1 Απρ 2007

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ: ΒΙΑ ΚΑΙ ΜΗ-ΒΙΑ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ) - +ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


Η πρόταση του Domingo


Με το κείμενο αυτό ξεκινώ μια ανάλυση του φαινομένου της βίας σε όλους τους τομείς της ζωής μας. [Ήδη έγραψα εδώ για την οδική βία. ]

Θα ήθελα πρώτα απ΄ όλα να καταθέσω κάποιες σκέψεις για την ίδια τη βία.

Θέλουμε δε θέλουμε, η ρύθμιση όλων των ζητημάτων με βάση τη Δύναμη (το άγραφο "δίκαιο του ισχυροτέρου") είναι ο κανόνας στη Φύση. Κι επειδή ο άνθρωπος είναι μέρος της Φύσης, η επιβολή του ανθρώπου στον συνάνθρωπο με τη βία ήταν και είναι ο κανόνας στο σκοτεινό παρελθόν και στο σκοτεινό παρόν της Ανθρωπότητας. Αυτή είναι η αλήθεια, πέρα από όμορφα ψέμματα, ευχολόγια, και ανεδαφικούς ρομαντισμούς. Να θυμίσω εδώ ότι σύμφωνα με τη Βίβλο (άσχετα αν κανείς την θεωρεί ιερό βιβλίο ή όχι -εγώ προσωπικά δεν), γενάρχης των ανθρώπων είναι ο αδελφοκτόνος Κάιν, και όχι ο αγαθός Άβελ.

Η μή-βία, ο αλληλοσεβασμός, η επικράτηση της αλληλεγγύης, της λογικής και του Δικαίου (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) απέναντι στην τυφλή Δύναμη, ξεχωρίζουν τον Άνθρωπο από το Ζώο. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι φασίστες όλων των αποχρώσεων και όλων των εποχών έχουν ΘΕΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ.

Η μή-βία, είναι το μέλλον της Ανθρωπότητας.

Πόσο μακρινό είναι αυτό το μέλλον; Κανείς δεν ξέρει. Κανείς όμως δεν μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι δεν υπάρχει πρόοδος, και ότι αυτήν την στιγμή δεν είμαστε πιό κοντά από ποτέ στην Ουτοπία της μη-βίας.

Θα καταφέρουμε να περιορίσουμε ή και να εξαλείψουμε τη βία ΟΣΟ ΖΟΥΜΕ, αν αγωνιστούμε εναντίον της; Και μάλιστα ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ; Πιθανότατα όχι.

Το πρόβλημα της αντιμετώπισης της βίας χωρίς να καταφύγει κανείς στην ίδια τη βία είναι πανάρχαιο. Καλό είναι να στρέψεις και το άλλο μάγουλο στον εχθρό, όπως είπε κι έκανε ο Χριστός, καλό είναι να υφίστασαι τη βία απαντώντας μόνο με ειρηνική διαμαρτυρία, όπως έκανε στην πράξη ο Γκάντι, αλλά πόσο ρεαλιστικός είναι αυτός ο τρόπος αντίδρασης, και τί αποτελέσματα μπορεί να φέρει, εκτός από το να σε λιώσει ο αντίπαλος; Αν δεν υπήρχε ο Παύλος, θα υπήρχε σήμερα χριστιανισμός; Κι αν δεν συνέτρεχαν συγκεκριμένεςσυγκυρίες και προϋποθέσεις, θα είχε πετύχει ο ειρηνικός Αγώνας του Γκάντι; Ο Ρωμαίος ιστορικός Τίτος Λίβιος λέει:

"Δίκαιος είναι αλήθεια ο πόλεμος εκεί που είναι απαραίτητος, και ιερά τα όπλα εκεί που δεν υπάρχει άλλη ελπίδα εκτός από τα όπλα" (Justum eni est bellum quibus necessarium, et pia arma ubi nulla nisi in armes spes est - Titus Livius IX 1)

Ας κηρύξουμε λοιπόν τον πόλεμο ενάντια στη βία! Με όλες μας τις δυνάμεις, ΕΚΤΟΣ από τη βία!

Ίσως νικηθούμε, ίσως δεν γίνεται αλλιώς.
Αλλά πριν νικηθούμε θ’αγωνιστούμε.
Δεν γίνεται αλλιώς!

Ακολουθούν κάποια λογότυπα ενάντια στη βία που μού έστειλε ο φίλος Nuntius που τον ευχαριστώ ιδιαίτερα, όπως και τον Domingo. Περιμένω κι άλλες ιδέες για λογότυπο και μπλουζάκι. Στόχος μου είναι να βρούμε ΣΠΟΝΣΟΡΕΣ για να τα τυπώσουμε σε μπλουζάκια που θα μοιράσουμε δωρεάν στα γήπεδα όταν ξαναχίσει το πρωτάθλημα. Και στα σχολεία, αν είναι δυνατόν. Και στο δρόμο. Χρειαζόμαστε λοιπόν ΧΡΗΜΑΤΑ (σπόνσορες) ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ (προσφορές για την εκτύπωσή τους) ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΥΣ (για τα φυλλάδια, τα αυτοκόλλητα, τις κονκάρδες) ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ για να καλύψουν την κίνησή μας, αλλά κυρίως ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ που θα βγούμε στους δρόμους να τα μοιράζουμε.

Θέλεις;

Συμμετέχουν ήδη:

Παράφωνος Natalia Αdamo dimitrisg

simiomenos padrazo Μαύρος Γάτος eleni fergadi Tsopanis Blue Marialena Herrina

16 σχόλια:

Natalia είπε...

εγώ έκανα την πρότασή μου:
http://kittenstories.blogspot.com/2007/04/blog-post.html
περιμένω απαντήσεις

υ.γ. το συγκεκριμένο ποστ ανέβηκε και στο e-saloni
όποιος ενδιαφέρεται, εκτός από σχόλια, μπορεί να στείλει e-mail ή να επικοινωνήσει μέσω msn στο nataliavr@in.gr

pølsemannen είπε...

Αγαπητέ Μαύρε Γάτε,

Εγώ ψηφίζω υπέρ της πρότασης με το κόκκινο "Χ" στην λέξη βία, με την φράση "Όχι άλλη βία" με μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο.

Η εικών για όσους βαριούνται να σκρολάρουν εδώ

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ψηφίζω. Κάθε πρόταση ενάντια στη βία είναι θεμιτή. Έστω και παρά φύσει -όπως το λες είναι- πρέπει να δούμε αν είναι δυνατό τουλάχιστον να την περιορίσουμε.

Unknown είπε...

Εγώ πάλι γιατί έχω την αίσθηση ότι τον τελευταίο καιρό (εξαναγκασμένα) αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε και πάλι από αυτήν την ουτοπία όπως την αποκάλεσες;

Μαύρος Γάτος είπε...

Ναταλία θα έρθει και αυτό...

Περιμένω κι άλλες γνώμες, και μερικά ακόμα logos, φίλε Πολσεμαννεν Σ;)))

Φίλε Δείμο, τουλάχιστον να/θα προσπαθήσουμε!

Φίλε Καμηλοκάβαλε, από την εποχή που ήμουν παιδί και υπήρχαν ακόμα τα παιδιά των λουλουδιών, το ανθρώπινο πνέυμα μάλλον έχει κάνει κάποια οπισθοδρόμηση, είναι αλήθεια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο, παρά ότι παίρνει φόρα για να πάει ακόμα πιό μπροστά...

(λέμε τώρα, για να μην κλαίμε)

μαριάννα είπε...

Καλησπέρα κι από δω και καλό μήνα! Συγκινητική η προσπάθειά σας και σαφέστατα θεωρητικά, είμαστε όλοι σύμφωνοι. Πρακτικά δεν ξέρω πόσο θα μπορεί ο κόσμος να συμμετέχει. Επειδή τα έχω περάσει και ξέρω, ότι ενθουσιασμός πάντα υπάρχει στην αρχή. Αν θέλετε τη γνώμη μου, όσο λιγότερο οργανωμένη δείχνει η προσπάθεια τόσο καλύτερα. Νομίζω ότι αυτό που πρότεινε η Ναταλία για δημιουργία Οργανισμού μη κερδοσκοπικού και τα λοιπά, δε θα προσελκύσει, ούτε θα ευαισθητοποιήσει κανέναν. Αντίθετα. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης οργανισμός θα τσινίσουν οι πιο πολλοί.Ο κόσμος βαρέθηκε και σιχάθηκε τις λέξεις οργανισμός, κόμμα, φορέας... Ευαισθητοποίηση ασυντόνιστη και κατά ομάδες με αυτοκόλλητο που θα κολλάει στα ρούχα που φορούν και όχι σε μπλουζάκι που δε θα φορέσουν ποτέ. Μια διαπραγμάτευση για παράδειγμα με σπόνσορες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή ασφαλιστικές ή δεν ξέρω ποιον άλλον φαντάζεστε ότι θα έπειθε τον κόσμο να πάρει μέρος; Δεν ξέρω. Ξέρω ότι υπάρχει επιφύλαξη και καχυποψία. Στο λογότυπο συμφωνώ με τον pølsemannen γι αυτό με το «χ».
Διάβασα τα προηγούμενα ποστ σου και τα βρήκα εξαιρετικά. Οφείλω να σε συγχαρώ για όλα και να σου πω ότι σας βρίσκω όλους πραγματικούς Ρομπέν των Δασών. Δε θα πω Δον Κιχώτες γιατί παρόλο που τον πάω με χίλια, πάλευε μόνο με το φανταστικό. Επίσης να σας πω ότι οι φωτογραφίες που τραβήξατε με τα παρκαρισμένα στη Θεσσαλονίκη και ο αγώνας για την οδική βία είναι πραγματικά δουλειά που το λιγότερο που μπορώ να πω είναι άξια συγχαρητηρίων. Το να είσαι με τη μηχανή στο χέρι, χωρίς να δουλεύεις για κάποιον παρά μόνο για το όραμα, δεν είναι συχνό φαινόμενο. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια!

Μαύρος Γάτος είπε...

Γητεύτρια, σχόλια σαν το δικό σου μού δίνουν το κουράγιο να συνεχίσω. Σ' ευχαριστώ από το βάθος της ψυχής μου.

Natalia είπε...

γητεύτρια,
η δημιουργία μίας οργάνωσης χωρίς κανένα όφελος για τα μέλη της, μη κομματικής κλπ δεν είναι τόσο κακή όσο ακούγεται. εξ' άλλου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της σκέψης. είναι μία ευκαιρία να δράσουμε πραγματικά ενάντια σε κάθε μορφής βία. και δεν μίλησε κανείς για σπόνσορες. αν υλοποιηθεί, θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από ιδιώτες. επίσης, από τη στιγμή που μπήκες στον κόπο να διαβάσεις την πρόταση, θα εκτιμούσα εξίσου το να απαντούσες απευθείας σ' εμένα που την έκανα, για το λόγο ότι το εν λόγω ποστ ανέβηκε αποκλειστικά και μόνο για τη συλλογή απόψεων, όποιες και αν είναι αυτές, έτσι ώστε να δούμε κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα πραγματοποίησης. είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα υπάρξουν επιφυλάξεις και καχυποψία. αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε, όπως και να'χει, σωστά;

Μαύρος Γάτος είπε...

Χωρίς να αποκλείω καθόλου την δημιουργία μιας Κίνησης Πολιτών Ενάντια στη Βία, επαναλαμβάνω και εδώ ότι για μένα προηγείται η ΔΡΑΣΗ από την ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Είμαι σίγουρος ότι κινήσεις πολιτών υπάρχουν ήδη αρκετές, που χάνονται κάπου στο δρόμο μέσα σε διαμάχες, προεδρεία, καταστατικά, διαφωνίες, κλπ. Εδώ είμαστε μια παρέα και ζητάμε απο τον καθένα να βοηθήσει όσο και όπου μπορεί. Δεν έχουν θέση ανταγωνισμοί και αντεγκλήσεις. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ...

ellinida είπε...

Υπέροχη ιδέα γατούλη. Δεν μου άρεσε όμως κανένα από τα logos ιδιαίτερα. Κανένας γραφίστας να βοηθήσει;
Είμαι μέσα. Εχω μπουχτίσει πιά με την βία που την βρίσκουμε παντού. Που πλασάρεται ως προιόν από όλα τα μέσα για να γαλουχηθεί η νέα γενιά. Που ακόμα και η Disney σκέφτηκε να ανανεώσει τους ήρωες της σε πιό μοντέρνες εκδόσεις, πιό βίαιες για να συμβαδίζουν με την εποχή. Φτάνει πιά.

Ανώνυμος είπε...

Εκανα κι εγω με τη σειρα μου 2 λογοτυπα -δεν ξερω αν αρεσουν- ετσι για να συνεισφερω λιγο παραπανω

http://alagrecque.wordpress.com/2007/04/01/telos/

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα Ελληνίδα μου. Περιμένουμε κι άλλες συμμετοχές!

Alagreque, ελήφθησαν, όβερ Σ;)

elafini είπε...

συχγαρητήρια για την προσπάθεια..συμφωνώ με την γητεύτρια πως δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες, γιατί μόνο αποτρεπτικά λειτουργούν..σταγόνα σταγόνα, δημιουργείται χείμαρρος (ελπίζω)..η δική μου σταγόνα εδώ

http://elafini.blogspot.com/2007/04/stop-violence.html

paraxeno είπε...

δεν ειμαι καλή στους σχολιασμούς και στις αναλύσεις τέτοιων θεμάτων, ούτε και ειδικευμένη στα κομπιουτερς, αλλά θέλω κι εγώ να προσφέρω στο ελάχιστο με δύο μπανεράκια πολύχρωμα στην προσπάθεια αυτή

θα τα βρείτε εδώ...

ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ

Σπύρος είπε...

Ειλικρινά μπράβο στην προσπάθεια αυτη παιδιά! Τωρα για λογοτυπο όλα είναι υπέροχα και το μύνημα ΕΝΑ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑ!

Rodia είπε...

Πως δεν το ειχα παρει ειδηση;
Μαλλον τοτε ειχα πολλα δυσκολα...
Η βια εξοντωνεται οταν δεν ασκειται στους νεους ανθρωπους, οταν συνειδητα δεν την εφαρμοζουμε στα παιδια, οταν κριτικαρουμε τις πραξεις βιας, κλπ κλπ
Απο το νηπιαγωγειο κιολας!
Ε, με αυτο το τροπο, σε καμια 10ρια γενιες, που θα παει; θα σβηστει απο το χαρτη!
(μεχρι να ξαναρθει ενας Καιν)