18 Δεκ 2006

ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΠΙΡΙ-ΡΕΪΣ (ΑΝΤΙΟ, ΧΙΟΝΙ...)


Η Αρκτική βουλιάζει στα παγωμένα νερά της αδιαφορίας μας
μαζί με τις φώκιες τις αρκούδες τους εσκιμώους της
μαζί με το χιόνι των παιδιών μας

Την ίδια ώρα, στις γυμνές πίστες του σκι
θρηνούν οι Σκοτεινοί
τα χαμένα τους έσοδα


Πίρι Ρέις: Τούρκος κουρσάρος και μετέπειτα Ναύαρχος, διάσημος για την ιστορική του δήλωση "Μάλτα γιόκ". Οι χάρτες του Ατλαντικού που σχεδίασε το 1513 στην Καλλίπολη, με βάση χάρτες του Κολόμβου (ή άγνωστούς μας αρχαίους χάρτες), είναι διάσημοι τόσο για την εκπληκτική (υποτίθεται) για την εποχή εκείνη ακρίβειά τους, όσο και για την ακριβέστατη - (υποτίθεται) αναπαράσταση μέρους της ακτογραμμής της Ανταρκτικής, χωρίς τους αιώνιους πάγους που την καλύπτουν, για την αναπαράσταση της Γροιλανδίας (που είναι και αυτή σχεδόν ολοκληρωτικά καλυμμένη από πάγους, τουλάχιστον τις τελευταίες χιλιετίες ) με πλήρη χλωρίδα και πανίδα, και για την απουσία της Αρκτικής (που αποτελείται αποκλειστικά από πάγους).


Όλα αυτά έδωσαν τροφή σε κάποιους κομπογιαννίτες κυνηγούς μυστηρίων και προσοδοφόρων φούμαρων ώστε να δημιουργήσουν διάφορα ευφάνταστα σενάρια που περιλαμβάνουν εξωγήινους, ταξίδι του Πίρι Ρέις στο χωροχρόνο και πτήση του στο παρελθόν της Γής, ή έστω αρχαίους (προ παγετώνων) χαμένους πολιτισμούς με άγνωστη σ' εμάς τεχνολογία. Το πιθανότερο είναι ότι ο Ρέις απλά αντέγραψε χάρτες τολμηρών αρχαίων θαλασσοπόρων που βρήκε στο Οθωμανικό αυτοκρατορικό αρχείο, το οποίο μέσω Βυζαντίου κληρονόμησε ένα μέρος από τις γνώσεις της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Όσο για το λιώσιμο των παγετώνων και για τις τεράστιες αλλαγές στο κλίμα, δεν είναι απαραίτητο ν' ακούσετε τα όλο και πιό πανικό-βλήτα δελτία ειδήσεων, εμπιστευτείτε τις προσωπικές σας παρατηρήσεις, και θα καταλάβετε τί μάς περιμένει...

Δείτε : Will there be a record low Arctic sea ice minumum this summer? (2006)

από το site The Cryosphere Watch
*UPDATE 2010* 
αυτό το κείμενο  το έγραψα το 2006, όπως και το ακόλουθο σχόλιο:  
"Πριν από μερικούς μήνες άκουσα ότι ο James Lovelock, ο εμπνευστής της ιδέας της Γαίας, είπε ότι μόλις περάσαμε το σημείο της μή επιστροφής (point of no return).... 

Northern Hemisphere Sea Ice Anomaly (update 2010)
από το site The Cryosphere Watch
 

.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιλάμε για πολύ σοβαρό θέμα αυτή την στιγμή. Και αμφιβάλω προσωπικά αν η κατάσταση είναι πλέον αναστρέψιμη ή μπορούμε μόνο να ελπίζουμε σε συντήρηση της τωρινής κατάστασης χωρίς να χειροτερέψουν κι άλλο τα πράγματα.

Μαύρος Γάτος είπε...

Πριν από μερικούς μήνες άκουσα ότι ο James Lovelock, ο εμπνευστής της ιδέας της Γαίας, είπε ότι μόλις περάσαμε το σημείο της μή επιστροφής (point of no return)....

Ανώνυμος είπε...

Η φύση θα βρει ένα νεό πεδίο ισορροπίας, η ανθρωπότητα θα χωράει σ' αυτό άραγε;

Ανώνυμος είπε...

