4 Σεπ 2006

ΙΔΟΥ ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ

(Ω, φοβερό μυστικό!)

Το πιό φοβερό με τα φοβερά μυστικά είναι ότι καμμιά φορά αποκαλύπτονται. Και πως τότε φαίνεται καθαρά πως δεν ήταν καθόλου φοβερά, ίσως και καθόλου μυστικά, σε τελική ανάλυση. Ο Ουμπέρτο Έκο λέει στο Εκκρεμές του Φουκώ πως τα Μυστικά είναι σαν ένα κρεμμύδι με άπειρα στρώματα, μόλις ανακαλύπτεις το ένα ξεφυτρώνει ένα άλλο από κάτω, κι άντε πάλι από την αρχή. Εγώ λέω πως είναι σαν την κληρονομιά της θείας Αγαπίας, που μας υπόσχονταν τα πλούτη του Μίδα, και μάς παρέδωσε τελικά εν τη τελική της απουσία ένα τεράστιο μάτσο κατοχικά χαρτονομίσματα. Ενδιαφέροντα μεν, κι εντυπωσιακά, αλλά αξία μηδέν.


Αξία μηδέν τα Φοβερά Μυστικά, επειδή κι η ζωή μας αξίζει μηδέν. Αν εξαιρέσουμε φυσικά την κάποια αξία της στα αεροπορικά ατυχήματα, όπου πάει με το κομμάτι, και εκτιμάται σε κάτι ψιλά, το γράφει άλλωστε ρητά πάνω σε κάθε εισιτήριο: Τόσο η Αμερικάνικη ζωή, τόσο η Ευρωπαϊκή, τόσο η Τριτοκοσμική.

Φυσικά η ζωή αξίζει μηδέν ή περίπου μηδέν αντικειμενικά, γιατί υποκειμενικά αξίζει «τα πάντα». Και για τον ιδιοκτήτη και γι’ αυτούς που τον αγαπούν, αν είναι άξιος να έχει κάποιους να τον αγαπούν, ή αν είναι έστω τυχερός και ανάξιος, και έχει κάποιους να τον αγαπούν.


«Τα πάντα». Αχ αυτά τα πάντα. Όταν λες «είσαι για μένα τα πάντα», ή «θα κάνω για σένα τα πάντα», είναι σαν να εύχεσαι σε μια ενενηντάρα γιαγιά χρόνια πολλά και καλούς απογόνους. Τα πιό πολλά «πάντα» μας ημών των ανθρώπων είναι σχεδόν τίποτα, σχεδόν τίποτα μπροστά στο άπειρο. Και για το σχεδόν το συζητάμε.
Η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος, της ασημαντότητάς του περάσματός μας από τον Κόσμο, θα έπρεπε να μάς κάνει λιγάκι πιό σεμνούς σαν ανθρώπινο γένος, και λίγο πιό αλληλέγγυους μεταξύ μας. Αντίθετα διαπιστώνω καθημερινά ότι συνήθως, η επαφή με το Μηδέν, μάς εξαγριώνει ακόμα περισσότερο. Είναι να τρίζουν τα κόκκαλα του Πρίγκηπα της Ουτοπίας Μιχαήλ Κροπότκιν και του γκουρού της χριστιανικής Αναρχίας και της μη-βίας Λέοντα Τολστόι στον τάφο τους. Ο άνθρωπος έλεγαν, τάχα, είναι καλός, οι συνθήκες είναι που τον κάνουν αρπακτικό και επιθετικό. Κούνια που σάς κούναγε, δυστυχώς. Έπρεπε να ρωτήσετε και τους ποιητές. Ο Ρωμαίος θεατρικός συγγραφέας Τίτος Μάκιος Πλαύτος το είπε Λατινικά και Λακωνικά, "homo hominis lupus", "ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος". Ο Καρυωτάκης που δεν ήταν ούτε κι αυτός πολιτικός φιλόσοφος, ούτε καν αρχαίος, το είπε ακόμα πιό παραστατικά:

