4 Μαρ 2008

ΨΥΧΟύΛΑ


Είναι ένα μικρό, φτερωτό, ανυπεράσπιστο ζωάκι, που λέγεται Ψυχή. Ο καθένας μας έχει από ένα, όσο ζει.


Όλες οι Ψυχές γεννιούνται Όμορφες. Όμως οι Ψυχές είναι πολύ φιλοπερίεργα κι ευαίσθητα ζωάκια. Από την ώρα που γεννιόμαστε ρουφάνε αχόρταγα εντυπώσεις, χωρίς κανένα φραγμό. Τίποτα δεν αφήνει ανεπηρέαστο μια Ψυχή: Κάθε ερέθισμα, Φώς, Ήχος, Αφή, Γεύση, Οσμή, αλλά κυρίως, οι Άλλες Ψυχές, επηρεάζουν και διαμορφώνουν την Ψυχή, που αλλάζει συνεχώς. Έτσι, η κάθε Ψυχή είναι μοναδική στον κόσμο.

Με το πέρασμα του Χρόνου άλλες Ψυχές ομορφαίνουν, κι άλλες ασχημαίνουν. Όσο πιό πολλή Ομορφιά ρουφήξει μια Ψυχή, τόσο πιό Όμορφη γίνεται, και το αντίστροφο: μια Ψυχή που φτερουγίζει μέσα στην Ασχήμια, χάνει σιγά σιγά την Ομορφιά της και ασχημίζει. Κι όμως, όλες οι Ψυχές, Όμορφες, Άσχημες και Αδιάφορες, μοιάζουν μεταξύ τους, σαν παραλλαγές στο ίδιο μουσικό θέμα- ακόμα κι αν φαινομενικά τις χωρίζουν αβυσσαλέες διαφορές.

Αναπόσπαστα κομμάτια μιάς Ψυχής είναι ο Έρωτας και ο Πόνος. Άλλες Ψυχές απαντούν στον Έρωτα και στον Πόνο με Ασχήμια, άλλες με Αδιαφορία, άλλες με Ομορφιά. Εκείνες που απαντούν με Ομορφιά, είναι οι Όμορφες Ψυχές. Όσο πιο πολύ ερωτευτεί μια Όμορφη Ψυχή, όσο πιό πολύ πονέσει μια Όμορφη Ψυχή, τόσο πιο πολύ ομορφαίνει, κι όσο πιό πολύ ομορφαίνει μια Ψυχή, τόσο πιό πολύ ερωτεύεται, και τόσο πιό πολύ πονά. Οι πιο Όμορφες απ’ όλες τις Ψυχές είναι εκείνες που έχουν ερωτευτεί κι έχουν πονέσει πάρα πολύ.

Όταν μια Όμορφη Ψυχή πονέσει, δακρύζει, και το Δάκρυ της είναι αγνή, καθαρή Ομορφιά. Όταν μια Όμορφη Ψυχή πονέσει πολύ, τραγουδάει, και το Τραγούδι της είναι αγνή, καθαρή Ομορφιά. Όταν μια Όμορφη Ψυχή πονέσει πάρα πολύ, ματώνει, και το Αίμα της είναι αγνή, καθαρή Ομορφιά.

Όταν ο Έρωτας εγκαταλείψει την Ψυχή, και μένει μόνος σύντροφός της ο Πόνος, τότε πεθαίνουμε, και η Ψυχή μας σβήνει μαζί μας, σαν τη φλόγα από ένα κερί που τελειώνει. Τίποτα δεν μένει, ούτε από το Σώμα μας, ούτε από την Ψυχή μας. Τίποτα, εκτός από το Αίμα των Όμορφων Ψυχών, που γίνεται Άγιο Μύρο, και κάνει τον Κόσμο - λίγο - πιο Όμορφο.


Λένε πως κάποτε στον Κόσμο θα επικρατήσει η Ομορφιά, και τότε ο Κόσμος θα σωθεί.


