21 Δεκ 2006

Η ΔΟΥΛΕΊΑ, ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ, Ή ΌΧΙ; ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ...

.

Απόσπασμα από τη "Σονάτα του Kreutzer", του Λέοντος Τολστόι

Αφιερωμένο στους νεοφιλελεύθερους φίλους μου [Μ.Γ.]

..."Τί είναι η δουλεία; Τίποτα άλλο, από το να καρπώνονται λίγοι την καταναγκαστική εργασία των πολλών. Για να εκλείψει η δουλεία, πρέπει να μη θέλουν οι άνθρωποι να καρπώνονται την καταναγκαστική δουλειά των άλλων και να το θεωρούν αυτό λάθος και ντροπή. Τί γίνεται όμως γύρω μας; Αντίθετα, οι κυβερνώντες παίρνουν και αλλάζουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της δουλείας, τα κανονίζουν έτσι ώστε να μη γίνονται πιά αγοραπωλησίες σκλάβων, απαγορεύεται δήθεν η δουλεία, καταργούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες και τα χαρτιά, και φαντάζονται, μέχρι που καταντούν να το πιστεύουν και οι ίδιοι, ότι δεν υπάρχει πιά δουλεία... Και δεν βλέπουν, και δεν θέλουν να δουν, πως η δουλεία καλά κρατεί, γιατί οι άνθρωποι βρίσκουν ακόμα σωστό και καλό και δίκαιο να καρπώνονται τους κόπους των άλλων. Και μια και θεωρείται αυτό καλό κι αποδεκτό και δίκαιο, πάντα θα βρίσκονται εκείνοι, οι πιό ισχυροί ή πιό πονηροί ανάμεσα στους ανθρώπους, που θα επωφελούνται..."
Λέων Τολστόι, "η Σονάτα του Kreutzer"


Αδέλφια μου σκλάβοι, το όλο πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που τα υλικά αγαθά παύουν να υπηρετούν τον άνθρωπο και ο άνθρωπος, χάριν της υπερκατανάλωσης, άρχιζει να υπηρετεί τα υλικά αγαθά, και γίνεται σκλάβος τους. Ο Δυτικός άνθρωπος δηλαδή είναι σκλάβος της υπερκατανάλωσης. Γιατί ο άλλος... ο τριτοκοσμικός άνθρωπος... εκείνος, είναι σκλάβος δικός μας!!! Πώς αλλιώς νομίζετε ότι μπορούμε να αγοράζουμε δύο ευρώ το ξύλινο καραβάκι που θέλει δύο ώρες για να φτιαχτεί;;;;;; Μπορούμε, επειδή κάποιος στην Κίνα ή στην Ινδία εργάζεται σαν σκλάβος για να το φτιάξει. Σαν ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ σκλάβος...

Όσο για το αν είναι ξεπερασμένος ο Κόμης Τολστόι, είναι τόσο ξεπερασμένος όσο και ο Επίκουρος:

"Ο πλούτος που είναι απαραίτητος για να ζει κανείς καλά, και πεπερασμένος είναι, και εύκολα αποκτάται.

Ο πλούτος της ματαιοδοξίας τείνει προς το άπειρο...."

Λέων Νικολάγιεβιτς, κόμης Τολστόι, 1828-1910
.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι θελει πει ο ποιητης (alias Μαυρος Γατος);

Η δουλεία δεν εχει καταργηθει (δυστυχως) σε ολον τον πλανητη. Σε χωρες της Ασιας και της Αφρικης υπαρχει ακομα, κυριως εναντιον παιδιων και γυναικων.

Στις υπολοιπες χωρες η απαντηση ειναι ναι, εχει καταργηθει.

Ανώνυμος είπε...

....
Η χειρότερη δουλεία όλων, είναι η υποκρισία...

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει που κοιτάμε μακριά.....
αλλά στο Ελλαδιστάν δεν βλέπουμε δουλεία καμμιά....

Κρίμα, γιατί δουλεία υπάρχει, δουλειά ΔΕΝ υπάρχει!

Ανώνυμος είπε...

Mα τί έχει να πεί ο Ρώσος στην εποχή μας;για την εποχή του μιλάει

Ανώνυμος είπε...

.....
απ΄την στιγμή που διαθέτεις το 1/3 τις ζωής σου σε οποιαδήποτε παραγωγή, είτε λόγω επιβίωσης είτε καριέρας είσαι δούλος, με την διαφορά οτι πληρώνεσαι γιαυτό ενώ οι δούλοι του Αμαζόνιου ΔΕΝ.
(να το χοντρήνω λίγο) είμαστε όλοι πόρνες του συστήματος
Συμφωνώ με τον συγγραφέα και τον συγγραφέα του μπλόγκ
Καλημερούδια
νιάρ >x<

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ακόμα ένα ρώσικο κομμούνι μιλάει (υπήρχε τότε κομμουνιστικό κόμμα; Μπα ούτε η Κομμούνα του Παρισιού δεν είχε γίνει ακόμα νομίζω).

