10 Οκτ 2007

ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ


Είναι ένα μικροσκοπικό σαλιγκαράκι, πολύ μακριά (τρία-τέσσερα μέτρα) από το φυσικό του χώρο: βρίσκεται στη μέση του πλατώματος - πάρκιγκ όπου καταλήγει ο εξοχικός δρόμος με την αραιή κίνηση.

Μέσα στην μικρή του ψυχούλα, κάτι αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε λάθος σημείο του χωροχρόνου, ότι κινδυνεύει. Μια πρωτόγονη ορμόνη το σπρώχνει να κινηθεί λίγο πιό γρήγορα απ' ό,τι συνήθως, δηλαδή ελάχιστα, για να ξαναβρεί τα γρασίδια και τις πρασινάδες του. Κάτι μέσα στο ασπόνδυλο μαλάκιο παρακαλά βουβά κάποιον σαλιγκαρίσιο Θεό να το βοηθήσει.

Είναι κι ένας Θεός που περνά, πάνω σ' ένα ποδήλατο. Για κάποιον λόγο προσέχει το μικρούτσικο σαλιγκαράκι, που είναι καταδικασμένο σε λίγο να γίνει χαλκομανία. Ο Θεός έχει τρεις επιλογές: Να σταματήσει, να σκύψει, να το πάρει, να το μεταφέρει τρία μέτρα πιό πέρα και να το σώσει, ή ν' αδιαφορήσει για την αγωνία του σαλιγκαριού και να το προσπεράσει. Αν είναι Θεός κακός, ή έστω στις κακές του, μπορεί να το λιώσει με τη ρόδα του ή με το παπούτσι του.

Τϊ λέτε πως θα κάνει ο Θεός; Τί κάνει συνήθως; Τί θα κάνατε εσείς;

Η υπόθεση περιπλέκεται και γίνεται πολύ πιό ενδιαφέρουσα αν στη θέση του σαλιγκαριού βάλουμε... μια κατσαρίδα! Η αυτόματη -ενστικτώδης- αντίδρασή μας είναι το ...κλάτς...

Γιατί κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Θεός, ή έστω κάποιο "ανώτερο όν", αν παρ' ελπίδα υπήρχε, θα ασχολούνταν περισσότερο με τους ανθρώπους απ ' ό,τι εμείς με τα απελπισμένα μελλοθάνατα σαλιγκάρια-κατσαρίδες;



ΥΓ: Αν αναρωτιέστε, ναι, το μάζεψα και το έριξα στα χόρτα... Δεν σημάδεψα καλά στην πλαγιά, χτύπησε σε κάτι πέτρες, παραλίγο να γίνει μεζεδάκι για κάποιο πουλί, τελικά το κέλυφός του άντεξε, αλλά κινδύνεψε. Τί ήθελα να επέμβω; Πήγα να το βοηθήσω και παραλίγο να το κάψω. Λες τελικά να το άφηνα καλύτερα στην τύχη του; Λες το ίδιο να λέει και για σάς τους πιστούς (τρομάρα σάς) ο Θεός;

9 σχόλια:

Dormammu είπε...

Είμαι καλός θεός. Τα μεταφέρω πιο πέρα

Hades είπε...

Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο θεός (ό,τι κι αν είναι) δεν είναι ούτε κτηματομεσίτης, ούτε δικαστής, ούτε έφορος, ούτε τιμωρός ούτε τίποτε άλλο. Η εικόνα του θεού που έχουμε μάθει όλοι μας (ανεξαρτήτως τι πορεία έχει ακολουθήσει ο καθένας) είναι ότι είανι ένας θεός που μας περιμένει στη γωνία να να μας στείλει στο πυρ το εξώτερον αν αμαρτήσουμε.
Δυστυχώς για τους ποιμένες (κάθε θρησκείας) ο θεός είναι πολύ υπεράνω για να ασχολείται με τους ανθρώπους. Το θέμα είναι πως αν επικρατήσει μια τέτοια άποψη τότε δεν θα έχουν νόημα οι θρησκείες, κι αν πάψουν να έχουν νόημα οι θρησκείες τότε αντίο κέρδη (που είναι και τεράστια τα άτιμα) και ως γνωστόν το χρήμα είναι η μόνη πραγματική σύγχρονη θρησκεία που κινεί τα πάντα.

Παρεμπιπτόντως, πολύ καλά έκανες με το σαλιγκάρι. Απλά την επόμενη φορά θυμήσου να μην το πετάξεις!

nuntius είπε...

Respect γατούλη!

ralou είπε...

Μένω σε ισόγειο με την πόρτα πρός τον κήπο ανοιχτή τα βραδια για να μπαινοβγαίνουν οι γατες.
Τα πρωινά διακρίνω τις διαδρομές των (χωρίς κέλυφος)σαλιγκαριών παντού στην κουζίνα καμια φορά ακόμα και στους τοίχους.
Δεν ξέρω τι σκεφτόταν ο σαλιγκαρίσιος θεός όταν τα έφτιαχνε αλλά αν τους είχε δώσει λίγο περισσότερο ένστικτο αυτοσυντήρησης ίσως να με απάλλασσε από τις ενοχές μου σαν τα πατάω με γυμνά πόδια μέσα στο σκοτάδι στις διαδρομές μου προς το ψυγείο και την τουαλέτα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μα γιατί. Κι αυτά είναι πλάσματα του όποιου Θεού.... Ωραίο κείμενο. Από τα πιο πετυχημένα σου.

Εύα είπε...

εγω παντως τ'αγαπαω...δε βαζω φαρμακα στις γλαστρες μου κι αυτα μου ρημαζουν τα φυτα!και στο δρομο περπαταω με ζιγκ ζαγκ για να μην τα πατησω.και μην πιστευεις τον dorma,εγω τα μεταφερω πιο περα,χαχα!

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα φίλοι μου σαλιγκαροθεοί! Η υπόθεση περιπλέκεται και γίνεται πολύ πιό ενδιαφέρουσα αν στη θέση του σαλιγκαριού βάλουμε... μια κατσαρίδα! Η αυτόματη -ενστικτώδης- αντίδρασή μας είναι το ...κλάτς...

antigonos είπε...

hm. se pio geniko epipedo, i adiaforia tairiazei pantou k panta. gia tous mikrous k tous megalous theous. poios na skotizetai tora gi'afta...

Ανώνυμος είπε...

Μα το σαλιγκαρι δε με ενοχλει γιατι να το πειραξω, η κατσαριδα ομως μαυρε γατε με ενοχλει, ειναι εχθρος, γιατι προσπαθει να μου φαει το φαγητο! Ξερεις ποσες φορες στο παλιο σπιτι που εμενα βρηκα κατσαριδα μεσα σε κοτοπουλο, μεσα σε μπριαμ κλπ; Ε οχι!!!