29 Φεβ 2008

"Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΠΑΛΗ"- ΖΗΤΩ Η 'ΑΣΥΔΟΤΗ' ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩN BLOGGERS, ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ, ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ

Μια γεύση από το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι δημοσιογράφοι τον ρόλο τους στην κοινωνία και για το πώς ονειρεύονται το Διαδίκτυο κάποιοι "κύκλοι", μπορείτε να πάρετε από την παρακάτω ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ επιστολή της ΕΣΗΕΠΗΝ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων) προς την ΔΗΕ (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος). Την παραθέτω ολόκληρη, χάριν δικαιοσύνης. Οι επισημάνσεις με έντονα γράμματα δικές μου.

Στη συνέχεια παραθέτω ένα άρθρο του Πάσχου Μανδρβέλη σχετικό με την "κάπως διαφορετική" αντίληψη περί Ελευθερίας και Δικαιοσύνης του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ναι, του "μεγάλου αδελφού"...



Επιστολή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
25 Φεβρουαρίου 2008

"Τον τελευταίο καιρό σειρά ανώνυμων ιστολογίων (blogs) έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο, με καταφανέστατα συκοφαντικές, ανυπόστατες, ψευδείς αλλά και χυδαίες αναφορές εις βάρος πολιτών, το περιθώριο αμύνης των οποίων αποδεικνύεται ανύπαρκτο.

Ανάμεσα στα θύματα των ανώνυμων λιβελογράφων περιλαμβάνονται, πέραν των άλλων, και δημοσιογράφοι η επαγγελματική και κοινωνική υπόσταση των οποίων σπιλώνεται, η αξιοπρέπεια και η τιμή τους προσβάλλονται και εις βάρος τους διακινούνται τερατολογίες χωρίς οι ίδιοι να έχουν την δυνατότητα να αρθρώσουν αντίλογο ή να υπερασπιστούν νομικά τον εαυτό τους, μιας και οι συκοφάντες είναι άγνωστοι.

Ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι το Διαδίκτυο συνιστά ένα σημαντικό και άμεσο αγωγό διακίνησης ιδεών και απόψεων. Ωστόσο, η κακομεταχείριση του υπερτοπικού μέσου αυτού από ομάδες ασυνείδητων δίνει νέα διάσταση στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και μάλιστα, με την επικουρία της τεχνολογίας, οι υπαίτιοι πλάθουν στο μυαλό τους την βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλυφθούν και να λογοδοτήσουν. Απερίσπαστοι, λοιπόν, συνεχίζουν τη δράση τους, λασπολογώντας, βωμολοχώντας και καταρρακώνοντας ανθρώπινες υπολήψεις και προσωπικότητες.

Είναι σαφές ότι η κατάχρηση της ελευθερίας που το Διαδίκτυο προσφέρει αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, ουδείς δε μπορεί να προδικάσει τις συνέπειες που μπορεί σε βάθος χρόνου να επιφέρει η παρατεταμένη εμμονή κάποιων σε τακτικές που παραπέμπουν σε «κουκουλοφόρους» οι οποίοι ανενδοίαστα βάλλουν επί δικαίων και αδίκων.

Με την παρούσα επιστολή, ως έχοντες έννομο και άμεσο συμφέρον για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη των ανώνυμων bloggers, παρακαλούμε να προχωρήσετε σε έρευνα στον νομό Αχαΐας, εντός των προσεχών ημερών.

Είμαστε δε στη διάθεση σας να σας κοινοποιήσουμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ανώνυμων blogs και παράλληλα να προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη νόμιμη ενέργεια που εσείς θα μας υποδείξετε με σκοπό την αποκάλυψη των άγνωστων λιβελογράφων."


ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΥΡΟΥ ΓΑΤΟΥ: Απ' όσο ξέρω, ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΣΣΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. Στην ουσία, εδώ βλέπουμε την ΕΣΙΕΠΗΝ να παρακάμπτει κάθε αρχή νομιμότητας και έννομης τάξης και να παραγγέλνει μια δίωξη- κοστούμι απ' ευθείας στην Αστυνομία (την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος)!!!! Δεν χάνει χρόνο καταφεύγοντας σε δικαστικά μέσα- εγκαλεί κατ' ευθείαν την Αστυνομία, και μάλιστα με ύφος αφεντικού! Δεν χάνει καν χρόνο παραθέτοντας ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ στοιχεία, για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ περιπτώσεις ανθρώπων που θίχτηκαν, για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ συκοφάντες και δυσφημιστές, τα θεωρεί όλα αυτά ασήμαντες λεπτομέρειες.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής βρίσκονται οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Αντιγράφω από τον Πάσχο Μανδραβέλη (που μεταφράζει τα εντός παρενθέσεων από το Wired). Οι επισημάνσεις με έντονα γράμματα, και πάλι δικές μου.


Όπως ακριβώς η δύναμη του Internet είναι το χάος, έτσι και η δύναμη της ελευθερίας μας εξαρτάται από το χάος, την κακοφωνία και τον ελεύθερο λόγο τον οποίο προστατεύει η Πρώτη Συνταγματική Tροπολογία..."

Mε αυτά τα λόγια το Oμοσπονδιακό Δικαστήριο της Φιλαδέλφεια κατέρριψε την περασμένη Πέμπτη τον νόμο που ποινικοποιούσε την ελευθερία του λόγου στα Hλεκτρονικά Mέσα (δίκτυα υπολογιστών).

Τρεις ομοσπονδιακοί δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα πως το λεγόμενο "Communication Decency Act" ("Διάταγμα περί Eυπρέπειας στις Eπικοινωνίες") -- ένα νομοθέτημα στο οποίο η μελάνη της υπογραφής του κ. Kλίντον δεν έχει στεγνώσει ακόμη -- είναι εξώφθαλμα αντισυνταγματικό και δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Kλείνει έτσι ο πρώτος γύρος μιας μεγάλης δικαστικής διαμάχης που θα ορίσει το μέλλον της ηλεκτρονικής πληροφόρησης όχι μόνο στις HΠA, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.


H εξέλιξη βέβαια αυτή ήταν αναμενόμενη ακόμη και από τους συντάκτες του νόμου. Kανείς δεν πίστεψε ούτε για μία στιγμή πως ένα τέτοιο νομοθετικό ανοσιούργημα (που προέβλεπε ποινές φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια και πρόστιμα 100.000 $ σε όποιο μετέδιδε "απρεπείς πληροφορίες" μέσω των δικτύων) μπορούσε να σταθεί σε οποιοδήποτε δικαστήριο. H διάταξη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως το δεύτερο ανόητο νομοθέτημα στην ιστορία των HΠA. Tο πρώτο ήταν όταν η Bουλή της Πολιτείας Indiana καθόρισε με νόμο του 1897 ότι η μαθηματική σταθερά "π" θα ισούται με 3 κι όχι 3,14...

H απόφαση λοιπόν δεν θα είχε μεγάλη σημασία (παρά το γεγονός ότι και τυπικά πλέον τα δίκτυα υπολογιστών μπαίνουν στην χορεία των Mέσων που προστατεύονται νομοθετικά όπως οι εφημερίδες) αν δεν πυροδοτούσε μια νέα συλλογιστική στην κοινότητα του Internet.

"Ωραία! Πήγαμε αυτούς τους γαμ... στο δικαστήριο, και κερδίσαμε αυτή την μάχη. Tι μάθαμε από όλη αυτή την ιστορία;" αναρωτιέται ο διευθυντής του περιοδικού Wired, Louis Rosseto.

"Tο πρώτο πράγμα που μάθαμε" συνεχίζει "είναι ότι αντισυνταγματικοί νόμοι σαν το "Διάταγμα περί Eυπρέπειας στα Δίκτυα" δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στην Oυάσιγκτον (...)

Δεύτερον οι υπεύθυνοι γι' αυτό το νομοθέτημα είναι σεβάσμιοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, Φιλελεύθεροι και Συντηρητικοί. Aυτό πρέπει να το θυμάστε όταν κάποιος σας ζητήσει να ψηφίσετε Kλίντον ή Nτόουλ. Eίναι σαν να σας δίνουν την ευκαιρία να επιλέξετε μεταξύ καρκίνου και καρδιακού επεισοδίου (...)

Tρίτο. Έχοντας υπ' όψη τα προηγούμενα χρειάζεται να εμπλακούμε ενεργά στην πολιτική διαδικασία, γιατί είναι πιο αποδοτικό να προλαβαίνεις την αρρώστια παρά να την θεραπεύεις.

Tέταρτον, είναι καιρός να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στον αληθινό διάλογο που πρέπει να αρχίσει σε αυτή η χώρα -- για την ακρίβεια πρέπει να χτίσουμε μια νέα Kοινωνία των Πολιτών που θα αντικαταστήσει την παρηκμασμένη πολιτική κουλτούρα της οποίας ο καιρός έχει παρέλθει. Mετά την παθητική γενιά του B' Παγκοσμίου Πολέμου, την κυνική γενιά του Bιετνάμ είναι η μοίρα της "ψηφιακής γενιάς" να ξαναδώσει στην οικογένεια και την κοινωνία τις δυνατότητες εκείνες που χρειάζονται ώστε να αναπτυχθούν με αυθόρμητη τάξη. Πρέπει η γενιά μας να δημιουργήσει και να μοιράσει τον πλούτο, να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια, να εξασφαλίσει δικαιοσύνη και να αυξήσει την ευτυχία όλων (...)

Tέλος, ελευθερία είναι εξ' ορισμού πάλη. H ελευθερία δεν είναι ένα δώρο που μας δίνεται από το κράτος, είναι ο χώρος που κατακτάμε από τους εξουσιομανείς (...) που έχουν την γενετική προδιάθεση να μας τον κλέβουν..."

(...)
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Έθνος» τον Iούλιο του 1996


15 σχόλια:

M. είπε...

ζήτω η e-λευθερία..
Για άλλη μια φορά μας εκφράζεις απόλυτα.Καλημέρες κύριε Γάτε..

Φαίδρα Φις είπε...

ας στηριχτούμε ξανά και ας εμπιστευτούμε τη "νεοδαμώδη" φύση μας,οι επαναστάτες
οι άλλοι στην άκρη.

φιλιά να προσέχεις
φιρί φιρί το πας

Surrealist είπε...

Καλημέρα, η αντίθεση λόγου των αυτορυθμιστών της εξουσίας, προσπαθεί να προκαλέσει χασμωδία, στην έννοια και την εφαρμογή της όποιας μας ελευθερίας στο διαδύκτιο, προσπαθώντας την ελεγχόμενη καταδήλωσή μας. Η ιδιολεκτική και ιδιοδκτική τους στάση να μην μας υποχρεώσει στον αποκρουστικό τους φορμαλισμό. Ο δείκτης δεν επεκτείνει την αναβάθμιση το διαλόγου, αλλά καταργεί οποιαδήποτε πλεγματική προσπάθεια απελευθέρωσης από την καταπίεση της δήθεν αλλαγής εις το όνομα ενός νομοθετικού πλαισίου... Νομίζουν ότι με τις ατελείς περιφράσεις τους η πάλη θα σταματήσει. Είναι για λύπηση, εδώ όλα τα χάνουμε και αυτοί μιλούν για κοινωνική σύμβαση στο όνομα της δημοκρατίας, συγχρονισμένη με συμφραζόμενα συστηματικού αποπροσανατολισμού, από την ουσία που εκφράζεται εντός της τρίτης σου παραγράφου...

... ελευθερία είναι εξ' ορισμού - έως
κλέβουν...

και σωστά επισημαίνεις πρόληψη για να μην φτάσουμε στη σήψη, προλαβαίνουμε?
Ελευθερία μέχρις εσχάτων...

Την καλημέρα μου!

