25 Ιουν 2009

Τα ΕΛΛΗΝΙΚά ΜΜΕ ΚΑι η ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥή ΣΥΝΕΙΔήΣΕΩΝ: Με ΑΦΟΡΜή ΤΗΝ (Μη) ΕΠίΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΚάΝ, ΤηΝ "ΚάΛΥΨή" ΤΗΣ ΑΠό "Το ΒήΜΑ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΔήΘΕΝ ΣΥΓΝώΜΗ ΨΥΧάΡΗ


Σε μια κυνική και ξεδιάντροπη επιστολή, δήθεν "συγνώμης", ο διευθυντής του Βήματος Σταύρος Ψυχάρης μάς εξηγεί πώς ακριβώς τόσα χρόνια η μεγάλη (σε κυκλοφορία) εφημερίδα του και το Συγκρότημα Λαμπράκη, για να μην πούμε όλος σχεδόν ο ελληνικός τύπος, κατασκευάζουν αυτό που λέμε "κοινή γνώμη".

Η επίσκεψη Ερντογκάν που ΔΕΝ έγινε και η ανταπόκριση του Βήματος από αυτήν είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του ΕΓΚΛήΜΑΤΟΣ. Γιατί πρόκειται για ένα ΈΓΚΛΗΜΑ κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, χρόνιο, συστηματικό, συνειδητό, και ατιμώρητο. Άλλο να είσαι η Φωνή της Κωλοπετεινίτσας και να γράψεις πως "όλοι ξεφάντωσαν χτες" στον ματαιωμένο Χορό του Συλλόγου Συλλεκτών Γραμματοσήμων, κι άλλο να είσαι μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες ελληνικές εφημερίδες και να προεξοφλείς "ψυχρότητα" και "ένταση" ανάμεσα στους Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας.

Είναι προφανής ο στόχος: η δημιουργία εντυπώσεων και η χειραγώγηση της "κοινής γνώμης" προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς πολύ μυαλό για να καταλάβει πως με βάση τις ίδιες δημοσιογραφικές "αρχές" κάποιοι ξαφνικά θυμούνται π.χ. τα ελληνοτουρκικά προβλήματα όπως τις (χρόνιες και μόνιμες) τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Δικαιώνονται έτσι όσοι κατά καιρούς φωνάζουν για την καπηλεία των εθνικών μας θεμάτων από τα ΜΜΕ, είτε για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, είτε για τον αφιονισμό (τυφλό φανατισμό) της, ώστε να δικαιολογούνται οι κατά καιρούς "Αγορές του αιώνα" και οι σχετικές υπέρ-προμήθειες πολιτικών και λαμογιών, να καλύπτονται άλλα "ενοχλητικά" ζητήματα της επικαιρότητας (σκάνδαλα κλπ), αλλά και να συσπειρώνονται τα πρόβατα-ψηφοφόροι γύρω από τους υπέρ-πατριώτες πολιτικάντηδές μας.

Δεν είναι παράλογο να προεκτείνουμε την σκέψη μας στην διερεύνηση των συνεπειών της συστηματικής χρήσης της τακτικής της μαγειρεμένης δημοσιογραφίας στην ελληνική πολιτική και κοινωνικο-οικονομική ζωή: τη συστηματική δημιουργία κατευθυνόμενου πολιτικού κλίματος, κατά συμφέρον ή κατά παραγγελία, τις στοχευμένες επιθέσεις κατά συμφέρον ή κατά παραγγελία εναντίον ενοχλητικών ατόμων ή ομάδων ή και κομμάτων, με στόχο την σιωπή, την συναίνεση, ή ακόμα και την εξόντωση, την τρομοκράτηση δικαστικών λειτουργών και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, με λίγα λόγια, την σκιώδη διακυβέρνηση της χώρας μέσω της προπαγάνδας, ένα είδος δικτατορίας των κυρίαρχων ΜΜΕ και των υποτελών-συνενόχων τους πολιτικών και δημόσιων λειτουργών.

Δε με καλύπτουν λοιπόν καθόλου μα καθόλου οι "εξηγήσεις" του Ψυχάρη. (που δεν είναι καν εξηγήσεις). Αντίθετα, με προβληματίζει πάρα πολύ η μόνιμη χρήση των ελληνοτουρκικών από τους τσομπάνηδες της σκέψης μας είτε για αποπροσανατολισμό είτε για αφιονισμό, όπως και ο τρόπος που λειρουργεί η δημόσια και η πολιτική μας ζωή.

Πρόκειται για ένα αίσχος διαρκείας, ένα έγκλημα συνειδητό, συστηματικό, και εντελώς ατιμώρητο, ενάντια στην Ελλάδα και στην ΕλληνικήΔημοκρατία, με αυτουργούς κυνικούς εγκληματίες κατά συρροή, τους Ψυχάρηδες και τους Θεμοτράγκες, και τα λοιπά συχάματα του ελληνικού τύπου, κίτρινου έως σκατί στη συντριπτική του πλειοψηφία.

Αίσχος.


"Το ΒλήΜΑ"



"ΤΟ Π-έΝΘΟΣ"

"Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΡΥΠίΑ"
το κολλάζ της κορυφής είναι του φίλτατου Καλτσό

6 σχόλια:

κόκκινο μπαλόνι είπε...

ταπηροκρανιασμένος (και με το δίκιο του) Γάτος!!!!

melen είπε...

Ένα αίσχος αυτό που περιγράφεις και ένα άλλο αυτό που περιγράφει ο Γιάννης Χάρης στην τελευταία του ανάρτηση: http://yannisharis.blogspot.com/2009/06/blog-post_23.html
Μ' αυτούς από τη μια να κατασκευάζουν
την κοινή γνώμη όπως τους βολεύει
και με τη σέχτα από την άλλη, να συμπληρώνει το έργο τους με τον δικό της ανεγκέφαλο τρόπο,
φοβάμαι πως στο τέλος θα χάσουμε ακόμη και την επίφαση του δημοκρατικού πολιτεύματος..
γιατί την ουσία, την έχουμε δυστυχώς από καιρό χαμένη..

Γεια σου μωρέ μαυρόγατε

melen είπε...

..και μια που μιλάμε για ΜΜΕ, ρίξε μια ματια κι εδώ: http://www.tvxs.gr/v14783,
για να συμπληρωθεί η εικόνα..

Sophey-Franny είπε...

ELEOS !!!!

Μαύρος Γάτος είπε...

Έτσι, και χειρότερα...

Σ:ο(((((((

Arkin είπε...

Καλησπέρα κι από μένα.

Και λίγα λες...