27 Αυγ 2007

4+1 ΑΜΕΊΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΉΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΈΣ ΖΗΤΟΎΝ ΆΜΕΣΗ ΑΠΆΝΤΗΣΗ

1. 1981, κυβέρνηση Ράλλη, λίγο πριν την Αλλαγή: Ποιός έβαλε τις φωτιές στα μεγάλα πολυκαταστήματα (εμπρησμοί στο Μινιόν δύο φορές, στο Λαμπρόπουλο, στον Κατράτζο. Στον Κλαουδάτο...) και τις πρωτοφανείς για τότε καλοκαιρινές φωτιές στα δάση; Ποιός κέρδισε από αυτές; Πιάστηκε πότε κανένας από τους δράστες;
.
2. 1993, λίγο πριν την πτώση της κυβέρνησης ΝΔ- Μητσοτάκη: το καλοκαίρι εκείνο είχε και πάλι καεί η μισή Ελλάδα. Το θυμάται κανείς; Πιάστηκε ποτέ κανένας από τους εμπρηστές;
.
3. Καλοκαίρι 2ΟΟ7. Ναι, υπάρχει ξηρασία, ναι, υπάρχει καύσωνας, ναι, υπάρχει άνεμος, αλλά είναι πάνω από φανερό ότι η Πελοπόννησος, η Εύβοια και η Αττική δεν καίγονται από μόνες τους. Ούτε -μόνο- από τους οικοπεδοφάγους. Να επισημάνω επιπλέον ότι στο Αλιβέρι και στη Μεγαλόπολη βρίσκονται δύο από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ρεύματος τής Ελλάδας. Σύμπτωση; Ποιός κερδίζει από τις πυρκαγιές και από τις ενορχηστρωμένες κραυγές τηλεόρασης και τύπου περί ανικανότητας και ανεπάρκειας κυβέρνησης και πυροσβεστικής;
.
4. ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΆΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΎΝ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΊΕΣ, ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΎΣ, ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΊΑ ΕΛΛΉΝΩΝ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΚΑΙ ΤΟ ΧΆΟΣ ΣΑΝ ΜΈΣΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΎ ΑΓΏΝΑ; ΚΑΙ, ΓΙΑΤΊ ΚΆΠΟΙΟΙ (ΆΛΛΟΙ;) ΘΕΩΡΟΎΝ ΌΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΊΤΕΣ ΕΊΜΑΣΤΕ ΗΛΊΘΙΟΙ, ΚΑΙ ΌΤΙ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΈΡΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΏΝΤΑΣ ΤΟ ΘΥΜΙΚΌ ΜΑΣ ΑΝΆΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΌΧΟΥΣ ΤΟΥΣ; ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΊΖΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΌΛΩΣΗ; ΠΟΙΟΣ ΧΑΊΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΎΛΑ;
.
Και το +1 ερώτημα: τί ρόλο έπαιξε η αισχρή, άτοπη και παράνομη προκήρυξη των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου, από τον εκλογομαγείρα πολιτικάντη και χωρίς επαφή με την πραγματικότητα Πρωθυπουργό, στην περαιτέρω αποδιοργάνωση του ήδη ανεπαρκούς κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας;

17 σχόλια:

Η Μικρή Ολλανδέζα είπε...

το κακό είναι οτι οι περισσότεροι μασάνε απο τις δικαιολογίες που οι εκάστοτε καλαμανλήδες πιπιλάνε.
Το κακό είναι πως μάθαμε να σκεφτόμαστε έτσι και για να ξεμάθουμε δεν φτάνει το να καούμε ζωντανοί.
Το αστείοτερο δε όλων είναι το: Νοιωθω πόνο.... βαθύ πόνο...

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Απο τη μεταπολιτευση και μετα...
αναδασωθηκαν
μονο 1 στρεμα στα 11 που καηκαν.
Η Νεα Δημοκρατια,με δυο νομους,
αποχαρακτηρησε 25.000.000 στρεματα
και το Πασοκ 45.000.000 στρεματα.

Με αποχαρακτηρισμενα 70.000.000 στρεματα...
ποιος εβαλε τις φωτιες;;;

ykouman είπε...

Ενδιαφέροντα ερωτήματα μαύρε γάτε και μία καλή αφορμή να ξύσει κάποιος ένα θέμα τόσο πολυσύνθετο ώστε να είναι δύσκολο να δώσει μία συνολική ανάλυση. Από όσες γωνίες κι αν το δει, πάλι κάποιες θα του διαφύγουν. Γι’ αυτό θα προσπαθήσω κι εγώ να θίξω μια-δυο μόνο πλευρές με το στενό μου το μυαλό.
Κατ’ αρχάς 1+1 απαντήσεις (βλέπε οπτικές) στα 4+1 ερωτήματά σου.
1. Ναι, μπορεί και να έβαλαν κάποιοι πασόκοι τις φωτιές. Προσέχω όμως πολύ τα λόγια μου για να μη σπεύσει αμέσως κανείς (σαν συναγερμός αυτοκινήτου που χτυπάει όταν περνά δίπλα του ένα μηχανάκι, παράκαλώ ας λείπουν τέτοιες ανούσιες αψιμαχίες, είναι τίγκα τα blogs από τέτοιες!) να μου πει πως είμαι τσάτσος κανενός, τους έχω ΟΛΟΥΣ χεσμένους. Όταν λέω κάποιοι πασόκοι δεν υπονοώ κανένα κεντρικά σχεδιασμένο πλάνο, εκπορευόμενο - ή έστω εν γνώσει του - από τον Γιωργάκη. Ίσως ούτε καν από κάποιο πρωτοκλασάτο ή δευτεροκλασάτο στέλεχος. Μπορώ όμως πολύ έυκολα να φανταστώ πάρα πολλά κοματόσκυλα και κάθε είδους λαμόγια, με άμεσες βλέψεις στο κρατικό πορτοφόλι, να μην έχουν κανένα απολύτως δισταγμό να προκαλέσουν όλον αυτό τον χαμό. Επειδή όμως δεν μιλώ στην πραγματικότητα για πασόκους αλλά για λαμόγια δεν θα επεκταθώ σε αυτό το σημέιο.
+ 1. Ναι, η ηλίθια απόφαση του Κωστάκη να προκηρύξει εκλογές εν μέσω καλοκαιριού, με ΜΟΝΑΔΙΚΟ πραγματικά γνώμωνα την βελτιστοποίηση των πιθανοτήτων του να επανεκλεγεί αυτός και το κόμμα του, συνέβαλε σημνατικότατα στην αποδιργάνωση του πρακτικά ανύπαρκτου μηχανισμού και στην δραματική μεγέθυνση των αρνητικών συνεπειών των πυρκαγιών. Αφου όλοι γνωρίζουμε ότι το κράτος μας βαράει μπιέλα κατα την προεκλογική περίοδο.
Το ενδιαφέρον με τις ερωτήσεις σου γάτε έιναι ότι βοηθούν να διαφανεί η ενωποιός αιτία των δύο βασικών, κατ’ εμένα τουλάχιστον, ερωτημάτων/πτυχών του ζητήματος: Πρώτον. Γιατί τόσες φωτιές; Και δεύτερον. Γιατί τόση ανικανότητα; Η απάντηση/εξήγηση λοιπόν και για τα δύο είναι η εξής μία: Γιατί η χώρα αυτή έχει γεμίσει λαμόγια.
Και λέγοντας λαμόγια δεν λέω μόνο - ούτε καν κυρίως - κάποιους θλιβερους πολιτικόυς. Υπάρχουν πάρα πολλοί από δαύτους, αλλά δεν έιναι τόσο πολλόι ώστε να γεμίσουν μία χώρα . Τα λαμόγια είναι όλοι αυτοί που βλέπουν το κράτος σαν μία παχία αγελάδα και ένα πολιτικό κόμμα, το κόμμα τους, σαν μία χοντρή βελόνα αφαίμαξης. Αλλά λαμόγια έιναι τόσο πολύ μεγάλα ώστε από την βελόνα να ρουφάνε επιχειρηματικές συμφωνίες με το κράτος αξίας πολλών εκατομμυρίων. Άλλα μικρότερα μπορεί μόνο να στρώνουν πεζοδρόμια στο δήμο σου και να κονομάνε κάμποσες δεκάδες χιλιάρικα. Άλλα μπορεί μόνο να πέρνουνε μίζες σαν μεσάζοντες, άλλα πέρνουν φακελλάκια, άλλα βολέυουν τα παιδάκια τους... Η λίστα έιναι μεγάλη και χιλιοειπωμένη.
Αυτά λοιπόν τα λαμόγια θα έκαναν τα πάντα για να έρθει η ώρα τους να χώσουν τη βελόνα στην άμοιρη γελάδα. Αυτά προφανώς θα αρρωστήσουν τη γελάδα. Και αυτά θα κάνουν πάλι τα πάντα για να μη τραβήξει κανείς τη βελόνα τους από τη γελάδα.
Οι φωτιές λοιπόν είναι τόσο πολλές γιατί κάποια λαμόγια ανυπομονούν να ξαναέρθει το κόμμα τους στην εξουσία.
Η ανικανότητα του κράτους να αντιμετοπίσει τις φωτιές είναι τόσο τραγική γιατί τα λαμόγια που το κόμμα τους ειναί τώρα στην εξουσία, όπως είναι απόλυτα εξηγήσιμο από την φύση τους, δεν έχουν επιτρέψει να γίνει τίποτα για να ενισχυθεί το κράτος αλλά αντίθετα έχουν συνεχίσει την καταλήστευση και την αποσύνθεση του κράτους. Και βέβαια οι πρόορη προκήρυξη εκλογών, που επέφερε την προσορινή ενίσχυση της αποσύνθεσης του κράτους αυτή την τόσο κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο, έγινε υπο την πίεση αυτών των λαμογιών να παραμείνει το κόμμα τους στην εξουσία.
Αυτά τα λίγα προς το παρόν για τις φωτιές (και για τα λαμόγια).

