4 Δεκ 2006

ΙΡΑΚ: ΦΡΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ - 600.000 ΝΕΚΡΟΙ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Αποσπάσματα από το blog Baghdad Burning, της Riverbend
Χωρίς σχόλια. Τί να πει κανείς;


... Θα σε συναντήσω, φίλε μου, στη στροφή του ποταμού...
...εκεί που οι καρδιές και οι ψυχές μπορεί να γιατρευτούν...
(motto του blog)

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2006
Όταν όλα τ' άλλα έχουν αποτύχει...

Εκτελείς το δικτάτορα. Τόσο απλά. Όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται κατά δεκάδες, όταν η κατεχόμενη χώρα ετοιμάζεται να διαλυθεί σε μικρότερα κράτη, όταν ένοπλες ομάδες και αποσπάσματα θανάτου λυμαίνονται τους δρόμους, όταν στην εξουσία έχεις τοποθετήσει μια ομάδα Μουλλάδων, εκτελείς το δικτάτορα.

Η συγκυρία είναι γελοία. Δύο μέρες πριν τις εκλογές του [αμερικανικού] Κονγκρέσσου. Πόσο βολικό για τον Μπους. Το Ιράκ βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη κατάσταση από την εισβολή και την έναρξη της κατοχής. Ο Απρίλης του 2003 μοιάζει σήμερα με μήνα του μέλιτος. Είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή να εκτελεστεί ο Σαντάμ;

Στο Ιράκ έγιναν διαδηλώσεις υπέρ και κατά της ετυμηγορίας. Στους διαδηλωτές υπέρ του Σαντάμ επιτέθηκε ο Ιρακινός στρατός. Να πόσο ελεύθερα είναι τα μέσα ενημέρωσης σήμερα: όσα κανάλια έδιεχναν τις διαδηλώσεις υπέρ του Σαντάμ διακόπηκαν στον αέρα. Η Ιρακινή αστυνομία επέδραμε κανονικά στις εγκαταστάσεις τους. Καλωσήρθατε στο νέο Ιράκ.


Κανάλι Zawra. Ο υπότιτλος λέει: Βαγδάτη: Το δορυφορικό κανάλι Zawra σταμάτησε να εκπέμπει με εντολή της κυβέρνησης.

Salahiddin channel


Έκτακτο δελτίο του καναλιού Sharqiya: Δύο σταθμοί, οι Salahiddin και Zawra, έκλεισαν. Επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στα γραφεία τους.

Διάβασα κάπου ότι μερικές οικογένειες νεκρών Αμερικανών στρατιωτών επισκέπτονατι τον Βορρά του Ιράκ για να δουν "τον σκοπό για τον οποίο σκοτώθηκαν τα παιδιά τους". Αν αυτός είναι ο στόχος της επίσκεψης, τότε, "Κυρίες και Κύριοι, αριστερά σας βρίσκεται το ιρακινό Υπουργείο Πετρελαίου, δεξιά σας το διυλιστήριο Dawry... στο τέλος της επίσκεψης θα πάρετε και αναμνηστικά δωράκια, ένα πόστερ του μουλλά Αλ Σαγίντ Μουκτααντά Αλ Σάντρ (πολυχρονεμένος να είναι), ένα τι-σερτ με τον Αγιατολάχ Σιστανί, κι έναν ενημερωμένο χάρτη του Ιράν, που περιλαμβάνει την Νότια Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράκ."


Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2006
Η μελέτη του The Lancet... [The Lancet: έγκυρο Βρεττανικό Ιατρικό περιοδικό]

Η τελευταία φρίκη, είναι η μελέτη του Lancet που καταλήγει ότι 600.000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν μετά τον πόλεμο. Αφού το διάβασα, είχα ποικίλα συναισθήματα.

Κυριολεκτικά δεν υπάρχει ούτε μία Ιρακινή οικογένεια που να μην έχασε με βίαιο τρόπο τουλάχιστον έναν συγγενή πρώτου ή δευτέρου βαθμού αυτά τα τρία χρόνια. Απαγωγές, ένοπλες ομάδες, βία μεταξύ σεχτών, αντεκδικήσεις, δολοφονίες, αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά, βομβιστές αυτοκτονίας, επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού, επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού, διμοιρίες θανάτου, εξτρεμιστές, ένοπλες ληστείες, εκτελέσεις, φυλακίσεις, μυστικές φυλακές, βασανιστήρια, μυστηριώδη όπλα - με τόσο πολλούς τρόπους για να πεθάνεις, ο αριθμός των νεκρών δε μοιάζει καθόλου υπερβολικός.

Υπάρχουν Ιρακινές που δεν έβγαλαν καθόλου τα μάυρα από το 2003, γιατί κάθε φορά που τελειώνει η μια περίοδος πένθους, σκοτώνεται κάποιος άλλος συγγενής, και πάλι από την αρχή.

Σάββατο, 5 Αυγούστου 2006
Το καλοκαίρι των αποχαιρετισμών...

Οι κάτοικοι της Βαγδάτης εκδιώκονται συστηματικά από την πόλη. Κάποιες οικογένειες ξυπνούν ένα πρωί και βρίσκουν μια σφαίρα από Καλάσνικοφ κι ένα φάκελο, μ' ένα γράμμα που λέει "φύγετε αμέσως ή αλλιώς..." Υπεύθυνοι για τις επιθέσεις και για τις απειλές αυτές είναι οι οπαδοί του Σάντρ, ο "Στρατός του Μαχντί" [πρόκειται για τον μουλλά Αλ Σαγίντ Μουκτααντά Αλ Σάντρ, θρησκευτικό αρχηγό των Σιϊτών].

Για μένα, ο Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας που δεν τόλμησα να βγω από το σπίτι χωρίς χιτζάμπ [μαντήλα που καλύπτει όλο το πρόσωπο, αυτό που εμείς λέμε μπούρκα], ή μαντήλα. Κοιτάζω τα ρούχα που φορούσα πριν, τα τζήν και τα τί-σερτ και τα πολύχρωμα φορέματα, κι είναι σαν να μελετώ τη γκαρνταρόμπα μιας άλλης χώρας, μιας άλλης εποχής.

Τον περασμένο μήνα, αποχαιρέτησα περισσότερους ανθρώπους απ' όσους μπορούσα να μετρήσω...
.

2 σχόλια:

Beth είπε...

Βγάλε ρε ανώμαλο τον λατρεμένο από αβατάρ!

Μαύρος Γάτος είπε...

Βρε καλώς την...

επώνυμη αυτήν την φορά;

Δεν σβήνω ποτέ σχόλια, αλλά αυτό θα το έσβηνα ευχαρίστως για να μην βλέπω τα φρικτά σου μάτια, όλο κακία.

Καλό σου βράδυ.