30 Μαρ 2007

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΒΙΑ - ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΒΙΑ!


Ζούμε καθημερινά τη βία σε όλες της τις εκδοχές. Βία στο σπίτι, φωνές, καυγάδες, τσακωμοί, χειροδικίες, ειδικά όταν τα οικονομικά είναι στενά - είναι γνωστό ότι η φτώχεια και η μιζέρια πάνε μαζί. Βία μεταξύ των πολιτών, και ειδικά απέναντι στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά, τις γυναίκες, τις μειονότητες, τους μετανάστες, τους φτωχούς. Βία στη δουλειά, με άθλιες συνθήκες εργασίας για τους περισσότερους, που βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς εκβιασμού από τους εργοδότες τους. Θανατηφόρα καθημερινή βία στους δρόμους, όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυροτέρου (των αυτοκινήτων) στην πιό ωμή του μορφή. Βία ασκείται καθημερινά στον πολίτη από τον αυταρχικό, αναξιοκρατικό και διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό. Τυφλή βία από εκείνους που υποτίθεται πως είναι ταγμένοι στην διατήρηση της τάξης και στην εφαρμογή του Νόμου, την Ελληνική Αστυνομία. Ανεξέλεγκτη βία στις φυλακές. Βία, φυσικά, στα γήπεδα...

Με μια καμπάνια στο Διαδίκτυο δεν είναι εύκολο ν' αλλάξει κάτι. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ, ΟΥΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ Ν' ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ. Οι πολιτικοί μας, ταμπουρωμένοι στις βίλλες τους και στις τεθωρακισμένες τους αμαξάρες, δεν νοιάζονται και πολύ για τέτοιες λεπτομέρειες. Άλλωστε τα σκληρά μέτρα που θα έπρεπε να πάρουν αν πραγματικά ήθελαν ν' αλλάξει κάτι, θα τους στερούσαν αρκετές ψήφους. Γι' άλλη μια φορά λοιπόν, και μακάρι να βγω ψεύτης, θα πάρουν θεαματικά και υπερβολικά μέτρα που γρήγορα θα ξεχαστούν, όπως κατά κανόνα γίνεται στην χώρα μας μόλις έρθει στην επιφάνεια κάποιο από τα μελανά κομμάτια της δημόσιας ζωής μας. Και το θέμα θα ξαναέρθει στην επιφάνεια όταν θα σκοτωθεί ο επόμενος...

Ahimsa, η ΜΗ-ΒΙΑ του MAHATMA GANDHI

Η βία όμως είναι εγγενές φαινόμενο των κοινωνιών όπως η δική μας, που είναι καθυστερημένες σε ανθρωπιστικές αρχές. Και δεν περιορίζεται μόνο στον κάθε είδους χουλιγκανισμό... Κυριαρχεί σε κάθε τομέα της ζωής μας.
Τί νόημα έχει λοιπόν να σηκωθείς και να φωνάξεις "ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΒΙΑ" σε μια χώρα όπου η κάθε λογής βία είναι Νόμος;;;;;; Είναι ίσως αυτή η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Παράφωνου μια συλλογική φωνή που βοά στην έρημο.

Αν όμως μαζευτούμε αρκετοί... Αν τυπώσουμε t-shirt όπως αυτό το πρόχειρο που έφτιαξα... αν οργανώσουμε χάπενινγκς στους δρόμους... αν τυπώσουμε αυτοκόλλητα...

Ίσως, τότε, κάτι να γίνει...

Συμμετέχουν ήδη:
Παράφωνος Natalia Αdamo dimitrisg

simiomenos padrazo Μαύρος Γάτος eleni fergadi Tsopanis Blue Marialena Herrina

Γκαβός και κοντός Γιώργος Μαργαρίτης Manos Antonaros

Συκοφάντης Μπαστούνι Θαλασσομπερδεμένη Domingo

Έλα κι εσύ μαζί μας!

O Mahatma Gandhi, Που πέτυχε την ανεξαρτησία της Ινδίας χωρίς πόλεμο
εφαρμόζοντας στην πράξη την αρχή της ΜΗ-ΒΙΑΣ (AHIMSA στα ινδικά)

.

17 σχόλια:

tsopanis είπε...

Ας βάλουμε λιγάκι το μυαλό μας να δουλέψει...Έστω και λίγο.
Έχουμε βαλτώσει και τα αποτελέσματα είναι τραγικά.
Μακάρι όλα τα ιστολόγια να αντιγράψουν το ποστ αυτής της προσπάθειας...
Καλό σου Σ/Κ

herinna/ είπε...

Γάτε έβαλα. Αν έχω κάνει λάθος γράψε μου τον τρόπο να το κάνω καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

δυστυχώς η βία φαίνεται παντου μεσα στη ζωή μας και πλεον "διδάσκεται" απο μεγαλύτερους ως τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων.όλοι είμαστε ένοχοι που όταν μας δίνεται έστω και μια ευκαιρία να τη μειώσουμε μένουμε άπραγοι...ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε όλοι να μιλάμε

Ανώνυμος είπε...

