15 Φεβ 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΓΡΑΨΕ ΚΑΤΙ ΚΙ ΕΣΥ, ΜΕ ΘΕΜΑ " Η ΗΘΙΚΗ ΩΣ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ (ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ)"


"Τέσσερις καρέλες" - Λήμνος, 2007
φωτογραφία: Μιλτιάδης Θαλασσινός


Ο Σοφοκλής στην "Αντιγόνη" του εξερεύνησε το ζήτημα της ηθικής ως ανυπακοή στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Απέναντι στο Κρέοντα έβαλε την αυτοθυσία μιας ηρωικής κι ανυπότακτης Αντιγόνης, κι έδωσε στην υπόθεση ένα είδος τραγικού χάπυ εντ, τιμωρώντας τον Βασιλιά για την αλαζονεία του.

Δικαιοσύνη;

Ο Σωκράτης έδωσε μιαν άλλη διάσταση στο θέμα, πίνοντας υπάκουα το κώνειο, όπως ακριβώς τον διέταξε η δημοκρατική του Πόλη.

Δικαιοσύνη;

Όταν πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου, ποιά είναι τα όρια της ηθικής; Γιατί κάποιοι προτιμούν να πεθάνουν, παρά να παραβούν τις αρχές τους, ενώ κάποιοι άλλοι επιζούν τσαλαπατώντας τους γύρω τους; Ποιοί είναι οι μεν, και ποιοί οι δε;

Διάβασε ένα εξαιρετικό γιαπωνέζικο διήγημα που ασχολείται με το θέμα. Μετά, γράψε κάτι κι εσύ, μια σκέψη, ένα διήγημα, ένα ποίημα, ό,τι θέλεις.

Προτιμώ να μην στείλω ονομαστικές προσκλήσεις- η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους. Παράκληση, μην γράψετε εδώ, αλλά στο δικό σας χώρο, καλώντας με τη σειρά σας κι άλλους να συμμετέχουν. Δεύτερη παράκληση, αφήστε εδώ ένα σχόλιο, για να μπορέσω να παρακολουθήσω τις απαντήσεις σας. Στο τέλος θα φτιάξω ένα συγκεντρωτικό άρθρο, με παραπομπές σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ανυπομονώ να δω τις συμμετοχές σας!

υγ: Η ιδέα για την πρόσκληση αυτή ήταν της Ρίτσας Μασούρα, που έγραψε πριν λίγες μέρες αυτό το άρθρο για την Ηθική. Οι δικές μου σκέψεις για την ηθική είναι εδώ.

.

13 σχόλια:

Ανέστης Μ. είπε...

Ωραία πρωτοβουλία..Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα σου.Ελπίζω και άλλοι.
Τους χαιρετισμούς μου

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Καλημέρα Ανέστη, ευχαριστώ για το ποδαρικό Σ;-))) -σπεύδω να δω

Φαίδρα Φις είπε...

λοιπόν,θα ξεκινήσω με αυτό..."η ανηθικότητα είναι ο μύθος που επινόησαν οι καλοί για να ερμηνεύσουν την παράξενη γοητεία των άλλων", θα συνεχίσω με την ηθική ή όχι των ανοιχτών και κλειστών προσκλήσεων για το θέμα(πλάκα κάνω, μη μου θυμώσεις)και τα υπόλοιπα στο δικό μου blog,αν προλάβω ως αύριο...γιατί έχω αποδελτίωση ημερολογίου ανασκαφής.
αν δεν φύγω για Αίγυπτο...

Ανώνυμος είπε...

"Ο Σοφοκλής στην "Αντιγόνη" ... Δικαιοσύνη ;
"Ο Σωκράτης" ..... Δικαιοσύνη ;
-----------------
Κατά την ταπεινή μου γνώμη (κρίση) , λέω ΝΑΙ και στα δύο ...
Ας μην ξεχνάμε πως η Αντιγόνη είναι νέα και "βλέπει" μέσα από το πρίσμα του Πάθους (Αρετή είναι το Πάθος ... Αρετή), ενώ ο Σωκράτης είναι μεσήλιξ και "βλέπει" μέσα από το πρίσμα του ... διδασκάλου .
Ναι , λοιπόν και στους δυο ... συμφωνώ μαζί τους και συμφωνώ και με .... σένα , στο ότι Ηθική σημαίνει Σεβασμός .... γενικά .
--------------------
Θα ανταποκριθώ στο κάλεσμα σου .... Μπορεί να αργήσω λίγο , αλλά θα ανταποκριθώ .
Να με .... θυμάσαι .