όταν οι άνθρωποι θέλουν να πονείς
μπορούν με χίλιους τρόπους
ρίξε τα όπλα και σωριάσου πρηνής
όταν ακούσεις ανθρώπους


Αυτό είναι το φοβερό μυστικό. Οι άνθρωποι δεν είμαστε Θεοί. Είμαστε Θηρία. Μπροστά μας, τα πιό άγρια θηρία της ζούγκλας είναι αρνάκια. Γιατί τα θηρία της ζούγκλας είναι άλογα. Ενώ εμείς είμαστε Έλλογοι. Έλλογα θηρία, και γι’αυτό τα πιο τρομεροί από όλα τα θηρία. Θηρία με Θ κεφαλαίο.



Θέλετε να μάθετε και το πιό φοβερό μυστικό του πιό φοβερού μυστικού;

Το φοβερό Μυστικό δεν είναι καθόλου μυστικό, αλλά κοινότατη γνώση, που όλοι στο βάθος την κατέχουμε, αλλά αρνούμαστε να παραδεχτούμε πως την κατέχουμε και να αποδεχτούμε τις συνέπειες. Για να γλυτώσουμε από αυτές τις όντως φοβερές συνέπειες, κρεμόμαστε από θρησκείες και κοσμοθεωρίες, φιλοσοφίες και αμπελοφιλοσοφίες, ατομικά επιτεύγματα κι ατομικές καταστροφές, εθνικές περηφάνιες και εθνικές συμφορές, κοροϊδεύοντας τον εαυτό μας.

ΑΥΤΟ είναι το "Προπατορικό Αμάρτημα" των θρησκειών. ΑΥΤΗ ακριβώς η Γνώση.

Υπάρχουν όμως κι ακόμα χειρότερα. Και ακόμα πιο φοβερά. Και μη χειρότερα, και μη φοβερότερα.

Το πιο φοβερό απ’ όλα, είναι το μυστικό του μυστικού του φοβερού μυστικού:

Ακόμα και το γεγονός ότι είμαστε έλλογα Θηρία, και όχι Θεοί, δεν έχει καμμία, μα καμμία σημασία. Καμμία. Γιατί το Τελικό Τέλος είναι δεδομένο. Και όλα είναι μάταια. Μάταια των ματαίων.

Γιατί πίσω από την γωνία του Αιώνα των Αιώνων, αμήν, καραδοκεί η απόλυτη Εντροπία. Ο Θάνατος του Σύμπαντος. Μέσα σε μια απεραντοσύνη Σιωπής.

Θα μού πεις, αυτό ήταν; Σιγά τα αυγά. Σιγά το μυστικό. Μπούρδες. Εγώ πιστεύω στο Θεό, και στην μετά θάνατο ζωή, πιστεύω στην κοράκλα μου και στον γιόκα μου και στα μακρινά μου εγγόνια που θα φτάσουν όπου δεν έφτασα εγώ, πιστεύω στη νίκη της ομαδάρας, ή της κομματάρας, ή της Επανάστασης, πιστεύω στην Ανθρωπότητα, πιστεύω στον Ανθρωπισμό, πιστεύω στην Επιστήμη, πιστεύω στην εξερεύνηση και στον αποικισμό του Διαστήματος, ή και σε τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλά στο σαρκίο μου και σε ό,τι φάει κι ό,τι πιεί κι ό,τι αρπάξει αυτό.

Έτσι θα μού πεις, και καλά θα κάνεις, και η ζωή θα συνεχίζεται.

Αλλά στο βάθος θα το ξέρεις καλά πως έχω απόλυτο δίκιο. Θα το ξέρεις, όπως το ήξερες ήδη και πριν σού το θυμίσω.

Θα το ξέρεις στο βάθος, καλά... αλλά δεν θα το πεις πουθενά, ε;

Είναι μυστικό…


4 Σεπτεμβρίου 2006

Οι φωτογραφίες των μικροσκοπικών θαλάσσιων ζώων και κοχυλιών
είναι από το site Image Quest Marine
.

31 σχόλια:

cyrus είπε...

Σσσσσς! Τάφος...

;-)

Ανώνυμος είπε...

Βρε θεόμουρλη -:))) θες να μας κάνεις να κόψουμε τις φλέβες μας σήμερα;

Και αυτοί που δεν τα ξέρουν αυτά που γράφεις θα τα μάθουν... κάποτε...

Τι κάνουν όμως αυτές οι Δευτέρες...

Μαύρος Γάτος είπε...

Θεόμουρλος είμαι σίγουρα, γιατί μικρός δεν είμαι, κι "από μικρό κι από τρελλό...."

Αλλά "θεόμουρλη", επίσης σίγουρα, *δεν* είμαι....
Σ:)

Αθήναιος είπε...

Κι αυτή εδώ, τί λέει τότε ; ;-)

Μαύρος Γάτος είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο, Αθήναιε, είναι κι αυτό το μυστικό που όλα τα ομορφαίνει...

Σ;))))

Καπετάνισσα είπε...

Άκου... τα πάντα!
Οι περισσότεροι, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν την απειροστή συγκρότηση του κόσμου, του σύμπαντος κόσμου.
Πόσοι βλέπεις να αντιλαμβάνονται πόσο λίγος και συνήθως ασήμαντος είναι ο ρόλος τους ως μέρος της συνολικής ιστορίας; Με δυό λόγια πόσοι & ποιοί έχουν πραγματική ιστορική συνείδηση στην πλήρη χωροχρονική της διάσταση;
Αυτό και μόνον αν αντιληφθούμε θα γίνουμε πολύ πιό μετριόφρονες γιατί θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει μέτρο!
Προς το παρόν προτιμούμε να ζούμε μέσα στα πελάγη της καθημερινής "ύβρεως".

Απολλώνια είπε...

Τα πάντα όμως δεν είναι φτιαγμένα απο πολλά τίποτα;

Εξάλλου πόσο τίποτα μπορεί να είναι ένα ερωτευμένο ή ένα θυμωμένο τίποτα;

Στη φυσική ισορροπία του σύμπαντος θα συμφωνήσω ως ένα αισιόδοξο τίποτα που σπαταλά ενέργεια στη σχέση δράση-αντίδραση απλά για να επιβεβαιώνει την αρχή διατήρησης της ενέργειας.

χαίρομαι που έιμαι πάλι εδώ!

πολλές καλησπέρες
το θηρίο
αργκρρρρ...

χεχε!

;)

Marialena είπε...

Γατούλη, δεν θα το πιστέψεις, αλλά το Σάββατο που μας πέρασε έβλεπα μια εκπομπή της Λιάνας Κανέλλη στο βίντεο από το 1994 με αυτό το θέμα και πραγματικά ξαφνιάστικα τώρα που το βλέπω να το έχεις αναρτήσει (λόγω συγχρονικότητας).

Συμφωνώ και επαυξάνω, στο πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα. Φιλιά, Μ.

Ανώνυμος είπε...

Arxika na xaireteiso tin omorfi parea sas
File gate se megalo vathmo exeis dikaio...o anthropos arneitai h adinatei na dextei tin asimantosini tou kai avoula kai katathliptika afeinetai stis diatheseis ton diaforon pou feroun ton logo ton theon.os edo kala.H aniparxia omos,kirios auton pou agapas,kai i thlipsi pou prokalei me kanoun pio anektiko.Enas kazantzakis exalou xreiastike mia zoi gia na pei to ''eimai eleutheros''

hasta la proxima
ciao

nonplayer είπε...

Καλά όλα αυτά... πειράζει όμως εμείς να διασκεδάσουμε λίγο την ασημαντότητά μας μέχρι να έρθει η Εντροπία, έτσι για να περάσει λίγο η ώρα; Πρόταση κάνω...

Μαύρος Γάτος είπε...

Μα εννοείται, φίλτατε Μαίανδρε! Εννοείται! Δεν είμαι εχθρός της ζωής, το αντίθετο... Είναι όμως απαραίτητη η συνρειδητοποίηση του μάταιου και η συμφιλίωση κατά το δυνατόν μαζί του για να απολαύσεις αυτότο Ταξίδι... και τα μυστικά του, με πιό σημαντικό, την Αγάπη, και τον Έρωτα...

