15 Δεκ 2008

Το ΖΩΝΤΑΝό ΣΚάΚΙ (+AUTOPLAY, "AMAXHTί")


Ως τώρα παρομοίαζα τα πιόνια του σκακιού με τα άτομα που μάς πλαισιώνουν, μας συντροφεύουν και μας στηρίζουν: Πέρα από τον αργοκίνητο αλλά πολύτιμο Βασιλιά-Εαυτό, που όταν χαθεί χάνεται και το παιχνίδι της Ζωής, το πιό πολύτιμο πιόνι είναι η ευκίνητη και φονική Βασίλισσα, η πολυμήχανη και πολυδύναμη Γυναίκα- Σύντροφος. Τριγύρω οι Γονείς, δύο από κάθε πλευρά, οι Παππούδες... τ' Αδέρφια, τα Παιδιά, οι Φίλοι...

Kατάλαβα πιά πόσο λάθος έκανα. Τα πιόνια του σκακιού δεν είναι η οικογένεια και οι φίλοι μας. Είναι ο εαυτός μας. Το καθένα χωριστά, κι όλα μαζί: Ο Βασιλιάς είναι η εύθραυστη κι ευάλωτη πνοή της Ζωής μας, τα Όνειρά μας, η Ψυχή και η Καρδιά μας μαζί. Η Βασίλισσα είναι ο Νούς μας, η Λογική μας, η ικανότητά μας να βρίσκουμε λύσεις, να κάνουμε τα όνειρά μας σχέδια, και να τα πραγματοποιούμε. Οι δύο Πύργοι είναι τα Πόδια μας, τα άλογα είναι τα Χέρια μας, οι αξιωματικοί είναι η Φωνή μας. Τα πιόνια είναι το Στομάχι μας, οι Πνεύμονές μας, οι Μύες μας, τα όργανα που ενεργειοδοτούν και κινούν όλα τα υπόλοιπα στο Χώρο και στο Χρόνο.

Τί θλιβερό, το Σκάκι της μικρής μας ζωής. Κάθε μας βήμα δύσκολο, γεμάτο κίνδυνο, αβεβαιότητα, φόβο. Ακόμα και ο καλύτερος Παίκτης φτάνει στο Τέλος με τεράστιες απώλειες. Και, όταν τελειώνει η παρτίδα, τελειώνει τόσο για το Νικητή, όσο για τον Ηττημένο.

Και, άλλη παρτίδα δεν έχει.

.


αΚΟύΤΕ: "AMαXHTί"
του Νότη Μαυρουδή, με την Έλλη Πασπαλά
από το δίσκο "Στην ηχώ του έρωτα" (2002)

9 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Μην τρελλαίνεστε οι γυναίκες, ΔΕΝ είμαι φαλοκράτης, απλά το σκάκι εφευρέθηκε προ Χριστού από τους αρειμάνιους Μεσοποτάμιους, οπότε δεν προβλέφθηκε ο ότι ο Βασιλιάς εαυτός στο 50% των περιπτώσεων είναι Βασίλισσα. Δεν φταίω εγώ λοιπόν , τα παράπονά σας στον Χαμουραμπί.

Ανώνυμος είπε...

όχι μόνο θλιβερό γάτε το παιχνίδι της ζωής, μα και συναρπαστικό μαζί .Ποιός είπε πως οι δυσκολίες και οι ανηφόρες δεν μας "φτιάχνουν"με ποικίλους τρόπους? Όσο για τον βασιλιά, τί θα ήταν χωρίς την βασίλισσά του ούτε διάδοχο της βασίλείας του δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει .
Η θεωρησή σας η τωρινή θα τολμούσα να πώ πως τείνει να είναι εξαίρετα μοναχική, το κέντρο στήριξης είναι ο εαυτός ,έχουμε ανάγκη όμως κι από περιφερικά σημεία, που όχι αναίτια τα αναγνωρίζατε στο παρελθόν στο σύστημά σας ως (οικογένεια συντροφική σχέση,φίλοι)
Μία γυναίκα

Ανώνυμος είπε...

Η ποιο γοητευτική περιγραφή του σύνθετου αδιέξοδου εαυτού μας. Ο ορισμός της μοναξιάς. Όλα τακτοποιημένα στη σειρά, στη θέση τους και το κάθε ένα με την χρηστική του αξία με μοναδικό σκοπό «εγώ» και οι «ματαιοδοξίες μου». Αδικείς την ψυχή σου Μιλτιάδη, την περιορίζεις, την φυλακίζεις στους κανόνες της λογικής και την εξαντλείς στο προδεδικασμένο θλιβερό αποτέλεσμα ή της νίκης ή της ήττας. Η ποιο σημαντική ιδιότητα της ψυχής είναι η ερωτική διάθεση. Προέρχεται από τα δύο φτερωτά (π-τ-έρως) της άλογα το μαύρο και το άσπρο, (το ά-λογο μέρος της), το επιθυμητιτό και το θυμοειδές μέρος της. Τη διαχείριση της θείας ερωτικής ορμής έχει ο Ηνίοχος που σε πηγαίνει στην ανείπωτη ομορφιά της ουσίας της ζωής (Υπερουράνιο Τόπο), μακριά από την ασχήμια της καθημερινού συμβιβασμού των κανόνων και το θυμό του αποτελέσματος του παιγνιδιού.

Aurangel είπε...

Συμφωνώ εν μέρει με τα λεγόμενά σου για το λόγο ότι υπάρχει η διχρωμία-αντίθεση των άσπρων και των μαύρων τετραγώνων!!!!!!
Σε κάποια από τις δύο χρωματικές μας παρατάξεις, βρίσκεται ο άλλος μας εαυτός, ο φίλος- εχθρός,και ούτω καθεξής.
Ας διαλέξουμε λοιπόν την μαύρη παράταξη για να παίξουμε το παιχνίδι μπας και η άσπρη απέναντι φέρει λίγο πιο ουδέτερα αποτελέσματα ως προς την χρήση απ'τα πιόνια παίχτες.
angel kiss

Μαύρος Γάτος είπε...

Παίζω τόσο καιρό χωρίς Βασίλισσα...

κόκκινο μπαλόνι είπε...

και το κάνεις κάθε φορά...μα κάθε φορά...μάλλον γι'αυτό σε διαβάζω! Εκεί που λέω "το'πιασα που το πάει", πας και βάζεις σχόλιο για το κενό βασίλισσας...και τι να πω μετά από αυτό;
ε θα πω: πρώτον δεν το πιστεύω ότι είσαι χωρίς βασίλισσα, ειδικά μετά το δικό σου "ξαναδιάβασμα"του σκακιού.Μια χαρά Νου και Λογική βλέπω σε όσα λες μέχρι τώρα!
δεύτερον: συμφωνώ με τον/την ανώνυμο/η. Συνεχίζω να προτιμώ να βλέπω τη ζωή σαν συλλογική πορεία. Αλλιώς ποιο το νόημα του παιχνιδιού; Και το πιο ωραίο είναι να είμαστε και στα μαύρα και στα άσπρα τετράγωνα. Κάθε βήμα αβεβαιότητα και φόβος και κίνδυνος αλλά και ελπίδα και υπόσχεση ευτυχίας!
Το μεγαλείο της ζωής!

nkarakasis είπε...

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι λογικής, δεν χωράει συναισθήματα. Είτε ξέρεις να το παίζεις είτε χάνεις μόνιμα, μέχρι να μάθεις. Δεν υπάρχουν τυχαίες κινήσεις, μόνο τυχαίοι παίχτες.
Και όλα παίζονται μέσα σε ένα χρόνο, σε μια περίοδο περιορισμένη.
Ο Βασιλιάς είναι ένα ντουβάρι, ίσως και το τελευταίο πούλι που θα ασχοληθεί κανείς, αν και το πιο σημαντικό. Τα πάντα είναι η βασίλισσα, όσο την προσέχεις, ανεβάζεις τις πιθανότητες, γιατί ναι παίζεις με τις πιθανότητες.
Η ζωή είναι λίγο πιο πολύχρωμη, όχι μόνο άσπρο και μαύρο, πολλά χρώματα απίθανα, φανταστικά. Και εκεί δεν παίζεις ούτε για να χάσεις ούτε για να κερδίσεις. Απλά παίζεις, γιατί αυτό ξέρεις να κάνεις.
Και ποτέ μια παρτίδα, δεν είναι τελευταία, πάντα είναι η προηγούμενη της τελευταίας..

Πολύ ωραία λόγια, Μίλτο...

ΥΣ. Ξέρεις πόσες κινήσεις υπάρχουν χωρίς βασίλισσα;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ όμορφη παρομοίωση. Ένα κείμενο, μια ολόκληρη παρομοίωση, και τόσο αληθινή.

Ανώνυμος είπε...

情趣用品,情趣,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,情趣,色情,成人影片,色情影片,免費A片,情趣用品,情趣,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,情趣,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊,情趣用品,情趣,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影,A片,情趣用品,情趣用品,情趣商品,情趣,情趣情色,A片,AIO,AV,日本AV,色情A片,AV女優,A漫,免費A片,A片下載,情色A片,哈啦聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費視訊聊天,上班族聊天室,080中部人聊天室,視訊聊天室,視訊聊天,成人聊天室,一夜情聊天室,辣妹視訊,情色視訊,成人,成人影片,成人光碟,成人影城,自拍情趣用品,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,日本AV,寄情築園小遊戲,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,色情遊戲,一葉情貼圖片區,色情網站,色情影片,微風成人, 嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,18成人,成人影城,成人圖片,成人影片,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,080視訊聊天室,視訊聊天室情趣用品,A片,aio,av,av女優,a漫,免費a片,aio交友愛情館,a片免費看,a片下載,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,色情影片,情色網,色情網站,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人小說,成人電影情趣用品,情趣,情趣商品,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,H漫,A片,AV,AV女優,A漫,免費A片,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,SEX,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣商品,A片,A片,A片,A片,A片,A片,中古車,二手車,情色小說,色情,情色視訊,寄情築園小遊戲,AIO交友愛情館,色情遊戲,情色交友,嘟嘟情人色網,言情小說,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,情色網,色情漫畫,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,視訊聊天室,080聊天室,視訊聊天,美女交友,視訊做愛,情色視訊,免費視訊A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人光碟情趣用品,情趣商品,情趣,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,情色A片,情色小說,色情,情色視訊,寄情築園小遊戲,AIO交友愛情館,AIO,色情遊戲,情色交友,嘟嘟情人色網,情色論壇,色情影片,微風成人,成人網站,成人光碟,嘟嘟成人網,成人,成人影城,18成人,成人聊天室,聊天室,成人電影,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人影片,成人文章,微風成人區,成人交友,走光,巨乳,同志色教館,美女寫真,美女,A片