29 Φεβ 2008

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΡΟΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ" ΚΑΙ "ΔΕΞΙΟΣ"


Με αφορμή ένα άρθρο του Νίκου Δήμου που αναδημοσιεύει ο Άνεμος

Οι πρώτοι αριστεροί ήταν όντως αστοί, όπως ορθά αναφέρει ο Νίκος Δήμου, έγιναν όμως πολύ γρήγορα δεξιοί, όταν οι πρώτοι δεξιοί έχασαν τα κεφάλια τους (οι απρόσεχτοι), κι αυτό επαναλήφθηκε δυό τρεις φορές κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Άρα οι όροι "Αριστερός" και Δεξιός" είναι όντως πολύ σχετικοί, όπως ορθά επισημαίνει ο Lardigos στο σχόλιό του στον Άνεμο, και μεταβάλλονται στον χωροχρόνο (έχουν άλλοτε άλλο νόημα σε κάθε τόπο και σε κάθε ιστορική συγκυρία).

Σήμερα λοιπόν, στην εποχή του "τέλους της ιστορίας", και εδώ, στο Παγκόσμιο Χωριό της Νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης, τί μπορεί να σημαίνουν οι όροι "ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ" και "ΔΕΞΙΟΣ";

Εδώ θα συμφωνήσω με τον ΝΔ- η λέξη κλειδί είναι η λέξη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Δεν ταυτίζω τον όρο "αριστερός" με τους κομμουνιστές ή τους σοσιαλιστές και τους αντιεξουσιαστές, ούτε τον όρο "δεξιός" με τους συντηρητικούς και τους νεοφιλελεύθερους συνολικά. Λίγη σημασία έχει για μένα το τί δηλώνει κάποιος. Σημασία έχει το πώς φέρεταιστην πράξη. Ο Σταύρος Κιουγιουμτζής (ο συνθέτης) είχε γράψει πως σαν παιδί δούλεψε για δύο αφεντικά, έναν "κομμουνιστή" κι έναν 'δεξιό". Κι όμως, ο δήθεν κομμουνιστής τον εκμεταλλεύονταν στυγνά, ενώ ο 'δεξιός' τον σέβονταν απόλυτα. Δεν το ξέχασε ποτέ αυτό ο Σταύρος Κουγιουμτζής, που ΉΤΑΝ αληθινός αριστερός.

Από την άλλη όμως, ο νεοφιλελευθεριοσμός δεν παύει να έχει ταυτιστεί με την ασυδοσία της οικονομίας της Αγοράς και με τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους- υπό την έννοια αυτή, νομίζω ότι η Αριστερά δικαιούται απόλυτα να καυχιέται ότι πρεσβεύει περισσότερο τις ανθρώπινες αξίες απ΄ό,τι η δεξιά. Χωρί να τίθεται θέμα αξιολογικής κατάταξης ή ηθικής ανωτερότητας: πολύ απλά, ο Αριστερός και ο Δεξιός έχουν διαφορετικές αξίες.

Ο αληθινός Αριστερός λοιπόν είναι εκείνος που βάζει την αξιοπρέπεια πάνω από το συμφέρον. Την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΥ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ "ΑΛΛΩΝ".

Ο Δεξιός είναι εκείνος που βάζει το συμφέρον πάνω από την αξιοπρέπεια. Μπορεί να είναι συντηρητικός ή να δηλώνει φιλελεύθερος, "προοδευτικός", ή και "σοσιαλιστής", ακόμα και "κομμουνιστής", μπορεί να είναι πλούσιος ή φτωχός, κροίσος ή αστός ή μισθωτός ή εργάτης και αγρότης ή ό,τι άλλο -δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πόση σημασία (δεν) δίνει στην αξιοπρέπεια του διπλανού του, και στο Παγκόσμιο Χωριό, ΌΛΟΙ είναι διπλανοί μας.


Και για να το κάνω ακόμα πιό λιανά, ο αληθινός Αριστερός δεν νιώθει βολικά, δεν καταδέχεται να ζει ο ίδιος με "αξιοπρέπεια", όταν δίπλα του βασιλεύει η εξαθλίωση. Ο νέο-Δεξιός, αντίθετα, δεν έχει κανένα πρόβλημα πάνω σ' αυτό- κοιτάζει τους κουρελήδες της Παγκόσμιας Νεοφιλελεύθερης Οικονομίας και λέει "ας πρόσεχαν"...

