28 Φεβ 2008

ΟΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΚΑΙ Η "ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ" ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ

Κύριε Όργουελ, την πατήσατε. Πάρα πολύ καλά και προφητικά τα είπατε για την "Φάρμα των Ζώων", δεν είχατε όμως υπολογίσει τη Δύναμη του Διαδικτύου.

Όχι, δεν υπάρχει "Κίνημα των Μπλόγκερ", όπως δεν υπάρχει ούτε "Κίνημα των Κονδυλοφόρων", ούτε "Κίνημα των τηλεθεατών", ούτε "Κίνημα των οδηγών αυτοκινήτων".

ΥΠΆΡΧΕΙ όμως ένα νέο και συναρπαστικό ΕΡΓΑΛΕΙΟ, που λέγεται Ιστολόγιο (BLOG, ΜΠΛΟΓΚ) και Ιστολογείν (BLOGGING, ΜΠΛΟΓΚΙΝΓΚ). Όπως όλα τα εργαλεία, μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για το καλύτερο και για το χειρότερο. Η ουσία όμως δεν βρίσκεται στο εργαλείο. Βρίσκεται σ΄ εκείνον που το χρησιμοποιεί. Με τα ίδια εργαλεία ζωγράφιζε ο Μποτιτσέλλι, με τα ίδια και η θεία μου η Ευπραξία. Μεγάλο ταλέντο, η καλύτερη της γειτονιάς της στην Ορεστιάδα, αλλά μάλλον δεν θα μείνει στους Αιώνες.

ΥΠΆΡΧΕΙ και ανάμεσα στους Μπλόγκερς ένα ρεύμα από παιδιά (κάθε ηλικίας) με καθαρή και ελεύθερη σκέψη, με πνεύμα αλληλοσεβασμού, με τιμιότητα και θάρρος. Όπως υπάρχει και το αντίθετο, η υποκρισία, η υστεροβουλία, η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, η μεταφορά στο νέο Μέσο παλιών λογαριασμών και θανάσιμου μίσους, ενίοτε αρχαιολογικής αξίας.

ΥΠΆΡΧΕΙ λοιπόν και καλή και κακή χρήση του νέου μέσου-εργαλείου που λέγεται Ιστολογείν. Υπάρχει, ναι, και κατάχρηση της σχεδόν απόλυτης ελευθερίας λόγου που αυτό προσφέρει. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η οργανωμένη και συνειδητή συκοφάντηση του μέσου: Τα παλιά Μέσα από καιρό προσπαθούν να αμαυρώσουν τη συλλογική εικόνα των Ιστολόγων (διάβασε αναλυτικά ΕΔΩ)- είναι φυσικό, η Κατεστημένη Εξουσία κάθε μορφής έχει κάθε λόγο να φοβάται την ανεξέλεγκτη Ελευθερία του Διαδικτύου, ενώ από τους Κρατούντες, άλλοι δεν έχουν ιδέα από Διαδίκτυο, και άλλοι, πιό θαραλλέοι, έπεσαν μέσα -και κόντεψαν να πνιγούν. Ελάχιστοι κατάφεραν να επιπλεύσουν. Γιατί αντί για αφοσιωμένους αυλοκόλακες, χειροκροτητές της πεντάρας, και χειραγωγήσιμα πρόβατα, βρήκαν μπροστά τους ανθρώπους που τους μιλούν σαν ίσος προς ίσον, χωρίς επιφάσεις ευγένειας, χωρίς κόμπλεξ κατωτερότητας, χωρίς φίλτρα λογοκρισίας, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος. Ποιός πολιτικός, ποιός μεταλλαγμένος δημοσιογράφος θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα υπό αυτές τις συνθήκες;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ λοιπόν να μπλογκάρουμε. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ να κρατάμε κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες ανωνυμίας (δες ΕΔΩ αναλυτικά). ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ να είμαστε εδώ.


Και θα είμαστε εδώ, για πολύ καιρό.


