να χάσει, έτσι τουλάχιστον αυτός πιστεύει.

Γιατί λοιπόν οι κατεστημένοι εκδότες, οι κατεστημένοι δημοσιογράφοι, οι κατεστημένοι λογοτέχνες, οι κατεστημένοι γενικώς, να βλέπουν με καλό μάτι την φωνή των blogger; Του συρφετού μας αυτού των ετερόκλητων ανθρώπων που ο καθένας μας διεκδικεί μια ΦΩΝΗ; Και μάλιστα ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ από το κατεστημένο;

Οι ανεξέλεγκτες φωνές είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ για το κατεστημένο. Τόσο για το κατεστημένο των εκδοτών και των ΜΜΕ, όσο και για το ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ γενικά.

Επειδή όμως το κατεστημένο δεν μπορεί ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΆΤΩΝ να αγνοήσει τελείως αυτό το ανεπανάληπτο στην ανθρώπινη ιστορία κατακλυσμιαίο φαινόμενο, που λέγεται blogging, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ. Ένας τρόπος είναι η γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Ένας άλλος τρόπος είναι η «δωροδοκία», με δημοσιεύματα, χαϊδολογήματα, συνεντεύξεις, συνεργασίες, με σκοπό την εξουδετέρωση μέσω της συναλλαγής, και την τελική αφομοίωση.

Ο πιο συνηθισμένος όμως τρόπος άμυνας του Συστήματος, αυτός που βλέπω καθημερινά γύρω μου εδώ στην ελληνική πραγματικότητα, είναι η ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ του μέσου, μέσω της προβολής των αρνητικών του στοιχείων μεγεθυσμένων στο πολλαπλάσιο, και της αποσιώπησης κάθε θετικού.

Έτσι ερμηνεύονται και τα τόσα αρνητικά δημοσιεύματα για το Διαδίκτυο στον ελληνικό τύπο και στην τηλεόραση, που είναι πολλές φορές γεμάτα από ανεύθυνη κινδυνολογία έως και απροκάλυπτη συκοφαντία. Ο παλιός κόσμος τρέμει την νέα γενιά των παιδιών, κι εμάς τους λίγο μεγαλύτερους, που δεν ενημερωνόμαστε από την ελεγχόμενη τηλεόραση και τις διαπλεκόμενες εφημερίδες, αλλά ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Που μιλάμε ξένες γλώσσες και δεν περιοριζόμαστε στην ελληνική πραγματικότητα, που ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ στο διαδίκτυο, συζητούμε στο διαδίκτυο, ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ και ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΟΥΜΕ στο Διαδίκτυο.

Αλλά η πιο ύπουλη μέθοδος του πολέμου τους απέναντι στο νέο και στο ανεξέλεγκτο, είναι η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΩΝ και των ΠΙΟ ΑΝΩΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ για προβολή από το Σύστημα.

Όταν στο ελληνικό Διαδίκτυο, για παράδειγμα, γίνονται τόσες και τόσες αξιόλογες συζητήσεις, ακούγονται τόσες συγκλονιστικές γνώμες, γίνεται κριτική της επικαιρότητας σε υψηλό επίπεδο, και γράφονται τόσα και τόσα λογοτεχνικά διαμάντια, δεν είναι τουλάχιστον περίεργο, κύριε τάδε «Επώνυμε» δημοσιογράφε, να επιλέγεις να προβάλεις στην εφημερίδα σου ή στο free press σου ή ό,που αλλού, στην καλύτερεη περίπτωση τα πιο ανώδυνα (όσο κι αν αυτοδιαφημίζονται σαν "ασεβή"), και στην χειρότερη τους bloggers σαν εκβιαστές και συκοφάντες;

ΤΙ μπορεί να σημαίνει αυτό; ΌΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΣ, ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ, φυλάγοντας και τα νώτα του, μην τυχόν και προωθήσει κανέναν άνθρωπο που έχει κάτι να πει, και χάσει αυτός την ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ του θέση στην ιεραρχία, ΜΗΝ ΤΥΧΌΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΆΛΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ.

Και όταν τα πράγματα σκουραίνουν, τότε ο Δερβέναγας των ΜΜΕς απαξιώνει συλλογικά τους bloggers σαν φθονερά υποκείμενα, στηλιτεύει συνολικά το μέσο σαν σιχαμερό, μικροπρεπές, ανάξιο λόγου, και όλα εντάξει.

Αυτοί είναι στην μικρή μικρή μας χώρα οι κανόνες του παιχνιδιού, από πολύυυυ παλιά, σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Γιατί να ξεφύγει το blogging, όταν μαστίζεται από αυτά τα ήθη και αυτά τα έθιμα η πολιτική, η λογοτεχνία, τα ΜΜΕ, όλοι οι καλλιτεχνικοί χώροι, η επιστήμη (στα Πανεπιστήμια να δεις τι χαμός γίνεται)… Δεν πρόκειται βέβαια για νεοελληνική πρωτοτυπία, αλλά για πανανθρώπινο φαινόμενο, που όμως στην Ελλάδα έχει την τιμητική του. Να τσακίζει ο Κατεστημένος κάθε τι που θα μπορούσε αν απειλήσει το status του, χωρίς να ενδιαφέρεται για την κοινή πρόοδο και για το κοινό καλό. Ενώ άλλοι λαοί βάζουν το κοινό καλό μπροστά από το ατομικό τους μικροπρεπές συμφέρον, υποστηρίζοντας και προωθώντας τους άξιους, αντί να τους θάβουν. Γι αυτό προοδεύουν άλλοι λαοί και όχι εμείς, την ώρα που εμείς πνιγόμαστε στον ΦΘΟΝΟ και στην ΜΙΚΡΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Το έσχατο και πιο δυναμικό τους όπλο, των κατεστημένων, είναι η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ. Δεν θα μού κάνουν βέβαια την χάρη να μού επιτεθούν ανοιχτά, αλλά σίγουρα από κάπου θα μού την σφυρίξουν, την ρετσινιά ότι «πήραν τα μυαλά μου αέρα»…. και ότι είμαι δήθεν ΕΓΩ μικροπρεπής και φθονερός… Στην τελική, μπορεί και να είμαι, μπορεί και να μην είμαι, αλλά φυσικά δεν θα το πω εγώ αυτό.

Αυτά τα επιθετικά για τώρα. Στο τέλος όμως, η νίκη θα είναι δική μας, να το ξέρετε καλά αυτό, και να τρέμετε, κύριοι Κατεστημένοι….

ΜΑΥΡΟΣ ΑΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΓΑΤΟΣ




6 σχόλια:

Unknown είπε...

Προσωπικά, όσον αφορά το blogging και, κυρίως, τους blogger κρατάω (πολύ) μικρό καλάθι. Νομίζω (και σου το 'χω ξαναγράψει νομίζω) πως τα blog είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας, και μάλιστα ενός μάλλον προνομιούχου κομματιού της. Προνομιούχου από την άποψη ότι έχει τους στοιχειώδης πόρους και κυρίως το χρόνο ν' ασχολείται. Υπάρχουν διαμάντια, υπάρχει ακι σαβούρα. Αλλά όσο το λεγόμενο «κίνημα των blogger» ενδοσκοπεί ναρισσιστικά τον μικρόκοσμό του είναι ακίνδυνο, όσο δυνατά κι αν φωνάζει.

Surrealist είπε...

Συμφωνώ ακριβώς με όσα διατυπώθηκαν στην ανάρτηση (με τίποτα άλλο...)και χωρίς το εγκατεστημένο - κατεστημένο... όσο και να διαιρέσουν
οι bloggers αδιαίρετοι είναι, αν είναι bloggers...

καλημέρα

Pan είπε...

Καλησπέρα.

Εύστοχος μέχρι κεραίας.

Μου επιτρέπεις να το αναδημοσιεύσω;

Sissi Soko είπε...

Η μητέρα μου χάρη στη δυσφήμηση νομίζει ότι ο "εθισμός" στο διαδίκτιο είναι ισοδύναμο με ναρκωτικά!
Και είναι και μορφωμένη.

elias είπε...

Αιχμή του δόρατος της συκοφαντίας είναι ο ξενοφοβικός όρος "παγκοσμιοποίηση" που έχουν κατασκευάσει οι τοπικοί ταγοί του έθνους μας. Ο όρος αυτός λειτουργεί σαν φίλτρο που μας απομονώνει από τις εξελίξεις στο κόσμο και φυσικά με αυτό το τρόπο προστατεύονται τα συμφέροντα των τοπικών εκδοτών, οι οποίοι έτσι κατοχυρώνουν το μονοπώλιο στην ενημέρωση (με τα συνακόλουθα βέβαια μπόνους σε δημόσια έργα κλπ). Θύμα της συντεχνιακής αυτής πρακτικής είναι ολόκληρος λαός ο οποίος απομονώνεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις, και ειδικά οι νέοι. Εμείς που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο έχουμε στα χέρια μας ίσως το δυνατότερο μέσο για να σπάσουμε αυτό το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολυφωνία είναι η μαγιά της δημοκρατίας και αντίθετα κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς, ακόμα και το ελληνικό που το κάνει με το δικό του άγαρμπο τρόπο, πρώτα απ΄ όλα προσπαθεί να ελέγξει την ενημέρωση. Στο πλαίσιο των παραπάνω θέλω να διαμαρτυρηθώ για την αχαρακτήριστη λογοκρισία από τη κρατική τηλεόραση της διαμαρτυρίας των θιβετιανών κατά την τελετή της αφής.

balabala bambaluna ( pink, of course ) είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΣ!
ΠΟΛΥ ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ (? ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΕΤΣΙ?) ΕΙΝΑΙ Ο VRENNUS. KATSE ΝΑ ΡΙΞΩ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ.
ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΤΗ ΒΟΛΤΑ ΜΟΥ,
ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ, ΤΕΤΟΙΑΝ ΩΡΑ,
BALABALA BAMBALUNA