Σ;))

iros, καλωσήρθες. Ε΅γώ δεν συμφωνώ με τον Καζαντζάκη, Δεν είμαστε ελεύθεροι, αλλά ούτε και πειράζει. Δενπιστεύω τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, δεν είμαι ελεύθερος, και τι έγινε;

Καπετάνισσα, στα πελάγη αυτά ας έχουμε τουλάχιστον καλό καραβοκύρη... τον Ήλιο τον Ηλιάτορα! Σ;)))

Απολλώνια, ένα ερωτευμένο τίποτα είναι... τα πάντα!!!! Μεγαλειώδες, όντως... δεν παύει όμως να είναι μια αυταπάτη. Και αυτό δεν είναι αναγκαστικα΄κακό! Το αντίθετο!

Μαριαλενίτα, πολύ θα μ'ενδιέφερε να δω αυτό το βίντεο

Καλό βράδυ σε όλους Σ;)))

αθεόφοβος είπε...

Μαύρε Γάτε μας μαύρισες την ψυχή Δευτεριάτικα ,αλλά έχεις δίκιο.

nonplayer είπε...

έτσι μάλιστα! άντε ρε παιδί μου και με κοψοχολιάζεις ώρες ώρες...

Ξέρεις, τα λέω αυτά γιατί νιώθω κάποιες φορές ότι ξοδεύουμε παραπάνω χρόνο και ενέργεια για τη συνειδητοποίηση του τέλους, παρά για το δρόμο που οδηγεί εκεί...

Rodia είπε...

Ξέρεις Γατούλη, στο βάθος δεν υπάρχει κανενα μυστικό.
Αυτό για το "πάντα" και το "ποτέ" το μαθαίνουμε αργά ή γρήγορα. Εμένα μου το έμαθε ο Δάσκαλός μου όταν ήμουν 27.

..το ζουμί είναι να είμαστε ανεξάρτητοι από δήθεν τάχα μου μυστικά..

:-)

mariospi είπε...

Σου είχα πει να μείνει μεταξύ μας γαμώ την εντροπία μου...

Unknown είπε...

Και όμως, τίποτε δεν είναι μάταιο...

Χαρυβδιςς είπε...

Ετσι για να... ευθυμήσουμε μεταφέρω τον συλλογισμο του Γοργία για το ον ...ο τύπος τα είπε όλα ''μη ταλαιπωρήστε ρε παιδιά ολα ενα παιχνίδι με το τίποτα είναι''(οχι δεν είναι αυτός ο συλλογισμός του Γοργία ο...δικός μου είναι).
Ο Γοργίας φιλόσοφος λοιπόν και ουχί μόνο σοφιστής παραδίδει το ...απλό''Αν το ον είναι αιώνιο τότε είναι άπειρο. Αν είναι άπειρο τότε δεν είναι πουθενά.Αν δεν είναι πουθενά δεν υπάρχει''....Ποιά εντροπία λέμε τώρα....εδώ μπορεί και να μην υπάρχουμε ....

Μαύρος Γάτος είπε...

Α όχι! ¨Αλλο το μάταιον του θέματος κι άλλο το αν υπάρχουμε! Υπάρχουμε κι αγαπάμε και ερωτευόμαστε, για όσο υπάρχουμε, αυτόείναι το Ταξίδι χωρίς επιστροφή!

Καλό βράδυ σε΄όλους κι ευχαριστώ για τα υπέροχά σας σχόλια Σ;)))))

northaura είπε...

γάταρε υποκλίνομαι!
για το αντιπαθητικό "πάντα" με πρόλαβαν τα αδέρφια.
και ένα μυστικό: τα κοχύλια είναι κι αυτά θαλάσσια ζώα :-)))

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλώς το ναυτάκι! Κοχύλια εννοώ τα "τσόφλια"....

Σ;))))

zero είπε...

Καταπληκτικο ποστ!

ζερο.

Χαρυβδιςς είπε...

