5 Οκτ 2007

ΘΕΛΟΥΜΕ *ΔΥΟ* ΠΑΣΟΚ!!! Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΙ;


"Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ...", ξεκινούν μονότονα οι περίφημες "είκοσι θέσεις" του Βαγγέλη Βενιζέλου. Έλα όμως που η μόνη λύση για να βγει το κόμμα από το βούρκο είναι να διαχωριστεί επιτέλους στα δύο!

Το ΕΝΑ, να περιλαμβάνει τα ιζηματογενή απολιθώματα τύπου Κουλούρη, Τσοχατζόπουλου, Λαλιώτη, και σία. Και να μπει επιτέλους εκεί που ανήκει: Στο "Χρονοντούλαπο της Ιστορίας". Αυτό άλλωστε έδειξαν ξεκάθαρα ότι θέλουν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, με το σταυρό τους στις εκλογές.

Το ΔΥΟ, να είναι ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα αρχών, και να περιλαμβάνει όλες τις - όσες- υγιείς και άφθαρτες δυνάμεις αυτού του Κινήματος, που τόσα χρόνια δεσπόζει στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Σε ποιό από τα δύο υπό-ΠΑΣΟΚ ανήκουν ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Γιωργάκης Παπανδρέου;

Αποφασίστε εσείς... Εγώ έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ (θού, κύριε...) Οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ όμως μάς αφορούν όλους, γιατί ό,τι και να προκύψει από την σφαγή, θα το βρούμε κάποια μέρα μπροστά μας.

Υπάρχει βέβαια κι εκείνη η παλιά ιστορία με το σοφό Βασιλιά Σολομώντα, που αποκάλυψε την πραγματική μητέρα ενός παιδιού διατάζοντας να το κόψουν στα δύο και να δώσουν στις δύο αντίδικες από μισό...

Αγαπά κανείς από τους ΠΑΛΑΙΟΠΑΣΟΚΟΥΣ αρκετά ειλικρινά το ΠΑΣΟΚ, ώστε να κάνει στην άκρη (εντελώς όμως), και να τού επιτρέψει να πάει επιτέλους μπροστά;

12 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Απο το blog μου...

Στην μακρινή Ζουαζιλάνδη το κόμμα της αντιπολίτευσης καταποντίζεται στις εθνικές εκλογές. Ο αρχηγός-φύλαρχος πιστεύει ότι για το κακό φταίει, κατά κύριο λόγο, ο υποφύλαρχος και οι παρατρεχάμενοι του, που αντί να τρέχουν για το κόμμα, ετοίμαζαν πραξικόπημα για να τον φάνε. Βγαίνει, λοιπόν, και δηλώνει μετανιωμένος που δεν τους σούβλισε όταν έπρεπε.
Ο χοντρός, wanabe, φύλαρχος άρχισε να ουρλιάζει λέγοντας ότι τον κατηγορούν άδικα. Παρ' όλα αυτά έδειξε σαν μοναδικό υπαίτιο της ήττας τον φύλαρχο. Δήλωσε ότι πρέπει να τον βράσουν και φύσηξε την φωτιά που έχει, εδώ και καιρό, ανάψει κάτω απ' το καζάνι.
Οι δυο στρατοί συναντήθηκαν στο πεδίο της μάχης. Ιππείς, στρατιώτες, τοξότες και σημαιοφόροι ούρλιαζαν, διψώντας για αίμα. Θα υπεράσπιζαν μέχρι τελικής πτώσεως τον ηγέτη τους και την άποψη τους για τα αίτια της ήττας. Το πολεμικό σάλπισμα έδωσε το έναυσμα και οι δυο στρατοί εφόρμησαν με μανία.
Την ίδια ώρα, μερικά μέτρα παρακάτω το συμβούλιο των σοφών, που είχε κρατήσει στάση ουδετερότητας, έστηνε μια σούβλα και ένα καζάνι. Όποιος και να χάσει, είπαν, εμείς θα φάμε.
Στην κοντινή Ελλάδα ένα κόμμα που λέγεται ΠΑ.ΣΟ.Κ ακόμα ψάχνει να βρει τα αντικειμενικά αίτια της ήττας. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι, πολύ απλά, η αντικειμενικότητα μοιράζετε στα τρία. Όσοι, ακριβώς, είναι και οι υποψήφιοι...

Μαύρος Γάτος είπε...

Μού άνοιξες την όρεξη, βρε Παναγιώτη... είναι και μεσημεράκι Σ;)))

Το κακό είναι ότι οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ μάς αφορούν όλους, ό,τι και να προκύψει από την σφαγή, θα το βρούμε κάποια μέρα μπροστά μας...

Unknown είπε...

Μπροστά μας, κατοικεί η λειψυδρία, η ξηρασία, οι άνεμοι που δέρνουν άγρια τα πάντα.

