3 Μαΐ 2007

κλειστόν λόγω αυστηρής λογοκρισίας

Φαντάσου ότι είσαι ένας νέος 25 χρονών που μένεις σε μια χώρα, η οποία συστηματικά καταπιέζει την ελευθερία της έκφρασης. Οι περισσότερες ιστοσελιδες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα “μπλοκάρονται” από ένα εθνικό φίλτρο και δεν εμφανίζονται ποτέ στην οθόνή σου. Θέλεις να επικοινωνείς με ανθρώπους από όλο τον κόσμο κι έτσι χρησιμοποιείς το PalTalk, ένα chat room που αν και η έδρα του είναι στην Νεά Υόρκη αλλά πολλοί χρήστες του μιλάνε τη γλώσσα σου. Στην ουσία είναι το παράθυρο του απομονωμένου κόσμου σου.

Μια μέρα που έχετε μαζευτεί στο σπίτι σου με φίλους και μιλάτε με άλλους χρήστες στο chat room, εισβάλλουν ξαφνικά στις τρεις το πρωί 50 αστυνομικοί, σας χτυπάνε και σε φυλακίζουν σε πλήρη απομόνωση για 9 ολόκληρους μήνες χωρίς ποτέ να σου απαγγελθούν κατηγορίες.

Περνάνε αυτοί οι μήνες και αφήνεσαι «ελεύθερος». Δε φοβάσαι να κατακρίνεις δημόσια την κυβέρνηση και υποστηρίζεις την αναγκαιότητα ειρηνικής αλλαγής της πολιτικής κατάστασης (στη χώρα σου είναι νόμιμο μόνο ένα πολιτικό κόμμα). Περίπου έξι βδομάδες μετά όμως, εκεί που κάθεσαι σε ίντερνετ-καφέ παρέα με τον αδερφό σου και διαβάζεις τα email σου και ειδησεογραφικά sites, σε πλησιάζουν άντρες της Ασφάλειας, σου φοράνε χειροπέδες και σε αναγκάζουν να τους οδηγήσεις σπίτι σου, όπου βρίσκουν και κατάσχουν, μία κάμερα, ένα κασετόφωνο, 2 CD και ένα βιβλίο που για κακή σου τύχη είναι απαγορευμένο επειδή υποστηρίζει την αναγκαιότητα δημοψηφίσματος για πολυκομματισμό στη χώρα.

Αν σε έλεγαν Truong Quoc Tuan και έμενες στο Βιετνάμ, τι νομίζεις ότι θα συνέβαινε μετά;

Θα ήσουν σε ένα κελί σε πλήρη απομόνωση χωρίς καμιά επαφή με δικηγόρους ή συγγενικά πρόσωπα. Θα σε κατηγορούσαν για προπαγάνδα εναντίον του κράτους και θα αναρωτιόσουν, στα αλήθεια για ποιο λόγο και για πόσα κλικ του ποντικιού σου αντιμετωπίζεις 20 χρόνια κάθειρξη…

Ή φαντάσου να δουλεύεις ως δημοσιογράφος σε κινέζικη εφημερίδα.

Τις παραμονές της 15ης επετείου από τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, σε συνάντηση του προσωπικού της εφημερίδας, σάς δείχνουν ένα μέμο από το Κεντρικό Τμήμα Προπαγάνδας για το πώς θα πρέπει να καλύψετε τις επετειακές εκδηλώσεις. Σε αυτό δίνονται οδηγίες στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να «κατευθύνουν σωστά την κοινή γνώμη», να «μην δημοσιεύουν ποτέ απόψεις που δεν είναι σύμφωνες με την επίσημη πολιτική» και να καταδίδουν στις αρχές τυχόν υποψίες που έχουν για συναδέλφους τους που επικοινωνούν με δημοκρατικά στοιχεία στο εξωτερικό.

Εσύ κρατάς σημειώσεις από αυτό το μέμο και το στέλνεις με email από τον προσωπικό σου yahoo! λογαριασμό σε κάποιον γνωστό σου στην Αμερική που διαχειρίζεται ένα πολύ γνωστό κινέζικο website, το Δημοκρατικό Φόρουμ. Το email δημοσιεύεται την ίδια μέρα με το ψευδώνυμο “198964” στα ανεξάρτητα κινεζόφωνα websites του εξωτερικού που έτσι κι αλλιώς είναι απαγορευμένα στη χώρα.

Σε συλλαμβάνουν μερικούς μήνες αργότερα. Η εταιρία Yahoo! θα έχει πολύ απλά δώσει τα στοιχεία του λογαριασμού της ηλεκτρονικής σου διεύθυνσης και την ακριβή τοποθεσία από την οποία στάλθηκε το επίμαχο email.

