19 Απρ 2006

ΤΙ ΕΙΠΕ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ; Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ


1 «Και βλέποντας [ο Ιησούς] τα πλήθη [που τον ακολουθούσαν] ανέβηκε στο όρος, και αφού κάθισε, ήρθαν γύρω οι μαθητές του. 2 Και άρχισε να τους μιλά και να τους δίδασκει, λέγοντας…

Με αφορμή την Μεγάλη Εβδομάδα, θα παραθέσω ολόκληρη την "Επί του όρους ομιλία" από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, γιατί είμαι σίγουρος πως πολύ λίγοι από τους «χριστιανούς» που είμαστε την έχουν διαβάσει, και λιγοτεροι ακόμα την έχουν καταλάβει. Γιατί το αρχαίο κείμενο είναι για τους περισσότερους δυσνόητο, και οι υπάρχουσες μεταφράσεις λίγες και ανεπαρκείς. Πώς να γνωρίσεις λοιπόν τον Χριστό, αν δεν ξέρεις τι είπε; Και πόσοι από εμάς τους «χριστιανούς» ξέρουμε πραγματικά τι τέλος πάντων είπε;

Κάντε τον κόπο να διαβάσετε την μετάφραση αυτή, είναι η επιτομή της Διδασκαλίας του Ιησού. Ίσως καταλάβετε γιατί η Εκκλησία αντιστέκεται τόσο σθεναρά στην χρήση μετάφρασης του Ευαγγελίου στην λατρευτική ζωή. Σίγουρα όμως θα προβληματιστείτε, και θα αναρωτηθείτε, πώς και γιατί, στο όνομα του Χριστού, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ, ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΔΙΔΑΧΕΣ...

Ακολουθεί το πρώτο μέρος (το 5ο κεφ.), σε δική μου μετάφραση.


Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ - Η ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΟΜΙΛΙΑ
Από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου
ΚΕΦ 5
Μετάφραση: Μαύρος Γάτος


3 Ευτυχισμένοι οι φτωχοί στο πνεύμα, γιατί δικό τους είναι το ουράνιο βασίλειο. Ευτυχισμένοι όσοι πενθούν, γιατί θα παρηγορηθούν. Ευτυχισμένοι οι πράοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν την γη. Ευτυχισμένοι όσοι πεινούν και διψούν για δικαιοσύνη, γιατί θα χορτάσουν. Ευτυχισμένοι οι ελεήμονες, γιατί θα ελεηθούν. Ευτυχισμένοι όσοι έχουν καθαρή καρδιά, γιατί θα δουν τον θεό. Ευτυχισμένοι οι ειρηνοποιοί, γιατί θα ονομαστούν παιδιά του θεού. Ευτυχισμένοι όσοι διώχθηκαν για το δίκιο, γιατί δικό τους είναι το ουράνιο βασίλειο.

Ευτυχισμένοι να είστε αν σας εξευτελίσουν και σας κυνηγήσουν και σας συκοφαντήσουν με τα χειρότερα ψέματα και με κάθε δυνατή πονηριά για χάρη μου. Να χαίρεστε και να πανηγυρίζετε, γιατί η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στον ουρανό. Έτσι άλλωστε κυνήγησαν και τους προφήτες πριν από εσάς. Εσείς είστε το αλάτι της γης, αν το αλάτι ξεθυμάνει, πώς μπορεί να ξαναλμυρίσει; Δεν μένει παρά να πεταχθεί και να ποδοπατηθεί. Εσείς είστε το φως του κόσμου, μπροστά σας δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε μια πόλη χτισμένη σε κορφή βουνού. Κανείς δεν κρύβει το φωτιστικό κάτω από το τραπέζι, αλλά αντίθετα, το βάζει σε τέτοια θέση, ώστε να φωτίζονται όλοι στο σπίτι. Παρόμοια ας λάμψει και το δικό σας φως στους ανθρώπους, για να δουν τις αγαθοεργίες σας, και να δοξάσουν τον ουράνιο πατέρα σας.

