30 Απρ 2007

AMNESTY INTERNATIONAL: STOP INTERNET CENSORSHIP!

Οι απόπειρες φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης και εφαρμογής στυγνής λογοκρισίας φαίνεται ότι πολλαπλασιάζονται στο Internet. Οι πιό σοβαρές γνωστές περιπτώσεις είναι η υπόθεση της σύλληψης του Αιγύπτιου μπλόγκερ, η σύλληψη κάμποσων Κινέζων χρηστών του διαδικτύου (στην οποία φαίνεται ότι βοήθησε και η Yahoo, διάβασε το κείμεβνο της Διεθνούς Αμνηστίας στο τέλος), και συνολικά η λογοκρισία στο Ιράν, στο Βιετνάμ, στην Βόρειο Κορέα και αλλού. Προφανώς τα καθεστώτα των χωρών αυτών δεν μπορούν να ανεχτούν τις φωνές των ελεύθερων ανθρώπων.

Πριν προλάβετε να πείτε ότι όλα αυτά αφορούν τριτοκοσμικές χώρες με ανελεύθερα καθεστώτα, να σάς θυμίσω στα καθ' ημάς την κατάπτυστη υπόθεση του blogme.gr, στην οποία διώκεται ένας άσχετος τρίτος γιατί αναδημοσίευσε ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ (λινκς) προς ένα γνωστό κα μη εξαιρετέο μπλογκ που σατιρίζει πάρα πολύ πετυχημένα γνωστή λούμπεν τηλεπερσόνα που μάλλον έχει κατέβει από τον Άρη.

Ας ενώσουμε λοιπόν τις φωνές μας με την ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ενάντια στη ΒΙΑ της λογοκρισίας, ενάντια στις απόπειρες τρομοκράτησης της ελεύθερης έκφρασης.

Αν συμφωνείτε κι εσείς με τα ανωτέρω, μπορείτε να υπογράψετε την ηλεκτρονική διαμαρτυρία της Διεθνούς Αμνηστίας:



Μπορείτε επίσης να αναδημοσιεύσετε κείμενα που έχουν λογοκριθεί βάζοντας στο blog σας έναν κώδικα που θα βρείτε εδώ. Το αποτέλεσμα που θα φαίνεται είναι αυτό (ανανεώνεται με κάθε φόρτωμα της σελίδας):





ΤΕΛΟΣ - πολύ σημαντικό:
Στις 3 ΜΑΐΟΥ το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ των ελληνικών blogs. Στις 3 Μαΐου λοιπόν, αναδημοσιεύστε κι εσείς το κείμενο που ακολουθεί (και κατά προτίμηση, τίποτε άλλο!)
Μαύρος Γάτος

(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ)

κλειστόν λόγω αυστηρής λογοκρισίας

Φαντάσου ότι είσαι ένας νέος 25 χρονών που μένεις σε μια χώρα, η οποία συστηματικά καταπιέζει την ελευθερία της έκφρασης. Οι περισσότερες ιστοσελιδες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα “μπλοκάρονται” από ένα εθνικό φίλτρο και δεν εμφανίζονται ποτέ στην οθόνή σου. Θέλεις να επικοινωνείς με ανθρώπους από όλο τον κόσμο κι έτσι χρησιμοποιείς το PalTalk, ένα chat room που αν και η έδρα του είναι στην Νεά Υόρκη αλλά πολλοί χρήστες του μιλάνε τη γλώσσα σου. Στην ουσία είναι το παράθυρο του απομονωμένου κόσμου σου.

Μια μέρα που έχετε μαζευτεί στο σπίτι σου με φίλους και μιλάτε με άλλους χρήστες στο chat room, εισβάλλουν ξαφνικά στις τρεις το πρωί 50 αστυνομικοί, σας χτυπάνε και σε φυλακίζουν σε πλήρη απομόνωση για 9 ολόκληρους μήνες χωρίς ποτέ να σου απαγγελθούν κατηγορίες.

Περνάνε αυτοί οι μήνες και αφήνεσαι «ελεύθερος». Δε φοβάσαι να κατακρίνεις δημόσια την κυβέρνηση και υποστηρίζεις την αναγκαιότητα ειρηνικής αλλαγής της πολιτικής κατάστασης (στη χώρα σου είναι νόμιμο μόνο ένα πολιτικό κόμμα). Περίπου έξι βδομάδες μετά όμως, εκεί που κάθεσαι σε ίντερνετ-καφέ παρέα με τον αδερφό σου και διαβάζεις τα email σου και ειδησεογραφικά sites, σε πλησιάζουν άντρες της Ασφάλειας, σου φοράνε χειροπέδες και σε αναγκάζουν να τους οδηγήσεις σπίτι σου, όπου βρίσκουν και κατάσχουν, μία κάμερα, ένα κασετόφωνο, 2 CD και ένα βιβλίο που για κακή σου τύχη είναι απαγορευμένο επειδή υποστηρίζει την αναγκαιότητα δημοψηφίσματος για πολυκομματισμό στη χώρα.