An-Lu είπε...

Αυτά είναι όντως τσουρουφλιστά ερωτήματα...
...οι απαντήσεις θα αργήσουν...
...όπως πάντα...


Καπνιστή γοργόνα

Ανώνυμος είπε...

Μηπως συμφερει στους ανικανους να μας παρουσιαζουν εχθρους οταν δεν υπαρχουν; Και αν υπαρχει τον εχθρο τον ΟΝΟΜΑΖΕΙΣ και τον αντιμετωπιζεις

Ανώνυμος είπε...

Πέφτεις στην παγίδα των συνομωσιολόγων μαύρε γάτε. Και εννοώ ότι επικεντρώνεσαι μόνο σε εκείνα τα δεδομένα που υποστηρίζουν τη θεωρία σου.

Δεν ξέρω τί έγινε το 81. Πολλές μεγάλες πυρκαγιές είχαμε και το 85 (θυμάμαι χαρακτηριστικά τις μεγάλες ταυτόχρονες φωτιές σε Καβάλα-Θάσο).

Στατιστικά πριν από εκλογές έχουμε αύξηση στις φωτιές. Ανεξάρτητα ποιος είναι πάνω και ποιος κάτω. Γιατί; Εξαιτίας των υποσχέσεων για νομιμοποίηση αυθαίρετων; Αποχαρακτηρισμό δασικών περιοχών; Δεν ξέρω. Αλλά έτσι ήταν (εξαίρεση το καλοκαίρι του 2003, όπως και το επόμενο του 2004, γιατί;), έτσι είναι, και φοβάμαι ότι έτσι θα είναι.

Συνεπώς τα δεδομένα σου για τη χρονική στιγμή των δασικών πυρκαγιών είναι ελλειπή (η μισή αλήθεια). Επικεντρώνεσαι μόνο σε συγκεκριμένες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ ο κανόνας είναι για όλες.

Δεύτερο λάθος που κάνεις είναι ότι επικεντρώνεσαι γεωγραφικά μόνο στην Ελλάδα. Αν έβλεπες το χάρτη με της φωτιές στη νοτιοανανατολική Ευρώπη (κανένας δεν έδειξε στην τηλεόραση τέτοιο χάρτη δυστυχώς, μπορείς να δεις έναν στο μπλογκ μου) όλα τα δυτικά βαλκάνια και η κάτω Ιταλία ήταν το προηγούμενο τριήμερο στις φλόγες. Η π.χ. Αλβανία είχε περισσότερες φωτιές αν μονάδα επιφάνειας από εμάς. Τα τελευταία καλοκαίρια η Ιταλία, η Πορτογαλία, και η μεσογειακή Γαλλία καίγονται. Η Πορτογαλία έχει περισσότερες καμένες εκτάσεις από εμάς.

Οι φωτιές πράγματι δεν ξεκινούν από μόνες τους. Ξεκινούν πρώτα από όλα από εμάς: ένα τσιγάρο, ένα πεταμένο μπουκάλι, ένα πεταμένο μπουκάλι σπρεϋ, μια "ελεγχόμενη" φωτιά στο χωράφι μας, μια παράνομη χωματερή, ξερά καλώδια πάνω στα καλώδια και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ, οικοπεδοφάγοι, και φυσικά ο ατελείωτος ωχαδερφισμός μας (να σου θυμίσω ότι η τελευταία φωτιά στην πεντέλη ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ, κοντά σε ένα χωριό, στο οποίο κανένας από το χωριό δεν προσπάθησε να την προλάβει στην αρχή). Με τέτοιους ανεμους και τέτοια ξηρασία (παραπάνω από τρίμηνο) και τέτοιες θερμοκρασίες, μία εστία αν την αφήσεις σε μισή ώρα θα γίνει μπορεί να γίνει τέσσερις εστίες στα τέσσερα διαφορετικά σημεία του ορίζοντα.

Μην τρως το παραμύθι των ασύμμετρων απειλών. Ούτε του κομματικού κέρδους. Άλλωστε μια τέτοια καταστροφή κανείς δεν ξέρει πως θα προβληθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα (π.χ. δες Μπους αλλά και Αθνάρ).

Και να σου απαντήσω στην τελευταία ερώτηση: Σε επίπεδο πυροσβεστών και πυροσβεστικής καμία απολύτως. Οι πυροσβέστες είναι οι ίδιοι που θαυμάζαμε μερικά χρόνια πριν (π.χ. στους σεισμούς της Αθήνας) και η πυροσβεστική είναι δυστυχώς σε επίπεδο οργάνωσης στον πάτο. Σε επίπεδο οργάνωσης, αν υπήρξε ποτέ οργάνωση και σχέδιο από αυτή την κυβέρνηση, καταργήθηκαν την ημέρα προκήρυξης των εκλογών.

Παναγιώτης είπε...

Ο χάρτης με τις φωτιές από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Maryland. Επειδή οι χάρτες φωρτώνονται με τη χρήση ενός viewer έσωσα μία σε περίπτωση που κάποιος έχει πρόβλημα: Φωτιές στην Ευρώπη τις τελευταίες 48 ώρες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν είπες όμως ποιος. Γιατί κάνεις το λάθος και περιορίζεις τις πυρκαγιές μόνο στις προεκλογικές χρονιές. Σαφώς πάντως και η ιδέα των τρομοκρατών ενισχύουν τον κυβερνώντα (πλην Ισπανίας που πιάστηκε στον ύπνο).

Μαύρος Γάτος είπε...

