22 Αυγ 2006

ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ - ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΝΑΝΤΑΙΡ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ;;;;;




Θ'αρχίσει πάλι μετά την καταστροφή της Κασσάνδρας η συζήτηση για το ποιός φταίει (οι άλλοι), ποιός δεν φταίει (εμείς), Για τα προληπτικά μέτρα που ΔΕΝ λήφθηκαν, ΓΙΑ ΤΑ 12 ΑΠΟ ΤΑ 23 ΚΑΝΑΝΤΑΊΡ ΠΟΥ ΈΙΝΑΙ ΠΑΛΙΆΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΈΤΑΞΑΝ, για τους ανεύθυνους που ανοίγουν το παράθυρο και πετάνε το τσιγάρο, για τους εμπρηστές, για τους καταπατητές, για την "Οικολογία".

Ένα κεφαλαιώδες λάθος που κάνει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι ακούγοντας "Οικολόγος" το μυαλό του πάει σε κάποιον ιδιόρρυθμο γραφικό τύπο με έμμονες ιδέες, όπως η χορτοφαγία και η προστασία του μονόφθαλμου πορτοκαλί πελεκάνου των νήσων Γκαλαπάγκος ή της αγριοκουμαριάς του Βλαδιβοστόκ. Στην καλύτερη περίπτωση, θεωρούν ότι η Οικολογία αφορά την προστασία "ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ", έτσι γενικώς και αορίστως, από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Πρόκειται για τεράστια παρεξήγηση!

Το ζήτημα δεν είναι η προστασία "της φύσης", άνθρωπε. Η Οικολογία ασχολείται με την ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ σου, μέσω της διαφύλαξης του ΟΙΚΟΥ σου, του ΣΠΙΤΙΟΥ σου, με στόχο την καλύτερή ποιότητα ζωής σου σημερινού ανθρώπου και την διαφύλαξή ενός ευχάριστου και βιώσιμου ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ για τις μελλοντικές γενιές ΑΝΘΡΩΠΩΝ. Η Φύση σαν Φύση δεν έχει ανάγκη από απολύτως καμμία προστασία.

Πόσοι γνωρίζουν ότι ένα δάσος αναγεννάται ΠΛΗΡΩΣ μετά από την πιό καταστροφική πυρκαγιά μέσα σε εκατό το πολύ χρόνια;;; Εγώ όμως κι εσύ δεν θα ζήσουμε εκατό χρόνια για να δούμε αναγεννημένο το δάσος της Κασσάνδρας. Εσύ που έχεις σπίτι εκεί ή που θα πηγαίνεις για το μπάνιο σου την Κυριακή (εγώ δεν ξαναπάω, δεν πολυπήγαινα έτσι κι αλλιώς στην περιοχή που καίγεται), ΕΣΥ θα αντικρύζεις ένα ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΣΧΗΜΟ και ΑΦΙΛΟΞΕΝΟ ΤΟΠΙΟ, ΕΣΥ δεν θα έχεις δέντρο στη σκιά του να δροσιστείς, ΕΣΥ θα πλημμυρίζεις στην πρώτη μπόρα γιατί δεν θα υπάρχει δάσος να συγκρατήσει τα νερά, ΕΣΥ, ΑΝΘΡΩΠΕ, θα διψάσεις γιατί τα υπόγεια ύδατα τα ήδη μειωμένα από την υπεράντληση θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, λόγω της αδυναμίας απορρόφησης από το καμμένο έδαφος....

Επομένως, όταν μιλάμε για ΟιΚΟΛΟΓΙΑ μιλάμε καθαρά για ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ του ανθρώπου. Το Δάσος; Η Φύση; Το μοναστήρι νά'ναι καλά.... Η Δύναμη της Φύσης είναι απεριόριστη, σκεφτείτε τους σεισμούς, θυμηθείτε το τσουνάμι, την έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο, που ισοδυναμούσε με κάμποσες πυρηνικές εκρήξεις... Δεν έχει ανάγκη η Φύση από την δική μας, την ανθρώπινη ευαισθησία και ελεημοσύνη... Η παντοδύναμη Φύση , αλαζόνα, πλεονέκτη, κι άμυαλε άνθρωπε, κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα πάρει την εκδίκησή της... όπως στο Γιουκατάν του Μεξικού, που πάντα με γοήτευε, όπου η ζούγκλα, το πυκνό δάσος με τα τεράστια δέντρα, κάλυπτε για αιώνες τις εντυπωσιακές πυραμίδες των Μάγιας.... ΕΜΕΙΣ είμαστε που θα υποφέρουμε από τις συλλογικές συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεών μας.

Εγώ προσωπικά δεν θα πολυυποφέρω, γιατί δεν έχω εξοχικό, και σε περίπτωση καταστροφής μπορώ απλά ν'αλλάξω προορισμό. Όχι όμως ότι δεν με πονά βαθιά η καταστροφή. Με πιάνει το παράπονο, ρε γαμώτο. Πριν από χρόνια είχα πάει στο Ισραήλ. Εκεί ο καθένας έχει καθήκον να φυτέψει στη ζωή του τουλάχιστον ένα δέντρο. Φυτεύουν τα δέντρα στην μνήμη των νεκρών τους, ένα δέντρο για κάθε χαμένο πρόγονο, αλλά και γιατί έτσι τους αρέσει. Υπάρχει μια ευγενής άμιλλα σχετικά με το ποιός θα φυτέψει τα περισσότερα δέντρα, μια άμιλλα που έχει μετατρέψει περιοχές που πριν ήταν έρημος, σε αληθινά δάση. Γιατί εμείς να είμαστε τέτοια κωλοράτσα; Οι Ισραηλινοί πήραν μιαν έρημο (κυριολεκτικά) και την έκαναν πορτοκαλεώνες και δάση (άλλο αν για να ποτίσουν αυτά τα δέντρα στερούν τους σχετικούς υδάτινους πόρους, πολύτιμους και απαραίτητους για την επιβίωση, από τους Παλαιστίνιους...). Εμείς; Πήραμε μια κατάφυτη και πανέμορφη χώρα, και την μετατρέπουμε σε κόλαση....


18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ποσο εχει? μονο φραγκα εφτα...

το μοσχοπουλημα, ομως, των καινουριων προς ανοικοδομηση εκτασεων ποιος μπορει να το υπολογισει...?

kaita7katsikakia είπε...

αγαπημένη μου Χαλκιδικούλα...:(

homelessMontresor είπε...

Έχεις δίκιο με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την οικολογία εδώ στην Ελλάδα, μέχρι και σε πολιτικό επίπεδο το κόμμα των οικολόγων αντιπροσωπεύεται απο μια "γραφική" φιγούρα για να το θέσω ευγενικά που κανείς φυσικά δεν μπορεί να την πάρει στα σοβαρά!
Η καταστροφή στην Χαλκιδική είναι όντως μεγάλη.
Τo μόνο που δεν συμφωνώ ήταν ο χαρακτηρισμός σου για τους Έλληνες. Δεν λέω στο θέμα της οικολογίας-και σε πολλά άλλα- είμαστε αδιόρθωτοι, αλλά μην μου πεις οτι οι υπόλοιποι λαοί είναι τόσο καλύτεροι από εμάς!

Unknown είπε...

Ενημερωτικά, ένα καινούργιο Canadair CL-415 έρχεται γύρω στα 25 εκατ. €. Για 10 CL-415 που χρειάζονται για ν' αντικατασταθούν τα παλιά CL-215 χρειάζονται περίπου 250 εκατ. €, όσο για 5 F-16 ή για 15 Leopard!

Συγκριτικά, πόσο θα κόστιζε να εκπονηθεί το, δασικό τουλάχιστον, Κτηματολόγιο που θα περιόριζε τις δασικές πυρκαγιές στο φυσικά (και φυσιολογικά) τους πλαίσια;

oistros είπε...

Φοβάμαι Γατούλη ότι δεν είναι θέμα προμήθειας Καναντέρ. Τα είχαμε αλλά "που να τα συντηρείς τώρα καλοκαιριάτικα". Είναι αυτό το "δε βαριέσαι" κι η ατιμωρησία. Από τότε που καταργήθηκε πρακτικά ως έννοια σε αυτόν τον τόπο η πολιτική ευθύνη θαρρώ πως συμπαρέσυρε και κάθε έννοια συλλογικής ευθύνης. Οπότε οι εμπρηστές είναι ατιμώρητοι γιατί οι αστυνομικοί που δεν τους συνέλαβαν δεν θα τιμωρηθούν. Δε βαριέσαι.
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής θεωρεί ατυχή συγκυρία ότι 12 από τα 22 Καναντέρ ήθελαν συντήρηση αλλά δεν θα παραιτηθεί. Οπότε δε βαριέσαι.
Ο χώρος θα οικοπεδοποιηθεί στις επόμενες εκλογές και οι βίλες θα είναι νόμιμες οπότε δε βαριέσαι.
Η ΝΕΤ θα επιμένει το απόγευμα ότι οι φωτιές στην Τουρκία είναι μεγαλύτερες από τις δικές μας οπότε πάλι δε βαριέσαι.
Και τελικά ... θα το καταπιούμε κι αυτό. Και θα το ξεχάσουμε. Γιατί βαριόμαστε τις πολλές σκέψεις.
Τα σέβη μου

nuntius είπε...

Ή πόσο κάνει ένα οικόπεδο...?

Μαύρος Γάτος είπε...

Όσο και να έχει πρέπει να το έχουμε... μιλάμε μόνο για πέντε φάντομ λιγότερα;;;;; για δέκα κανανταίρ;;;;;

Είναι έγκλημα ρε παιδιά, έγκλημα, να μην έχουμε ΕΚΑΤΟ κανανταίρ... και πενήντα φάντομ λγότερα.

Τι προσφέρουν δηλαδή τα φάντομ μας;;; Να εκπαιδεύουν τους Τούρκους πιλότους σε εικονικές αερομαχίες;;; Ή να ανεβάζουν την συνολική δύναμη των ΦΑΝΤΟΜ του ΝΑΤΟ νοτιοδυτικής Μεσογείου, για την περίπτωση εισβολής της... Ερυθράς Κίνας;;;;;;;

Και ας το δούμε αλλιώς, 250 εκ. ευρώ είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια. Πολλά λεφτά, οκ, αλλά και το κόστος των πυρκαγιών πόσο είναι;;;; Για να μη μιλήσουμε για τις ανθρώπινες ζωές...

ΥΓ vrennus μην φανταστείς ότι σού επιτίθομαι, ίσα ίσα σ'ευχαριστώ για τα στοιχεία, και κατάλαβα το πνέυμα σου. Οι "ερωτήσεις" μου είναι ρητορικές....

Μαύρος Γάτος είπε...

Άσε δε το κτηματολόγιο που αναφέρεις, άλλη πονεμένη και αμαρτωλή ιστορία....

Ανώνυμος είπε...

μόλις γύρισα απο εκεί...
τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ άσχημα, δε ξέρω τι εικόνες έδειχνε η τηλεόραση σημερα. Ίσως ανήκω στους τυχερούς μέσα στην ατυχία της κατάσταση που ο μικρός παράδεισος δίπλα απο το κτήμα μου, ανήκει στο τμήμα του δάσους που σώθηκε (προς το παρόν).
Πολλές φορές στη ζωή μου ένιωσα άσχημα όταν με αποκαλούσαν οικολόγο, έτσι μια μέρα με μερικούς φίλους φτιάξαμε τη λέξη οικοφασίστας για να μπορούμε να κάνουμε το διαχωρισμό των εννοιών.
Δε με νοιάζει τι θα πουν μετά τι φωτιά, δε με νοιάζει ποιός θα κατηγορίσει ποιόν ούτε και ποιός θα μείνει περισσότερη ώρα στα τηλεοπτικά παράθυρα για να αραδιάζει αηδίες. Με νοιάζει να ξεκινήσει η αναδάσωση απο "χθες". Άκουγα τον καθηγητή Κωσταντινίδη σήμερα, αξιόλογο δασολόγο του ΕθΙΑΓΕ που έχω γνωρίζει στο παρελθόν να μιλάει για το πρόγραμμα δασοπροστασίας "Σίθων", ένα πρόγραμμα παρακολούθησης μέσω δορυφόρου των δασων. Ίσως αξίζει να του δώσουμε περισσότερη σημασία.
Όσοι πιστοί... προσέλθετε για αναδάσωση...

Μαύρος Γάτος είπε...

Πολύ μού άρεσε το "οικοφασίστες' Σ;))))))

Μέχρι του χρόνου την άνοιξη δεν ξαναπατάω στην Κασσάνδρα. Δεν θα το αντέξω.... Φέτος είχα πάει μέχρι λίγο μετά την Καλλιθέα.

Καλό βράδυ, εύχομαι να μην καεί ποτέ το δεντράκι που φύτεψες.... και να φυτέψεις πολλά ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

για την ιστορία, τα πνευματικά δικαιώματα για το "οικοφασίστες" ανοίκουν σε παρέα που σχηματίστηκε μέσα απο εθελοντικές δράσεις περιβαλλοντικών προγραμμάτων :)
Η νεκρά φύση είναι μετά την Κρυοπηγή και μέχρι περίπου τις κατασκηνώσεις του Γκάλη. Το δάσος που απέμεινε απο το Πευκοχώρι είναι το τμήμα που βρίσκεται και η αρμένικη κατασκήνωση (για όσους γνωρίζουν την περιοχή)που εκτείνετε μέχρι Αγία Παρασκευή και Παλιούρι.
Μαύρε Γάτε σε 2-3 μήνες θα γεννηθούν θα πρώτα πουρνάρια... αλήθεια...

advocatus diaboli είπε...

Οταν Ελληνας επίτροπος ρώτησε σε συνεδρίαση οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των αυθαιρέτων κτισμάτων στις χώρες τους, συνάντησε έκπληκτα βλέμματα και άγνοια του όρου. Εκτός από όλους τους υπόλοιπους λόγους, για τους οποίους έχετε δίκαιο, προσθέστε και τα αυθαίρετα, που, ωραία- ωραία θα ξεφυτρώσουν μέσα στο πρώην δάσος και δεν θα τα σταματήσει κανείς. Αποχαιρέτα την τη Χαλκιδική που χάνεις... Αλλά εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι;

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Μην κανεις ετσι.
Η φωτια μπηκε απο τους επιχειρηματιες και τα συναφη κομματοσκυλα για την οικοπεδοποιηση και την αναπτυξη της περιοχης.
Η μασωνικη αυτοκρατορια δεν τελειωσε ποτε.
Ολα για το χρημα.

Lion είπε...

Μαυρε Γατε μου, ελειψα λογω δουλειας απο την περασμενη Τεταρτη και στο μεταξυ εγιναν τοσα, εσυ εγραψες τοσα...
Στο Πορτο Κουφο κολυμπουσα 6χρονος. Εκει και (μια απο τις) πρωτες εμπειριες με ιστιοπολοικο.
Στην Κασσανδρα εκανα μια απο τις ωραιοτερες διακοπες μου σαν 17χρονος.
Τοση ομορφια χαμενη.
Κριμα για την Χαλκιδικη.

Οπως πολυ σωστα γραφεις, η φυση μας εχει γραμμενους. Αυτη θα ξαναγεννηθει. Εμεις δεν θα ειμαστε εκει να το δουμε.

homelessMontresor, γι' αυτο ειναι ετσι ολη η χωρα. Γι' αυτο ακριβως καιγονται τα δαση. Γιατι υπαρχουν αλλα 10 εκατομμυρια ελληνες σαν εσενα, που λενε "ε, δεν βαριεσαι. Οι αλλοι ειναι χειροτεροι, αρα εμεις καλα ειμαστε."
Προ παντος να βγαλουμε τους "Αλλους" απο κατω μας - και η Χαλκιδικη ας γινει σταχτη και μπουρμπερη. Και τσιμεντο - μην ξεχασω.

Περι του πρακτεου:
Προτεινω την ιδρυση μιας ομαδας πολιτων με ξεκαθαρους στοχους. Η ομαδα θα παρεμποδιζει με καθε τροπο το χτισιμο οποιουδηποτε οικοδομηματος στην περιοχη.
Πολλες φωτιες μπαινουν απο τσοπανους γιατι ετσι δημιουργουνται καινουργιοι βοσκοτοποι. Τα κατσικια δεν εκτρεφονται στο δασος.
Η ομαδα θα πρεπει να παρεμποδιζει και την εκτροφη αιγοπροβατων στα καμμενα.

Unknown είπε...

Μερικές παρατηρήσεις και παρακαλώ να μην παρεξηγηθώ ως οικοπεδοφάγος :-D.

1. Κάθε μηχάνημα χρειάζεται τακτικότατη συντήρηση, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δε, πολύ συχνότερα από μια φορά το μήνα (oistros). Δεν υπάρχει πιλότος τόσο μαλάκας που να πετάξει με αεροπλάνο που δεν έχει περάσει την τακτική του συντήρηση.

2. Τα παλιά Canadair (τα CL-215) δεν έχουν τη δυνατότητα ν' απογειωθούν υπό συνθήκες καύσωνα! Φαίνεται παράλογο αλλά έτσι είναι. Ευτυχώς, τα καινούργια (CL-415) έχουν δυνατότητα hot & high, όπως λέγεται. Σε συνδυασμό με την παλαιότητά τους, εξηγούνται και οι συχνές καθηλώσεις τους στο έδαφος.

3. Ο ρόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών είναι ουσιαστικός μεν, δευτερεύων δε. Το κυρίως βάρος το σηκώνουν οι επίγειες δυνάμεις.

4. Η δασική πυρκαγιά δε σβήνει με τίποτε (ούτε με αεροπλάνα ούτε με επίγειες δυνάμεις) αν δεν πέσει ή δε γυρίσει ο άνεμος. Τελεία και παύλα!

5. Οι δασικές πυρκαγιές (ειδικά των κωνοφόρων) μέχρι ένα βαθμό είναι και φυσικές και φυσιολογικές. Έτσι ανανεώνονται τα δάση!

6. Κάθε φορά που εισάγεται νόμος σχετικός με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων (όπως τώρα) αυξάνονται οι δασικές πυρκαγιές. Αναμενόμενο.

7. Στην Ελλάδα, ως γνωστόν (γνωστόν;), δεν υφίστανται τίτλοι ιδιοκτησίας (τα συμβόλαια δεν αποτελούν τίτλο ιδιοκτησίας), όλη η έγγειος ιδιοκτησία είναι προϊόν νομιμοποιηθείσας καταπάτησης. Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό επακόλουθο αυτού του καθεστώτος.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

MILTOS είπε...

Απλά αφού ΟΛΟΙ συμφωνούμε στα ίδια πράγματα ΚΑΘΕ φορά που γίνεται η ίδια ιστορία, απορώ πως θα πουληθούν όλα τα οικόπεδα, δε θα αναδασωθεί τίποτα, θα πλημμυρίσουν τα σπίτια ή θα υποστούν ζημιές από την καθίζηση και τελικά θα φταίει πάντα ο ίδιος. Ο ΚΑΝΕΝΑΣ.
Τελικά ο Όμηρος με την ιστορία του Οδυσσέα στο νησί των Κυκλώπων ήταν πολλά χρόνια, αιώνες μπροστά...Πάντα κανένας...

Μαύρος Γάτος είπε...

Αχ αυτός ο Κανένας....

Σ;)

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνείτε; Ποιος σοβαρός άνθρωπος είπε ότι συμφωνείτε! Μάλλον δεν ξέρετε τι λέτε! Εδώ τα πράγματα είναι απλά: η χώρα τούτη ανήκει στο Μητσοτάκη που είπε να αποχαρακτηριστούν οι δασικές εκτάσεις μόλις κέρδισε τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία. Δήλωσε επίσης: "είμαι κατεξοχήν οπαδός του δάσους". Οπαδός...κατάλαβες; Δέκα χιλιάδες μπικ αναμμένοι στις κερκίδες. Τώρα τι λέτε εσείς και που συμφωνείτε αν συμφωνείτε...ποιοι είσαστε εσείς;