21 Φεβ 2008

ΖόΣΤΟ ΣΙ ΜΕ ΜάΙΚΩ ΡόΝΤΙΛΑ, ΛΕΛΕ ΩΧ ΑΜΑΝ ΛΕΛΕ - ΜάΝΑ ΓΙΑΤί ΜΕ ΓέΝΝΗΣΕΣ;

Είπα προχτές πως το θέμα με την ονομασία πρέπει να τελειώνει. Αλλά να τελειώνει, πώς; Με συμβιβασμό, ναι. Με σύνθετη ονομασία, ναι, που να περιλαμβάνει το όνομα "-μακεδονία"- δεν γίνεται αλλιώς. Αλλά με ΔΙΠΛΗ ονομασία, άλλη για το εξωτερικό, κι άλλη για το εσωτερικό της χώρας αυτής (σκέτο "Μακεδονία" δλδ), ΌΧΙ.

Ε, ΌΧΙ! Δεν το καταλαβαίνετε; Είναι κοροϊδία! Είναι γελοίο! Να κάνουμε τόση διπλωματική προσπάθεια, να δώσουμε κάποια ανταλλάγματα (γιατί σίγουρα θα πρέπει να δώσουμε κάτι, ακόμα και γι αυτό, εδώ που φτάσαμε), για μια ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ; Για μια φούσκα που θα σκάσει πριν πεις "FYROM";;;;

Τί με νοιάζει εμένα που το καρτελάκι στον ΟΗΕ θα γράφει "Αρλουμποματσεντόνια"; Εμένα με νοιάζει που θα συναντώ Σκοπιανούς ανά τον κόσμο και θα τους λέω "εγώ είμαι Έλληνας" και θα μού απαντάνε "κι εγώ Μακεδόνας". Κι ας γράφει το διαβατήριο "Αρλουμποματσεντόνσκι" -που δεν θα το γράφει ΟΎΤΕ το διαβατήριο- θα γράφει σκέτο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" στη θέση εθνικότητα, είναι δυνατόν κάποιος να έχει άλλη εθνικότητα μέσα στη χώρα του, και άλλη ΈΞΩ από αυτή;;;;;;

Ε, "ΌΧΙ"!!!!

Νευρίασα πάλι. Ας ακούσουμε μαζί ένα όμορφο Σλαβομακεδόνικο τραγούδι με την Βασίλισσα Έσμα Ρετζέποβα. Για να ηρεμήσουμε .

Λέγεται 'Μάνα γιατί με γέννησες" (Zosto si me majko rodila).



Ακόμα ένα τραγούδι με την Έσμα εδώ: Μόι Ντιλμπέρι


Αντιγράφω παρακάτω αυτά που έγραψα προχτές για το θέμα του ονόματος:

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Μακεδονία.

Το 1991 ήμουν φοιτητής Erasmus στις Βρυξέλλες. Συμμετείχα στο συλαλλητήριο έξω από το κτίριο Berlaymont ( την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες, ενάντια στην αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία.

Αργότερα, εργαζόμενος στη Γαλλία, συμμετείχα ενεργά στο κανάλι alt.news.macedonia του Usenet, υπερασπιζόμενος με επιχειρήματα τις ελληνικές θέσεις απέναντι σε ανεκδιήγητους και ανιστόρητους σκοπιανούς εθνικιστές, που προέρχονταν κυρίως από τον Καναδά και από την Αυστραλία (όχι από την FYROM!)

Για δεκαετίες η Ελλάδα ανεχόταν την ύπαρξη αυτού του ομόσπονδου κράτους με το όνομα Μακεδονία (στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας), κάνοντας τα στραβά μάτια, κατ' επιταγή του ΝΑΤΟ, μη τυχόν και στεναχωρηθεί ο Τίτο. Όταν πέθανε, όλοι είπαν ότι η χώρα θα διαλυθεί το πολύ σε δέκα χρόνια- όπως ακριβώς έγινε. Και ξαφνικά ανακάλυψαν οι πολιτικοί μας ότι υπήρχε μια "άλλη" Μακεδονία δίπλα στη Μακεδονία μας. Και ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για το όνομα. Φυσικά και ήταν παρά πολύ αργά, φυσικά και όλη τη φασαρία την έκαναν για τα μάτια του κόσμου και για να κερδίσουν ψήφους. Από τότε, μας σέρνουν εδώ και δεκαπέντε χρόνια από το κακό στο χειρότερο, με όλη την υφήλιο να έχει αναγνωρίσει το κράτος αυτό με το όνομα Μακεδονία σκέτο- είναι νομίζω πια καιρός να τελειώνει αυτή η κωμικοτράγωδία.

Φυσικά και θα ήθελα το όνομα του κράτους αυτού να μην περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Οφείλω όμως να αναγνωρίσω ότι κάτι τέτοιο ήταν πολύ δύσκολο εξ αρχής. Δεν καταλογίζω λοιπόν στους πολιτικούς που χειρίστηκαν το θέμα από το 1990 και μετά ότι δεν το πέτυχαν. Tους καταλογίζω το ότι δεν κατάφεραν (ή δεν τόλμησαν) έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό, που θα είχε αφαιρέσει το θέμα από τη λίστα με τα διεθνή προβλήματα της Ελλάδας, θα είχε αφαιρέσει το δηλητηριώδες αυτό αγκάθι από τις σχέσεις των δύο χωρών, και κυρίως, δεν θα είχε οδηγήσει (όπως ήταν απόλυτα προβλέψιμο) στην αναγνώριση της FYROM από τα περισσότερα κράτη του πλανήτη με το όνομα Μακεδονία" σκέτο.

Στην κατάσταση που έχουμε φτάσει, εξαιτίας πολιτικών ανίκανων, αδιάφορων, οπορτουνιστών, λαίκιστών και ψευτο-υπέρ-πατριωτών, το μόνο που μένει είναι ένα σύνθετο όνομα. Προσωπικά το όνομα Σλαβομακεδονία θα μού φαινόταν ιδανικό, είναι όμως αντικειμενικά απρόσφορο, γιατί δεν περιλαμβάνει τους Αλβανούς της FYROM. Οπότε τί μένει; Βαρντάρσκα (του Βαρδάρη) θα ήταν το αμέσως επόμενο καλύτερο, άλλωστε ήταν το όνομα αυτής της επαρχίας της Σερβίας για πολλά χρόνια. "Βόρεια" ή κάτι άλλο προκαλούν επίσης επιπλοκές.

Πάντως ΠΡΕΠΕΙ να δοθεί μια λύση. ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ, ΝΑΙ, ΤΟΝ ΟΡΟ 'ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'.

Φτάνει πιά με τους εμπαιγμούς, φτάνει πια με τους λαϊκισμούς, να τελειώνει επιτέλους αυτή η ανωμαλία.

20 σχόλια:

Surrealist είπε...

καλησπέρα,

με πολύ απλά λόγια
δηλώνω προσωπική εμπειρία...

πριν καιρό, σε καφέ στο Λονδίνο, με παρέα...
μιλώ σε άντρα στην ελληνική διότι και κείνος με σπαστά ελληνικά συνομιλεί...

τον ρωτώ από που είναι
απαντά από τη Μακεδονία
αφελέστατα συνεχίζω από ποιο μέρος της Μακεδονίας και προς έκπληξή μου προσδιορίζει τόπο εκτός των Ελληνικών συνόρων...

ξαφνιάστηκα, στην αρχή γέλασα, μετά
χαλάστηκα...

παρότι όχι ρατσίστρια,
το θράσος και η αδιαλλαξία όταν προσπάθησα να τον συζητήσω ήταν αποπνικτικό...

για το τώρα, νομίζω ήταν έτοιμο από πριν ... το θέμα είναι το σερβίρισμα.

Λος καλή συνέχεια!
ΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Χμμ το θυμάμαι το γκρουπ. όπως θυμάμαι και τον "πόλεμο" στο undernet και τα τυπάκια που με ένα boca modem των 2.400 κρατούσαν τα κανάλια στο irc νυχθημερόν και εναλλάξ. Θυμάμαι επίσης τα πρώτα updates στο mac μου (quadra τότε) με το σημαιάκι και τη γλώσσα: macedonian. Έχω την εντύπωση πάντως ότι τα καλύτερα παιγνίδια παίζονται σε μέρη που συνορεύουν με 5-6 άλλα δημιουργώντας έτσι μια ένταση

brexians είπε...

na se kanw link?
giati me kalpses kai me to parapanw?

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Λος μου Σου, αν μιλούσε σπαστά ελληνικά, πιθανότατα να ήταν πολιτικός πρόσφυγας, ή έστω ντόπιος από την Βόριεα Μακεδονία- άρα δεν είπε ψέμματα. Το θέμα είναι ότι η πόλη των Σκοπίων ουδέποτε υπήρξε ιστορικά κομμάτι της Μακεδονίας, ούτε στην μέγιστή της εξάπλωση. Και τελικά ούτε κι αυτό, το θέμα ε΄΄ιναι ότι κάποιοι τους έχουν φουσκώσει τα μυαλά ότι "εκείνοι" είναι γνήσιοι απόγονοι του Μεγαλέκου κι εμείς κατακτητές τουρκόσποροι- μπες στο alt.news.macedonia και θα δεις...

Σκοτεινέ φίλε μου, λαστα έιχα φάει μεγάλο κόλλημα τότε- με τον Ilinden από τον Καναδά και τον Dirty Harry από την Αυστραλία και την Galina από τις ΗΠΑ... αλλά μού έκανε απίστευτο καλό 1. τελειοποίησα τα αγγλικά μου και 2. έμαθα πάρα πολλά για την ιστορία της Μακεδονίας.

Δημήτρη, ελεύθερα, σ ευχαριστώ για την υποστήριξη Σ;-)))

Surrealist είπε...

Ευχαριστώ πολύ, η περιήγηση λοςεπιτεύχθει, καληνύχτα!

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Εμείς Μίλτο καλά και άγια σκεφτόμαστε άντε σύνθετη ονομασία οχι και διπλή ξεφτιλίζεται το γκουβέρνο, εγώ έγραψα τσάμπα τα ταξιδάκια της ντορούλας. Αντε τώρα στην πλευρά "των ισοτίμων συνομιλητών μας". Τρώνε όραμα μακεδονίτικο, είναι ένας από τους 6 βασικούς δρόμους είσόδου σκληρών ναρκωτικών στην Ευρώπη, μάθανε να ζητάνε θρασύτητα μίζες και μερτικά (εμείς τους μάθαμε και οι "φίλοι" αμερικανοί) και μπαίνουν στην Ευρώπη με βουλγαρικά διαβατήρια. Μας πουλάνε και μας αγοράζουν γιατί την πολιτική για τα Σκόπια την κανόνιζαν Μπακατσέλοι, Κοσμοτέ και Μυτηλιναίοι, όχι η ελληνική κυβέρνηση. Τώρα βέτο και έλεγχο στα συνορά μας των έκνομων ενεργειών ,έχω γράψει χρόνια για αυτό. Με στοιχεία από το INCB

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Οσο για τον απλό κόσμο, Γκολέμα γκλάβα=αγύριστα κεφάλια και από τις δυο πλευρές των συνόρων, έτσι τους βαράν το ντέφι και κάποτε κάποιοι αριστεροι πρέπει να τους ενημερώσουν ότι αυτό οδηγεί τελικά δυστυχώς σε πόλεμο άλλων συμφερόντων ή μαλάκυνση εγκεφάλων....

Ανώνυμος είπε...

Αντιγράφω απλά από τον Σταθη Σ.

Ο μεγαλοϊδεατισμός τους έχει εγκαταλείψει πλέον τους καφενέδες και τις κατά καιρούς σέχτες τού VMRO κι έχει εγκατασταθεί στα κυβερνητικά γραφεία, στο εκπαιδευτικό τους σύστημα και στα σύμβολα της εθνικής τους ταυτότητας.

Στο μνημείο του εθνικού ήρωα της χώρας Γκότσε Ντέλτσεφ είναι χαραγμένος στο μάρμαρο ο χάρτης της «μεγάλης» Μακεδονίας (με τη Θεσσαλονίκη μέσα και τη Χαλκιδική) που κατεβαίνει ώς τον Ολυμπο.

Στα σχολεία τους δεν μαθαίνουν πια ότι είναι «Μακεδόνες» γεωγραφικώς, που προέρχονται απ' τα σλαβικά φύλα που κατήλθαν τους 7ο και 8ο αιώνες (έστω αναμειγνυόμενα με τους γηγενείς), ούτε ότι η γλώσσα τους έλκει την καταγωγή της από εκείνην την εποχή (πρωτοβουλγαρική), αλλά αντιθέτως ότι ανήκουν στο παλαιότερο Μεσογειακό substratum, όπως οι Ιβηρες, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Κέλτες, οι Εβραίοι, οι Ιρανοί και οι... Τούρκοι! Αντιθέτως, οι Ελληνες (με τους οποίους οι Μακεδόνες δεν είχαν βεβαίως-βεβαίως καμμίαν σχέση) έχουν υποσαχάρια καταγωγή!!!

Γελοία πράγματα; ναι! αλλά κινδυνώδη.

Παιδαριώδεις θεωρίες; ναι! αλλά λέγε-λέγε-λέγε, θα αναθρέψουν γενιές.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Μίλτο μου...ούφ και μετά μου λές γιατί έχω εκενευριστεί έ, είναι τελίως απαράδεκτοι οι άνθρωποι μα τελίως όμως...είναι μαφιόζοι αυτό μόνο έχω να πώ εγώ.. έχω την εντύπωση ότι...πώς να το πώ αυτοί κάνουν 'παζάρια'με την αξιοπρέπιά μας,τη τιμή μας και με ότι άλλο μας αφορά σα λαό...κοιτάνε να μας ξεπουλήσουν ότι έχουμε και δεν έχουμε..και μας τους ίδιους ακόμη...αίσχος!!ούφ πάλι μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι τώρα....τί άλλο να πώ έχω εκνευριστεί τόσο με αυτό το θέμα μα τόοοοοοοσο πολύ.....Αθανασία.

Ανώνυμος είπε...

Υσ-παρεπιπτόντως και μένα μ αρέσει η Έσμα...ήταν αυτή που είχε τραγουδήσει το τραγούδι της ταινίας του Κοστουρίτσα 'Ο καιρός των τσιγγάνων'(;;;;)....πολύ ωραία φωνή...πολύ γεμάτη,πλούσια φωνή και πολύ ταλαντούχα....συμπαθέστατη.....Αθανασία.

demetrat είπε...

Δίκιο έχεις σ αυτά που λες.
Δεν ξέρω πρωί πρωί τι να πω, και να μην ακουστώ σαν τον Πλεύρη.
Πάντα το πρωί είμαι ανεξέλεγχτη.
Μετά γίνομαι αριστερή.
Μόνο.
Ευτυχώς γιατί θα μπορούσα να είμαι και κομμουνίστρια.
Και τότε τι θα το έκανα αυτό το αγκάθι της Πέμπτης Διεθνούς στα πλευρά μου;
δ

Ανώνυμος είπε...

γκολεμα γκλαβα :) και απο τις 2 μεριες, σωστός ο απο επάνω!!

συμφωνώ με το ποστ, δεν έχω και πολλά να προσθέσω, αντε να τελειωνουμε με το θέμα, ονομασία με τον όρο μακεδονία ναι, χαζομαρα του στυλ συνταγματική, λαική, κτλ δημοκρατια κτλ κτλ όχι, φτάνει

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Και μέσα σε όλα αυτά φίλε Διόνυσε βγαίνει και ο ξεφτίλας ο Λαμπράκης και βγάζει στη φόρα τα έγγραφα, εν μέσω διαπαραγμάτευσης.

Εγώ λέω μαζί με την Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας να πάει πακέτο και το όνομα "Δημοκρατία του Ελληνιστάν' για εμάς...

Ηλιαχτίδα, όχι, δεν ήταν η ¨Εσμα στον καιρό των τσιγγάνων, ήταν όμως στον... Μπόρατ!

Γιώργο άστα, το πόσο ρατσιστές είναι οι σκοπιανοί εθνικιστές δε λέγεται. Μα πιό πολύ απ όλα διασκεδάζω με το πόσο τους υπερασπίζονται (αυτούς τους υπερεθνικιστές) οι δικοί μας "αντι-εθνικιστές"... στυλ Ιός και σία.

Βατραχούλα Δήμητρα, τελικά όποιος τολμάει να λέει την αλήθεια σε αυτόν τον τόπο αργά ή γρήγορα θα βαφτιστεί εθνικιστής- το έχω ακούσει πολλές φορές, δεν τους δίνω πιά σημασία.

Τρολλάκι τα είπες όλα, τί να προσθέσεις;

Σ;-))))

Ανώνυμος είπε...

Απο τη μια η ανεξαρτητοποιηση του κοσοβου, απο την αλλη τα σκοπια και πιος ξερει τι ετοιμαζεται για τη συνεχεια.Αχ αυτα τα βλακανια,ποτε θα μας αφησουν επιτελους τα συμφεροντα τουρκων,αμερικανων και αλλων τοσων που ακολουθουν, εμας τους λαους να αποφασισουμε και να επιλυσουμε μεταξυ μας τα προβληματα μας.
Γιατι κακα τα ψεματα αυτοι οι μεγαλοιδεατισμοι και υπερεθνικισμοι δε θα ειχαν καμμια λογικη υπαρξης,αν δεν ηταν απο πισω οι μεγαλοι κερδοσκοποι να τα ποτιζουν.

Zorba the Greek είπε...

Σωστά τα γράφεις.

Το δικαίωμα να ονομάζονται όπως θέλουν οι κύριοι (και ο καθένας) είναι αναφαίρετο. Η ουσία του ζητήματος όμως δε βρίσκεται στο όνομα καθεαυτό. Βρίσκεται στις αλυτρωτικές βλέψεις που κρύβονται πίσω από το όνομα. Το δικαίωμα αυτοπροσδοιορισμού δεν το κακίζει κανένας σώφρον άνθρωπος - αλλά το να μιλάς (ακόμη και να σκέφτεσαι) γιά αλυτρωτισμούς και άλλες τέτοιες ακρότητες, είναι απαράδεκτο και δε μπορεί να μείνει ατιμώρητο.

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Ανώνυμε όπως τα λες είναι. Η ιστορία αυτή είναι πολύ παλιά, και φοβάμαι πως θ αργήσει να τελειώσει.

Φϊλτατe Ζόρμπα, σε διαβεβαιώ ότι έτσι και πάρουν το όνομα Μακεδονία (σκέτΟ ή περίπου) το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να απαγορέψουν σε μας να το χρησιμοποιούμε. Προσοχή, δεν υπερβάλλω καθόλου!

brexians είπε...

σε καποια πραγματα θαυμαζω τους Ισραηλινους...
οταν ειναι να υποστηριξουν τα συμφεροντα τους ειναι ενωμενοι σαν γροθια και δεν καταλαβαινουν τιποτα.
και τι αμα ο κοσμος τους κατακρινει, τους σεβεται και τους φοβαται.
εμας της καρπαζιας μας εχουν αντε και για διακοπες και καμμια φιεστα!
εδω εμεις φραπεδια και νταλκα για τον Ζαχο , τον Θεμο,τον Αλεξ α!, τον Αλεξ β!, τον Μακη ,την μπαλα αντε και καμμια ευκολη γκομενα....
λαπαδες εχουμε γινει!!
υστερογραφο
θα ξυπνησουν τωρα οι αλβανοι και θα ζητανε την Τσαμουρια των Γερμανοτσολιαδων!

θα ξυπνησουν οι ψευτομουφτηδες και θα θελουν την Θρακη!

και ναι κατακρινω τι κανουν οι Ισραηλινοι στην Γαζα, αλλα τους σεβομαι γιατι απο την αλλη υπερασπιζουν καθε σπιθαμη εδαφους τους,
και μιλαω για Ισραηλινους και οχι για Εβραιους,...

Ανώνυμος είπε...

Η όλη φάση με το σκοπιανό μου θυμίζει το παρακάτω ανέκδοτο:

Tί λέει μια γυναίκα και τί ακούει ο άντρας…

Τί λέει μια γυναίκα:
“Το σπίτι είναι χάλια Γιώργο.
Πρέπει να το καθαρίσουμε μαζί.
Έλεος, όλα τα πράγματά σου είναι στο πάτωμα.
Μην παραπονιέσαι αύριο αν μείνεις χωρίς ρούχα.
Θα πρέπει να βάλω πλυντήριο τώρα!”

Τί ακούει ο άντρας:
Μπλα, μπλα, μπλά, μπλα ΓΙΩΡΓΟ
Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΜΑΖΙ
Μπλα, μπλα, μπλά, μπλα ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ
Μπλα, μπλα, μπλά, μπλα ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΧΑ
Μπλα, μπλα, μπλά, μπλα ΤΩΡΑ.

Βάλτε στα λόγια που ακούει ο άντρας τη λέξη Μακεδονία μετα τα μπλα και εχετε τις
5 προτάσεις Νιμιτς!

ΒΕΤΟ & ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Τ Ω Ρ Α !

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Η αντιπαράθεση του 85% του ελληνικού λαού δεδομένη για την σύνθετη ονομασία. Ο πηγαίος αντιαμερικανισμός φοβάμαι πάει να χαλιναγωγιθεί με προσπάθειες στυλ Ανθίμου. Οι σκοπιανοί κάνουν κατενάτσιο γιατί ξέρουν ότι τα σφυρίγματα Νίμιτσ ως διαιτητή είναι ως τώρα υπέρ τους και τα σφυρίγματα της παράτασης ως τη συζήτηση στο ΝΑΤΟ θάναι πάλι υπέρ τους. Μήπως είναι καιρός να σηκώσει η κάθε Μαρίκα το τηγάνι και να δίωξει την βάση της Σούδας στο Camp Bondsteel του Κοσόβου και του FYROM.

brexians είπε...

@dionysos
η πολιτικη θελει μυαλο, οχι αυθορμητα ιστογραψιματα...
να τους στειλουμε την βαση και μετα να μας τουτουτ!!
μονο η παπαρηγα με το κολημα στο εξω οι βασεις του θανατου και το σφυρι δρεπανι και γροθια δημοκρτια λαικια λεει τετοια αυθορμητα..
ξυπνηστε αλλου πονανε το 65% της οικονομιας τους στηριζεται σε ελληνικα κεφαλαια....
αρα εμπαργκο ναι
βετο ναι
πολιτικες δολοπλοκιες και μακιαβελισμοι ναι
αλλα ενα ατου εχουμε την βαση της Σουδας αμα το χασουμε κα αυτο μαυρο φιδι που μας εφαγε...

αλλωστε η βαση των πυραυλων ειναι νατοευρωπαικη(γερμανια ολλανδια ελλαδα) κα του ναυσταθμου(ελληνοαμερικανικη ή αμερικανοελληνικη) αν θες.
και οι δυο βασεις μας τα αφηνουνε χοντρα.