Διαβάστε επίσης:
Το Κατεστημένο απέναντι στην ανεξέλεγκτη Ελευθερία των Bloggers
Διαδικτυακής Ανωνυμίας Εγκώμιον
Να καταρριφθούν άμεσα όλα τα blog που υπερίπτανται του Ελληνικού εδάφους

Blogs: Υπάρχουν μόνο Ελεύθερα του Πολίτη Πήττα
To χτεσινό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη
Το Μανιφέστο των Blogs του Νίκου από το Nylon.gr


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για πάρα πολύ καιρό φίλε μου...

εγώ πάντως θα βάλω υπεύθυνο κατά τον νόμο του μπλογκ, τον Ζήκο, τον Θου βου και τον Ρουσόπουλο

της κακομοίρας

ή της Κα(β)λομοίρας ;;
:)

Surrealist είπε...

!!!! :}

Ανώνυμος είπε...

καλημέραα :-)
κάτι σχετικό που έγραψα και αλλού:

Όσοι ονειρεύονται και χτίσανε μια ζωή σαν “αφέντες”, σαν “οι από πάνω”, διαχειριστές της κοινόχρηστης γνώσης μας, ανθρώπινα τους νιώθει κανείς, πως προς το παρόν, τους έρχεται “απαξιωτικό” να ακυρώσουνε την δύναμη της “αφεντιάς” τους. Τους καταλαβαίνουμε πως, αν δεχτούν ομότιμο λόγο με το πλήθος τον όχλο, είναι σαν να απαξιώνονται, όταν αυτοί, απαξιώνοντάς τους “ανώνυμους” το πεζοδρόμιο αναδείχτηκαν σαν “επώνυμοι” με πανάκριβη ισχύ.
Από τον χέγκελ ως τον φουκώ λέγεται και ξαναλέγεται πως, “Επειδή η ισχύς αποκτιέται εξοντώνοντας, τίποτε δεν διαρκεί περισσότερο στους φυλακισμένους από το να μένουν φυλακισμένοι στη τρέλλα της απειλής”.
Τον ομότιμο λόγο οι “επώνυμοι” δεν τον αντέχουν, τους έρχεται σαν νάναι μια αυτοεξόντωση. Σαν να λέμε: να απαξιωθούν στα μάτια εκείνων των πολλών που απαξιώνοντάς τους σε θεατές, αυτοί αναδείχτηκαν αφέντες εκείνων.

Prince Of The City είπε...

Σωστός!

Mariel είπε...

Ακόμα μια φορά σωστός.Η ανωνυμία τρομάζει αυτούς που προσπαθούν να κλείσουν στόματα..
περιμένω ανάρτηση τη προσκληση ε!!
φιλί γατίσιο

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλησπέρα Τσικνιστή!

Γιώργο απ όλους αυτούς νομίζω πιό αποτελεσματικός θα είναι ο Θού Βού 000 Σ;-)))

Σού μου: !!!!! - λος!

Δρόμος έχουν να πάθουν μεγάλο σοκ. Και όχι σε πολυ΄καιρό.

Γκοθάγγελε, Σ;-)))

Ψιψίνα μου θα το κάνω, μόνο επειδή μοτο ζήτησες εσύ!

Εύχομαι να περάσετε όλοι υπέροχα απόψε, ό,τι κι αν κάνετε

Εγώ μόλις τέλειωσα τη δουλειά και είμαι λιώμα, δεν βλέπω να τσικνίζω - αλλά αυριο το βράδυ..

Σ;-)

Giasafox είπε...

Πολύ καλό.

CultureBoy είπε...

θα συμφωνήσω στο γενικο συνολο μαζι σου περι της δυναμης του blog και οτι
οι γνωστοι παπαρολογη των ΜΜΕ δεν θα αντεχαν σε τετοιου ειδους αντιλογ κτλ

απλος δεν μπορω να καταλάβω πως το συνδέεις με την φαρμα των ζώων.
αν μπορεις να μου το εξειγήσεις plz do so :)

ΑΕΡ'ΑΚΙ είπε...

ΕΥΓΕ!