Η αλήθεια είναι πως εστίασα σε μία από τις αιτίες, και πως το πρόβλημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο, αυτό όμως δεν αναιρεί την αλήθεια των όσων έγραψα. Ο χάρτης των πυρκαγιών συγκλονιστικός...

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ; Ο ΚΑΚΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ! ! ! Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ (ΕΠΙΣΗΣ) ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΑΥΤΟΙ, ΔΗΛΑΔΗ, Π-Ο-Υ Ο ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ & ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΛΑΟΣ = 80% , ΨΗΦΙΖΕΙ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ). ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ ΤΟΥ (ΥΠΟΚΡΙΤΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥ -ΠΛΕΟΝ-)ΕΛΛΗΝΑ !
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Τι κάνουμε τώρα;

http://tikanoumetora.blogspot.com/

doctor είπε...

Τέρμα τα δάκρυα.
Ξεκινάμε δράση άμεσα.

Ή τώρα ή ποτέ.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΒΕΪΚΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

Ανώνυμος είπε...

Ναι doctor ξεκιναμε και ψηφιζουμε οπως παντα ΝΔ+ΠΑΣΟΚ=80% αντε 95%. ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ. ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.

Arkin είπε...

Σε συνέχεια των όσων λέει ο xberliner:
-Μια διόρθωση: η φωτιά που αναφέρεται δεν είναι της Πεντέλης, αλλά της Πάρνηθας.
-Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την τραγική αμέλεια των πολιτών είναι υπεύθυνες για τις μεγαλύτερες πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας: Οξυγονοκολήσεις με 40 βαθμούς και 8-9 μποφόρ, κάψιμο χόρτων, μαγείρεμα σε εξωτερικό χώρο (μέχρι μπάρμπεκιου έβαλε κάποιος και έκαψε 3 σπίτια), τσιγάρα. Επίσης μη καθαρισμένα ξερόχορτα παντού και ανεξέλεγκτες χωματερές.
Σαφώς και υπάρχουν και εμπρησμοί, αλλά είναι λιγότεροι των "ατυχημάτων". Ας μην ξεχνάμε ότι και πέρυσι τέτοιες μέρες είχαμε τις μεγάλες φωτιές σε Χαλκιδική και Μάνη.
-Η αύξηση των πυρκαγιών κατά τις προεκλογικές περιόδους πιστεύω ότι δεν οφείλεται σε κομματικούς λόγους, αλλά στο ότι οι εμπρηστές γνωρίζουν ότι ο κρατικός μηχανισμός υπολειτουργεί.
-Αν δεις ποιοι δήμοι κάηκαν, ειδικά στην Ηλεία, είναι προφανές ότι είναι παράλογο να έβαλαν τις φωτιές
Πασόκοι. (π.χ. Ζαχάρω)
+1: Ο πρωθυπουργός έχει τεράστια ευθύνη για την άκαιρη επιλογή προεκλογικής περιόδου.

Μαύρος Γάτος είπε...

Επιτέλους, το κινητό μου μού επιτρέπει ν' αφήσω κι εγώ σχόλια! Σωστά τα δεδομένα για τους εμπρηστές κατά λάθος, αλλά επιμένω ότι αυτό δεν εξηγεί την αύξηση των πυρκαγιών στις συγκεκριμένες προεκλογικές περιόδους, και όχι σε όλες, όπως επεσήμανε και ο Μπερλίνερ. Τέλος πάντων, οποίοι κι αν είναι οι εμπρηστές, το ζήτημα είναι η πολιτική σπέκουλα πάνω στους καμένους ανθρώπους και στις απέραντες καμμένες εκτάσεις...

Μαύρο πρόβατο είπε...

Κινούμενος από παρόμοια ερωτήματα, γραφώ εδώ δύο λόγια σχετικά. Καλή επάνοδο!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Δες "Αυτοι εβαλαν τις φωτιες"

www.exoaptonkyklo.blogspot.com