Μην νομίσετε ότι ήρθα να γκρεμίσω τον νόμο ή τους προφήτες. Δεν ήρθα να γκρεμίσω, αλλά να συμπληρώσω. Σας λέω τώρα, πως ώσπου να χαθούν ο ουρανός και η γη, ώσπου να τελειώσουν όλα, ούτε ένα γιώτα ή μια τελεία δεν θα καταργηθούν από τον νόμο. Όποιος παραβεί μία από αυτές τις εντολές τις ελάχιστες και διδάξει και τους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο, ελάχιστος θα ονομαστεί στο ουράνιο βασίλειο. Όποιος όμως τις εφαρμόσει και τις διδάξει θα ονομαστεί μέγας στο ουράνιο βασίλειο. Αν δεν είστε πιο δίκαιοι από τους γραμματείς και τους Φαρισαίους δεν πρόκειται να μπείτε στο ουράνιο βασίλειο.

Ακούσατε ότι ειπώθηκε στους αρχαίους: «Μην σκοτώσεις. Όποιος σκοτώσει θα κριθεί ένοχος». Εγώ σας λέω ότι όποιος απλά οργισθεί με τον συνάνθρωπό του χωρίς λόγο, θα είναι ένοχος όταν θα γίνει η κρίση. Κι αν κάποιος προσβάλει τον αδελφό του, θα είναι ένοχος στο δικαστήριο. Κι αν κάποιος βρίσει τον αδερφό του, πρέπει να παραδοθεί στις φλόγες της κόλασης. Αν την ώρα που προσφέρεις θυσία θυμηθείς ότι ο αδελφός σου κάτι έχει μαζί σου, άφησε την προσφορά σου μπροστά στο θυσιαστήριο, πήγαινε να τα βρεις με τον αδελφό σου, κι έλα μετά να προσφέρεις το δώρο σου. Συμφιλιώσου με τον αντίδικο όσο βρίσκεσαι στον δρόμο για το δικαστήριο, γιατί αλλιώς θα σε παραδώσει ο αντίδικος στον κριτή, και ο κριτής στον δεσμοφύλακα, για να σε ρίξει στην φυλακή. Σου το λέω, δεν θα βγεις από εκεί μέχρι να ξεπληρώσεις και την τελευταία δεκάρα.

Ακούσατε ότι ειπώθηκε στους αρχαίους, «ου μοιχεύσεις». Εγώ σας λέω πως όποιος δει μια γυναίκα και την ποθήσει, ήδη μέσα στην καρδιά του έχει μοιχεύσει μαζί της. Αν το δεξί σου μάτι σε σκανδαλίζει, βγάλε το και πέταξε το μακριά, σε συμφέρει να χάσεις ένα μέλος, παρά όλο σου το σώμα να ριχτεί στην καταστροφή. Κι αν σε σκανδαλίζει το δεξί σου χέρι, κόψε το και πέταξε το μακριά, σε συμφέρει να χάσεις ένα μέλος, παρά όλο σου το σώμα να ριχτεί στην καταστροφή. Ειπώθηκε πως όποιος διώξει την γυναίκα του οφείλει να της δώσει γραπτό διαζύγιο. Εγώ σας λέω ότι όποιος διώξει την γυναίκα του για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από την πορνεία, την σπρώχνει στην μοιχεία, και όποιος παντρευτεί την χωρισμένη, διαπράττει μοιχεία.

Ακούσατε επίσης ότι ειπώθηκε στους αρχαίους «μην παραβείς τον όρκο σου, να κρατάς τους όρκους σου στον θεό». Εγώ σας λέω να μην ορκίζεστε καθόλου, ούτε στον ουρανό, γιατί είναι ο θρόνος του θεού, ούτε στη γη, γιατί είναι το στήριγμα των ποδιών του, ούτε στα Ιεροσόλυμα, γιατί είναι η πόλη του μεγάλου βασιλιά. Ούτε καν στο κεφάλι σου να μην ορκιστείς, γιατί δεν μπορείς ούτε μια τρίχα του κεφαλιού σου να ασπρίσεις ή να μαυρίσεις. Όταν λέτε ναι, να είναι ναι, όταν λέτε όχι, να είναι όχι. Τα πολλά λόγια δεν μπορεί παρά να είναι πονηρά.

Ακούσατε ότι ειπώθηκε «μάτι για μάτι και δόντι για δόντι». Εγώ σας λέω να μην αντιστέκεστε στο κακό. Αν κάποιος σε χαστουκίσει στο δεξί σου μάγουλο, γύρισέ του και το αριστερό. Και αν κάποιος θέλει να σου πάρει το πουκάμισο, δώσε του και το πανωφόρι σου. Κι αν κάποιος σε αγγαρεύει για ένα μίλι, περπάτησε μαζί του δύο. Σε όποιον σου ζητάει δώσε, και σε αυτόν που σού ζητάει δανεικά, να μην αρνηθείς.

Ακούσατε ότι ειπώθηκε, «αγάπησε τους δικούς σου και μίσησε τους εχθρούς σου». Εγώ σας λέω να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να λέτε καλά λόγια γι’αυτούς που σας καταριούνται, να ευεργετείτε αυτούς που σας μισούν, να προσεύχεστε γι’αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται και σας κυνηγούν, για να γίνετε παιδιά του ουράνιου πατέρα σας, γιατί αυτός ανατέλλει τον ήλιο του για πονηρούς και για καλούς, και βρέχει για δίκαιους και άδικους. Εάν αγαπήσετε αυτούς που σας αγαπούν τι ανταμοιβή περιμένετε, και οι τελώνες αυτό κάνουν. Και αν χαιρετήσετε θερμά τους αδελφούς σας μόνο, τι σπουδαίο κάνετε, και οι τελώνες έτσι κάνουν. Να είστε λοιπόν τέλειοι, όπως τέλειος είναι και ο ουράνιος πατέρας σας.

5 σχόλια:

Marialena είπε...

Με συγκινείς με την αναφόρά σου στην επί του όρους ομιλία. Σ' ευχαριστώ που μας υπενθυμίζεις τέτοιες αλήθειες! Μ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ, πάλι πιστεύω ότι το συγκεκριμένο κείμενο είναι πασίγνωστο και όλοι το έχουν διαβάσει/ακούσει.Είναι τα πιο γνωστά από τα λόγια του Χριστού.Είναι σαν να λέμε ότι λίγοι έχουν ακούσει το "Η ζωή εν τάφω" για παράδειγμα.
Όσο για το ερώτημα αν οι "χριστιανοί" γύρω μας το εφαρμόζουν, έστω και ένας από αυτούς, καλύτερα είναι να αναρωτηθεί κανείς για τον εαυτό του και μόνο, σίγουρα θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ώστε δεν θα προλάβει να ασχοληθεί με τους άλλους.

Ασφαλώς είναι πάντα ευχάριστο να το διαβάζει κανείς και να σκέφτεται πάνω σ'αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Μα γιατί νομίζετε ότι το κείμενο της επί του Όρους ομιλίας είναι δυσνόητο για τους περισσότερους; Δεν βλέπετε ότι η πλειονότητα των μπλόγκερς γράφουν σε υπέροχα ελληνικά και έχουν βαθιά γνώση της ελληνικής γλώσσας; Ένας από αυτούς είστε κι εσείς ασφαλώς.Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη και την πιο ευχάριστη εντύπωση όταν ανακάλυψα τα μπλογκς, ήταν σε πόσο ωραία ελληνικά γράφουν οι περισσότεροι.

Μαύρος Γάτος είπε...

Δόνια μου, Σ:))))))

Αγγελική, ο μπλόγκερ σίγουρα δεν είναι ο μέσος Έλληνας. Αλλά ακόμα κι εγώ, πριν καθήσω ν'ασχοληθώ, δεν μπορώ να πώ ότι καταλάβαινα τα πάντα από την Ομιλία. Μπορεί περίπου, μπορεί μέσες άκρες, αλλά αυτό σίγουρα δεν αρκεί, για ένα τέτοιο θεμελιώδες κείμενο.

Επί της ουσίας τώρα, διαφωνείτε ότι η Εκκλησία ΔΕΝ εφαρμόζει την διδασκαλία του Χριστού;

Καλό Πάσχα

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και δεν εφαρμόζει η Εκκλησία τη διδασκαλία του Χριστού.
Αυτή ήταν η ουσία του κειμένου σας;
Γιατί εγώ νόμιζα ότι η ουσία του κειμένου σας ήταν ότι δεν ξέρετε κανένα "χριστιανό" που να εφαρμόζει έστω και λίγο τις διδαχές του Χριστού.