Αν το όνομά σου ήταν Shi Tao και έμενες στην Κίνα, τι νομίζεις ότι θα συνέβαινε μετά;

Θα καταδικαζόσουν με την κατηγορία της προδοσίας κρατικών μυστικών σε 10ετή κάθειρξη. Η γυναίκα σου θα ανακρινόταν καθημερινά από τις αρχές και η δουλειά θα της πίεζε να σε χωρίσει, πράγμα που τελικά θα έκανε. Θα είχες ελάχιστη επαφή με την οικογένειά σου. Θα μεταφερόσουν σε φυλακές υψίστης ασφάλειας και θα σου απαγόρευαν γράφεις ή να διαβάζεις. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων θα σου απένειμε το Διεθνές Βραβείο Τύπου για την Ελευθερία, το οποίο φυσικά δε θα μπορούσες να παραλάβεις.

Φαντάσου να μπορούσες να απελευθερώσεις τον Truong Quoc Tuan και τον Shi Tao. Μπορείς!

Μπες στο www.amnesty.org.gr και πάρε μέρος στην εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την ελευθερία της έκφρασης στο ίντερνετ!


.

19 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Στην Αμερικη δεν λογοκρινουν κανεναν;Εκει ο τυπος ειναι ελευθερος;Ο καθενας λεει ελευθερα την γνωμη του,χωρις να φοβαται μηπως τον περασουν για τρομοκρατη;Το κειμενο της Διεθνους Αμνηστειας γιατι δεν αναφερει τιποτε;;;Μηπως καποιος τους κατευθυνει απο πισω,λεμε τωρα...

Μαύρος Γάτος είπε...

Φίλε μου, χίλια κουτσά και μύρια στραβά έχει η Αμερική, αλλά ΕΧΕΙ και ελευθερία έκφρασης. Δεν μπορεί να γίνει καμμιά σύγκριση με την Κίνα και με την Αίγυπτο.

Μαύρος Γάτος είπε...

¨Αλλωστε δεν είναι ούτε κατά φατασίαν δυνατόν να κατηγορήσει κανείς την Διεθνή Αμνηστία για εξυπηρέτηση πολιτικών παιχνιδιών των ΗΠΑ ή για μεροληψίασ. Για τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας ενάντια στη βία του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" του Μπους - μεταξύ πολλών άλλων- μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Urfurslaag είπε...

βρε συ καλέ μου Γάτε:

"Φασισμός είναι να απαιτείς από τον άλλον εξηγήσεις."

Μήπως έχεις μπερδέψει κάπως τα πράγματα;

Μήπως πέταξες την κοτσάνα της ημέρας;

Μέρες που'ναι...

Μαύρος Γάτος είπε...

Καθόλου δεν τα έχω μπερδέψει τα πράγματα! Είναι φασισμός να απαιτείς από κάποιον εξηγήσεις για προσωπικά του ζητήματα. Αν θίγεται κάποιος άλλος έχει δικαίωμα να ζητήσει εξηγήσεις, αλλά οι τρίτοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απαιτούν λογαριασμό και να βγάζουν καταδικαστικές κορώνες με εντυπωσιακές λέξεις "φασισμός" κλπ.

Γιατί όμως μεταφέρεις τη συζήτηση εδώ, μικρό πράσινο δεινοσαυράκι;;;

Σ;))))

Urfurslaag είπε...

Λυπάμαι για την μεταφορά της συζήτησης αλλά στο φασιστικό και υβριστικό μπλογκ από το οποίο ξεκίνησε πρέπει να βλέπω εναν χυδαίο χαρακτηρισμό που απευθύνεται σε μένα κάθε φορά που μπαίνω.

Είναι φασισμός να απαιτείς από κάποιον εξηγήσεις για ζητήματα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας ζωής. Ο Αντώναρος δεν είναι κρυφό πως έχει τον αδερφό του Κυβερνητικό εκπρόσωπο και ταυτόχρονα είναι σύμβουλος στην χρεοκοπημένη (οικονομικά και αισθητικά) ΕΡΤ.

Η επίμονη ερώτηση μου αφορά αυτό το θέμα.

Αναρωτιέμαι αν εσένα δεν σε κάνουν έξαλλο τέτοια εξώφθαλμα παραδείγματα κρατικής διαφθοράς;

Και τι κάνεις για αυτό.

Ούτε μια ερώτηση;

elafini είπε...

http://elafini.blogspot.com/2007/05/talk-is-freedom.html

Dreamer on the Poof είπε...

Αυτό για τους Αμερικάνους :

Λογοκρισία στα blogs
«Φίμωτρο» βάζει το αμερικανικό Πεντάγωνο στις προσωπικές ιστοσελίδες των στρατιωτών

03/05/07 07:14

ΟυάσινγκτονΟ αμερικανικός στρατός επέβαλλε δρακόντεια μέτρα όσον αφορά την δημοσιοποίηση, από στρατιωτικούς, πληροφοριών στο Διαδίκτυο μέσω blogs (ιστολογίων), υποχρεώνοντάς τους να γνωστοποιούν στους ανωτέρους τους κάθε δημοσίευση κειμένου, σχολίου αλλά και κάθε αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.



Σύμφωνα με το Wired News, διαταγή η οποία εκδόθηκε την 19η Απριλίου επιβάλλει τους αυστηρότερους περιορισμούς στις δραστηριότητες των ανδρών και των γυναικών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Διαδίκτυο από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Εκτιμάται ότι οι νέοι κανονισμοί ίσως σημάνουν το τέλος της λειτουργίας πολλών προσωπικών ιστοσελίδων, καθώς προβλέπουν την έγκριση από αξιωματικό κάθε πληροφορίας ή κειμένου που δημοσιεύεται. Οι παραβάτες θα παραπέμπονται σε στρατοδικείο για «διοικητικές, πειθαρχικές, συμβατικές ή ποινικές παραβιάσεις» σύμφωνα με το Wired News.

Σύμφωνα με τον απόστρατο αλεξιπτωτιστή Μάθιου Μπέρντεν, η διαταγή αυτή «βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο» της δημοσιοποίησης πληροφοριών μέσω ιστολογίων από στρατιώτες, ειδικά όσον αφορά τις εμπειρίες τους από τα πεδία των μαχών.

Ο Μπέρντεν πρόσθεσε ότι «αυτές ήταν οι καλύτερες δημόσιες σχέσεις που θα μπορούσε να έχει ο στρατός, και φιμώνει αυτές τις φωνές».

Η διαταγή αφορά επίσης το πολιτικό προσωπικό στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τους συμβασιούχους των ενόπλων δυνάμεων και τις οικογένειες των στρατιωτών, σύμφωνα με το Wired.



, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το in.gr,
στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=799216&lngDtrID=245

Dreamer on the Poof είπε...

Και αυτό το ακριβές αντίγραφο της απάντησης που έστειλα στον Αντώναρο :


@ μαύρος γάτος

Μαυρόγατε,
εγώ δεν είμαι μπερδεμένος,
εσύ διαβάζεις περιορισμένα...

-Στη Φύση πρέπει να προσαρμοζόμαστε σύμφωνα με τους κανόνες της και όχι ενάντια.
Αυτό ισχυρίζομαι και μεταφέρω την αναλογία ισχυρού ανθρώπου/καταπιεσμένου ζώου στην αντίστοιχη ισχυρού ανθρώπου/καταπιεσμένου ανθρώπου...

-Η μετατροπή σε κατοικίδια δεν έγινε προς όφελος κανενός ζωικού γένους.
Έγινε προς όφελος των ανθρώπων γιατί έτσι εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τους για τροφή, για προστασία, για συντροφιά , για "δοκιμές και πειράματα"...

-Τα ζώα τα σέβομαι πάνω απ'όλα γιατί δεν τα θεωρώ ιδιοκτησία μου.
Εσύ την ΔΙΚΗ σου γάτα την έχασες γιατί την έβαλες να ζει παρά φύση μέσα σε ένα διαμέρισμα,
και για να μη χάσεις την επόμενη της στερείς βασικές της λειτουργίες.
Με την ίδια ένεση θα "ευνούχιζες" και έναν άνθρωπο για να μην τον χάσεις ;

-Ισονομία και Ισότητα είναι να φέρομαι σε όλες τις υπάρξεις το ίδιο.
Εσύ τα ξεχωρίζεις σε ζώα και ανθρώπους.
Ιδεολογία σου είναι και δικαίωμα σου...

ΥΓ.εκτιμώ τις υπόλοιπες σκέψεις σου, αλλά αμφιβάλλω πλέον κατά πόσο είναι μόνο θεωρία και όχι πράξη...

Καλά Ξεμπερδέματα

Μαύρος Γάτος είπε...

@Michelan

Ξεκινώ από το τέλος. Νομίζω ότι εγώ δεν κατέφυγα σε προσωπικές προσβολές, γιατί δεν τις θεωρώ επιχειρήματα σε μια συζήτηση. Ούτε και τώρα θα καταφύγω.

Λοιπόν είναι φανερό ότι διαφωνούμε απόλυτα. Εγώ υποστηρίζω ότι ο άνθρωπος προσαρμόζει τη φύση στις ανάγκες του (και πολύ καλά κάνει), ενώ εσύ το αντίθετο. Σκέψου όμως πού οδηγεί ο τρόπος σκέψης σου αν τον τραβήξεις στα άκρα. Με τη λογική σου θα έπρεπε ακόμα να ζούμε στις σπηλιές.

