4 Ιουν 2007

ΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΛΙΑ: ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ

.

Πριν από καναδυό χρόνια στη Γαλλία η κυβέρνηση Σιράκ προσπάθησε να περάσει ένα νόμο που ψαλίδιζε τα δικαιώματα των νέων στη δουλειά. Έγινε της κακομοίρας, κόντεψε να καεί ολόκληρη η χώρα. Ο νόμος ακυρώθηκε κακήν κακώς.

Ρώτησα τότε κάποιους φίλους που ξέρουν, τί συμβαίνει στον αντίστοιχο τομέα στην Ελλάδα. Η απάντηση ήταν ότι πολύ δυσμενέστερες ρυθμίσεις από τις προτεινόμενες στη Γαλλία πέρασαν χρόνια πριν χωρίς να αντιδράσει κανείς, χωρίς κανένας να πάρει είδηση.

Οι αιτίες; Προφανώς οι Γάλλοι είναι κουτοευρωπαίοι, που όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες έτρωγαν βελανίδια, ενώ εμείς είμαστε μάγκες και υπεράνω. Εξάλλου ο Έλληνας εργαζόμενος είναι μεγαλόψυχος και χουβαρντάς και όχι καρμίρης όπως οι Γάλλοι και θα ξεσηκώνονταν από τα τραπεζοκαθίσματα με τα φραπόγαλα μόνον αν κάποιος τού γρατζούνιζε το αυτοκίνητο ή προσπαθούσε να θίξει την αγαπημένη του ομάδα.

Δεν βλέπω λύση πουθενά. Είναι τόσο βαθιά η κρίση που ο φαύλος κύκλος δεν σπάει με τίποτα πιά.

Κλάψτα, Χαράλαμπε.

Δείτε επίσης: Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΛΜΠΑΝΗΔΩΝ (ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΛΜΠΑΝΗΔΕΣ) του Aerosol
.

13 σχόλια:

nuntius είπε...

Έλα ρε φίλε τώρα... Κοτζάμ ακρόπολη χτίσαμε, να μην ξεκουραστούμε 2-3 χιλιετίες?

epwnimos είπε...

Μια απο τις μεταρυθμίσεις που περάσανε έτσι είναι αυτή του υποχρεωτικού 8αωρου.

Όχι πως ίσχυε και πριν, απλά αν δεν σου πλήρωνε τις υπερωρίες το αφεντικό ήταν παράνομος. Τώρα πια είναι και νόμιμος.

Το βασικό είναι πως το περάσανε και δεν βγάλαμε τσιμουδιά.

avissos είπε...

ναι, αλλά η ίδια χώρα που πέρυσι ξεσηκώθηκε κατά του Σαρκοζί, φέτος τον έβγαλε πρόεδρό της..βλέπεις καλοί κ οι Γάλλοι, αλλά τόσο μ..ες ακόμα δε γίναμε ;)

Dorotheos είπε...

Παρά την κοινή μας πεποίθηση, ο μέσος Δυτικοευρωπαίος νέος είναι περισσότερο πολιτικά και κοινωνικά συνειδητοποιημένος από το μέσο ελληνόπουλο. Για να μην πώ και πιο ξύπνιος...

μαριάννα είπε...

Δεν ψαλίδιζε απλά δικαιώματα των νέων. Περνούσε ρύθμιση που απέλυε ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΗ, νέους κάτω των 26 ετών. Και το χρεώθηκε ο τότε πρωθυπουργός ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν που απέρριψε το αίτημα για την απόσυρση του νόμου. Καταλαβαίνετε τι έλεγε αυτός ο νόμος; "Σε απολύω ρε φίλε γιατί έτσι γουστάρω και δε σου λέω και το λόγο!"
Στείλανε τελεσίγραφο τα συνδικάτα να αποσυρθεί ο νόμος, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι αν δεν αποσυρθεί θα κηρύξουν γενική απεργία. Οι φοιτητές ζήτησαν από τον πρόεδρο Σιράκ να μην τον υπογράψει.
Ο Σαρκοζί, υπουργός εσωτερικών τότε, το 'παιξε αντίθεση κι ευέλικτη κόντρα. Ναι μεν, αλλά δε. Γι αυτό και όπως είπε η Άβυσσος δεν το χρεώθηκε. Ο υπουργός εξωτερικών ο Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί χαιρέτισε το θάρρος και την αποφασιστικότητα του Ντε Βιλπέν (μπούχαχαχα) και τόνισε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρόμοιες διατάξεις, φέρνοντας ως παράδειγμα Ισπανία, Βρετανία και Γερμανία. Αλλά οι Γάλλοι δε μασάνε Γάτε μου.
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν μαζικά σε 160 πόλεις της Γαλλίας. Φοβερές συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων ασφαλείας, στο Παρίσι.
Τεράστιες διαδηλώσεις με βίαια επεισόδια κυρίως στην πλατεία Νασιόν αλλά και έξω από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Καρτιέ Λατέν. Βούιξε ο τόπος, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ εναντίον των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που κλασικά, απάντησαν με δακρυγόνα. Τραυματίστηκαν και διαδηλωτές και αστυνομικοί. Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν κι εκεί σε πολλές συλλήψεις.
Στη Μασσαλία διαδήλωσαν χιλιάδες άτομα, στη Λιμόζ, το Πο, το Περπινιάν, ακόμη και τη Χάβρη.Στο Μπορντό διαδήλωσαν επίσης χιλιάδες. Στην πόλη Ρεν βγήκαν στους δρόμους φοιτητές, το ίδιο και στο Στρασβούργο. Κινητοποιήθηκε όλη η Γαλλία. Ξέρανε ότι θα φάνε τα μούτρα τους. Είχαν εμπειρία από το Μάη του '68! Όλα τα πρακτορεία ειδήσεων έλεγαν άλλα, ότι θα τα καταφέρουν να τους καταστείλουν και κυρίως θυμάμαι το γερμανικό, που έλεγε ότι η πολιτική του Ντε Βιλπέν είναι αντιγραφή της σκληρής γραμμής που ακολούθησαν δύο δυτικοί ηγέτες που αναμετρήθηκαν συνολικά, με τα πανίσχυρα συνδικάτα στις χώρες τους πριν από 25 χρόνια και επικράτησαν: της Θάτσερ και του Ρέιγκαν.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι ήττες των ανθρακωρύχων στη Βρετανία και των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, εγκαινίασαν μια περίοδο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν το εργασιακό περιβάλλον στις δύο χώρες, περιορίζοντας δραστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και ενισχύοντας την ευελιξία των εργοδοτών. Αλλά εκεί ήταν Αμερική και Βρετανία...
Οι Γάλλοι ήξεραν όμως την πρόθεση του Ντε Βιλπέν, που αν το πετύχαινε, τότε πράγματι η Γαλλία θα βρισκόταν στο πιο κρίσιμο ίσως σημείο της ιστορίας της. Και εμπόδισαν με νύχια και με δόντια να συμβεί. Και διέψευσαν τις Κασσάνδρες και δώσανε μια ελπίδα στην Ευρώπη. Πέρυσι ήταν... το Μάρτιο, και τα θυμάμαι καλά γιατί μας είχαν συγκλονίσει και τα συζητούσαμε στους Εκφραστές, μ' έναν φίλο που ζούσε στο Παρίσι και μας τα έλεγε από πρώτο χέρι. Εύστοχος λοιπόν ο τίτλος σου. ;)

Ανώνυμος είπε...

Και τώρα ψήφισαν τον α λα Μπλαίρ Σαρκοζύ
που έχει χαρακτηρίσει
τη γενιά του Μάη
κηφήνα και άχρηστη
που ζει εις βάρος των επόμενων
γενιών

Ανώνυμος είπε...

@avissos
Τόσο μαλάκες δεν είμαστε, αφού τους ψηφίζουμε γιατί να διαμαρτυτηθούμε για τις μαλακίες που κάνουμε; Χαζό δεν είναι;

μαριάννα είπε...

Φίλε ανώνυμε δεν τον ψήφισαν οι διαδηλωτές και οι επαναστάτες. Άλλοι τα ψηφίζουν αυτά. Η Σεγκολέν ατύχησε. Αλλά οι Γάλλοι είχαν την Σεγκολέν εμείς τί έχουμε; Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα και όχι στη μαχητικότητά μας. Μαχητές είμαστε. Ηγέτες δεν έχουμε, διασπασμένοι είμαστε και ψιλοβολεψάκηδες. Διότι οι βολεμένοι κάνουν την πάπια. Ενώ εδώ είναι η μαγκιά του αγωνιστή. Να μην κοιτάει την πάρτη του μόνο. Γιατί σήμερα χτυπάει η πόρτα του διπλανού, αύριο η δική μας.

Ανώνυμος είπε...

Μα και αμέσως μετά το Μάη το 68
η συντριπτική πλειοψηφία
των Γάλλων ψήφισε τη Δεξιά
του Γκώλ
και η αριστερά καταποντίστηκε


Πρέπει να τελειώσει
το παραμύθι των Γάλλων
προτοπόρων

Μόνο στην Ελλάδα ευδοκιμεί πιά

Είναι πιό ρατσιστές
και με χειρότερη οικονομία/κοινωνία
απ' τους Αγγλους,τους Γερμανούς και τους Σκανδιναβούς


Οσο για τη Σεγκολέν
είναι ένας θηλυκός Παπανδρέου
Μάλλον ξέχασες αρκετές
νεοφιλελεύθερες δηλώσεις της

Κόρη στρατηγού γαρ..

Οσο για την Ελλάδα
αυτήν την έχει ξεπεράσει
και η Πορτογαλία και η Σλοβενία

Ανώνυμος είπε...

Μήπως τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα?
http://www.betapolitique.fr/spip.php?article1001
ΣΗΜ.:
Σοβαρές επιφυλάξεις τουλάχιστον, για το κατά πόσον οι σοσιαλδημοκράτες εδώ κι εκεί διακαιούνται τον τίτλο "αριστερά".

Μαύρος Γάτος είπε...

Ανώνυμε, οι σκέψεις σου ακούγονται κάπως ξύλινες - μήπως είσαι πολιτικός;;;;;

Τί σημασία έχει τί ψήφισαν οι Γάλλοι ονομαστικά("δεξιά", "αριστερά"), και τι κυβερνήσεις είχαν, όλα αυτά τα χρόνια; Σημασία έχει ότι είναι μια χώρα με υγιέστατη οικονομία, όπου ταυτόχρονα ισχύουν ακόμα ακέραια τα δικαιώματα των εργαζομένων, και όπου το κράτος λειτουργεί και τα βασικά δημόσια αγαθά (υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια, διακαιοσύνη, δημόσια διοίκηση) λειτουργούν σε υψηλότατο επίπεδο.

Ποιός Ντε Γκωλ και ποιός Σαρκοζί...

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδια,αυτο το 'Σ-α-ρ-κ-ο-ζ-ι',δεν ακουγεται καπως αηδια στα ελληνικα;Κι οταν τον βλεπω (θεωρειται και γκομενος! στη Γαλλια) μου θυμιζει αποβολη σε βαζο με τη φορμολη απ' το Μουσειο 'Fragonard'!-ΑΤΠ-

Μαύρος Γάτος είπε...

ΑΤΠ προσέχετε τα λόγια σας για το Νικολά γιατί θα πλακώσει η Σπινόζα και θα σάς ξεχέ- σόρυ κατακεραυνώσει! Νομίζω πως είναι τσιμπημένη μαζί του....

Σ;)