Λογική συνέπεια: Με βάση αυτόν τον ορισμό, έχετε δίκιο, δεν πρέπει να υπάρχουν και πάρα πολλοί αληθινοί αριστεροί σε αυτόν τον κόσμο.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα σ' αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί. Υπάρχουν βολεμένοι κι αβόλευτοι (δηλαδή μασούντες από το δημόσιο πορτοφόλι.)
Και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, αυτοαποκαλούενοι αριστεροί στην Ελλάδα ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία...

Sissi Soko είπε...

Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι από την ανθώπινη ουσία τους, οπότε έχουν και τη αξιοπρέπεια μέσα τους, απλά η κοινωνία πρέπει με την παιδία να δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθεί ο καθένας, να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Και έτσι θα δούμε και έναν νεό πολιτισμό. Τώρα αυτό που κάνει το διαδίκτυο, συμπληρώνει την παιδία.
φιλιά Γάτε

Adrian Leverkühn είπε...

από το 80 και μετά νομιμοποιήθηκε κοινωνικά να είσαι αριστερός, τώρα νομιμοποιείται σταδιακά να είσαι ακροδεξιό(:καθόλου αξιοπρέπεια,μόνο συμφέρον). Το μόνο που δεν προβέπεται
να νομιμοποιηθεί κοινωνικά είναι η ευθύνη του λόγου και των πράξεων

zouri1 είπε...

Νομιζω οτι Υπαρχουν αριστεροι και δεξιοι στην χωρα μας.Αλλα πλεον ο διαχωρσιμος δεν γινεται αναλογα με το κομμα που ψηφιζουν,αλλα με την σταση τους απεναντι στην κοινωνια.κρινονται πλεον με την συμπεριφορα τους απεναντι στην γυναικα τους ,στους φιλους τους και στους συναδελφους τους.

skoinovatis είπε...

Πολύ ωραίο το άρθρο του Νίκου Δήμου.
Συμφωνώ σε πολλά μ΄αυτά που λέει.
Αριστερά σημαίνει αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια, περισσότερος πολιτισμός, περισσότερη δημοκρατία, καθόλου διαφθορά, καθόλου ανεργία, μικρότερες ανισότητες (καλύτερα μεροκάματα, καλύτεροι μισθοί και συντάξεις), ποιοτική και δωρεάν υγεία και παιδεία, σεβασμός προς το περιβάλλον και τη φύση, καθόλου ρατσισμός, κι άλλα πολλά...Δηλαδή ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Καλή άνοιξη φίλε Μίλτο!

Ανώνυμος είπε...

Η ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟΥ,ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΡΕΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΒΑΥΚΑΛΙΖΟΝΤΑΙ.
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΙ,ΑΛΛΑ ΗΘΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ,ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΔΕΣ,ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ

brexians είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
brexians είπε...

θελω την γνωμη σου στο ποστ του συνδεσμου!
ευχαριστω
δημητρης

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλησπέρα!

Δημήτρη φίλε μου, αν πρόσεξες εγώ δεν έκανα ταυτοποίηση των αριστερών με τους κομμουνιστές ή τους σοσιαλιστές και των δεξιών με τους συντηρητικούς και τους νεοφιλελεύθερους συνολικά. Λίγη σημασία έχει για μένα το τί δηλώνει κάποιος. Σημασία έχει το πώς φέρεται, όπως είπε και ο Ζούρης. Ο Σταύρος Κιουγιουμτζής (ο συνθέτης) είχε γράψει πως σαν παιδί δούλεψε για δύο αφεντικά, έναν "κομμουνιστή" κι έναν 'δεξιό". Κί όμως, ο δήθεν κομμουνιστής τον εκμεταλλέυονταν στυγνά, ενώ ο 'δεξιός' τον σέβονταν απόλυτα. Τού έιχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, γιατί ο Σταύρος Κουγιουμτζής ΉΤΑΝ αληθινός αριστερός.

¨Ομως, ο νεοφιλελευθεριοσμός δεν πάυει να έχει ταυτιστεί με την ασυδοσία της οικονομίας της Αγοράς, και με τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους- υπό την έννοια αυτή, νομίζω ότι η Αριστερά δικαιούται να καυχιέται ΄΄οτι πρεσβεύει περισσότερο τις ανθρώπινες αξίες απ΄ό,τι η δεξιά.

Σ;-)

Μαύρος Γάτος είπε...

Δημήτρη, το είχα διαβάσει το σχόλιό σου από το gmail αλλά δεν προλάβαινα να σού απαντήσω- πού πήγε, το έσβησες; Δεν το βρίσκω σε κανένα από τα blogs σου

brexians είπε...

kai gw auto eipa !


nai giati eixe lathi stin antigrafi!

brexians είπε...

kai nai exw kanei ola auta ta taxidia alla min zileveis poli liga ekana san diakopes sta perissotera douleva....