Rudolph Tegner (1873-1950): Ο Έρωτας εγκαταλείπει την Ψυχή


δείτε επίσης: Έρωτας και Ψυχή


Μιλτιάδης Θαλασσινός, Τέσσερις Μαρτίου 2008
Ελεύθερο για αναδημοσίευση, με αναφορά της πηγής.

*Ο επάνω πίνακας είναι η "Ψυχή" του Νικόλαου Γύζη (1852-1901)
με αλλαγμένα τα χρώματά του

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Μίλτο...τί ωραίο...πόσο ωραίο όμως....πανέμορφο γεμάτο ευαισθησία,ρομαντισμό,τρυφερότητα εξαιρετικό...δεν μπορώ να πώ το γιατί αλλά μου αρέσει ιδιαίτερα όταν βγάζει πάρα έξω αυτό το τόσο πανέμορφο και συναισθηματικό και τόσο ευαίσθητό κομμάτι του εαυτού σου...μ αρέσει όταν γίνεσαι έτσι ευαίσθητος και γλυκός...ένα από τα πιό όμορφα κείμενά σου...έυχομαι να μας δώσει κι άλλες τόσο ευαίσθητες και γλυκές στιγμές σου...Αθανασία.

Δινονόη είπε...

Οι ψυχές και οι αγάπες σιαμαιες αυταπατες, όμοιες σαν ασπρα πληκτρα σα φωτακια μες στη νυχτα βρισκουν σωματα παρθενα στη συνηθεια πουλημενα με φιλια τα εξαγνιζουν, τους χαριζονται..

Ωραιο.

Φαίδρα Φις είπε...

να και μια "παραφωνία" μέσα στην πεζότητα των ελιγμών μας ανάμεσα στη ρουτίνα και στη ρουτίνα...
εξόχως "λυρικό" το ανάγνωσμα και τι μεγάλη αλήθεια, "Οι πιο Όμορφες απ’ όλες τις Ψυχές είναι εκείνες που έχουν ερωτευτεί κι έχουν πονέσει πάρα πολύ."
όποτε διαπιστώνω την ευαισθησία σου,με συγκινείς πολύ...
φιλιά

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Πολύ όμορφο κείμενο,απλό και αληθινό.
Τώρα, αν ο κόσμος θα ομορφύνει κάποτε...είναι πολύ μεγάλη κουβέντα.
Ξέρεις,ο άνθρωπος γεννιέται κακός και εκπαιδεύεται στην καλοσύνη!
Λες η εκπαίδευσή μας να φτάσει ποτέ σε τέτοια επίπεδα;...Γιατί όχι; :)))

Ανώνυμος είπε...

"όλες οι ψυχές γενιούνται όμορφες"...
από αυτό κρέμονται όλες μου οι ελπίδες σ' αυτόν τον κόσμο

@ "η ψυχή μου το ξέρει"
"ο άνθρωπος γεννιέται κακός και εκπαιδεύεται στην καλοσύνη"

Λοιπόν, αυτό το θέμα έχει απασχολήσει τους φιλοσόφους της εκπαίδευσης ανα τους αιώνες.
Μάλλον κάποια στιγμή επιλέγεις τι θα πιστέψεις και πορεύεσαι στη ζωή σου αναλόγως.

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Κα;λημέρα Ψυχές μου!

Λοιπόν, η Ψυχή γεννιέται Όμορφη, γιατί για μένα Ομορφιά σημαίνει Αλήθεια. Το ψέμα είναι επίκτητο, όχι η Αλήθεια. Αλήθεια δεν σημαίνει απαραίτητα "καλωσύνη', αν θεωρείς "κακό' τον Λύκο που αρπάζει το κατσικάκι. ¨Όταν όμως Λύκος αρπάζει το κατσικάκι, αντίθετα με αυτά που μάς έμαθαν τα παραμύθια, μπορέι να είναι σκληρός και άγριος, αλλά είναι όμορφος, γιατί είναι Αληθινός. Όταν όμως η αγελάδα τρώει αλεσμένα κατσικάκια γιατί την ταΊζουμε αλεσμένα κατσικάκια, τότε είμαστε Άσχημοι, κι εμείς και αυτή...