Άλλοι για εκτόνωση
άλλοι από νεύρωση
άλλοι από ψύχωση
και άλλοι γιατί δεν ξέρουν να εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο, καταφεύγουν στην άδικη βία με θύματα... ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ

Είμαι πολύ χαρούμενος που ενωθήκαμε ενάντια στην βία...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Διαφωνώ καθέτως με τη λογική του Γκάντι και εμμέσως με την απάθεια, παρά τα όποια αποτελέσματα φαίνεται με πρώτη ματιά να είχε. Ιστορικά ξέρουμε ότι τον πόλεμο της ανεξαρτησίας τον κέρδισαν οι τρομοκράτες μουσουλμάνοι της Ινδίας και πως ο Γκάντι ήταν απλά ένας αγγλικός τρόπος να διατηρήσουν έμμεσο έλεγχο στην αποικία. Ό,τι ο βασιλιάς το 1945 ή ο Καραμανλής το 1974 στην Ελλάδα.

Βέβαια άσχετα αυτά με τη βία. Όχι στη βία.

Μαύρος Γάτος είπε...

Το ερώτημα για το αν και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη βία χωρίς βία είναι πανάρχαιο. Νομίζω ότι αδικείς τον Γκάντι, Δέιμο. Όπως και να χει, ο δικός μας "ΠΟΛΕΜΟΣ" είναι πολύ διαφορετικός από τον πόλεμο της Ινδικής ανεξαρτησίας, και σε αυτήν ειδικά την περίπτωση είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα κερδίσουμε.

Κι επειδή πήρα φόρα, προχωράμε με λογότυπο και μπλουζάκι. Σαν το αγγλικό που έχω στο ποστ μου, αλλά στα ελληνικά. Όποιος μπορεί να το φτιάξει ας το στείλει στο email μου, miltiadis_s@yahoo.gr - κι όποιος ξέρει πώς μπορούμε να το τυπώσουμε σε μπλουζάκι οικονομικά, ας μού το σφυρίξει...

Πυθαγόρας Σάμιος είπε...

Φυσικά και είμαστε μαζί σου και με όλους τους φίλους ιστολόγους που καταδικάζουν τη βία.
Σειρά έχουν οι προτάσεις.
Κάνω μια στο blog μου.
Ας προσπαθήσουν όλοι με τις θετικές τους προτάσεις, μήπως γίνει επιτέλους κάτι και αλλάξει η κατάσταση.

Yellow Kid είπε...

To "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑ" είναι αλήθεια μια πάρα πολύ καλή σκέψη, αλλά φοβάμαι πως τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν με μιά στάμπα.

Ως Ελληνες δεν είμαστε στην Γουστοκτική περίοδο του 1969 της Αμερικής που τα πάντα ήταν σε εξερεύνηση και πειραματισμό, αντίθετα ζούμε στην απάθεια και την επιβίωση. (γι'αυτό και τσακωνόμαστε με τον γείτονα αντί να πίνουμε μαζί του μπάφους ή να κάνουμε τέχνη).

Αυτό που λειτουργεί σήμερα είναι το εμπόριο και η πουτάνα η διαφήμηση. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα πιτσιρίκια φοράνε μπλουζάκια με τον Τσέ, για τον οποίο αμφιβάλλω αν ξέρουνε ποιός ήταν. (πιθανόν το μαρκετινγκ τους έχει παραμυθίασει οτι ήταν κάτι σαν τον Χριστό[άλλο μάρκετινγκ απο κεί], μόνο που αυτός γαμούσε!)

Εν ολίγης είναι λίγοι οι άνθρωποι που εκτιμούν μια καλή στάμπά, και την εκτιμούν πρώτον γιατί θα την θέλαν και αυτοί ή θα φοράνε παρόμοια.

Η κουλτούρα (cult) της μπλουζάς είναι τόσο ανακυλωμένη στην Ελλάδα, αφορά τους λίγους ανθρώπους που ξέρουν να "διαβάζουν" ενα μπλουζάκι, έτσι το μήνυμα δύσκολα μπορεί να γίνει δεχτό απο ανθρώπους που είναι μακρυά απο αυτές (παπάδες, λυκειάρχες, πολιτικοί, στρατιωτικοί,κ.α.) και αλλα τελικά ίσως θα άξιζε να να τις δούνε.

Απαισιόδοξος,ναί.
Ας συνεχίσουμε όμως, ποτέ δεν ξέρεις. Καθενας με τον τρόπο του. Αν δεν βοηθήσουν τα μπλουζάκια κάτι άλλο, ίσως.
Ο Γκάντι στην χώρα το πέτυχε.

Μαύρος Γάτος είπε...

Η πρότασή μου είναι μία και μοναδική: να αναλάβουμε ΕΝΕΡΓΟ δράση ενάντια στη βία! Έξω στους δρόμους! όσο για τους τρόπους, πρότεινα κάποιους, περιμένω και τις δικές σας προτάσεις.

Απαισιόδοξος είμαι και εγώ, να πω την αλήθεια. Αλλά χίλιες φορές καλύτερα καλύτερα ΕΝΕΡΓΟΣ κι απαισόδοξος, παρά ΑΠΡΑΓΟΣ κι απαισιόδοξος...

Ανώνυμος είπε...

Το "ΟΧΙ στη ΒΙΑ" μου θυμίζει το σύνθημα "ΟΧΙ στα ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ". Αλήθεια, πόσο αποτυχημένη διαφημιστική καμπάνια!!!
Υπάρχει λύση στο πρόβλημα της βίας; Όσο υπάρχει και στο πρόβλημα των ναρκωτικών.

An-Lu είπε...

Μέσα κι εγώ!

Μάριος Ροζάκος είπε...

Μαύρε Γάτε, η κριτική και η αγωνιστική σου διάθεση με εντυπωσίασαν.

Η πρωτοβουλία «Σταματήστε τη βία» θα έχει πετύχει αν κάνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να σκεφτεί, και να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του. Λίγο-πολλοί όλοι ασκούμε ή/και ανεχόμαστε κάποια μορφή βίας.

Δεν είμαι γραφίστας, αλλά έκανα πρόχειρα δύο σηματάκια (πλαισιώνουν το σχετικό post στο ιστολόγιό μου), τα οποία μπορεί όποιος θέλει να τα χρησιμοποιήσει στο μπλογκ του.

Μ.Ρ.

o kairos είπε...

Μολις τυπωθει το μπλουζακι ή το σημα τσουπ μου το στελνετε να το βαλουμε στην εφημεριδα.Ασε,που θα δω μηπως ξερει κανενας γραφιστας-και θελει-να βοηθησει.

Μαύρος Γάτος είπε...

Φίλε μου X-Berliner, όπως είπα, καλύτερα να αγωνίζεσαι μάταια, παρά να ζεις μάταια.

Γοργονίτσα μου, καταγράφεσαι σαν μέλος!

Μάριε, σ ευχαριστώ. Θα περιμένω την συμμετοχή και την υποστήριξή σου.

Αγαπητέ Γιώργο, σε καλωσορίζω με χαρά εδώ. Η υποστήριξή σας θα είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι. Ήδη έχω στο μυαλό μου κάποιες συγκεκριμένες δράσεις, όταν με το καλό ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα, στα σχολεία, και αλλού. Μεσολαβεί και το Πάσχα... Αλλά δεν θα αφήσουμε το θέμα να ξεχαστεί.

Προς το παρόν χρειαζόμαστε σπόνσορες για το μπλουζάκι και για τα αυτοκόλλητα. Είμαι μέλος των Γιατρών του Κόσμου και θα προσπαθήσω από εκεί. Σκέψου λέει στον επόμενο αγώνα ΠΑΟ-ΟΣΦΠ (λόγου χάρη) χίλια τουλάχιστον παιδιά να φοράνε το μπλουζάκι ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ - ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΡΑ!!!!!!

Όνειρο Ανοιξιάτικης νυκτός;;;;

Δεν με ξέρετε καλά....
Σ;)))))

Κυριακή, Απρίλιος 01, 2007 4:26:00 μμ

Μάριος Ροζάκος είπε...

Μαύρε Γάτε, η υποστήριξή μου είναι δεδομένη. Αν και δεν σε ξέρω προσωπικά, θεωρώ απόλυτα εφικτή την ιδέα με τα μπλουζάκια. Περιμένω περισσότερα.

Για την ώρα, τα σχόλιά μου για το θέμα (και τα δύο ταπεινά σήματα που έφτιαξα) βρίσκονται εδώ:
http://et-blogging-guide.blogspot.com/2007/04/blog-post.html

Μ.Ρ.

Σπύρος είπε...

Δεν μπορω να πω με απολυτη βεβαιοτητα οτι και η τακτική του Γκάντι ήταν η καλύτερη.Με την στρατιγική της ΜΗ ΒΙΑΣ στην ουσία προκαλέις την βία απο τον αντίπαλο και ρίχνεις στην σφαγή χιλιάδες ίσως και εκατ. ανθρώπους που σε μάχη κατι τέτοιο μπορει να έιχε λιγότερες απώλειες.Μπορει η τακτική να πέτυχε αλλά δεν μπορουμε να την αποδεχτούμε όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ειμαι και έγώ κατά της βίας. Αλλά αν γίνει πόλεμος πχ Ελλάδας Τουρκίας δεν μπορεις να παρατάξεις τον πλυθισμο έτοιμο προς σφαγη μήπως κοινήσεις το λαικό αίσθημα του αντιπάλου.Η βία δεν πρέπει να χρισιμοποιέιται για κανέναν λόγο και με κανενα σκοπό. Αλλά όταν βρεθείς με το πιστόλι στο κρόταφο δεν σου βγαίνει να του πεις του άλλου ρίξε, θα κανεις τα αδύνατα δυνατά να σωθέις με οποιοδήποτε κόστος.