Αν σε έλεγαν Truong Quoc Tuan και έμενες στο Βιετνάμ, τι νομίζεις ότι θα συνέβαινε μετά;

Θα ήσουν σε ένα κελί σε πλήρη απομόνωση χωρίς καμιά επαφή με δικηγόρους ή συγγενικά πρόσωπα. Θα σε κατηγορούσαν για προπαγάνδα εναντίον του κράτους και θα αναρωτιόσουν, στα αλήθεια για ποιο λόγο και για πόσα κλικ του ποντικιού σου αντιμετωπίζεις 20 χρόνια κάθειρξη…

Ή φαντάσου να δουλεύεις ως δημοσιογράφος σε κινέζικη εφημερίδα.

Τις παραμονές της 15ης επετείου από τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, σε συνάντηση του προσωπικού της εφημερίδας, σάς δείχνουν ένα μέμο από το Κεντρικό Τμήμα Προπαγάνδας για το πώς θα πρέπει να καλύψετε τις επετειακές εκδηλώσεις. Σε αυτό δίνονται οδηγίες στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να «κατευθύνουν σωστά την κοινή γνώμη», να «μην δημοσιεύουν ποτέ απόψεις που δεν είναι σύμφωνες με την επίσημη πολιτική» και να καταδίδουν στις αρχές τυχόν υποψίες που έχουν για συναδέλφους τους που επικοινωνούν με δημοκρατικά στοιχεία στο εξωτερικό.

Εσύ κρατάς σημειώσεις από αυτό το μέμο και το στέλνεις με email από τον προσωπικό σου yahoo! λογαριασμό σε κάποιον γνωστό σου στην Αμερική που διαχειρίζεται ένα πολύ γνωστό κινέζικο website, το Δημοκρατικό Φόρουμ. Το email δημοσιεύεται την ίδια μέρα με το ψευδώνυμο “198964” στα ανεξάρτητα κινεζόφωνα websites του εξωτερικού που έτσι κι αλλιώς είναι απαγορευμένα στη χώρα.

Σε συλλαμβάνουν μερικούς μήνες αργότερα. Η εταιρία Yahoo! θα έχει πολύ απλά δώσει τα στοιχεία του λογαριασμού της ηλεκτρονικής σου διεύθυνσης και την ακριβή τοποθεσία από την οποία στάλθηκε το επίμαχο email.

Αν το όνομά σου ήταν Shi Tao και έμενες στην Κίνα, τι νομίζεις ότι θα συνέβαινε μετά;

Θα καταδικαζόσουν με την κατηγορία της προδοσίας κρατικών μυστικών σε 10ετή κάθειρξη. Η γυναίκα σου θα ανακρινόταν καθημερινά από τις αρχές και η δουλειά θα της πίεζε να σε χωρίσει, πράγμα που τελικά θα έκανε. Θα είχες ελάχιστη επαφή με την οικογένειά σου. Θα μεταφερόσουν σε φυλακές υψίστης ασφάλειας και θα σου απαγόρευαν γράφεις ή να διαβάζεις. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων θα σου απένειμε το Διεθνές Βραβείο Τύπου για την Ελευθερία, το οποίο φυσικά δε θα μπορούσες να παραλάβεις.

Φαντάσου να μπορούσες να απελευθερώσεις τον Truong Quoc Tuan και τον Shi Tao. Μπορείς!

Μπες στο www.amnesty.org.gr και πάρε μέρος στην εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την ελευθερία της έκφρασης στο ίντερνετ!


.

9 σχόλια:

zero είπε...

Χμμ...
Τα πραγματα εχουν γινει πολυ σοβαρα.
Θα ελεγα οτι πανε απο το κακο στο χειροτερο.

ζερο.

funEL είπε...

μαυρόγατε ιλλουμινάτα .
γύρνα και άφησε μήνυμα να δούμε.
Εμείς λόγω κάποιου καινούργιου κυνηγιού κάποιων λιακοχάκερ (μπας και μας βρουν με υπόγειους τρόπους)αφήνουμε σπάνια σχόλια και μόνο σε επιλεγμένα και εμπιστα μπλογκ.
Μη ξεχνάτε την 21 ιουνίου

Ανώνυμος είπε...

Όλοι μ α ζ ί!!

"... γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδερφέ μου, απ'τον κόσμο,
εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο!" (Ρίτσος-Λεοντής)

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! Σε όλα τα αγριολούλουδα, τα λουλούδια του κήπου,αλλα και τα νυχτολούλουδα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δυσκολεύουν οι καταστάσεις όσο περισσότερη δύναμη δίνεται σε πολίτες απλούς να κρίνουν και να αντιδρούν σε κρατικές και όχι μόνο πολιτικές. Διάλεξες μέρα, γάτε.

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα, καλή Πρωτομαγιά!

Σ;))))

pølsemannen είπε...

Αμ' έπος, αμ' έργον.

Τις 3 Μαΐου το πολσεμάνειον βλόγ θα τελεί υπό κατάληψιν.

Καλή πρωτομαγιά!

cyrus είπε...

Βρε Γάτε -- 3 Μαΐου είπαμε...

An-Lu είπε...

Να το ανεβάσω αυτούσιο για αύριο;
(τεμπελίτις ανίκατε μάχαν, αλλά την υπογραφή μου την έστειλα!)

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα!

Cyrus, δεν νομίζω πως είναι μυστικό! ¨Οσο περισσότεροι το δουν και το ανεβάσουν τόσο το καλύτερο. Δεν το ΄πήραν όλοι με email...

Γοργονίτσα, οπωσδήποτε!

Σ;))))