Μπροστά μας ανατέλλει ήλιος πυρός που βουτάει στους πόρους μας χωρίς να φρενάρει από την κατανόηση της γήινης ατμόσφαιρας, μιας που αυτή έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη από τους εμάς τους βλαμμένους.

Μπροστά μας ο κόσμος κυριολεκτικά περνάει-για άλλη μια φορά- αλλαγές που κάνουν τα θεμέλιά του να τριζοβολάνε σαν τα ξάρτια στη θύελλα , έτοιμα να σπάσουν και αφήσουν το σκάφος στο έλεος των κυμάτων.

Και τούτοι εδώ, Βενιζέλοι, Παπανδρέοι, Καραμανλήδες, Παπαρήγες και Αλαβάνοι, και το είδος τους σε όλον τον κόσμο- αφιερωμένοι σαν τάματα λατρείας στον ίδιο τους τον εαυτό, θαρρούν πως ο κόσμος θα πεθάνει μαζί τους μια μέρα όχι πολύ μακρινή και έτσι συνεχίζουν τον χορό τους, χορός βρικολάκων πάνω στο κουφάρι ενός κόσμου σε αποσύνθεση.

Εμείς;

Εμείς σαν εκείνο το βλακώδες και μονήρες μαραμπού που κάποτε περι-έγραψε ο Ποιητής, ο Κόλλιας ντε!

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη μεταφορά ήταν αυτή του βασιλιά Σολομώντα.

Ποιός θα αποφύγει όμως το λουτρό αίματος;

Καλησπέρα.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

E, και γιατί δε πας στη συνάντηση των μπλογκερς που συγκάλεσε ο Hγέτης να τον ρωτήσεις τι νομίζει; Πώς το 'πε: "Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά;" :-)

Μαύρος Γάτος είπε...

Γιώργο, δειλοί, μοιραίοι, και άβουλοι αντάμα, προσμένουμε - ίσως- κάποιο θάμα.

Καλησπέρα Breath! Ναι, θα γίνει το λουτρό. Ίσως είναι και αυτό ένα είδος κάθαρσης.

Δεμασάμερε, για κάποιο λόγο ο Μπένυ δεν μού μιλάει, και κόβει και τα σχόλιά μου από το blog του. Γιατί άραγε Σ;)))))))

NΕΑ ΕΛΛΑΔΑ είπε...

TO SITE TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΙΩΤΗ.

www.neaellada.gr

Ανώνυμος είπε...

''Ορισμένοι επιστήμονες ισυρίζονται ότι το υδρογόνο είναι η συστατική ουσία του σύμπαντος επειδή φαίνεται να υπάρχει παντού.
Δεν συμφωνώ. Κατ'εμένα, υπάρχει πολύ περισσότερη βλακεία παρά υδρογόνο και, γι'αυτό, αυτή είναι το πραγματική συστατική ουσία του σύμπαντος''

Frank Zappa

Ανώνυμος είπε...

Να ηταν μονο του Βενιζελου που κανει λογοκρισια.....εγω εστειλα δυο τρια σχολια στο indymedia που εβλεπα με αντικειμενικη ματια τα πραγματα και τα διαγραψανε ολα!!!!!
Το ενα ηταν στο θεμα που εγραφε για τον Κουγια κ την Βατιδου,(ηταν αναρτημενο για 5-6 ωρες και μετα το σβησανε) και τα αλλα δυο στο θεμα πασοκιαδα (και αυτα τα σβησανε).Τους εστειλα και αλλο ενα στο θεμα Κουγια-Βατιδου που ρωταγα γιατι σβησανε τα σχολια ηταν αναρτημενο για λιγο και μετα εξαφανιστηκε.

Στο θεμα Κουγιας-Βατιδου εκανα σχολιο εκει που κατηγορουσαν τη Βατιδου ως ματαιοδοξη τσουλα και οτι καλα επαθε, και τους ειπα "ενταξει ειναι ματαιοδοξη αλλα ποια κοπελα αν ειχε τα προσοντα της δε θα ητανε; και οι γκομενες των εξαρχειων με τα μαυρα ειναι ματαιοδοξες γιατι δεν το παραδεχεστε αυτο;" Τελοσπαντων ειπα οτι πιο πολυ φταιει ο μαλακας ο Κουγιας κ οχι η αλλη, που στην τελικη ειναι χαζη κ δικαιολογειται.Στο θεμα του Πασοκ που ειχαν ανοιξει εκανα ενα επικριτικο σχολιο για καποιον που εγραφε να κλεισουν το θεμα του πασοκ γιατι εκει ειναι...ιντυμιντια.Εγραψα ενα ειρωνικο σχολιο για τη συμπεριφορα του, οτι αν ειχε πολιτικη αποψη δε θα ελεγε να κλεισουν το θεμα ουτε......"εδω ειναι ιντυμιντια" και του ειπα οτι συμπεριφερεται σαν χωροφυλακας.Το σχολιο μετα απο λιγες ωρες εγινε αορατο...

Ανώνυμος είπε...