Στο οτι η αλλαγη (προσοχη: οχι αναγκαστικα με αρνητικη σημασια) εχει ηδη τελεστει, συμφωνουν ολοι. Επισης συμφωνουν, οτι τουλαχιστον μεχρι το τελος του αιωνα δεν προκειται να υπαρξει σημαντικη βελτιωση. Ακομα και αν ο ανθρωπος σταματησει τωρα αμεσως να παραγει διοξειδιο του ανθρακα.

Οι επι μερους "διαφωνιες" των επιστημονων υπαρχουν στο ποσο μεγαλες θα ειναι οι αλλαγες και ποιες περιοχες θα αλλαξουν προς ποια κατευθυνση. Δλδ. ποιες ακριβως θα εχουν περισσοτερο νερο, ποιες λιγοτερο, ποιες θα εχουν μεγαλυτερες καταιγιδες κλπ.

Για παραδειγμα στην Ολλανδια (οπως λεει και η λεξη "Κατω Χωρες") εχουν αρχισει ηδη να κανουν πανωσηκωματα στα φραγματα που τους προφυλασσουν απο την θαλασσα. Στην Β. Γερμανια οι αρχιτεκτονες εχουν φτιαξει ηδη προτυπους οικισμους που λειτουργουν με την υποθεση οτι το κλιμα θα ειναι 2β. πιο θερμο. Η Δανια φτιαχνει εξτρα υποστηριγματα για τους ανεμομυλους και αλλαξε τις προδιαγραφες, ωστε ολοι οι νεοι ανεμομυλοι να αντεχουν τις ισχυροτερες καταιγιδες που εχουν προβλεφθει.

Τι δειχνουν ολα αυτα: εγινε που εγινε, ας προσαρμοστουμε στις νεες συνθηκες. Το να καθομαστε και να το μπλαμπλαδιζουμε δεν βοηθαει κανεναν. Δεν το γραφω αυτο προσωπικα για τον Μαυρο Γατο και τους συν-σχολιαστες εδω. Εννοω, οτι σε κρατικο επειπεδο πρεπει να υπαρξει ενας προγραμματισμος, ωστε να αντιμετωπιστουν οι αλλαγες.

Υ.Γ. καλα, εδω δεν μπορει το κρατος να προβλεψει οτι το επομενο καλοκαιρι θα κανει ζεστη. Εγω ζηταω να κανει προγραμματισμο για τα επομενα 50 χρονια. :-(

Μαύρος Γάτος είπε...

Νομίζω ναι... η ανθρωπότητα επέζησε σε πολύ πιό δύσκολες περιόδους.

Αλλά όχι όλη... ένα μικρό της μέρος. Οι υπόλοιποι;

;?;?;?;?;?;?;?;?;?;

Μαύρος Γάτος είπε...

Φίλε μου Dralion κανείς δεν καταστροφολογεί. Νομίζω όμως ότι οι μακροπρόθεσμες εξελίξεις θα είναι δυσβάσταχτες για μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας. Και δεν μιλάω για τη Μύκονο που θα πάψει να είναι θερινός προρορισμός και για τα νησιά της Δανίας που θα γίνουν... μιλάω για φυσικές καταστροφές που θα έιναι όλο και πιό βίαιες κι εκτεταμένες, για ερημοποιήσεις, για τυφώνες και τροπικές καταιγίδες, για πολύ ψηλές θερμοκρασίες, για για για... αν όχι για τα παιδιά μας, σίγουρα για τα εγγόνια μας, θα είναι αρκετά σκούρα τα πράγματα. Δεν αμφιβάλλω σε καμμιά περίπτωση ότι η Ανθρωπότητα θα επιβιώσει, αναρωτιένμαι όμως με ποιό κόστος και ποιό ακριβώς κομμάτι της θα επιβιώσει.

Sissi Soko είπε...

Οι ανθρωπότητα νομίζω ότι θα την καταστρέψει τελικά τη Γη, αλλά μόνο έτσι θα καταλάβει ότι πρέπει να την αναδημιουργείσει εκ νέου. Και το πόσο πολύτιμη είναι.
Για αυτό το θέμα μιλάει ωραία ο Mirage.

