26 Νοε 2010

ΝΑΙ, ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΤΕ: Το ΜήΝΥΜΑ ΤηΣ ΑΠΟΧήΣ ΚΑΙ ΤηΣ ΕΠΟΧήΣ ΕϊΝΑΙ Η ΕΝΟΧή



Το 90% ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΕΊΝΑΙ ΛΈΕΙ ΣΤΑ ΠΡΌΘΥΡΑ ΤΗς ΚΑΤΆΘΛΙΨΗΣ. Κανείς όμως δεν παθαίνει κατάθλιψη αν στο βάθος δεν ξέρει ότι φταίει. Όταν δεν φταις δεν καταθλίβεσαι, ΕΞΟΡΓΙΖΕΣΑΙ. ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΜΑΖί ΤΑ ΦΑΓΑΤΕ, συνέλληνα. Άκου τον Πάγκακο. Κάτι ξέρει.

Είμαι εξοργισμένος. Εγώ δεν ήθελα ούτε ν' αναπνέω τον ίδιο αέρα μαζί τους. Πολλοί όμως καθόταν και κάθονται άνετα πλάι τους, στο ίδιο κόμμα, στο ίδιο "κίνημα", κι ακόμα περισσότεροι τους χειροκροτούααν, και φιλούσαν τις κατουρημένες τους ποδιές, οι "φουκαράδες"- κι ακόμα τις φιλούν.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε αυτήν τη στιγμή είναι να αποενοχοποιηθούμε συλλογικά, με αφορμή την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ας μην ψάχνουμε για αλλότριους δαίμονες και υπεύθυνους. Ας δούμε τις πράξεις μας, αλλά κυρίως, τις παραλείψεις μας. Ας αποδεχτούμε επιτέλους την ευθύνη, όση του ανήκει του καθένα μας.


3 σχόλια:

Rodia είπε...

"Τα κράτη που γεννήθηκαν με αυτό τον τρόπο, σκελετός των οποίων ήταν η ίδια η αποικιακή διοίκηση, επανδρώθηκαν από μια τοπική ελίτ σπουδασμένη στα πανεπιστήμια των αποικιακών κέντρων και, ως εκ τούτου, αποκομμένη από τον ιθαγενή πληθυσμό και συνηθισμένη να ταυτίζει τα συμφέροντά της με τα συμφέροντα εκείνων. Από την εξαρτημένη αυτή θέση έπρεπε να δανείζονται για να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία τους..." κλπ κλπ γραφει ο Φώτης Τερζάκης για την Κρίση εδω: http://wp.me/pPn6Y-48j

Το κομματακι που αντεγραψα, αναφερεται στις πρωην αποικιες, αλλα δεν βρισκω να διαφερει και πολυ απο τα καθ' ημας... Δυστυχως.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω αν είναι λάθος η εμπιστοσύνη ή η απενοχοποίηση. Σίγουρα λάθος είναι η αποδοχή μέτρων που τελικά όχι μόνο φτωχαίνουν τον κόπο και τον ιδρώτα μας, που εξυπηρετούν ακόμα μία δημοκρατική ανάγκη του συστήματος.

Ανώνυμος είπε...

ανοχή = συνενοχή
Ρ.