Μαύρος Γάτος είπε...

Δεν υπάρχει βιασύνη! Αφήστε το να ωριμάσει μέσα σας.

Πάντα ο διάλογος έχει κάτι να μάς δώσει. Περιμένω πολλά από αυτήν την ομαδική μας προσπάθεια Σ:-))))

cyrus είπε...

Φίλε μου Μιλτο, δεν μπορώ να ανταποκριθώ, γιατί, πολύ απλά, παρόλο που χρησιμοποιώ τη λέξη, δεν έχω ιδέα τι σημαίνει -- και, απ' ό,τι είδα την τελευταία φορά που τη χρησιμοποίησα δημόσια, ούτε και κανείς άλλος απ' όσους συνδιαλέχθηκαν μαζί μου ήξερε την έννοια της λέξης "ηθική".

Το μόνο που μπορώ να πω για την έννοια είναι ότι αυτή έχει διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε κοινωνία, τόπο και εποχή.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν υπάρχει η μία, μοναδική και διαχρονική "ηθική" που υποτίθεται πως προωθεί η θρησκεία. Πράγματα που φάνταζαν αυτονόητα τον 1ο μ.Χ. αιώνα σήμερα φαντάζουν αποτρόπαια, και τούμπαλιν.

Για σήμερα, νομίζω πως η επιδίωξη της ελευθερίας για όλους και ο σεβασμός στον άνθρωπο θα αρκούσαν -- αλλά πού είναι;

Sissi Soko είπε...

Πολύ ενδιαφέρων προτοβουλία, το παράξενο είναι ότι όταν δημοσίευσες το ποστ σου για την ηθική πριν μερικές μέρες σκεφτώμουν να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο για αυτό το θέμα από μία άλλη σκοπιά από ό, τι γράφω τώρα, πιο άμεσο. Και τώρα γράφω ουισαστικά για αυτό το θέμα, το μυαλό μου με τη διαφορετική παιδεία που έχω από ό, τι εσείς με παει από άλλα μονοπάτια. Αλλά θα προσπαθήσω να γράψω ακόμα κάτι ξεχωριστώ για το μπλογκοπαίχνηδο αυτό. Φιλιά.

Αρης Δαβαράκης είπε...

Θέλει λίγη σκέψη το ζήτημα και κοντεύει μία το πρωϊ...Και η Μοσχολιού, για νάμαι ειλικρινής, δεν με βοηθάει. Αύριο με το καλό φίλε Μιλτιάδη! Καλό ξημέρωμα!

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Καλημέρα φίλοι κ ευχαριστώ που ήρθατε!

Κύρο, καταλαβαίνω απόλυτα. ¨ομως η απάντησή σου είναι κι αυτή μια αντίδραση, και μού κάνει! Θα σε πείραζε να την συμπεριλάβω στις απαντήσεις;

Σϋλβια, δεν χρεριάζεται ολόκληρο βιβλίο- μόνο μερικές σκέψεις... Στα πολλά λόγια χάνεται η ουσία. Περιμένω!

¨Αρη μου, ναι, θέλει σκέψη το ζήτημα... με την ησυχία σου, δεν υπάρχει βία. Μη με ξεχάσεις, όμως, ε;

Σ;-))))

cyrus είπε...

Ελεύθερα...

Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής είπε...

Θαλασσινέ αγαπημένε γατούλη μου πήρα τη σκυτάλη.
Περισσότερα στο:
http://kyklodiwkton.blogspot.com/2008/02/blog-post_17.html

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα 18 (πω , πω ... 19 έγινε χωρίς να το καταλάβω , γράφοντας) Φεβρουαρίου 2008 , κατάφερα να ανταποκριθώ στο ανοιχτό κάλεσμα σου για το περι Ηθικής θέμα .
Σ' ευχαριστώ , που μου έδωσες την ευκαιρία να πω αυτά τα λίγα πράγματα , πάνω σ' αυτό το τεράστιο θέμα .
www.silia.wordpress.com/2008/02/19

Rodia είπε...

Γραψαμε, γραψαμε..
(μαλλον περισσοτερο ΑΝΤΙγραψαμε)
;-)