Με σοβαρότητα όμως μετά την κρίση του Τολστόι δε νομίζω ότι μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω.

Iridium είπε...

Η δουλεία δεν έχει καταργηθεί. Αντιθέτως, έχει αλλάξει απλά προσωπείο. Την σήμερον ημέρα έχει μεταμορφωθεί σε δουλειά και βασιλεύει, πάλι, στις προεδευμένες και δημοκρατικές μας κοινωνίες. Στην σημερινή της εκδοχή είναι όμως ακόμα χειρότερη, διότι έχει αγγελικό προσωπείο. Αρκετοί εξ ημών ζούμε σε σύγχρονα gulag όπου έχουμε παραδωθεί σχεδόν άνευ όρων υπό την ψευδαίσθηση της καλύτερης και εύρωστης ζωής, με περισσότερα χρήματα και υλικά αγαθά, με κοινωνικό status, αλλά και λιγότερα δικαιώματα, λιγότερο χρόνο, λιγότερη ψυχική ισορροπία και καθαρό μυαλό, λιγότερο εγώ.

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Πόσο δίκιο έχει ο κόμης που παράτησε τα πλούτη του και πέθανε στο δρόμο…

Rodia είπε...

Aν δεν έβαζες την υπογραφή Γατούλη, το κείμενο θα μπορούσε να ήταν σύγχρονο. Μη γελιόμαστε...
[μια σκλάβα εξακολουθητικώς;-)]

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως με τον iridium. Η σύγχρονη σκλαβιά είναι πολύ πιο αισχρή και επικίνδυνη από εκέινη των περασμένων αιώνων κυρίως γιατί έχει βαφτιστεί "σύγχρονο δυναμικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας". Αλλά επειδή πολύ καλύτερα από εμένα τα έχει πει ο Διονύσης Χαριτόπουλος, σας παραπέμπω στο εκπληκτικό άρθρο του :http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=17510&m=P35&aa=1

Ανώνυμος είπε...

Δίκιο είχε ο Τολστόϊ, αλλά από τότε η κατάσταση έχει χειροτερέψει, γιατί με την δημιουργία και κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού χάθηκε κάθε σοβαρή και βάσιμη ελπίδα για έναν δικαιότερο κόσμο.

Μπορούν λοιπόν οι άνθρωποι να διεκδικήσουν και να δημιουργήσουν ένα δικαιότερο κόσμο;

Μαύρος Γάτος είπε...

Αδέλφια μου σκλάβοι, το όλο πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που τα υλικά αγαθά έπαψαν αν υπηρετούν τον άνθρωπο και ο άνθρωπος, χάριν της υπερκατανάλωσης, άρχισε να υπηρετεί τα υλικά αγαθά, κι έγινε σκλάβος τους. Ο Δυτικός άνθρωπος δηλαδή είναι σκλάβος της υπερκατανάλωσης. Γιατί ο άλλος... ο τριτοκοσμικός... εκείνος είναι σκλάβος δικός μας!!! Πώς αλλιώς νομίζετε ότι μπορούμε να αγοράζουμε δύο ευρώ το ξύλινο καραβάκι που θέλει δύο ώρες για να φτιαχτεί;;;;;; Μπορούμε επειδή κάποιος στην Κίνα ή στην Ινδία εργάζεται σαν σκλάβος για να το φτιάξει. Σαν ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ σκλάβος...

Μαύρος Γάτος είπε...

Όσο για το αν είναι ξεπερασμένος ο Κόμης, είναι τόσο ξεπερασμένος όσο και ο Επίκουρος....

" Ο πλούτος που είναι απαραίτητος για να ζει κανείς καλά, και πεπερασμένος είναι, και εύκολα αποκτάται.

Ο πλούτος της ματαιοδοξίας τείνει προς το άπειρο...."

nonplayer είπε...

H αλλαγή μορφής δυστυχώς δεν είναι κατάργηση...

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν θα τολμήσει να σου περάσει αλυσίδες, αν εσύ δεν του προσφέρεις τα χέρια σου. Είμαστε όλοι με τα χέρια προτεταμένα.

Ανώνυμος είπε...

Ο αγιος των φτωχων.Τοσο διαχρονικα επικαιρος και τοσο παραγνωρισμενος σημερα,που ο λογος του χρειαζεται περισσοτερο.

Μαύρος Γάτος είπε...

Ακριβώς Καιρέ, είναι πιό επίκαιρος από ποτέ.

Ερίννα μου, κι εσύ έχεις απόλυτο δίκιο.

Καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που έχει καταργηθεί σχετικά με τη δουλεία είναι ο τόνος στην παραλήγουσα: μεταφέρθηκε στη λήγουσα (δουλειά)!

Μαύρος Γάτος είπε...

"Δουλειά χαρά, δουλειά-χαρά, όλοι μαζί στη δουλειά!"

Σ;)