Αυτά για την ώρα, πολύ βιαστικά, σάς φιλώ

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Να συμπληρώσω πως στο προηγούμενοι σχόλιο μιλώ για την ανθρώπινη Ψυχή, και πως τα μικρά παιδάκια δεν ξέρουν από Ψέμα με κεφαλαίο- δεν μιλώ για τα καθημερινά ψέμματα, αν και ακόμα κι όταν λένε ψέμματα τα πολύ μικρά παιδιά, τα λένε με τόσο αθώο τρόπο... επιμένω, το "ψέμμα" είναι επίκτητο...

patsiouri είπε...

O έρωτας και η ψυχή δεν ήταν όλων σας η αγαπημένη ιστορία στη μυθολογία???????

.......marmarigi....... είπε...

omorfa logia pou mas dinoyn kouragio kai dynamh gia na agapisoume auton kosmo me perissotero pathos!!!!

Xνούδι είπε...

Γάτι, είναι τόσο πολύ έτσι...

Πανέμορφο κείμενο και υπέροχη η αίσθηση που αφήνει η ανάγνωσή του.

Καλησπέρες :)

Adrian Leverkühn είπε...

ζητώ προκαταβολικά συγγνωμη που θα απομακρυνθω από το λυρισμό του κειμένου

νομίζω ότι ειδκά για τα παιδιά δεν μπορούμε να μιλάμε για καλό και για κακό,λειτουργουν απλά κατά φύση.
για τους μεγάλους καλό και κακό, ομορφιά και ασχήμια είναι σχετικά.πιστεύω υπαρχει η ευτυχία ή πληρότητα και η δυστυχία,το αισθημα της συνεχους μειονεξίας,έλλειψης.
το μεγαλείο μιας ψυχής είναι να ξεπερνά όποια δυστυχία ή να την χειρίζεται με αξιοπρέπεια

Ανώνυμος είπε...

To pio omorfo keimeno;;
eisai Alithini Psixoula ..

Kalispera sou Gatoulh.

Fatale είπε...

Καλησπέρα..
τι να πώ ?
ευαισθησία, άνοιγμα ψυχής,...ωραιότατο και συγκινητικό.

Ανώνυμος είπε...

Πανέμορφο κείμενο Μίλτο..

Λες και το έγραψες για όλες τις βασανισμένες ψυχές...

Και σήμερα και της Έλενας Ναθαναήλ που λυτρώθηκε

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΣΟΥ!!!
www.silver.pblogs.gr

Ανώνυμος είπε...

Μίλτο, δες και αυτό και πες μου τη γνώμη σου

http://voice.pblogs.gr/2008/03/h-skopianh-ypertath-fylh-to-aygo-toy-geitonikoy-fidioy.html

την καλημέρα μου

M. είπε...

Καλημέρα Μίλτο,
δεν μπορώ ν'αντισταθώ στον σχολιασμό και θα πω το εξής:
Η ομορφιά γεννιέται μόνο απ' την αλήθεια.
Η αλήθεια πάλι ορίζεται στην κάθε ψυχή διαφορετικά γιατί ακριβώς όλες οι ψυχές του κόσμου διακρίνονται από μοναδικότητα..
Δεν μπορώ παρά να επιμείνω κι εγώ στο ότι οι ψυχές γεννιούνται ανοιχτές, μα όμορφες..Όλα τα μετέπειτα μεταξύ των οποίων και το ψέμμα, είναι με σιγουριά επίκτητα..Δεν γεννιόμαστε Tabula Rasa, υπάρχουν εγγενείς μηχανισμοί μέσα μας, όπως λέει και ο Chomsky, ωστόσο κανείς στον κόσμο δεν γεννήθηκε με δόλο...
Λίγο τα ερεθίσματα, λίγο οι εμπειρίες, λίγο τα γονίδια σχηματίζουν ένα τελικό απο΄τελεσμα.Και στην τελική την ανάγκη που νιώθει κανείς να ψάχνει την Ομορφιά..

ritsmas είπε...

