17 Οκτ 2007

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ, ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ BLOG ACTION DAY

O υποφαινόμενος Μαύρος Γάτος είχε την τύχη να μπλέξει με τον "ακτιβισμό" πολύ νωρίς, συγκεκριμένα στα εννιά μου χρόνια ήμουν ήδη μέλος της περιβαλλοντικής-τρομοκρατικής οργάνωσης «Το περιβάλλον και η Ροδοπαρέα». Μαζευτήκαμε πεντέξι φορές σε μια ταράτσα, κάναμε εκλογές για Πρόεδρο (ξέραμε, όπως στο σχολείο), βγήκε η Εύη, βγάλαμε και ταυτότητες μέλους (σταλμένες από το υπέροχο παιδικό περιοδικό «Το Ρόδι» που τα ξεκίνησε όλα), κι όλα ωραία. Μετά πήγαμε στο γυμνάσιο, σκορπίσαμε, και τα πάντα ξεχάστηκαν…

Τα πάντα;;; Όχι βέβαια. Σε κάποιους από εμάς είχε εμπεδωθεί μια στοιχειώδης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Χωρίς επιστροφή. Ήταν κι αυτό ένα κέρδος.

Σήμερα, που η εποχή της αθωώτητας έχει περάσει ανεπιστρεπτί, πολλοί μπερδεύουν την αναδημοσίευση σημαντικών αλλά τετριμμένων πιά αληθειών με τον ακτιβισμό. Λίγο πολύ όλοι έχουμε ενημερωθεί για το περιβάλλον και για τον βιασμό του, λίγο πολύ όλοι έχουμε ΖΗΣΕΙ τις συνέπειες των καταχρήσεων του Ανθρώπινου Γένους. Όλοι βλέπουμε γύρω μας ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΑΣ τις συνέπειες του Τσερνομπίλ, της καταστροφής των δασών, της μόλυνσης των θαλασσών, του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Τί είναι αυτό που χρειάζεται να γίνει για να αντιστραφεί κάπως η καταστροφή; Μάς λείπει η ενημέρωση; Χρειαζόμαστε άραγε περισσότερη ενημέρωση, βαθύτερη ενημέρωση, κι άλλη ενημέρωση;

Σίγουρα ΌΧΙ. Όλοι έχουν λίγο πολύ ενημερωθεί, απλά άλλους η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ τους αγγίζει σε βάθος, ενώ άλλους δεν τους αγγίζει καθόλου. Χρειάζεται επιτέλους ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ, λίγο ή πολύ, να ΔΡΑΣΟΥΜΕ, χρειάζεται επιτέλους ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ, ακτιβισμός στην ΠΡΑΞΗ (!!!), και όχι εικονικός.

Χρειάζεται ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΟΣΜΟ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

ΔΡΑΣΗ σημαίνει ΘΥΣΙΕΣ.

ΔΡΑΣΗ είναι να έχεις ΠΑΝΤΑ καλοσυντηρημένο το μεταφορικό σου μέσο, είτε παπάκι είναι αυτό, είτε Lear Jet, να μην αδιαφορείς αν σκορπάει ΘΑΝΑΤΟ από την εξάτμιση (ώσπου να έρθει ο καιρός για το ΚΤΕΟ). Ν' ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ. ΚΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ, ΚΙ ΑΣ ΜΗ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ - ΠΡΑΚΤΙΚΑ- ΚΑΝΕΙΣ.

ΔΡΑΣΗ είναι ν’ αφήσεις στην άκρη το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι σου, και να κυκλοφορείς όσο γίνεται με ποδήλατο και με τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Σίγουρα δεν είναι απλό, δικαιολογίες υπάρχουν χιλιάδες. Αλλά ΔΕΝ γίνεται ΑΛΛΑΓΗ χωρίς θυσίες. ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ν' ΑΦΗΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΛΗ ΣΟΥ;

ΔΡΑΣΗ είναι να μην πετάς κάθε συσκευή με το που χαλάει, αλλά να την πηγαίνεις για επισκευή. ΚΙ ΑΣ "ΣΥΜΦΕΡΕΙ" Ν' ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ. Ναι, υπάρχουν ακόμα μερικοί μαστόροι, που μπορούν να την επισκευάσουν σωστά με σχετικά μικρό κόστος.

