19 Απρ 2006

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ; Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ - ΜΕΡΟΣ Β


ΜΕΡΟΣ Β'
[Από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου – κεφ. 6 - Μετάφραση: Μαύρος Γάτος]


1 Προσέχετε να μην δίνετε την ελεημοσύνη σας φανερά, για το θεαθήναι. Δεν θα ανταμειφθείτε από τον ουράνιο πατέρα. 2 Όταν δίνετε ελεημοσύνη μην το κάνετε βούκινο, όπως συνηθίζουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στους δρόμους, για να τους θαυμάζουν. Σας βεβαιώνω πως απέχουν πολύ από κάθε ανταμοιβή. 3 Όταν δίνεις σε κάποιον ελεημοσύνη, να μην ξέρει το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί. 4 Η ελεημοσύνη σου να είναι κρυφή, και ο πατέρας σου, που βλέπει κρυφά κι αυτός, θα σου το ανταποδώσει στα φανερά. 5 Αλλά και όταν προσεύχεσαι, να μην προσεύχεσαι όπως αρέσει στους υποκριτές, που προσεύχονται όρθιοι στις συναγωγές και στις γωνίες των πλατειών για να τους δουν οι άλλοι. Σας διαβεβαιώ πως είναι πολύ μακριά από κάθε ανταμοιβή. 6 Εσύ όταν προσεύχεσαι πήγαινε στο πιο απόμερο δωμάτιο, κλείσε την πόρτα, και προσευχήσου κρυφά στον πατέρα σου. Και ο πατέρας σου, βλέποντας κρυφά, θα σε ανταμείψει φανερά.

7 Όταν προσεύχεστε, να μην πελαγοδρομείτε όπως οι εθνικοί, που νομίζουν ότι με την πολυλογία τους θα εισακουστούν. 8 Μην είστε σαν αυτούς, γιατί ο πατέρας σας ξέρει τι χρειάζεστε πριν εσείς του το ζητήσετε. 9 Έτσι να προσεύχεστε εσείς:

Ουράνιε πατέρα μας, ας είναι τιμημένο το όνομά σου. 10 Ας έρθει η βασιλεία σου, ας γίνει το θέλημα σου, όπως στον ουρανό, έτσι και στην γη. 11 Δώσε μας σήμερα το ψωμί που μας χρειάζεται για να επιζήσουμε, 12 και χάρισε μας τα χρέη μας, όπως κι εμείς χαρίζουμε τα χρέη αυτών που μας χρωστούν. 13 Και μην μας αφήσεις να υποκύψουμε σε πειρασμό, αλλά καθάρισέ μας από κάθε τι πονηρό, γιατί δική σου είναι η βασιλεία, και η δύναμη, και η δόξα. Ας είναι για πάντα.

14 Αν συγχωρείτε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, θα συγχωρήσει κι εσάς ο ουράνιος πατέρας. 15 Αν δεν συγχωρείτε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, δεν θα συγχωρήσει ούτε σ’εσάς ο ουράνιος πατέρας τα δικά σας παραπτώματα. 16 Και όταν νηστεύετε, να μην φέρεστε όπως οι υποκριτές, που είναι σκυθρωποί και παραμελούν την εμφάνισή τους για να τους βλέπουν οι άλλοι. Να είστε σίγουροι πως πολύ μακριά βρίσκονται από την ανταμοιβή. 17 Εσύ όταν νηστεύεις, να περιποιείσαι τα μαλλιά σου και να πλένεις το πρόσωπό σου, 18 για να μην καταλάβουν οι άνθρωποι ότι νηστεύεις, και ο πατέρας σου, που βλέπει κρυφά, θα σε ανταμείψει φανερά. 19 Μη συσσωρεύετε γήινα πλούτη που τα τρώει ο σκώρος και η σαπίλα και τα και τα ρημάζουν οι κλέφτες. 20 Να συσσωρεύετε ουράνια πλούτη που ούτε ο σκώρος ούτε η σαπίλα μπορεί να τα βλάψει ούτε οι κλέφτες μπορούν να τα ρημάξουν. 21 Γιατί όπου βρίσκεται ο θησαυρός σας, εκεί είναι και η καρδιά σας.

22 Φωτοδότης του σώματος είναι το μάτι. Αν το μάτι σου είναι αθώο, όλο σου το σώμα θα είναι φωτεινό. 23 Αν το μάτι σου είναι πονηρό, όλο σου το σώμα θα είναι σκοτεινό. Κι αν το εσωτερικό σου φως είναι σκοτάδι, ω, πόσο απέραντο είναι τότε το σκοτάδι…

24 Κανείς δεν μπορεί να δουλεύει σε δύο αφεντικά· ή τον πρώτο θα μισήσει και τον άλλον θ’αγαπήσει, ή με τον πρώτο θα δεθεί και τον δεύτερο θα περιφρονήσει. Δεν μπορείτε να είστε και με τον θεό και με τον ψευτοθεό του χρήματος. 25 Γι’αυτό σας λέω, μην τρώτε την ζωή σας για αυτά που θα φάτε και θα πιείτε, ούτε το σώμα σας να ταλαιπωρείτε για αυτά που θα φορέσετε. Δεν αξίζει η ζωή πιο πολύ από την τροφή, και το σώμα πιο πολύ από τα ρούχα; 26 Δέστε τα πουλιά του ουρανού, ούτε σπέρνουν, ούτε θερίζουν, ούτε αποθηκεύουν, και ο ουράνιος πατέρας τα τρέφει. Εσείς δεν αξίζετε περισσότερο από αυτά; 27 Ποιος από εσάς, όσο κι αν το προσπαθήσει, μπορεί να ψηλώσει έστω και μια πιθαμή; 28 Και για τα ρούχα σας, γιατί τόσο πολύ νοιάζεστε; Κοιτάξτε τα άγρια κρίνα, ούτε κοπιάζουν, ούτε γνέθουν, και σας το λέω, ούτε ο Σολομώντας σε όλην του την δόξα δεν ήταν ντυμένος όπως ένα από αυτά. 30 Κι αν το αγριόχορτο που σήμερα υπάρχει και αύριο θα έχει ξεραθεί ο θεός έτσι το ντύνει, πόσο μάλλον εσάς, ολιγόπιστοι; 31 Μην ασχολείστε λοιπόν με το τι θα φάτε, τι θα πιείτε, πώς θα ντυθείτε. 32 Σ’αυτά δίνουν πολλή σημασία οι εθνικοί. Ξέρει ο ουράνιος πατέρας σας ότι τα χρειάζεστε όλα αυτά. 33 Επιδιώξετε πρώτα απ’όλα την βασιλεία του και την δικαιοσύνη του και όλα θα έρθουν. 34 Και μην ανησυχείτε για το αύριο, το αύριο θα νοιαστεί για το αύριο. Φτάνουν οι έγνοιες του σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: