22 Δεκ 2007

ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΕΊΜΑΙ ΟΎΤΕ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΉΣ, ΟΎΤΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΉΣ

... "Όλοι οι σοσιαλιστές συμφωνούν πως το πολιτικό κράτος και μαζί του η πολιτική εξουσία θα εξαφανιστούν με την έλευση της κοινωνικής επανάστασης, που σημαίνει πως οι δημόσιες υπηρεσίες θα χάσουν τον πολιτικό τους χαρακτήρα και θα μεταμορφωθούν σε απλές διαχειριστικές λειτουργίες με στόχο την εξυπηρέτηση των πραγματικών συμφερόντων της κοινωνίας. Οι αντιεξουσιαστές όμως απαιτούν την άμεση κατάργηση του εξουσιαστικού πολιτικού κράτους, ακόμα κι αν δεν έχουν καταστραφεί οι κοινωνικές συνθήκες που ευνόησαν την εμφάνισή του. Απαιτούν σαν πρώτη πράξη της κοινωνικής επανάστασης την κατάργηση της εξουσίας. Είδανε πότε τους μια επανάσταση οι κύριοι αυτοί; Η επανάσταση είναι σίγουρα το πιο εξουσιαστικό πράγμα που υπήρξε πότε. Στην επανάσταση ένα μέρος του πληθυσμού επιβάλλει τη θέλησή του σ' ένα άλλο με τα τουφέκια, τις ξιφολόγχες και τα κανόνια- καθαρά εξουσιαστικά μέσα, σίγουρα. Και στην περίπτωση που το νικηφόρο κόμμα δεν έχει διάθεση ο χαραμίσει τους αγώνες του, πρέπει να διατηρήσει τη δύναμή του με την επιβολή τρομοκρατίας, που μόνο με αυτή συνετίζονται οι αντιδραστικοί..."
.
Φ. Έγκελς
.
"Η τραγωδία του επαναστατικού κινήματος είναι ότι ο Έγκελς είχε δίκιο. Ενώ οι κομμουνιστές εξακολουθούν να διακηρύσσουν - όπως υπαινίχθηκε ο Χρουτσώφ στο 22ο συνέδριο του ΚΚΣΕ- πως η εξάλειψη του κράτους είναι ο τελικός στόχος, οφείλουν μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς τους στην ανελέητη και αιματηρή πειθαρχία της οργάνωσής τους. Ενώ εκείνοι οι επαναστάτες, όπως οι αναρχικοί στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, που εφάρμοσαν στη πράξη τις επαναστατικές θεωρίες του Μπακούνιν, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν."
.
Τζέιμς Τζόλ, "Οι αναρχικοί", εκδόσεις Επίκουρος

7 σχόλια:

Haris είπε...

Ο Μαρξ δήλωνε "δεν είμαι μαρξιστής". Ο Ένγκελς έλεγε ότι η επανάσταση είναι (θέληση) για εξουσία. Τότε, τι σκ... πράματα είναι οι κομουνιστές;

Αρχίζω να πείθομαι, πως οι κομουνιστές είναι οι χειρότεροι απολογητές του Μαρξισμού. Σαν τους χριστιανούς: παρεξήγησαν περισσότερο απ' όλους την διδασκαλία του ειδώλου τους.

Οι εχθροί μιας ιδέας είναι οι πιστοί της.

Sissi Soko είπε...

Το "σύμφωνα με τις ικανότητές σου" δεν σημαίνει ότι - έχεις λίγες ικανότητες, θα κάνεις λίγη δουλειά. Αλλού είναι η ουσία της ισότητας! Το ότι ο καθένας έχει άλλου είδους ικανότητες που ο κομμουνισμός επιτρέπει να τις αναπτύξει. Δηλαδή ο καθένας πρέπει να δημιουργεί μέσα του τον κομμουνισμό από τώρα... να διαλέγει αυτό που αγαπάει η ψυχή του και η σάρκα του ακολουθεί - "σύμφωνα με τις ανάγκες σου".
Με αυτή τη έννοια εγώ είμαι κομμουνιστής.

phivos είπε...

1. Ο Ενγκελς δεν ήταν δα και κανένας και γαμώ τους θεωρητικούς, ε;

2. Το βιβλίο που αναφέρεις είναι επιπέδου "σχολική εργασία". Υπάρχουν καν και καν σοβαρότερες προσεγγίσεις στο θέμα!

3. Διαμαρτύρομαι έντονα! Δεν είμαι πια ο "και ο" στη λίστα σου!

4. Ασε με τώρα, γιορτάζω τον Νέο Ηλιο, που έρχεται ακάθεκτος!

Sissi Soko είπε...

Συγνώμη, phive, αλλά για την εποχή του ήταν πολύ μεγάλος θεωρητικός ο Engels με το έργο του "Η διαλεκτική της φύσης". Σήμερα μπορεί να μας φάνεται παιδικό, αλλά απλά είναι μεγαλοφυές απλό. Η εποχή σημερινή ακόμα δεν τον πρόφτασε...
Με αυτή την έννοια, είναι ο κάθε πνευματικός άνθρωπος κομμουνιστής.
Ο καθένας για τον οποίο έχει νόημα η Γέννηση του Ήλιου.

Μαύρος Γάτος είπε...

Χάρη, έχεις δίκιο: οι αναλογίες του χριστιανισμού με τον κομμουνισμό είναι παρά πολλές. Αξίζει να γράψω κάτι σχετικά Σ;-)
Πανόπτη, ναι μεν έχεις δίκιο αλλά το θέμα είναι πώς φτάνεις σ' αυτόν τον ιδανικό κομμουνισμό όπου όλοι θα ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν τις ιδιαίτερες ικανότητες τους προς όφελος και του συνόλου- η θεωρία της δικτατορίας του προλεταριάτου απέτυχε παταγωδώς στην πράξη.
Φοίβο φεγγαρόπαιδο δεν φταίω εγώ! Το πέρασμα στο νέο μπλόγκερ αναδιάταξε τα λινκ από μόνο του Σ;-)))
όσο για τον Έγκελς, τουλάχιστον το συγκεκριμένο απόσπασμα το βρίσκω οξυδερκέστατο. Και το βιβλίο του Τζόλ μού άρεσε πάρα πολύ! Θα χαρώ πάντως να μού συστήσεις τα βιβλία που θεωρείς πιο αξιόλογα γιατί το όλο θέμα με ενδιαφέρει πολύ.
Ζήτω ο Ανίκητος Ήλιος!

Sissi Soko είπε...

Όχι βέβαια με τη δικτατορία του προλεταριάτου, δεν ξέρω πώς να φτάσει εκεί όλη η κοινωνία, το θέμα είναι να φτάσω εγώ, πρωτα απ' όλα. Και εσύ αν θέλεις ακολούθα.

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρέψου ρε Γάτε, στο τέλος με τέτοιες φτιαξιές που γράφεις, θα σε αναδείξουν Βίγλα τον Κορίνθιο! Θα σε χειροκροτεί όλο το ταγματασφαλίτικο παλιό και νέο.Άδικο θάχουν. Ξαναδιάβασε το κειμενό σου σαν σοβαρός αναγνώστης.