ΔΡΑΣΗ είναι να ΜΗΝ αγοράσεις την καινούργια καταπληκτική TFT σαραντάρα τηλεόραση μόνο και μόνο επειδή σε βομβαρδίζουν με διαφημίσεις, ή επειδή έχει γίνει πιά πάμφτηνη. Καταναλώνει πολλαπλάσια ενέργεια από την παλιά σου και απαιτεί τερατώδεις πρώτες ύλες για να φτιαχτεί.

ΔΡΑΣΗ είναι να ασχολείσαι με το παιδί σου, να παίζεις μαζί του, και να το διδάξεις ΕΜΠΡΑΚΤΑ να μην απαιτεί κάθε τόσο τόνους πλαστικούρες μίας χρήσεως από τα Τζάμπο κι από τα Κούκου, αλλά να χαίρεται με λίγα και όμορφα ποιοτικά και συντροφικά παιχνίδια.

ΔΡΑΣΗ είναι να δώσεις επιτέλους δυό δραχμές παραπάνω και να ΜΟΝΩΣΕΙΣ το σπίτι σου, να απαιτήσεις να γίνει το ίδιο και στην πολυκατοικία σου- μπορεί να χρειαστεί μια μεγάλη εφάπαξ δαπάνη, αλλά το περιβαλλοντικό όφελος θα είναι τεράστιο, άσε που σιγά σιγά το αρχικό κόστος θα αποσβεστεί...

ΔΡΑΣΗ είναι να είσαι ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, να επαγρυπνείς οικολογικά, να αντιδράς, ακόμα κι αν δράστης είναι ο Κουμπάρος σου ο Λάκης, να ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΣ στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ κάθε βιασμό του περιβάλλοντος που τυχόν (λέμε τώρα) διαπιστώνεις...

ΔΡΑΣΗ είναι να δώσεις ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, όχι στην ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ και στο ΣΥΜΠΑΝ, αλλά στους γύρω σου, στην οικογένειά σου, στους φίλους σου, στα ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ.

ΔΡΑΣΗ
***ΔΕΝ*** είναι να ανεβάσεις μια χιλιοειπωμένη αλήθεια στο blog σου.


ΣΕ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ (ΕΣΤΩ, ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ;;;)

ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

11 σχόλια:

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Συμφωνώ μαζί σου,ότι χωρίς δράση όλα τα άλλα είναι λόγια προς κατανάλωση.
Αλλά...
Όλα όσα ανέφερες ως τρόπους δράσης,μπορούν να εφαρμοστούν από δύο τύπους ανθρώπων:1)τους ψυχαναγκαστικούς και,2)κι όσους θεωρούν εαυτόν σωτήρα.
Το περιβάλλον έχει να κάνει με τη συλλογική συνείδηση του ατόμου και την παιδεία του.
Σε έναν κόσμο που "βομβαρδίζεται" καθημερινώς περί ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών,πώς μπορεί να "διαπλάσει" πολίτες που θα έχουν ευαισθησίες για τον συνάνθρωπο και κατ' επέκταση για το περιβάλλον τους;
Έπειτα,αυτή η συνεχής κινδυνολογία και η ενοχοποίηση των πολιτών,εμένα προσωπικά μ' αηδιάζει!
Δώστε μια ελπίδα στον κόσμο, δώστε την αίσθηση ότι είστε υπεύθυνες κυβερνήσεις(ότι δεν τα κάνετε μόνο σκατά,αλλά τα σκουπίζετε κι όλας)και ύστερα στρέψτε την προσοχή στον πολίτη και στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας από μας για να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος. Καλλιεργείστε πρώτα συλλογικές συνειδήσεις και ύστερα οικολογικές προσωπικότητες.
Αυτά..

Καλή σου μέρα :-)

Μαύρος Γάτος είπε...

Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λες ισχύει!!!! Πρώτα καλλιεργούνται οι οικολογικές προσωπικότητες και μετά οι συλλογικές συνειδήσεις! Το αντίθετο είναι ουτοπία...

Επίσης, ΤΕΡΑΣΤΙΟ μερίδιο της ευθύνης το φέρουν σίγουρα οι πολιτικοί ΑΛΛΑ
Εξ' ίσου τεράστιο μερίδιο φέρει και ο καθένας από εμάς τους πολίτες ξεχωριστά . Κι αυτό όχι μόνο γιατί εμείς ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ τους πολιτικούς, αλλά γιατί ( όπως προσπάθησα να δείξω) το περιβάλλον δΔΕΝ το καταστρέφουν κάποιες απρόσωπες πολυεθνικές ή κάπιοες ασυνείδητες κυβερνήσεις, αλλα όλοι εμείς οι πολίτες του ανεπτυγμένου κόσμου, μαζί!

Καλό απόγευμα Σ;)

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Νομίζω ότι προηγείται η παραγωγή της κατανάλωσης.Η παραγωγή ευθύνεται για την καταστροφή και όχι εγώ ο άμοιρος καταναλωτής,που με την πλύση εγκεφάλου που δέχομαι καθημερινά και με την εξειδίκευση της γνώσης που μας επιβάλλουν, τι να πρωτομάθω,σε τι να ενημερωθώ ουσιαστικά,όταν η ζωή τρέχει με ρυθμούς επιβίωσης!!
Σαν πολλές ευθύνες δεν έχουμε φορτωθεί σ' αυτόν τον ανεύθυνο και σχιζοφρενικό κόσμο που ζούμε;
Όλα αυτά τα χρόνια, τις δεκαετίας,τους αιώνες, κάποιοι θυσαύρισαν και θυσαυρίζουν εις βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής μας!Αυτοί θα έχουν συνέπειες;Ή εγώ, η φτωχούλα του Θεού, θα γεμίζω με ενοχές και τύψεις,γιατί δεν κάνω ανακύκλωση και καίω ασυλλόγιστα το ρεύμα; Και τέλος πάντων δεν έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν παρά μόνο στη συνείδησή μου...την ατομική πλέον!!

Καλό βράδυ :-)

Μαύρος Γάτος είπε...

Δικαιολογίες, και πάλι δικαιολογίες! Έτσι μάς έχουν μάθει να βλέπουμετον εαυτό μας, μικροσοπικούς και αδύναμους, αλλά και άμοιρους ευθυνών... Κι αυτή είναι η βασική αιτία που φτάσαμε εδώβ που φτάσαμε!

Αυτή είναι η άποψή μου. Σέβομαι όμως και τη δική σου...

Σ;-)))

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα φίλε, η ουσία σε μέρες σαν την προχθεσινή ειναι να συνειδητοποιηθεί το αυτονόητο: η συμμετοχή *δεν* συνιστά πράξη υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά δήλωση για μελλοντικές πράξεις υπέρ του. Αν δεν κάνεις όλα αυτά που γράφεις στη λίστα και άλλα (π.χ. να μην πετάς ποτέ μπαταρίες, αλλά να φροντίζεις να ανακυκλώνονται σωστά) τότε δεν έχεις κάνει τίποτα.

Μια μικρή ένσταση για την TFT. Γενικά καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τις κλασσικές CRT (καθοδικού σωλήνα). Αν δεν δεις προσπέκτους δεν μπορείς να ξέρεις με σιγουριά για την 40'' TFT σε σχέση με την 29'' CRT. Για τα τερατώδη υλικά κατασκευής όμως συμφωνώ.

Μαύρος Γάτος είπε...

Φϊλε μου Μπαμπάκη, έχεις εν μέρει απόλυτο δίκιο και εν μέρει άδικο.

Εξηγούμαι: Οι TFT όντως καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τις CRT. Όμως μια 40άρα TFT καταναλώνει πολύ περισσότερο από μια 26άρα CRT (που ήταν το στάνταρ μερικά χρόνια πριν)... 200+ Watt έναντι 100... Πάνω από το διπλάσιο!

Δείτε αυτόν τον ενδιαφέροντα πίνακα

Σ;α)

Unknown είπε...

Συμφωνώ 100% με όσα κατέγραψες.

Ωστόσο δεν βλέπω την παραμικρή αντίφαση με τις δράσεις που περιγράφεις και με τις δράσεις σε επίπεδο διαδικτύου.

Ο παγκόσμιος ιστός είναι ένα υπαρκτό και απόλυτα πλέον αποδεδειγμένο εργαλείο μετάδοσης –διάχυσης της πληροφορίας και, άσκησης πίεσης προς τα πάνω-ως εκφραστής ενός τεράστιου τμήματος των ενεργών πολιτών. Κατά συνέπεια, (και κατά τη γνώμη μου) ο απλός «συντονισμός» σε απλές ενέργειες συγχρονισμένης πρακτικής μετάδοσης συγκεκριμένων μηνυμάτων σε συγκεκριμένες μέρες ώρες κλπ λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στη δύναμη που αποκτά το μήνυμα. Σε αυτό το πλαίσιο είδα το Blog Action Day και αν κρίνω από τις αναφορές των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, από τα ρεπορτάζ που έκανε το BBC κλπ τον σκοπό του τον ολοκλήρωσε στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

MenieK είπε...

Η action day για το περιβάλλον και κάθε action day δεν λειτουργεί παρά ως βαλβίδα εκτόνωσης και τίποτα παραπάνω... Γι αυτό (με χαρά μεγάλη) οι μεγάλοι ενημερωτικοί οργανισμοί (ως συνεπή όργανα της εκάστοτε εξουσιάς )της δίνουν τέτοια δυσανάλογη με την αποτελεσματικότητά της δημοσιότητα και σημασία. Είναι ένας τρόπος να μας κρατήσουν στα σπίτια μας και με ήσυχη τη συνείδησή μας οτι κάναμε το καθήκον μας ως ενεργοί πολίτες... (έχετε δει μια διαφήμιση που κάποιοι τύποι προσπαθούν να παίξουν μπάλλα από τον καναπέ και τις πολυθρόνες τους? ε, η αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στο μπλογκοχωριό) χωρίς να σηκωθούμε από τις οθόνες των υπολογιστών μας, άρα χωρίς να γίνουμε δραστήριοι. Μέσο διάδοσης της πληροφορίας? συμφωνώ, αλλά πόση πληροφορία ακόμη χρειαζόμαστε? πόση διακίνηση ιδεών? πόση αλληλεπίδραση πριν αποτολμήσουμε την οποιαδήποτε δράση? Χαριτωμένη και επικοινωνιακότατη η συγκέντρωση για τα καμένα της Πάρνηθας της Ηλείας, της Αιγιάλειας, (ήταν και η κα Άντα του κου Γιωργάκη) αλλά η ουσιαστική προσφορά ήρθε από τους 50-100 (που μπορεί και να μην έχουν υπολογιστή στο σπίτι τους) που βρέθηκαν εκει κάτω, μοιράζοντας τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης ανοίγοντας με τα χέρια τους δρόμους, ταϊζοντας γέρους κι ανήμπορους, περιθάλπτοντας παιδιά...
πάρτε το χαμπάρι παιδιά... Η πολιτεία δε μας θέλει στους δρόμους, γινόμαστε επικίνδυνοι/ες... Στις οθόνες μας θέλει, όπου γινόμαστε διαχειρίσιμοι...
Γι αυτό, μαζί σου Γάτε! εμπρός να βούμε στα κεραμίδια! Η ζωή είναι εκεί :)

Unknown είπε...

Οί άνθρωποι που δουλεύουν στο BBC στη Guardian κλπ, είναι κατά κανόνα άνθρωποι σαν εμάς, συνήθως με γερή παιδεία και ορθολογικό υπόβαθρο και επίσης συνήθως δεν έχουν καμία περιθωριολαγνεία ούτε πάσχουν από το να βλέπουν παντού συνομωσίες...

Η Πολιτεία, δεν είναι κάτι έξω από εμάς.

Εμείς είμαστε η Πολιτεία. Εμείς της δίνουμε το "τέμπο" της. Όλα τα άλλα προσωπικά τα βλέπω ως πολύ βολικές νεοελληνικές αντιλήψεις που προτιμούν να καταδιώκουν ανεμόμυλους παρά να την ουσία.

Μαύρος Γάτος είπε...

Ας μείνει αυτό, από την όλη κινητοποίηση: ΕΡΓΑ, και όχι λόγια.

Σ;)

Hades είπε...

Συμφωνώ σε όλα και να προσθέσω κάποια πραγματάκι εάν μου επιτρέπεται:
-όποιος επιθυμεί μπορει΄να γίνει εθελοντής δασοπυροσβέστης. Η σχετική ιστοσελίδα είναι η εξής: http://www.esepa.gr/
-Ας υποθέσουμε ότι κάποιος δεν μπορεί. Θεμιτό (αρκεί να μην πουν όλοι πως δεν μπορούν, εδώ δεν πάει κάτι καλά πλέον). ΥΠάρχει ο ΣΥνήγορος του Πολίτη στον οποίον μπορεί κάποιος να καταθέσει την οπιανδήποτε καταγγελία (ο Συνήγορος του Πολίτη ποτέ δεν δρα αυταπάγγελτα, ήτοι δε συνηθίζει αν μυρίζει τα νύχια του)
-το Ελληνικό Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους του πολίτες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα.

Λύσεις υπάρχουν. ΘΕΛΗΣΗ δεν υπάρχει.