χμμμ γατε το δεν υπάρχουμε πουθενά επομένως είμαστε παντού είναι νομίζω η αισιόδοξη πλευρά ακριβώς γιατί καταλύει το ''μάταιο''.
(θεέ μου το λεω μεσημεριάτικα με 35 βαθμούς ? ήμαρτον...)

Περαστικός είπε...

Τα είπε ο Σοπενάουερ τόσο καλά για το τι είναι ο άνθρωπος - αποδίδω ελεύθερα- χωρίς το φόβο του αστυνόμου ή της κόλασης ή και των δύο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα δίσταζαν να σκοτώσουν τον διπλανό τους για να πάρουν το λίπος του και να γυαλίσουν τις μπότες τους.

SALOME είπε...

Εσχισες Μαύρε Γάτε!!!Εβαλες το δάκτυλο στον ήλο. Αρχέγονοι φόβοι αλλά και αλήθειες. Ολοι το ξέρουμε αλλά το κρατάμε μυστικό...το πόσο πρόσκαιροι είμαστε....αλλά ο Ελληνας (Ε! καλά όλοι...) Πρέπει και να σφυρίζει...

Ανώνυμος είπε...

Καλώς σε βρήκα.
Ναι, το ξέρω καλά πως έχεις δίκιο. Το ξέρω πριν μου το θυμίσεις αλλά αρνούμαι ακόμα να το παραδεχτώ παραμένοντας τυφλή όπως λέει κι ο Θανάσης Παπακ/νου στον Τειρεσία του:
"τυφλός είναι και κείνος που κάνει ότι δεν ξέρει, πως πίνει απ΄το πηγάδι το σκοτεινό, που ότι τον κατατρώει ανάγκη το ΄χει κάνει ή στην αυλή το κρύβει να ξεχαστεί".
Εχεις καμία ιδέα που να βοήθησει στην παραδοχή;

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Gt, έχω δύο ιδέες, όχι μία!

(((((((Αγάπη))))))

(((((Έρωτας)))))))

Σ:))))

Ανώνυμος είπε...

Τότε είμαι πολύ κοντά. Αυτή την στιγμή όμως πονάει πολύ. Αλλά δεν πειράζει.
g:))

Μαύρος Γάτος είπε...

Κουράγιο, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε...

Αν προλαβαίνεις διάβασε τα λινκς που σού έδωσα... νομίζω θα σε βοηθήσουν.

Σ:)))

(το "Σ' στην υπογραφή μου είναι τα γατο-αυτάκια μου Σ:)))))

Ανώνυμος είπε...

Δεν παραπονιέμαι. Έτσι κι αλλιώς το γουστάρω. Και για να μη σου γράψω άλλους στίχους απλώς σου αφιερώνω αντί γι΄ευχαριστώ το"η αγάπη ορμάει μπροστά" του Γ.Αγγελακα

ViSta είπε...

Mπορεί να έχεις δίκαιο, μπορεί να έχεις άδικο, δεν μπορώ ούτε να αποδείξω την αλήθεια αλλά ούτε και τα αντίθετο αυτών που λες, το μόνον που ξέρω είναι ότι το να πιστεύω ότι υπάρχει Κάποιος μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω εκεί που προπολλού θα είχα παραιτηθεί.
Πιστεύω σε μια αλήθεια, πιστεύω σε ένα όνειρο;
Και αν είναι όμως ένα αληθινό όνειρο;
Γιατί τα πράγματα να είναι μόνον έτσι ή αλλιώς, μπορεί να έχουν και μια τρίτη υφή για κάποιον άλλο...
Την καλησπέρα μου :-)

Ανώνυμος είπε...

Blue topaz ring will certainly be thpmas sabo your best option if you are intended to thomas sabo jewellery include a ring into your gemstone jewelry collection. cheap thomas sabo charms Either if you wish to wear the ring on a special occasion or thomas bracelets wear this sort of ornaments on a daily basis, silver charm carriers it is up to your account. Blue thomas sabo necklaces topaz ring can ensure you that you will attract every person.