Το ιντυμιντια ειναι πασιγνωστο για τη λογοκρισια του.Δεν εισαι ο πρωτος.Ηδη πολλοι που ανεβαζαν αρθρα και σχολια εχουν αποχωρησει.Πολλοι λενε οτι λειτουργει επαγγελματικα. Θεωρουν οτι αυτοι μπορουν να κατηγορουν οποιον και οτι θελουν αλλα δεν ανεχονται κανενος ειδους κριτικη.Εκει μεσα πλεον γραφουν μονο τα γνωστα..."μπαχαλακια" χωρις ιδιαιτερη σκεψη...

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ... ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Θ.ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟ ''Αξιολόγηση Βουλευτών'' ΣΒΗΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ Η ΣΕ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ''ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΤΩΝ''... ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ... ΜΥΡΩΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ Ο ΑΜΟΙΡΟΣ... ΕΤΣΙ, ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ''ΜΠΛΟΓΚ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΟΠΑΔΩΝ'' ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...

Δημήτρης Καραμήτσας είπε...

Το κείμενο που ακολουθεί διαμορφώθηκε σαν πρόταση δημοκρατικής ανασυγκρότησης από μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ.


TO ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Είναι η μοίρα των μεγάλων οραμάτων και των ιδεών να τις καπηλεύονται για να εκμηδενίσουν την σημασία τους … .

Α. Ξεκινώντας την αναζήτηση για την σύνθεση του δημοκρατικού οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας ενός κόμματος, θεωρούσα δεδομένο ότι το δικό μου κεκτημένο γνώσης πάνω στο ζήτημα της δημοκρατίας, το μοιράζεται το σύνολο του ελληνικού λαού μέσα από την βασική εκπαιδευτική διαδικασία. Στην πορεία διαπίστωσα ότι, για μία ακόμα φορά, από τον ελληνικό λαό έχει αποστερηθεί η γνώση και η παιδεία ακόμα και για τέτοια κεφαλαιώδη πολιτικά ζητήματα που αποτελούν και μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έγιναν σε τούτο εδώ τον τόπο, την έννοια της Δημοκρατίας.

Β. Για την Δημοκρατία όμως θα πρέπει πρώτιστα να αναφερθώ στο ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθώς η δημοκρατία αποτέλεσε ζητούμενο της ιδρυτικής διακήρυξής του και πάγιο πολιτικό ζητούμενο.
Αλλωστε, η ανάγκη για ουσιαστική άμεση δημοκρατία αποτελεί αναζήτηση του ελληνικού λαού όχι μόνο από τους αρχαίους χρόνους, αλλά και από την πρώτη στιγμή της αναγέννησης του ελληνικού έθνους και της πορείας του προς την ελευθερία.
Η ανάγκη και απαίτηση αυτή αποτυπώνεται εύγλωττα και άμεσα στο σύνολο των πολιτικών κειμένων του ελληνικού διαφωτισμού και λαμβάνει σάρκα και οστά σε όλα τα Συντάγματα της περιόδου 1821-1827. Η αναζήτηση συνεχίστηκε έντονα και αποτέλεσε την ψυχή και αιτία όλων των επαναστάσεων, στάσεων, κινημάτων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.
Για τους Ελληνες η δημοκρατία και η συνεπαγόμενη αυτής πολιτική ελευθερία δεν αποτελεί μοντέλο έξωθεν μεταφερθείσας πολιτειακής συγκρότησης, αλλά ιστορικό πολιτικό δεδομένο που αποτελεί μόνιμη αναζήτηση και σκοπό.

Γ. Θα μπορούσα, εγώ και άλλοι, να μιλούμε ώρες, ημέρες και να γράψουμε χιλιάδες σελίδες για την δημοκρατία και τα αγαθά που προσφέρει στο σύνολο και στον ίδιο τον άνθρωπο – πολίτη. Θα προσπαθήσω να συνοψίσω και να αναφερθώ σε μερικά μόνο από αυτά για να τονιστεί και να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα της δημοκρατίας για την κοινωνία, τον άνθρωπο και ένα σοσιαλιστικό πολιτικό κόμμα – κίνημα.

α. Ως προοίμιο, είναι αναγκαίο να ορίσουμε την έννοια της δημοκρατίας. Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η αρμοδιότητα κάθε απόφασης ανήκει στους πολίτες και ασκείται από αυτούς άμεσα Αντίστοιχα, οι πολίτες έχουν και μπορούν να ασκήσουν και το δικαίωμα της πρότασης μιας δεσμευτικής διάταξης ή ψηφίσματος που μετά την αποδοχή της από το αποφασίζον σώμα τους, έχει δεσμευτική ισχύ για τα πολιτειακά όργανα.

β. Όχι δημοκρατία, αλλά μορφώματα δημοκρατίας, θα ονομάσουμε τα πολιτεύματα αυτά που ξεκινούν στα νεότερα χρόνια από τα αγγλικά συντάγματα και επικρατούν σε όλο τον δυτικό κόσμο υποκαθιστώντας εννοιολογικά και ουσιαστικά την αληθή – πραγματική έννοια της δημοκρατίας με ψευδεπίγραφα δημοκρατικοφανή πολιτικά μορφώματα, που περιορίζουν τον πολίτη από εκφραστή και αρμόδιο για την επιλογή της πολιτικής σε απλό εκλέκτορα άλλων. Στην πραγματικότητα, το πολίτευμα που αποκαλείται σήμερα σε όλο τον κόσμο δημοκρατία αποτελεί νόσφιση ενός μεγάλου οράματος, μιας ιδέας, και ψευδεπίγραφο τίτλο, ενός άλλου πολιτεύματος, με το οποίο - κατ’ ακριβολογία - έχει ελάχιστη σχέση και διαφέρει από αυτό στα ουσιώδη του εννοιολογικά χαρακτηριστικά. Το πολίτευμα που σήμερα ευρέως αποκαλείται δημοκρατία, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα που εκφράζει μία πολιτική αριστοκρατία και απομονώνει την κοινωνία από την πολιτική εξουσία και την άμεση άσκησή της, περιθωριοποιώντας ουσιαστικά τον ίδιο τον πολίτη από την πολιτική έκφραση. Είναι δηλαδή αντίθετο και δεν συμβαδίζει με το μοναδικό ουσιώδες χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, την άμεση άσκηση της αποφασιστικής αρμοδιότητας από το σύνολο των πολιτών. Ουσιαστικά μάλιστα οι πολίτες έχουν απολέσει και το δικαίωμα της πρότασης.
Εάν, συνεπώς, κάνουμε λόγο για δημοκρατία ως στόχο ενός πολιτικού κινήματος ή κόμματος, θα πρέπει να απεγκλωβίσουμε τις έννοιες και να τις αποκαθάρουμε από τις ψευδεπίγραφες ονομασίες και τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το σημερινό πολίτευμα ή τις όποιες επιμέρους λειτουργίες αυταπάτη ή και απάτη.

γ. Η Δημοκρατία ως αναγκαίο πολιτικό ζητούμενο δεν αποτελεί μόνο συνταγματική επιταγή που μόνο αυτή πραγματώνει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ή την εντολή για δημοκρατικές διαδικασίες εντός των πολιτικών κομμάτων. Η Δημοκρατία αποτελεί αναγκαίο πολιτικό ζητούμενο για την απελευθέρωση, χειραφέτηση, ωρίμανση και ουσιαστική παιδεία του ανθρώπου – πολίτη και της κοινωνίας.

δ. Για ένα προοδευτικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κίνημα η καθιέρωση δημοκρατικών θεσμών στην εσωτερική του λειτουργία αποτελεί ζητούμενο για την εμπέδωση της δημοκρατίας στην κοινωνία, την απελευθέρωσή της και την πολιτική απομόνωση κάθε είδους καιροσκοπισμών. Βασικός πολιτικός στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η εξάλειψη κάθε ανισότητας στην κοινωνία και την οργάνωσή της και το μέσο για τούτο, που δεν εγκλωβίζει αλλά αναδεικνύει τις ανάγκες του ανθρώπου, είναι η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί όχι μόνο κεφαλαιώδη πολιτική στόχευση, αλλά έναν από τους ελάχιστους πολιτικούς αυτοσκοπούς του. Στην σημερινή φάση της ιστορίας του το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως πρώτιστο σκοπό του την δημοκρατία σε κάθε επίπεδο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Είναι σαφές ότι η πρώτη αλλαγή πρέπει να γίνει στο τρόπο της εσωτερικής του λειτουργίας, ο οποίος προσκολλημένος στα πολιτικά δεδομένα του παρελθόντος λειτούργησε και λειτουργεί αρχηγοκεντρικά και στα πλαίσια συστήματος έμμεσης και περαιτέρω έμμεσης αντιπροσώπευσης.