καλημέρα Μίλτο. Τέτοια ομορφα κείμενα ξετυλίγεις ανάμεσά μας και ευφραίνεις τις καρδιές μας. Μπράβο σου
ριτς

trol είπε...

να φανταστεις ακόμη το κείμενο δεν το διάβασα, ήρθα κατευθείαν να πω πόσο ενθουσιάστηκα να δω μπροστα μου σε ηλεκτρονική μορφή τον πίνακα/σκίτσο της νεραιδογυναίκας, είχα φάει τον τόπο (λολ) τελοσπαντων, έψαξα πολύ, μα εθν. πινακοθήκη, μα gyzis/gizis/ktl στο google... le sigh, πάω να διαβάσω τώρα

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλησπέρα!

Πατσιουράκι μου, να ομολογήσω πως εγώ δεν την ήξερα, την ιστορία του Έρωτα και της Ψυχής; Τί κρίμα που τα παιδιά διδάσκονται τόσο λίγο την αρχαία Μυθολογία! Εγώ πάντως είχα εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα από την ιστορία του Προμηθέα και από την πορεία του Θησέα προς την Αθήνα.

Solmexico, σ' ευχαριστώ, χωρίς πάθος δεν αξίζει αυτή η ζωή!

((((((Χνουδάκι))))))

Αδριανέ, όσο και αν σού φανεί παράξενο, δεν θεωρώ το κείμενό μου λυρικό, ούτε ρομαντικό, όπως έιπε η Αθανασία. Θα ήθελα να πιστεύω ότι πρόκειται για απλό, καθαρό ρεαλισμό! Δοσμένο όμως με ευαισθησία. Και όχι, η Ομορφιά δεν είναι σχετική. Και ναι, Μύριαμ, Ομορφιά είναι η Αλήθεια. Που ούτε αυτή είναι σχετική, για τον καθένα μας χωριστά (φυσικά και είναι σχετική, όταν εμπλέκονται δύο..) Έχω γράψει παλιότερα, θα σάς δώσω λινκ.

Ξυπόλητη, Fatale, Γιώργο φίλε μου, Ρίτσα, σάς ευχαριστώ Σ:-))))))

Τρολλάκι, να δεις εγώ πόσο έψαξα να την βρω! Δεν την βρήκα πουθενά, και είναι λαηθινά κρίμα. Αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια έχω ένα υπέροχο αντίγραφο στο γραφείο μου, ακριβώς πίσω από την πλάτη μου, κι έτσι το φωτογράφισα και να το Σ;-)))

Ανώνυμος είπε...

Η ψυχη απελευθερωνεται μονο με το θανατο...

Μαύρος Γάτος είπε...

Ανήσυχε, η Ψυχή τελειώνει με το θάνατο. Όσο ζει, έχει άναν βαθμό ελευθερίας- όχι πολύ μεγάλο, πάντως.

Utopia είπε...

Πόσο όμορφο κείμενο... Άραγε να 'ναι η ψυχή μας 21 μόνο γραμμάρια, όπως τάχα λένε; Άραγε να μπορεί κανείς να τη "δει", να την "αγγίξει"...; Όπως και να ΄χει, εμένα η δική μου λίγο γαλήνεψε με τούτα τα λόγια...

παπί είπε...

Πωπω...
Σχεδόν διόμιση χρονών κουβέντα! Άραγε πιστεύουμε όλοι ακόμα τα ίδια πράγματα που γράψαμε τότε?

Μαύρος Γάτος είπε...

Παπάκι μου! Φυσικά....

Ουτοπία: Σ;ο)))))