Υ.Σ. πολύ καλή και η ανάρτηση της φίλης Myriam (την διάβασα), πολλοί ακόμα οι bloggers που έχουν ανάρτηση την αναδίπλωση του θέματος από άλλη πλευρά δεν τους αναφέρω, με αφορμή τουλάχιστον την Ιδιότυπη καταδήλωσή σου, ας διαβάσουμε...

Τουλάχιστον όσοι όμοια θέματα δεν αναρτάμε ας διαβάσουμε, προσωπικά κάτι μου μένει... Μου μένει τουλάχιστον η αίσθηση της ελευθερίας και η δυνατότητα της απόλυτης ανιδιοτελής και εναλλακτικής έκφρασης, ενάντια σε κείνα που θέλουν να μας δομήσουν με συνθήκη την αντίθεση του λόγου μας, από την φυσική μας δομική λειτουργία...

καλή συνέχεια!

Λος - έφυγα, ευχαριστώ πολύ!

Sissi Soko είπε...

Ας παλέψουμε λοιπόν.
Για την ελευθερία, ρε γαμώτο!

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα Μύριαμ! Καλώς ήρθες.

Φαίδρα μου, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται- ή μήπως είναι "καθαρός αστραπός ουρανούς δε φοβάται;"
Σ;-)

Sou Mou, μού άρεσε πολύ η διευκρίνιση "το διάβασα" μετά το "πολύ καλό'- Σ;-)))))

Σύλβιά μου , έχω μιαν αλλεργία στη λέξη "αγωνίζομαι-αγώνας-αγωνιστής"- να πούμε καλύτερα 'ας προσπαθήσουμε"....

patsiouri είπε...

http://pitsirikos.blogspot.com/2008/02/blog-post_1330.html
εχω αποθεώσει...

Φαίδρα Φις είπε...

καθαρός αστραπός βέβαια...
από τα ουζάκια τα χθεσινά θα είναι...
πότε θα μείνεις μέσα να ξεκουραστείς επιτέλους?
προσωπικά,όταν σου έγραψα την πρώτη φορά,μόλις είχα μπει από mountain στην Πάρνηθα...
εντελώς "Βερολίνο"...

Ανώνυμος είπε...

to na eisai veveos enoxlei se polous
auto einai etsi kai oxi alios
thn kalispera mou Milto
na eisai kalá !!

ksipolhto

Ανώνυμος είπε...

afto elipe na mi mporei kaneis na grafei ELEFTERA!!

Thn kalispera mou kai paly
ksipolhti

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει αν εφαρμοστούν οι νόμοι που πάνε να περάσουν. Θα γεμίσουν τα δικαστήρια με μπλόγκερ; Ή θα ενσωματώνουν πρόστιμα στο λογαριμό του ΟΤΕ ή άλλων εταιριών παροχής inernet;
Οπωσδήποτε πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη και να σκεφτούμε κάτι έξυπνο.
Μη το κάνουμε σαν τους στιχουργούς την περίοδο της χούντας που έγραφαν συνθηματικά για να τα περάσουν απο τη λογοκρισία.

Sissi Soko είπε...

Μίλτο, το δικό μου το "πάλη" είναι ορισμός καθαρά φιλοσοφικός, έτσι τον αντιλαμβάνω.

ritsmas είπε...

καλησπέρα. Εγω, ει δυνατόν να αρχίσω να ...εκφράζομαι από την άλλη εβδομάδα. Να πάρω και μια ανάσα...
σε χαιρετω
ριτς

Giasafox είπε...

Μαυρος Γάτος said...

ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΣΣΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.

---

Στο Ελλάντα είναι λίγο μπερδεμένο μάλλον το νομικό πλαίσιο.

Ασε που οι Έλληνες δημοσιογράφοι είναι εξειδικευμένοι ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Οχι ότι οι ξένοι είναι καλύτεροι (βλέπε Ιμια) αλλά...

Ο κλάδος περνάει κρίση

giasafox

Δινονόη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δινονόη είπε...

Για να γελασουμε και λιγο


http://ekbiasmos.blogspot.com/