Δ. Το σύστημα που ακολουθεί έρχεται όχι μόνο να θεραπεύσει σειρά κομματικών δυσλειτουργιών και προβλημάτων, αλλά και να θέσει τον άνθρωπο και την κοινωνία στο επίκεντρο της πολιτικής επανασυνδέοντας το κίνημα με την κοινωνία και αναβαπτίζοντάς το στα νάματά του, ώστε να καταστεί και πάλι κύριος εκφραστής των αναζητήσεων και αγωνιών της μέσα σε ένα προοδευτικό σοσιαλιστικό πολιτικό πλαίσιο.
Με το σύστημα κομματικής δημοκρατίας, που προτείνεται κατωτέρω, επιδιώκεται η άμεση συμμετοχή της κοινωνίας και των ανθρώπων – πολιτών στην διαμόρφωση της πολιτικής του κινήματος. Οι Τοπικές Οργανώσεις ξανανοίγουν και λειτουργούν ουσιαστικά και δεσμευτικά δίδοντας άμεσες «εντολές» προς το κίνημα, ο πολίτης με το κίνητρο της συμμετοχής στην διαμόρφωση της πολιτικής συμμετέχει και πάλι για να εκφράσει τις αγωνίες και τις αναζητήσεις του για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας και ολόκληρου του πλανήτη.
Ο πολίτης προσφέρει στην κοινωνία και στο κίνημα τις απόψεις του, προσέρχεται σε διάλογο και παράθεση απόψεων, εκπαιδεύεται και εκπαιδεύει, βρίσκει την παιδεία που δεν του προσέφερε η πατρίδα του, ανταλλάσσει απόψεις και γνώσεις, προβληματίζεται, απελευθερώνεται από εξαρτήσεις και ιδεοληψίες, παράγει πολιτική σκέψη και αντιλαμβάνεται την σημασία των θεσμών, αλλά και την τεράστια σημασία της συμμετοχής του στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Τέλος διδάσκεται δημοκρατικότητα αλλά και υπευθυνότητα από τις ίδιες τις αποφάσεις και τα σφάλματά του.
Το ίδιο το κίνημα όχι μόνο μετέχει ενεργά στην πολιτική και ουσιαστική πρόοδο στην χειραφέτηση και απελευθέρωση της κοινωνίας, αλλά και μπορεί πλέον να λειτουργήσει με τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο προώθησης απόψεων και πολιτικών πρακτικών που δεν εκφράζουν την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός απομονώνεται και ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από πρόσωπα που δεν προσβλέπουν στην συνολική κοινωνική πρόοδο, αλλά μόνο στην προσωπική τους άνοδο, προβολή και ευημερία. Τα πρόσωπα αυτά λειτουργώντας πλέον υπό καθεστώς πλήρους ισότητας με τους άλλους πολίτες, θα πρέπει τίθενται συνεχώς υπό την δοκιμασία και «βάσανο» των δημοκρατικών θεσμών, έχοντας ως μοναδικό όπλο τις απόψεις και θέσεις τους. Είναι ευνόητο ότι οι ίδιοι οι πολίτες, εάν διαπιστώσουν τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπισμό, είναι υπεύθυνοι και αρμόδιοι να απομονώσουν τα φαινόμενα και τους φορείς τους.
Η διοίκηση των Τ.Ο. αποκτά οργανωτικό μόνο χαρακτήρα και αρμοδιότητες, ώστε να γίνει δυσκολότερη έως αδύνατη η νόσφιση τίτλων από τους εκφραστές του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και καιροσκοπισμού.
Παράλληλα οι Τ.Ο. με την δυνατότητα συμμετοχής όχι μόνο φίλων, αλλά και άλλων κοινωνικών και πολιτικών φορέων, γίνονται πεδίο κοινωνικής και πολιτικής σύνθεσης, διαμόρφωσης ευρύτερων στρατηγικών και συμμαχιών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.
Οι Τ.Ο. είναι αρμόδιες για την επιλογή των υποψηφίων του κινήματος στις διάφορες αιρετές θέσεις, ενώ θεσμοθετείται η συμμετοχή – αντιπροσώπευση μεγάλων γεωγραφικών ενοτήτων στις βουλευτικές εκλογές.
Θεσπίζονται επίσης ελάχιστα όρια για την απαρτία των Τ.Ο., που μπορούν να εκφράσουν την κοινωνία, χωρίς η αριθμητική παρουσία να καθίσταται και τροχοπέδη στην έκφραση πολιτικής άποψης.
Εν κατακλείδι, μέσα από την πολιτική δημοκρατία στο χώρο του κινήματος εκφράζονται, αξιοποιούνται και εκπαιδεύονται υπεύθυνοι πολίτες, ενώ το ίδιο το κίνημα επανέρχεται στην κοινωνία και γίνεται ξανά κομμάτι της και ο κύριος εκφραστής της.

Ε. Η πρόταση υπό την μορφή ρυθμίσεων έχει ως εξής:

«ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Το καταστατικό τροποποιείται με τα εξής:

1. Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα που εκφράζει δημοκρατικά την κοινωνία και τις ανάγκες της.
Το ΠΑΣΟΚ για την εμπέδωση της δημοκρατίας στην κοινωνία αποφασίζει την συγκρότηση δημοκρατικά λειτουργούντων οργάνων με ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Οι αποφάσεις της κοινωνίας και δη των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που συγκροτούν τα όργανα αυτά, αποτελούν απαράβατη και απαρέγκλιτη εντολή προς τα όργανα του κινήματος να αγωνιστούν για την υλοποίησή τους.

2. Το βασικότερο και θεμελιωδέστερο όργανο του ΠΑΣΟΚ είναι οι τοπικές οργανώσεις. Οι τοπικές οργανώσεις εκφράζουν την κοινωνία και τους πολίτες.

3. Τοπική συγκρότηση
α. Οι τοπικές οργανώσεις συγκροτούνται τοπικά σε δήμους, δημοτικά διαμερίσματα και κοινότητες. Ο ελάχιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να συγκροτήσουν μία τοπική οργάνωση ορίζεται σε είκοσι (20). Με τον αυτό αριθμό προσώπων συγκροτούνται τοπικές οργανώσεις και εκτός Ελλάδος.
β. Η περιφέρεια που περιλαμβάνει κάθε τοπική οργάνωση ταυτίζεται με την περιφέρεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία συγκροτείται. Σε μεγάλους δήμους είναι δυνατός ο διαχωρισμός σε επιμέρους Τ.Ο. .Σε μικρά δημοτικά διαμερίσματα μπορούν να συγκροτηθούν κοινές τοπικές οργανώσεις που περιλαμβάνουν περισσότερα του ενός διαμερίσματα. Την συγκρότηση των Τ.Ο. εγκρίνει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ., το οποίο καθορίζει και την περιφέρεια δραστηριότητάς τους, όπου υφίσταται πρόβλημα ή διάσπαση σε επιμέρους Τ.Ο. .

4. Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να είναι μέλη των Τ.Ο. καθώς αυτές εκφράζουν γνήσια και άμεσα την κοινωνία. Μέλη των Τ.Ο. μπορούν να είναι τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η ιδιότητα του φίλου πιστοποιείται από ένα μέλος της Τ.Ο. και τυπικά εγγράφεται με βεβαίωση του οργανωτικού γραμματέα. Η συνέλευση είναι αρμόδια να αποφασίσει για κάθε θέμα που μπορεί να προκύψει σχετικά.
Εφόσον πρόκειται να συζητηθούν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος μπορούν να συμμετέχουν στις Τ.Ο., χωρίς δικαίωμα ψήφου και προσκεκλημένοι από άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από την Τ.Ο. σε συνέλευση με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

5. Διοικητική διάρθρωση – Απαρτία - Πλειοψηφία
α. Για την λειτουργία των Τ.Ο. είναι αρμόδια επταμελής οργανωτική επιτροπή (Ο.Ε.) με ενιαύσια θητεία. Της οργανωτικής επιτροπής προεδρεύει οργανωτικός γραμματέας. Η επιλογή των μελών της Ο.Ε. των Τ.Ο. γίνεται με κλήρωση που διεξάγεται σε συνέλευση. Στην κλήρωση μπορούν να μετέχουν όλα τα μέλη της Τ.Ο. που εκδηλώνουν για τούτο ενδιαφέρον με έγγραφη δήλωσή τους που κατατίθεται στο οργανωτικό συμβούλιο. Την κλήρωση διεξάγουν το νεότερο και το παλαιότερο παρόν μέλος της Τ.Ο., που παρευρίσκονται στην συνέλευση. Η συνέλευση για την κλήρωση των νέων μελών διεξάγεται υποχρεωτικά μέσα στον τελευταίο μήνα πλην την λήξη της θητείας της απερχόμενης Τ.Ο.. . Παράταση θητείας της απερχόμενης Ο.Ε. δεν είναι δυνατή. Δεν μπορούν να μετάσχουν της κληρώσεως τα μέλη της απερχόμενης Οργανωτικής Επιτροπής.
Με την αυτή διαδικασία εκλέγονται και τρία αναπληρωματικά μέλη της οργανωτικής επιτροπής.
β. Ο Οργανωτικός γραμματέας εκλέγεται με ψηφοφορία μεταξύ των τακτικών μελών της Ο.Ε. που λαμβάνεται με την συνήθη πλειοψηφία και απαρτία των 5/7 των μελών της. Σε περίπτωση κατά την οποία εκλείπουν, παραιτούνται ή απουσιάζουν συστηματικά τα τακτικά μέλη, αναπληρώνονται ή αντικαθίστανται με απόφαση της Τ.Ο. σε συνέλευση από τα αναπληρωματικά κατά την σειρά κληρώσεώς τους.. Σε περίπτωση που τα μέλη της Ο.Ε. μείνουν λιγότερα από πέντε (5), γίνεται νέα κλήρωση κατά τα ανωτέρω ορισθέντα προς αναπλήρωση των μελών που λείπουν. Η θητεία των μελών αυτών λήγει με την θητεία της Ο.Ε. την οποία στελεχώνουν. Τα αναπληρούντα μέλη μπορούν να τεθούν εντός της κληρωτίδας για την επόμενη Ο.Ε. .

γ. Η οργανωτική επιτροπή και ο οργανωτικός γραμματέας έχουν μόνο οργανωτικές αρμοδιότητες, λειτουργούν δε και αποφασίζουν συλλογικά με απαρτία και πλειοψηφία του ½ των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Είναι υπεύθυνη για την φροντίδα του χώρου που στεγάζει την Τ.Ο., για την κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης, για την τήρηση της αλληλογραφίας, την οργανωτική επαφή με άλλες Τ.Ο. ή άλλους πολιτικούς χώρους, την γραμματειακή υποστήριξη και έχουν εν γένει την φροντίδα όλων των οργανωτικών θεμάτων. Η Τ.Ο. με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών μπορεί να αναθέτει οργανωτικά καθήκοντα σε άλλα μέλη της, για ορισμένο θέμα και για ορισμένο χρόνο.

Με την αυτή διαδικασία κληρώσεως επιλέγονται για ένα (1) έτος τρείς (3) υπεύθυνοι ταμειακής διαχείρισης των πόρων της Τ.Ο. . Οι υπεύθυνοι ταμειακής διαχείρισης λειτουργούν συλλογικά και υποχρεούνται σε μηνιαία βάση να ενημερώνουν τα μέλη της Ο.Ε. και τα μέλη της Τ.Ο για την πορεία των οικονομικών και να καταθέτουν ένα προσχέδιο για τις βραχυμεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τ.Ο. . Στο τέλος κάθε τριμήνου καταρτίζουν πρόχειρο ισολογισμό, ο οποίος μετά από διαβούλευση και συζήτηση εγκρίνεται ή απορρίπτεται από την συνέλευση της Τ.Ο. .


6. Αρμοδιότητες

α. Οι αποφάσεις των Τ.Ο λαμβάνονται σε συνέλευση. Οι συνελεύσεις των Τ.Ο. έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν για κάθε θέμα που αφορά το κίνημα και την κοινωνία. Μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, να κρίνουν επί αποφάσεων του κινήματος, να διενεργούν μελέτες και να πραγματοποιούν κάθε είδους εκδηλώσεις.
Σε περιπτώσεις κρισίμων θεμάτων τα άλλα όργανα του κόμματος θέτουν υποχρεωτικά αυτά σε συζήτηση ενώπιον των Τ.Ο. .
Οι αποφάσεις των Τ.Ο. είναι δεσμευτικές για τα όργανα του κινήματος ως προς τις αποφάσεις τους. Η δέσμευση προκύπτει για την σχετικώς πλειοψηφούσα άποψη μεταξύ των Τ.Ο. . Δεσμευτικότερη μεταξύ των αποφάσεων των Τ.Ο. είναι αυτή που συγκεντρώνει πανελλαδικά των μεγαλύτερο αριθμό ψήφων αποδοχής. Τα όργανα του κινήματος είναι υποχρεωμένα να σεβαστούν την πλειοψηφούσα άποψη και να κινηθούν προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της.

β. Οι συνελεύσεις των Τ.Ο. είναι αρμόδιες για όλα τα θέματα που τις αφορούν.

γ. Οι Τ.Ο. βρίσκονται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται στις συνελεύσεις τους δώδεκα (12) τουλάχιστον μέλη τους. Σε θέματα με γενικότερη σημασία οι Τ.Ο. μπορούν με απόφασή τους να ορίζουν αυξημένη της ανωτέρω απαρτία που ισχύει μόνο για την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος και για την επόμενη μόνο συνέλευση. Οι Τ.Ο. αποφασίζουν με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων στην συνέλευση μελών.

δ. Οι Τ.Ο. είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκλογή των οργάνων του κινήματος και των υποψηφίων ή υποψηφιοτήτων σε κάθε αιρετή θέση. Για τους υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές, το Πολιτικό Συμβούλιο ή το εκάστοτε αρμόδιο λιγότερο αντιπροσωπευτικό όργανο του κινήματος, έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει το 20% των υποψηφίων αντικαθιστώντας τους τελευταίους επιλαχόντες κάθε νομού. Η εκπροσώπηση είναι αναλογική και ένας τουλάχιστον υποψήφιος εκλέγεται από τις Τ.Ο. της επαρχίας προέλευσής του.

ε. Οι Τ.Ο. μπορούν να θέτουν τις θέσεις τους προς διαβούλευση μέσω διαδικτύου. Με απόφαση των Τ.Ο. που λαμβάνεται κατά πανελλαδική πλειοψηφία μπορεί ένα ζήτημα να τεθεί σε πανελλήνια διαδικτυακή ψηφοφορία.
« Σε κάθε Τ.Ο. τηρείται δημόσια και ανοικτά προσβάσιμο αρχείο με τις απόψεις που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν. Το κίνημα οφείλει να οργανώσει βάση δεδομένων ελεύθερα προσβάσιμη, όπου θα εκτίθενται οι αποφάσεις και απόψεις των Τ.Ο. .»
«Μέσω βήματος ανοικτού διαλόγου μπορούν οι Τ.Ο. και τα μέλη τους να θέτουν ζητήματα προς επεξεργασία, συνδρομή, εξέταση και ψήφιση.»
Το κίνημα παρέχει τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την ασφαλή εκτέλεση των ανωτέρω.