Ανώνυμος είπε...

Η όλη κατάσταση μου θυμίζει την παθητικότητα των Εβραίων μετά την άνοδο των Ναζί. Είναι απίστευτο πώς κάτσανε και τους πιάσανε στον ξύπνιο, όχι στον ύπνο, και τους κάνανε σαπούνια. Έτσι και τώρα, το βλέπουμε να έρχεται και δεν κάνουμε τίποτε δραστικό. Γιατί δεν είναι δράση η καταγγελία, από μόνη της. Μπορεί να είναι το πρώτο βήμα, αλλά, θέλει το επόμενο (δραστικό) βήμα, κι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την (ισχυρή) πολιτική παρέμβαση. Δεν μπορει να έχει αποτέλεσμα μια οικολογία που δεν θέτει ζήτημα εξουσίας και αποφεύγει τον (κεντρικό) πολιτικό αγώνα αφήνοντας τα λόμπυ των όποιων πετρελαιάδων να κυβερνούν.

Sissi Soko είπε...

Οι Έλληνες δεν είναι καν φυσιολάτρες (είναι ικανοί μόνο για βόλτες με το αυτοκίνητο τους στο Λυκαβιτό, να ανοίξουν τις πόρτες και να χαζεύουν τη φύση από εκεί μέσα), πώς περιμένουμε να γίνουν οικολόγοι, με πολιτική δράση κιόλας; Αδύνατον!

Μαύρος Γάτος είπε...

Αγαπημένη μου Σύλβια, το μόνο σίγουρο είναι πως η Γή αντέχει πολλές ακόμα ανθρωπότητες να ξεπετάξει. Τον εαυτό μας καταστρέφουμε.

Λαοί χωρίς κοινωνική συνείδηση όπως εμείς είναι οι τελευταίοι που θα αντιδράσουν. Κι όσο εμείς θ' ανοίγουμε το παράθυρο και θα πετάμε στο δρόμο το τσιγάρο, οι άλλοι θα ετοιμάζονται για τα δύσκολα χρόνια..

Sissi Soko είπε...

Για αυτό η πρότασή μου πάει πιο πέρα από το πράσινο παράδεισσο πάνω στη Γη. Στη Γη να ξεκουραζόμαστε μετά τη φύτεψη δέντρων στον Άρη...
Να ανασαίνουμε αέρα φρέσκο που ακόμα δεν δημιουργήσαμε στο Σύμπαν.
Να κάνουμε μπάνιο στις θάλασσες καθαρές μετά την καθημερινή επιστροφή μας από τα διαστημόπλοια μας...

cyrus είπε...

Μαύρε Γάτε, θα σε μαλώσω -- δεν έχει ψαροκροκέτες σήμερα...

Καταλαβαίνω ότι για άλλο λόγο έκανες το ποστ, αλλά ξέχασες ότι έχω κάνει πρόσφατα σχετικό ποστ, όπου θα δεις ότι ο χάρτης του Πίρι Ρέις ΔΕΝ απεικονίζει μέρος της Ανταρκτικής -- είναι κι αυτός άλλος ένας από τους πάμπολλους μύθους της εποχής μας...

Μαύρος Γάτος είπε...

Cyrusgeo είσαι σιωνιστής και κουλτουριαραίος. Κι εγώ σού λέω ότι ο Πίρι Ρέις ταξίδεψε στο μέλλον με μια Κοσμοσφαίρα και είδε την Ανταρκτική που μόλις είχε περάσει με κόκκινο και τράκαρε με την Γή του Πυρός. Η φωτογραφία είθναι λίγο πριν έρθει η Τροχαία Ηπείρων (με τα ΜΑΥΡΑ ΓΑΝΤΙΑ Σ;)).

cyrus είπε...

Ώστε με κατάλαβες, ε; Είσαι ένας εσύ...

(Αμ, τι θα 'σουνα -- δύο;)

Ανώνυμος είπε...

Και μην λησμονείτε τούτο:

Ο Πύρρος Ρεήσιος (Πίρι Race)
ήτο ΈΛ-λην εκ Σειριου.

+ευλογησον+

Μην χάσετε το νέο Σαβουρονταμρομπαζοπακέτου του +Προφήτου+ του Έθνους.