Επίσηγς μην ξεχνάς ότι το δίπολο άνθρωπος-φύση είναι πλαστό. Ο άνθρωπος είναι ΜΕΡΟΣ τηςε φύσης, και όχι αντίπαλός της.

¨Οσο για τα κατοικίδια, και πάλι διαφωνούμε. Μια αδέσποτη γάτα ζει κατά μέσο όρο 3-4 χρόνια. Μια σπιτική γάτα ζει 12-15. Δίνει και παίρνει αγάπη. ¨Εχει ασφάλεια, τροφή, υγεία. Είναι μέλος της οικογένειας. Μαζί με τον άνθρωπο, έχει φτάσει σε όλες τις ηπείρους.

...Εσύ τα ξεχωρίζεις σε ζώα και ανθρώπους.
Ιδεολογία σου είναι και δικαίωμα σου...


Να κι ένα σημείο όπου συμφωνούμε απόλυτα: δικαίωμά σου κι εσένα να πιστεύεις το αντίθετο.

Τέλος, ευχαριστώ για τις πληροφορίες σχετικά με την εευθερία του Διαδικτύου στις ΗΠΑ.

@Urfurlaag

Πρέπει από την αρχή να σού πω ότι ο Μάνος είναι φίλος μου και τον εκτιμώ πολύ. Είναι σίγουρο πως για το αισθητικό χρεωκόπημα της ΕΡΤ (για το οποίο εν πολλοίς συμφωνώ) δε φταίει αυτός. Επίσης είναι απόλυτα σίγουρο ότι το blog του Μάνου είναι ιδιωτικός χώρος και όχι κρατική τηλεοραση, για να χρωστεε εξηγήσες για τα πάντα. Και είναι φασισμός κατά τη γνώμη μου να απαιτείς από καποιον να σού δίνει εξηγήσεις για το τί έκανε (και τί δενέκανε) μέσα στο σπίτι του, όποιος κι αν είναι αυτός.

Καλημέρα

@Ελαφίνι Σ;)))))))))))))

Μαύρος Γάτος είπε...

@Michelan

Ξαναείδα τα χτεσινά μού σχόλια στου Μάνου και όντως σού είχα χωθεί κι εγώ προσωπικά.Λυπάμαι για αυτό, και φυσικά δίκιο είχες να μού απαντήσεις με το ίδιο νόμισμα...

Dreamer on the Poof είπε...

Αυτό ισχυρίζομαι και εγώ...
Οτι ο άνθρωπος πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του μέρος της φύσης και έτσι να συμπεριφέρεται...
Σκέψου εσύ οτι το σημερινό ιδανικό (της πλειοψηφίας) των ανθρώπων είναι η επιστροφή στην Φύση...
Επιθυμία όμως που είναι δύσκολο να την πραγματοποιήσει γιατί σωματικά έχει εκφυλιστεί όπως οι γάτες συντροφιάς...
Και σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελα να ζήσω 150 χρόνια ευνούχος καλοπερασάκιας...
Εσένα θα σου άρεσε για τον εαυτό σου;

ΥΓ.Θεωρώ οτι σου απάντησα με το ίδιο ύφος που μου απευθύνθηκες.
Προφανώς διαφωνούμε και σε αυτό.

Dreamer on the Poof είπε...

Τέλος καλό ; ; ;

Όλα καλά ! ! !

Μαύρος Γάτος είπε...

Σχετικά με το υστερόγραφό σου: ξαναδιάβασε τί σού έγραψα. Τόσο δύσκολο είναι πιά να συνεννοηθούμε;

Για τον ευνουχισμό των ζώων: και πάλι λάθος κάνεις. Είμαι εναντίον του ευνουχισμού. Το φάρμακο που έδωσα στην νέα μου γάτα (στην παλιά σδεν είχα δώσει τίποτα) είνα προσωρινής δράσης, κάτι σαν αντισυλληπτικό.

Μήπως θα έπρεπε ν αφήσουμε τη φύση απείραχτη και να καταργήσουμε και τα προφυλακτικά;;;

Dreamer on the Poof είπε...

Το "τέλος καλό-όλα καλά" το έγραψα γιατί είδα μετά αυτό που έγραψες.
Θεώρησα πλεονασμό να πω πως είναι άκυρο το υστερόγραφο.

Κάντε βρε ότι θέλετε με τα γατιά σας...
Άν σας αγαπάνε και τα αγαπάτε εμάς μας περισσεύει...

Μαύρος Γάτος είπε...

Σ;)))

elafini είπε...

στο επόμενο post θα ανεβάσω τη γάτα μου..'άντε να γίνει φίρμα :P

Μαύρος Γάτος είπε...

Έχεις και γάτα;;;;;

Σ;))))))

elafini είπε...

μια κούκλα...αν και ελαφίνι, μάλλον μετενσάρκωση γατας είμαι :P