στ.. Σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος δεσμευτικές κατά τα ανωτέρω είναι οι αποφάσεις των Τ.Ο. της περιφέρειας ή του τόπου που αφορά το εκάστοτε ζήτημα.

ζ. Η συνέλευση της Τ.Ο. είναι η μόνη αρμόδια για κάθε θέμα που αφορά την λειτουργία και την οργάνωσή της και μπορεί ελεύθερα με πλειοψηφία 3/5 των παρόντων μελών της να παύει ή να αντικαθιστά κάθε της όργανο. Η σχετική προς τούτο πρόσκληση πρέπει υποχρεωτικά να εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη και να κοινοποιείται στα μέλη, με κάθε πρόσφορο τρόπο δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν την συνέλευση.

7. Επιτροπές
Για την μελέτη συγκεκριμένων θεμάτων οι Τ.Ο. έχουν το δικαίωμα να συγκροτούν με απόφασή τους επιτροπές μελών τους, με εθελοντική συμμετοχή και όχι λιγότερα από πέντε (5). Η περαιτέρω συμμετοχή στις επιτροπές είναι δυνατή με απόφαση είτε της συνέλευσης είτε της ίδιας της επιτροπής. Οι επιτροπές έχουν δομή και αρμοδιότητες ανάλογες των Τ.Ο. και αποφασίζουν για την λειτουργία τους με αποφάσεις τους λαμβανόμενες με απόλυτη πλειοψηφία.
Τα πορίσματα και απόψεις των επιτροπών των Τ.Ο. εισάγονται προς συζήτηση και έγκριση στις συνελεύσεις τους.

8. Οι συνελεύσεις συνέρχονται με κλήση του οργανωτικού γραμματέα που πρέπει να περιλαμβάνει και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η κλήση γνωστοποιείται στα μέλη της Τ.Ο. με κάθε πρόσφορο μέσο δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν την σύγκλησή της . Οι συνελεύσεις των Τ.Ο. αποφασίζουν για κάθε θέμα που τις αφορά, ως και για τον χρόνο, τόπο και θέματα της επόμενης Τ.Ο. . Είναι σκόπιμο οι ημέρες και ώρες σύγκλισης των συνελεύσεων να είναι σταθερές. Δέκα (10) μέλη της Τ.Ο. με έγγραφη δήλωσή τους μπορούν να συγκαλούν έγκυρα συνέλευση, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και τα θέματα της ημερήσιας διάταξής της. Τα ανωτέρω ισχύουν κατ’ αναλογία και στην έκτακτη σύγκληση αυτή.
Με την σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των μετεχόντων μπορεί να συζητηθεί στην συνέλευση και θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Ουδείς παρεμποδίζεται στην διαβούλευση και στην έκφραση των απόψεων και θέσεών του, με βάση τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου και του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων. Παρακώλυση των διαδικασιών απαγορεύεται. Οι Τ.Ο. με απόφασή τους μπορούν να εξαιρέσουν αριθμό τοποθετήσεων εφόσον κρίνουν ότι αυτές δεν απηχούν πραγματικές νέες απόψεις, αλλά γίνονται προς παρακώλυση της διαδικασίας.
Οι αποφάσεις των Τ.Ο. οφείλουν να είναι σύμφωνες με τις αρχές της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

9. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εξασφαλίζει στα μέλη των Τ.Ο. συνεχή, ανοικτά και ελεύθερα προγράμματα παιδείας και εκπαίδευσης μέσω του διαδικτύου, τα οποία δεν μπορούν να είναι λιγότερα κάθε φορά από οκτώ (8). Οι Τ.Ο. έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν για το αντικείμενο και περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών. Η πρόσβαση στα προγράμματα αυτά και στο διαδίκτυο μέσω των Η/Υ των Τ.Ο. είναι ελεύθερη για όλα τα μέλη τους.

10. Διαγραφή μελών
Οι Τ.Ο. είναι οι μόνες αρμόδιες για την διαγραφή των μελών και φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αποφασίζοντας με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών που δεν μπορεί να είναι λιγότερα από τριάντα (30). Με την αυτή πλειοψηφία και απαρτία μπορούν να επιβάλλουν επιπλήξεις και ποινές που αυτές κρίνουν αναγκαίες σε κάθε περίπτωση, όπως διαγραφή ή άρση του δικαιώματος ψήφου για μερικό χρονικό διάστημα. Η Τ.Ο. οφείλουν να κρίνουν με βάση την βαρύτητα κάθε παραπτώματος και να ψηφίσουν σε συνέλευση κώδικα παραπτωμάτων. Ιδιαίτερα σοβαρά παραπτώματα αποτελούν η διαφθορά, ο χρηματισμός, η βιαιοπραγία, η παρεμπόδιση λήψης απόφασης και η κατάχρηση εξουσίας.


Με φιλικούς συντροφικούς χαιρετισμούς και την παράκληση για τις παρατηρήσεις σας

Μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας.