27 Φεβ 2010

"ΦΤΑίΕΙ ο ΓΕΡΜΑΝόΣ ΠΟυ ΜάΣ ΜΙΣΕί": Η περήφανη και παλικαρίσια Ελληναράδικη απάντηση στο ερώτημα "ΠΟΙόΣ ΦΤΑίΕΙ"


Οι Τρανοί και Παντάξιοι Αρχι-Ελληναράδες Πάγκαλος, Πετσάλνικος, Στάθης, (Νικήτας) Κακλαμάνης, Δελαστίκ, μεταξύ πολλών άλλων, υπεραμυνόμενοι της Ελληνικής Μαγκιάς και της Ελληνικής Λαμογιάς, των Ιερών και των Οσίων του Έθνους μας, έδωσαν την πρέπουσα απάντηση στους ξεδιάντροπους ανθέλληνες Γερμανούς κλπ που τόλμησαν να σατιρίσουν και να μαγαρίσουν την Αφροδίτη της Μήλου και- άκουσον! άκουσον! - την Ακρόπολη, αποκαλώντας την "ερείπιο", και συγκρίνοντάς την με την ελληνική οικονομία, "χωρίς καν να ζητήσουν την άδεια του ΚΑΣ" (in.gr). Παράλληλα ανέφεραν (ορθώς, χωρίς όμως, φυσικά, να τολμήσουν να τις απαιτήσουν, οι θρασύδειλοι) τις  πολεμικές αποζημιώσεις που ποτέ ΔΕΝ μας δόθηκαν (από τη Γερμανία), αποκαλύπτοντας  με παρρησία κι αποδεικνύοντας πέρα από κάθε αμφιβολία πως αιτία ΌΛΩΝ των  σημερινών μας δεινών είναι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Τουρκοκρατία, οι εναντίον μας εκστρατείες του Ξέρξη και του Δαρείου, για να μη μιλήσουμε για το λαμόγιο τον Έκτορα και την απαγωγή της Ωραίας Ελένης.


"Φταίει το κακό το ριζικό μας; Φταίει ο Θεός που μάς μισεί;
Φταίει το κεφάλι το κακό μας; Φταίει πρωτ'απ'όλα το κρασί;"

ΌΧΙ, ΔΕΝ φταίμε εμείς. Δεν φταίνε για τα δεινά μας η διαφθορά, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια. Δεν φταίνε τα σκάνδαλα επί σκανδάλων, που τίναξαν στον αέρα τα ταμεία του κράτους και εξανέμισαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν φταίνε τα όργια ρουσφετιών, διορισμών, αργομισθιών, επιδομάτων, στο Δημόσιο. Δεν φταίνε οι τερατώδεις μίζες και ο εξωφρενικός χρηματισμός στις προμήθειες του Δημοσίου. Δεν φταίει το  περίτεχνο μαγείρεμα συνειδήσεων ψηφοφόρων, εκλογικών νόμων και συστημάτων, οικονομικών δεικτών και στατιστικών στοιχείων, ο γκαιμπελικός έλεγχος των ειδήσεων και των ΜΜΕ. Δεν φταίει η ντε φάκτο ασυλία κάθε μεγαλοαπατεώνα, από τον διαπλεκόμενο  εκδότη ως τον μεγαλέμπορο όπλων κι από τον ιδιοκτήτη ΠΑΕ ως τον εφοπλιστή κι από τον βουλευτή ως τον Πρωθυπουργό. Δεν φταίει το όργιο μικροφοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και και μικροδιαπλοκής και απάθειας στην ΣΥΝΕΝΟΧΗ κοινωνία. Δεν φταίει που η νεολαία μας κάααααθεται  και πίνει φραπόγαλα ενώ οι Ξένοι μας εργάζονται σαν δούλοι, στις λίγες ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ δουλειές που απέμειναν. Δεν φταίει η εξόντωση και η εξορία της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, η εκπόρνευση της γεωργίας με το όργιο των σπαταλημένων επιδοτήσεων και την διάλυση των συνεταιρισμών. Δεν, δεν, δεν, δεν. ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΙΣΕΙ. 

Το πρόβλημα"ποιός φταίει" λύθηκε μια για πάντα, λοιπόν, κι όλοι αυτοί οι σιχαμεροί ανθέλληνες, πάνω, κάτω, τριγύρω μας,  που τόσον καιρό μάς έχουν πρήξει τα χιλιογραμμένα μας αρχίδια με τις πουστιές τους, με τις τρικλοποδιές τους, και με τις ζηλόφθονες  κακίες τους, αποστομώθηκαν, μια για πάντα. ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΙΣΕΙ. Τελεία. Παύλα.

Πάντα μάς μισούσε ο πούστης. Τόσον καιρό δεν  τό 'λεγε, γιατί είχε ανάγκη τον γκρίχε σόννε και το σένεν τάλασσα και το γκρηκ καμάκι.

Ήρθε όμως επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου, και οι μάσκες έπεσαν.



ΥΓ: Σε καμμιά περίπτωση δεν αρνούμαι τις θηριωδίες των Γερμανών στον Β' ΠΠ, ούτε ξεχνώ πόσα δεινά μας προκάλεσαν, και πόσα μάς χρωστάνε, ούτε τους θεωρώ πρότυπα. ΕΤΕΡΟΝ ΕΚΑΤΕΡΟΝ όμως. Μιλάνε για το τωρινό χάλι μας, ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ, και θά 'πρεπε να ντρεπόμαστε λίγο, και να σκύβουμε το κεφάλι, αναλογιζόμενοι οκαθένας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, αντί να τους βγάζουμε τη γλώσσα.

Κι επειδή προφανώς το "έτερον εκάτερον" που είπα δεν είναι αυταπόδεικτο, θα το αποδείξω με μία και μόνο λέξη: Κύπρος.

Η μαρτυρική, ματωμένη μας Κύπρος, που υπέφερε  - ιστορικά - τουλάχιστον όσα και η κυρίως Ελλάδα, και μάλιστα έως πολύ πρόσφατα, πολύ πιό πρόσφατα από εμάς- κι όμως, η Κύπρος απέχει έτη φωτός από το χάλι μας.


 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«Εκείνο, βέβαια, που λείπει από την απαρίθμηση που κάνουν οι καθαρόαιμοι συντάκτες του περιοδικού», αναφέρει η ΟΕΚ σε καυστικό τόνο, είναι «η ένδοξη συμμετοχή των σταυροφόρων στην κατάλυση του Βυζαντίου, η συμβολή της αυτοκρατορικής Γερμανίας στις εθνοκαθάρσεις που διεξήγαγαν οι Τούρκοι εις βάρος των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μικρασίας, και, τέλος, οι κλοπές ελληνικών αρχαιοτήτων από τους ναζί», καθώς και οι πράξεις τους κατά του ελληνικού λαού και της οικονομίας του - «το κατοχικό δάνειο ύψους δισεκατομμυρίων, αν εξαιρέσει κανείς δύο δόσεις που κατέβαλαν ήδη τότε οι ναζί, παραμένει μέχρι σήμερα ανεξόφλητο».
«Εμείς, μαζί με τους λογικούς στη χώρα αυτή, τους οποίους εσείς με τα άρθρα σας κάνατε να ντρέπονται, θα μαζέψουμε τα συντρίμμια που αφήσατε πίσω σας, και θα αποτοξινώσουμε τις σχέσεις των δύο λαών από το δηλητήριο που σεις χύσατε» kathimerini.gr

21 σχόλια:

Unknown είπε...

Στην διαπίστωση των προβλημάτων είμαστε μανούλες όταν έρθει η γαμημένη ώρα να κάνουμε δυό απλά πράγματα κρυβόμαστε πίσω από το δακτυλό μας πίσω από το σπιτάκι μας το αμαξάκι μας πίσω από την φράση "εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα?"
Τα φίδια βγήκαν εδώ και πολύ καιρό από την τρύπα τους θα μας φάνε και μεις θα περιμένουμε τον "μαύρο εκδικητή" που λέει και ο Τζιμάκος.
Στην απλή καθημερινότητά μας δεν κάνουμε το πιο απλό και αφήνουμε σε όλους αυτούς του αυτόκλητους σωτήρες πιλιτικοί παράγοντες να καθορίζουν την μοίρα μας.

Νimertis είπε...

δεν καταλαβαίνω γιατί χαϊδεύεις τους Γερμανούς, έμμεσα ίσως πλην σαφώς... κάποιοι που βίωσαν άλλα γεγονότα, κάποιες δεκαετίες πριν όταν είχαν κάνει... μια επισκεψούλα από τα νότια, έτσι βρε αδερφέ για... κάμπινγκ που κράτησε μερικά χρονάκια, θα σου απαντούσαν δικαίως διαφορετικά... ας ξεχρεώσουν πρώτα τα οφειλόμενα από τις θηριωδίες τους και βλέπουμε μετά... είπαμε, να έχουμε το 'γνώθι σαυτόν' αλλά όχι και συγχωροχάρτι στους εγκληματίες και τους μακελάρηδες!!!!!... έλεος!!!!! [μια επίσκεψη από Δίστομο μεριά δεν θα έβλαπτε φίλε Μαύρε Γάτε... είναι πιο κοντά από την Αϊτή... και ο πόνος εκεί δεν θα γιάνει με όποια αποζημίωση... συγνώμη για τη φόρτιση αλλά...]

Μαύρος Γάτος είπε...

Έτερον εκάτερον, φίλε Νημερτή. Έτερον εκάτερον. Δεν απευθύνομαι στους Γερανούς, ούτε μ ενδιαφέρουν, ούτε αρνούμαι όλα όσα λες. ¨Εγιναν όμως πολύ καιρό πριν. Ως πότε θα μάς χρησιμεύουν ως άλλοθι;

Ξάνθη, το πρόβλημα της ατομικής ευθύνης είναι τεράστιο. Έχω γράψει πολλά σχετικά, αν σ ενδιαφέρει ψάξε "ατομική ευθύνη" και θα τα βρεις...

Νimertis είπε...

με συγχωρείς φίλε Γάτε αλλά έγιναν μόλις χθες... κάποιοι ζουν ακόμα... αν ήταν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας αυτό θα τους απαντούσαμε; ότι είναι άλλοθι; όχι βέβαια... και η λήθη με το λήθαργο ξέρεις έχουν την ίδια ετυμολογία...

thalassaki είπε...

Aγαπητέ Μιλτιάδη, δε μπορώ να μη συμφωνήσω με τον Νημερτή ως προς την ελάχιστη ετυμολογική και ουσιαστική απόσταση ανάμεσα στη λήθη και το λήθαργο. Κι η αλήθεια να λέγεται ότι πολλοί από εκείνους που τους "άγγιξε" η άδικη κι άνιση μεταχείριση των "πολιτισμένων" Βορείων υπάρχουν ακόμη στη ζωή κι η μνήμη τους - ευτυχώς ή δυστυχώς - δεν τους έχει ακόμη εγκαταλείψει. Δε χρειαζόμαστε ειδικές γνώσεις για ν' αναλογιστούμε την Αρμενία, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο. Το θέμα είναι, για πόσο ακόμη θα βολευόμαστε στο ρόλο των φτωχών, αδικημένων και κατώτερων συγγενών; Ποιος ενισχύει και διαιωνίζει αυτό το ρόλο; Περισσότερο από τους Γερμανούς, τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους υπόλοιπους, πιστεύω ότι φταίνε οι δικοί μας άθλιοι πολιτικάντηδες, οι "εθνοσωτήρες" που μια ζωή δανείζονταν τα μαλλιοκέφαλά τους χωρίς αιδώ, με υποθήκη την εθνική μας οικονομία και υπόσταση, εγκαταλείποντας Παιδεία και Υγεία, μοιράζοντας θέσεις κι αξιώματα "στα παιδιά τα δικά μας". Οι πολιτικάντηδες που μοιράζονταν τα δανεικά μεταξύ τους κι άφηναν το λαό βουτηγμένο στην ανέχεια, το χρέος και την άγνοια. Όλοι εκείνοι που κατάφεραν να διαβρώσουν την ίδια την ψυχή του ελληνικού λαού, αποχαυνώνοντάς τον, στρέφοντάς τον στην ψευτοδιασκέδαση, την βαθιά ανηθικότητα και την προσωρινότητα - βλέπε εκείνο το περίφημο "εδώ και τώρα" που έγινε εντέλει αυτοσκοπός. Λυπάμαι, Μιλτιάδη, αυτοί φταίνε. Κι εμείς φυσικά μαζί τους, που με την ψήφο μας ή την απουσία της τους συντηρούμε και τους διαιωνίζουμε. Διαιωνίζοντας έτσι και την ταυτότητα του φτωχού συγγενούς, του μίζερου, κακομοίρη Έλληνα, του άθλιου γκρηκ λάβερ που παντού χρωστάει αλλά ακόμη χαμογελάει, ο φούστης..

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, καλό υπόλοιπο σαββατοκύριακο εύχομαι.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον nimertis.

Δεν έχει σημασία μονο ο προόρισμος της σκέψης, αλλά και πιο μονοπάτι ακολουθεί η σκέψη.

Διαφορετικό νοήμα εχει η αυτοκριτική -και με ποιά κριτηρία άραγε; Εδώ είναι το ουσιώδες.- και διαφορετικό νόημα ο ενστερνισμός ''Γερμανικών'' ή ''Ελληνικών'' γενικευμένων απόψεων.

Οι γενικεύσεις και οι υπεραπλουστεύσεις είναι εξαιρετικές προς χειραγώγηση, όχι προς κατανόηση.

Παρ'αυτα κατανοώ το μένος σου μέχρι ενος σημείου.

Μαύρος Γάτος είπε...

Επειδή προφανώς το "έτερον εκάτερον" που είπα δεν είναι αυταπόδεικτο, θα το αποδείξω με μία και μόνο λέξη: Κύπρος.

Η μαρτυρική, ματωμένη μας Κύπρος, που υπέφερε τουλάχιστον όσα και η κυρίως Ελλάδα, και πολύ πιό πρόσφατα από εμάς, κι όμως απέχει έτη φωτός από το χάλι μας.

ΥΓ: Σε καμμιά περίπτωση δεν αρνούμαι τις θηριωδίες των Γερμανών, ούτε ξεχνώ πόσα δεινά μας προκάλεσαν, και πόσα μάς χρωστάνε, ούτε τους θεωρώ πρότυπα. ΕΤΕΡΟΝ ΕΚΑΤΕΡΟΝ όμως. Μιλάνε για το τωρινό χάλι μας, ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ, και θά 'πρεπε να ντρεπόμαστε λίγο, και να σκύβουμε το κεφάλι, αντί να τους βγάζουμε τη γλώσσα.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή προφανώς το "έτερον εκάτερον" είναι νοοτροπία με την οποία δεν συμφωνούν και δεν αποδέχονται όλοι ξαναγράφω την πρόταση:

Δεν έχει σημασία μονό ο προορισμός της σκέψης, αλλά και πιο μονοπάτι ακολουθεί η σκέψη.

Το συντριπτικό ποσοστό των κοινωνιών στο πλανήτη, έζησαν, ζουν και αργότερα στο μέλλον, ενδεχωμένος θα εξακολουθήσουν να ζουν εκτός ενός ''διαφωτισμένου'', ηθικολογικού συστήματος στο οποίο εσύ αποδίδεις αξία και το οποίο παράγει ακατάσχετα δυστυχισμένα, μοναχικά, μαζικοποιημένα άτομα-ρομπότ που σκοπός τους είναι η παραγωγή έργου και η κατανάλωση προϊόντων –ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και ο ίδιος ο άνθρωπος.

Εάν θεωρείς πως αποδεικνύεις κάτι για το "έτερον εκάτερον" με τη λέξη και το παράδειγμα: Κύπρος…πάω πασο…

Όλα τα παραπάνω δεν εννοούν πως ''εμείς'' είμαστε σωστοί, γιατί πολύ απλά, δεν υπάρχει εμείς…

Το ύφος της γραφής μου δεν είναι επιθετικό, απλά δυστυχώς επιβεβαιώνω –και συμφωνώ μαζί σου- πως δεν φταίνε οι άλλοι…

Η οπτική σου είναι η άλλη πλευρά της ίδιας νοοτροπίας -των αρχι-ελληναράδων που κατονόμασες.
Οι δυο πλευρές της ιδίας νοοτροπίας. Ένας ακατάσχετος υπεραπλουστευμένος Μανιχαισμός.

Τους ανθρώπους πολλές φορές δεν τους απασχολεί να καταλάβουν, μα μονάχα το επαινέσουν ή να κατηγορήσουν.

Είδες που έχει σημασία το μονοπάτι και όχι μόνο ο προορισμός…

Οι άνθρωποι που διαβιούν εντός των κοινωνιών δεν βρίσκονται υπό κατάσταση σχιζοφρένειας –αν και αυτό μας λένε οι…ψυχολόγοι.

Καλό μας σαββατόβραδο…

Νimertis είπε...

Το να σκύβουμε το κεφάλι φίλε Γάτε λέγεται ραγιαδισμός και με στενοχωρεί να το γράφεις και με κεφαλαία... δεν έχουν κανένα δίκιο!... επαναλαμβάνω, μια επίσκεψη εδώ κοντά, σε Καλάβρυτα, σε Δίστομο θα ήταν αρκετή... βλέπεις, αυτοί έρχονται ως τουρίστες... παρά λίγο να μας κάνουν και τουρίστες στο τόπο μας... είναι λάθος να υπερασπίζεσαι το άδικο και να παλεύεις να το τεκμηριώσεις... δεν είναι κακό να παραδεχτείς ότι αστόχησες με την ανάρτησή σου... αυτό σκέφτομαι στα ίσα και αυτό σου λέω καθώς νομίζω πως σου αρέσουν οι έντιμες απόψεις... να σαι καλά...

Ανώνυμος είπε...

Ενας ειναι ο φταιχτης κι αυτος ειναι ο νεοελληνας. Ψαχνω ακομα να δω ποιοι στο διαολο ειναι τελικα αυτο το ποσοστο του σχεδον 70% που βγαζει τις διεφθαρμενες κυβερνησεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και καθοριζει τις τυχες και των υπολοιπων ελληνων.
Ο ραγιας σε αυτη τη χωρα παραμενει ραγιας. Ο ελληνας εκει που χεζει παει μετα και τρωει. Ενας λαος με την πιο ανωμαλη ψυχογεωγραφια. Με ενα μοναδικο στο κοσμο ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΟ δικτυο πελατειακων και οικογενειακων σχεσεων, κουλτουρα με μιγμα αρχαιολατρειας, χριστιανισμου, εθνοκοαπελευθερωτικου αγωνα, αμπελοφιλοσοφιας και πλιατσικου που εκφραζεται σε μεγαλο ποσοστο πια και απο το νεο εθνικο μας "χομπυ" που λεγεται ιντερνετ και blogging. Ο ελληνας ανακαλυψε το τροχο(ιντερνετ) για να κανει αντιπολιτευση με την ψευδαισθηση οτι εχει φωνη και λογο στην επικαλυμενη με δημοκρατικο πεπλο δικτατορια μας, και ουσιαστικα κραυγαζει στον εαυτο του και μονο. Ο ελληνας ειναι σαν λαος η πληρης ΑΝΤΙΦΑΣΗ. Υποκρισια και ακρατος ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΣ απο τη μια και ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ οταν τον συμφερει. Δεν υπαρχει σε αυτο το τοπο ουτε εθνικη και ουτε ταξικη συνειδηση.
Μονο πληρης αποχαυνωση.
Και φυσικα κανενας δεν αρνιεται σε ολοκληρο το κοσμο την ιστορια του τοπου του ΠΛΗΝ της ελλαδος. Οταν φυσικα συμφερει την επικαλειται. Αλλα παρολα αυτα στον αντιποδα των ιδίων διαμαρτυρομενων ελληνων για τον ανθελληνισμο των γερμανων υπαρχει και μια θαλεια Δραγωνα και βιβλια Ιστοριας που καθοριζει τη πλεον βοτανολογικη καταγωγη των παιδιων του αυριο που θα λενε οτι απλα "φυτρωσαν" σε αυτο το τοπο μιας και δεν θα ξερουν τιποτα για την ιστορια του.

Μπραβο στους Γερμανους 2 φορες και για τον εξυπνο τροπο να χρησιμοποιησουν την Αφροδιτη της Μηλου. Και μπραβο τους γιατι οταν ενα ολοκληρο εθνος, γατζωνεται απο τα μαρμαρα του παρθενωνα με νυχια και με δοντια για να υποστηριξει τη καταγωγη του, οταν την ιδια στιγμη την απαρνιεται στα πλαισια της παγκοσμιοποιημενης νεας ταξης των ΜΚΟ,(αντιφαση, υποκρισια και φετιχισμος) τοτε το μονο πραγμα που μας σωζει ειναι να σηκωθουμε και να φυγουμε απο αυτη τη χωρα, ζητωντας ισως πολιτικο ασυλο ή ιθαγενεια σε καποια αλλη, "υγειη" απο ολες τις αποψεις.

Νάσια είπε...

Εμένα πάντως κάτι που με συγκλονίζει στην επαφή μου με Γερμανούς είναι το ενοχικό σύνδρομο που κουβαλούν για τα όσα ο κόσμος υπέφερε εξαιτίας τους. Χαμηλώνουν το βλέμμα κάθε φορά σαν να απολογούνται. Ίσως γι αυτό και πρόκοψαν: γιατί συναισθάνθηκαν το πού και το πόσο έφταιξαν και πάσχισαν να το διορθώσουν.

Ανώνυμος είπε...

Νάσια, το γεγονός που αναφέρεις -το ενοχικό σύνδρομο- το έχω βιώσει σε διαπροσωπική σχέση με Γερμανούς και είναι συγκλονηστικά άσχημο. Αυτό που οι περισσότεροι απο εμάς λησμονούμε είναι πως διαφορετικό πράγμα είναι η διαπροσωπική επαφή με την Johanna και τον Jonas και διαφορετικό το ιστορικό, πολιτισμικό και πολιτικό αποτύπωμα ενος λαού.
Οι άνθρωποι δεν είναι χθεσινοί.
Ηταν πραγματικά κλονισμός η δημιουργία και η προσφορά τους στο ανθρώπινο πνεύμα σε πολλαπλά επίπεδα για κάποιους αιώνες, αυτη τη δημιουργία, εγω δεν την ξεχνώ επείδη...''δέν κατανόησαν τον Ίκαρο και κάηκαν''. Υπάρχουν διδάγματα τα οποία δεν έγιναν κατανοήτα,αυτα παθαίνουν οι περιούσιοι λαοι.
Το ενοχικό σύνδρομο οταν είναι πέπλο που σκεπάζει έναν ολόκληρο λαο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα!

Δ, κατανοώ απόλυτα τα περί Μανιχαϊσμού, τον οποίο κι εγώ αντιπαθώ, δεν καταλαβαίνω όμως τί σχέση έχει με την κατάσταση που αποτέλεσε την αιτία του κειμένου μου, το να έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι, να μάς κράζουν, κι εμείς να τους βγάζουμε τη γλώσσα.

Νημερτή φίλε μου, κι εννοω τη λέξη, κι ένας από τους λόγους που είμαστε φιλοι είναι γιατί λέμε τη γνώμη μας στα ίσια, φοβάμαι πως μιλάμε διαφορετική γλώσσα. Για μένα το να σκύβεις το κεφάλι μπορεί να σημαίνει και αυτογνωσία, και αίσθημα δικαίου, και ντροπή. Για σένα σημαίνει μόνο ραγιαδισμό; Ναι, αυτό περίπου είναι ο μανιχαισμός του "Δ", "ψηλά το κεφάλι = περηφάνια, σκυμμένο κεφάλι = ραγιαδισμός"....

Ήχε, μην ψάχνεις πολύ! Πρώτον δεν είναι 70%, είναι γύρω στο 85-90%, και δεύτερον είναι παντού.... Γι αυτό το 90% του 2006 (των εκλογών) σταμάτησα να γράφω πολιτικά κείμενα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όταν κοντεύω να σκάσω. Τί νόημα;

Νάσια μου, πιθανόν αυτή να είναι και η βασική τους διαφορά από εμάς. Εμείκς ό,τι πράξαμε το πράξαμε σωστά. ΟΛΟΙ. Και οι κομμουνιστές στον εμφύλιο. Και οι εθνικόφρονες. Και οι Δημοκράτες. Και οι Αποστάτες. Ακόμα και οι Συνταγματάρχες, δεν μετάνιωσαν ποτέ! Και φυσικά, οι Πασόκοι. Και οι Νεοδημοκράτες. Όλοι σωστοί! Κι η χώρα ναυάγιο;;;;

Φίλε Δ, αν και συμφωνώ με πολλά απ΄όσα λες, θα σού χρεώσω τώρα εσένα Μανιχαϊσμό. Το ν ανιώθει ενοχή μια ολόκληρη χώρα μπορεί αν είναι και εξαιρετικά υγιές κι εποικοδομητικό. μακάρι να το νιώθαμε κι εμείς οι Ελληναράδες. Τώρα. Για την κατάντια μας.

Ανώνυμος είπε...

''είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.''
Όχι καλό η κακό, δεν εμπεριέχει αξιολογική κρίση και άποψη για το ''ποιό είναι το πρέπον και το όρθο''
είναι ψυχανέμισμα, οχι θέση.
;-)
Να'σαι καλά, σε συμπάθησα.

ange-ta είπε...

Και συ καλέ μου θαλασσινέ παίρνεις το μέρος τους;

Εχεις χίλια δίκια σε όλα όσα γράφεις, αλλα να είσαι σίγουρος, ότι οι γερμανοί δεν μιλάνε για αυτά που λες εσύ.
Ασε, που η γερμανική ηθική είναι ένας μύθος. Το γερμανικό κράτος είναι πιο σταθερό, γιατι έχει μια σοβαρή βιομηχανία πίσω του και όχι γιατι οι γερμανοί είναι άνθρωποι με αξιοκρατία και τα άλλα που λες.
Ο αρθρογράφος του Φόκους (ας μην τον ταυτίσουμε με τον κάθε Γερμανό) θέλει να καθαγιάσει το σύστημα που θρέφει τέτοιους εδώ ΚΑΙ ΕΚΕΙ. (Άσε που είμαι σίγουρη ότι έχει πάρει κάποιο φτηνό δωράκι από κανέναν τούρκο)
Ποιός είναι σήμερα ο κύριος υπεύθυνος της παγκόσμιας κρίσης; ΜΟΝΟ Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΚΙΣΣΑ που λέει και η γνωστή όπερα;
Το 2008 όλη η οικουμένη έβριζε τις τράπεζες. Σήμερα τις ξεχάσαμε, σε βαθμό που αρχίσαμε την αυτομαστίγωση.

Πέρα από τους πουλημένους πολιτικούς μας, υπάρχει κάτι βαθύτερο, πιο ανησυχητικό, πιο άγριο και που πάει μαζί ΚΑΙ με την διαφθορά.


Για την οικονομία: Το ελληνικό ΑΕΠ, αποτελεί το 2-3% του κοινοτικού, η Ελλάδα χωρίς δικό της νόμισμα και αφού δεν έχει την παραμικρή ελευθερία να καθορίσει δική της οικονομική πολιτική, με τιμές ντάμπιγκ της Γερμανίας, θα καταλήξει αργά ή γρήγορα σε πτώχευση.
Μην ακούς και τόσο πολύ τα μέσα. Η πτώχευση είναι συστημική και όχι λαμογική. Υπάρχει και αυτό, αλλά αυτό υπήρχε από πάντα και κυρίως στην Δικτατορία, όπου όμως οι γαλονάδες παρέδωσαν μια Ελλάδα με μηδέν χρέος.
Θέλω με αυτο το παράδειγμα να σου πώ, ότι δεν είναι ΜΟΝΟ το κλέψιμο που οδηγεί μια χώρα σε πτώχευση, αλλά πολύ άλλοι παράγοντες.
Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, κάτι παίζεται και με τα γ@$^%να πετρέλαια που ανακάλυψαν στο Αιγαίο.
Καλά θα ήταν να σκεφτούμε, μήπως μας ετοιμάζουν κανένα πόλεμο και τα άλλα θα τα βρούμε.
Πέρα όμως από κάθε τι άλλο, εσένα με τέτοια ευαισθησία που σε διακρίνει, δεν σε συγκλονίζει αυτή η γερμανική χυδαιότητα; Διότι άλλο κρητική άλλο βάρβαρη χυδαιότητα! Τι δουλειά έχει η Αφροδίτη, να βγάζει το δάκτυλό της;

Νimertis είπε...

πάντως, ως γενική τοποθέτηση αυτή, παρότι η εμμονή του Γάτου με απογοητεύει καθώς αρνούμαι ότι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος 'τσιμπάει' τόσο εύκολα -δεν ξέρω την ηλικία σου, ίσως είσαι πολύ νέος ακόμη- να μην τρώμε ό,τι σερβίρουν τα μίντια και οι κατασκευαστές ειδήσεων... προσωπικά ούτε τα μισά δεν πιστεύω περί κρίσης και τα σχετικά... τέλος πάντων... όσον αφορά Γάτε στο σκύψιμο του κεφαλιού, ΟΤΑΝ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ... άλλη είναι η στάση του ανθρώπου που έχει γνώση των συντεταγμένων του... είναι καθαρός ΡΑ-ΓΙΑ-ΔΙ-ΣΜΟΣ! Πάει και τελείωσε... όλα τα άλλα... Αν τώρα εσύ θέλεις τον βούρδουλα τον Γερμανικό, τι να σου πω, περί ορέξεως... το θέμα είναι τι φταίνε οι υπόλοιποι... συγνώμη που τα λέω έτσι αλλά... πως αλλιώς δηλαδή;

ange-ta είπε...

το πιο ωραίο κείμενο για το θέμα, από τον υπέροχο ΚΙΜΠΙ
σε δύο δόσεις:


Αγαπητέ Χανς, Γκέοργκ, Πέτερ, Φρανς, αγαπητή Χάνα ή Ούλρικε.
Απευθύνομαι σε σένα είτε είσαι άνδρας, είτε γυναίκα, είτε γκέι. Μου αρκεί να είσαι αυτό που λέμε μέσος Γερμανός πολίτης. Ο συνεπής φορολογούμενος, ο μισθωτός, ο δημόσιος υπάλληλος, ο μικροεπιχειρηματίας, ο ανήσυχος μικροκαταθέτης. Αν είσαι μέλος της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας σου, αυτή η επιστολή δεν σε αφορά. Σταμάτα εδώ. Αυτό είναι ανάμεσα σε μένα, τον μέσο Έλληνα και αυτόν, τον μέσο Γερμανό.

Μαθαίνω λοιπόν ότι τα έχετε πάρει στο κρανίο με μας. Δεν είστε οι μόνοι, βεβαίως. Αλλά, αν η εικόνα που μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας σας είναι πραγματική, θα πρέπει σχεδόν να μας μισείτε. Ή τουλάχιστον να μας περιφρονείτε βαθιά. Υποψιάζομαι πώς δημιουργήθηκε αυτή η εικόνα για μας, για όλη την ελληνική κοινωνία. Από τη στιγμή που ξέσπασε ο παγκόσμιος σάλος για τα greek statistics και μεταμορφωθήκαμε σε «απατεώνες της Ευρώπης», οι ρεπόρτερ της χώρας σας με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές απαθανατίζουν τα πειστήρια του εγκλήματος: κότερα στις μαρίνες, νυχτερινά κέντρα με νεοέλληνες στο τσακίρ κέφι, καφετέριες γεμάτες το πρωί, χλιδάτα μέγαρα και πολυτελή αυτοκίνητα στα ακριβά μας προάστια. Διότι εκτός από «απατεώνες» γίναμε και τεμπέληδες της εύφορης Ευρώπης.

Μερικά από ΜΜΕ της χώρας σου, εκτός από αυτή την παραπειστική εικόνα που αγνοεί ότι ένας στους 4 κατοίκους της χώρας μου ζει κάτω από το ευρωπαϊκό όριο φτώχειας, προσθέτουν ως καρύκευμα και αρκετά χοντροκομμένα ψέματα: για παχυλούς μισθούς στο Δημόσιο, για ψηλές συντάξεις, για γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας… Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Όπως μπορείς να διαπιστώσεις ανατρέχοντας στα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι περίπου το μισό από το δικό σας. Το ίδιο ισχύει και για τον μέσο μισθό και για τις συντάξεις. Είμαστε η προτελευταία χώρα στην ευρωζώνη σε μισθούς και συντάξεις, τα δε επιδόματα ανεργίας – για τους λίγους ανέργους που τα παίρνουν- φτάνουν στο κολοσσιαίο ποσό των 450 ευρώ! Αυτό το τελευταίο ίσως καταλαβαίνεις τι σημαίνει, τα τελευταία πέντε χρόνια που εφαρμόζεται στη Γερμανία η μεταρρύθμιση Hartz 4, ισοπεδώνοντας και τα δικά σας επιδόματα ανεργίας. Αλλά γι’ αυτό δεν φταίνε οι τεμπέληδες Έλληνες. Όπως δεν φταίνε και για το γεγονός ότι οι πολιτικές και επιχειρηματικές ηγεσίες της χώρας σου ακολούθησαν εδώ και μια εικοσαετία μια πολιτική πίεσης των μισθών σας γιατί αυτό εξασφάλιζε πλεονεκτήματα και πλεονάσματα. Πλεονεκτήματα όχι δικά σου, αλλά της ολιγαρχίας του πλούτου. Έχεις ακούσει την άποψη ότι τελικά, για την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης τελικά φταίει η εμμονή της ελίτ της χώρας σου να συμπιέζει τους μισθούς σας; Διότι εφόσον έχουμε κοινό νόμισμα δεν νοείται να έχουμε ανταγωνιστικές οικονομικές πολιτικές. Και αν υποθέσουμε ότι εμείς, ως ελληνική οικονομία, είμαστε πρόβλημα γιατί ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας, εσείς γίνατε επίσης πρόβλημα του ευρώ γιατί οι ηγεσίες σας σάς επέβαλαν να ζείτε κάτω από τις δυνατότητές σας. Κι οι δυο όψεις του νομίσματος κακές είναι. Κι εμείς κι εσείς γίναμε φτωχότεροι, εμείς σε μια καταχρεωμένη χώρα, εσείς σε μια ακόμη πλουσιότερη χώρα.

ange-ta είπε...

συνεχίζω, πάντα το κείμενο του ΚΙΜΠΙ:

Απ’ ό,τι έχω καταλάβει βγάζεις φλύκταινες στην ιδέα ότι μπορεί η χώρα σου να κάνει κάτι για τη σωτηρία της Ελλάδας. Σε κατανοώ. Κι εγώ θέλω να ξέρω πού πάνε τα λεφτά μου ως φορολογούμενου. Και ξέρω ότι κατά βάση πάνε για να πληρώνονται τα τοκοχρεολύσια του υπέρογκου χρέους μας. Πληρώνουμε το νταβατζιλίκι των δανειστών μας και τη μνημειώδη ανικανότητα των πολιτικών και οικονομικών μας ηγεσιών να υπηρετήσουν ένα στοιχειώδες όραμα για την οργάνωση της χώρας, πέρα από τις ανάγκες της τσέπης τους, της ματαιοδοξίας τους και των εμμονών τους. Αλλά αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Η άλλη είναι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Πολλοί από τους οποίους μια χαρά βολεύτηκαν με την αβελτηρία της ελληνικής ελίτ. Λέτε, για παράδειγμα, ότι η χώρα μου είναι ένα μικρό βασίλειο της μίζας. Σωστό. Αλλά, η μίζα έχει δύο μέρη, έχει τον δωροδόκο, έχει και τον δωρολήπτη. Και στο τελευταίο πολύκροτο σκάνδαλο που απασχολεί το πολιτικό σύστημα της χώρας μου, ο δωρολήπτης ήταν προφανώς Έλληνες πολιτικοί, αλλά ο δωροδόκος ήταν μια γερμανική εταιρεία, η Siemens, τα μαύρα ταμεία της οποίας πληρώνεις, άθελά σου, κι εσύ. Αλλά, πώς ακριβώς τιμώρησαν οι αρχές της χώρας σου τη Siemens;

Ακόμη και στο θέμα του υπέρογκου ελληνικού χρέους, δεν σου φαίνεται παράξενο ότι το μεγαλύτερο μέρος του το αγοράζουν οι τράπεζες της χώρας σου, οι ίδιες στις οποίες εσύ έχεις εμπιστευθεί τις οικονομίες σου για τις οποίες δικαίως ανησυχείς; Μήπως τελικά ήταν μια επικερδής δραστηριότητα για τις γερμανικές (και όχι μόνο) τράπεζες να βυθίζουν την Ελλάδα σε όλο και μεγαλύτερο χρέος και ν’ αγοράζουν αφειδώς ελληνικά ομόλογα; Το γεγονός ότι το μισό και πλέον τρισ. ευρώ που έχουν επενδύσει στο χρέος των «προβληματικών» της ευρωζώνης, των PIIGS όπως μας αποκαλείτε, είναι σήμερα προβληματικό ουδόλως τις απαλλάσσει από τη ληστρική εκμετάλλευση των πιο αδύναμων χωρών της Ε.Ε. στο οποίο πρωταγωνίστησαν μαζί με αμερικανικές τράπεζες με τις οποίες σήμερα μπορεί να έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Αγαπητέ Χανς, αγαπητέ Πέτερ, αγαπητή Ούλα, αγαπητή Χάνα. Θα σου μιλήσω τώρα για τον θεμελιώδη μύθο που σας έχει κάνει καχύποπτους, αν όχι εχθρικούς, απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Οι πονηροί Γερμανοί πολιτικοί κολακεύουν την φυσιολογική αντίδρασή του στο ενδεχόμενο να «πληρώσεις εσύ την ελληνική κρίση», υποστηρίζοντας ότι η χώρα σου έχει ήδη δώσει πολλά μέσω των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα. Πολλά, που τα περισσότερα πήγαν και στράφι (πράγμα που είναι αλήθεια). Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η χώρα μου έχει πάρει μέσω των ΚΠΣ περίπου 46 δισ. ευρώ στην τριακονταετία της ευρωπαϊκής της εμπειρίας. Πράγμα που θα ήταν σκάνδαλο αν δεν είχε ανταποδώσει κάτι. Έδωσε και με το παραπάνω. Μόνο το εμπορικό έλλειμμα στις ελληνογερμανικές συναλλαγές αυτής της τριακονταετίας να υπολογίσει κανείς θα διαπιστώσει ότι είναι σχεδόν το διπλάσιο των κοινοτικών επιδοτήσεων. Κι ακόμη μεγαλύτερο είναι το συνολικό μας εμπορικό έλλειμμα με το σύνολο των εταίρων στην ευρωζώνη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα χρήματα που δόθηκαν σαν ενισχύσεις στην Ελλάδα (και η γερμανική μερίδα του λέοντος) μεταφράστηκαν σε πολλαπλάσια οφέλη για τους εταίρους μας. Πολύ απλά, για να έχει η χώρα σου πλεονάσματα, για να διατηρεί τα σκήπτρα του μεγαλύτερου εξαγωγέα στον κόσμο, κάποιοι έπρεπε να έχουν ελλείμματα. Αυτό συνέβη και με μας. Γίναμε ένα σούπερ μάρκετ γερμανικών προϊόντων. Αεροπλάνα, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, υποβρύχια, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια…Είμαστε καλοί πελάτες σας και σαν κράτος και σαν νοικοκυριά. Κι αυτό σημαίνει ότι εσείς έχετε δουλειές στα εργοστάσια και κανονικά θα έπρεπε να έχετε χαμηλότερη ανεργία και ψηλότερους μισθούς. Αν αυτό δεν συμβαίνει, δεν φταίμε εμείς. Θα ‘πρεπε να τα βάλετε με τ’ αφεντικά σας που «εξυγιαίνουν» με αθρόες απολύσεις και με συμπίεση μισθών την κερδοφορία τους.

ange-ta είπε...

Κι εμείς δεν έχουμε παράπονο. Είστε κι εσείς καλοί πελάτες, μόνο που αγοράζετε τα προϊόντα μας πολύ πιο φθηνά. Και σε κάθε περίπτωση δεν συγκρίνεται ένα ελληνικό γιαούρτι με ένα υποβρύχιο. Όσο για τη «βαριά βιομηχανία» μας, τον τουρισμό, ξέρω ότι κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια από σας τιμάτε τα καλοκαίρια μας, τον ήλιο και τη θάλασσά μας. Έχετε όμως αναρωτηθεί γιατί δυο εβδομάδες διακοπές στην Ελλάδα κοστίζουν σ’ έναν Γερμανό σχεδόν τα μισά απ’ ό,τι κοστίζουν σ’ έναν Έλληνα;

Αγαπητέ Γερμανέ πολίτη, είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο, μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία. Κινδυνεύουμε κι εσύ κι εγώ να κυλίσουμε σ’ έναν επικίνδυνο εθνικισμό απ’ τον οποίο κανείς μας δεν θα βγει ωφελημένος. Αυτός ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στην πραγματικότητα δεν είναι δικός μας. Πάνω στο κουφάρι της ενιαίας Ευρώπης που ποτέ δεν υπήρξε ενιαία, παίζονται παγκόσμια παιχνίδια απληστίας και ηγεμονίας που δεν μας αφορούν. Έχεις κι εσύ, και πολύ περισσότερο οι γονείς κι οι παππούδες σου, την εμπειρία του πώς λύνονταν στον 20ο αιώνα οι μεγάλες κρίσεις χρέους (κι όχι μόνον αυτές). Με πόλεμο. Κανονικό. Με απίστευτο όλεθρο. Δεν το λέω για να σου ξύσω την πληγή, να θυμίσω τις ευθύνες της χώρας σου στο μεγάλο μακελειό των δύο παγκοσμίων πολέμων. Αλλά είναι μια πραγματικότητα. Όπως πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μου όχι μόνο δεν αποζημιώθηκε για όσα υπέστη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (ίσως η μόνη), αλλά τιμωρήθηκε κι όλας. Με έναν εμφύλιο, μια μακρά περίοδο αυταρχικών καθεστώτων και ξένων επεμβάσεων, πολιτικές διώξεις, προσφυγιά, μετανάστευση, μια δικτατορία, μια εθνική τραγωδία στην Κύπρο. Σ’ όλα αυτά υπήρχε πάντα μια αποδεδειγμένη ανοχή, αν όχι και συνενοχή, των κατά τα λοιπά φίλων και εταίρων. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν μ’ αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες απ’ αυτές που μας έφεραν στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Εν κατακλείδι, αγαπητέ Χανς, αγαπητή Χάνα, θέλω να πω ότι κι εγώ κι εσύ είμαστε θύματα της ίδιας απάτης, του ίδιου μύθου που υποσχόταν μια Ευρώπη αλληλεγγύης και ευημερίας, μια οικονομία με ευκαιρίες για όλους, μια οικογένεια εθνών και κοινωνιών που θα συγκλίνουν προς τα πάνω. Ζούμε το ακριβώς αντίθετο. Με πρόσχημα την ενοποίηση παλιότερα, την χρηματοπιστωτική κρίση πέρσι, την κρίση του χρέους σήμερα, παρακολουθούμε την κατεδάφιση δικαιωμάτων και κεκτημένων για τα οποία κάποτε ο Γερμανός ήταν περήφανος και ο Έλληνας θα ήθελε πολύ να μιμηθεί. Γιατί να την παρακολουθούμε απλώς, αντί να προσπαθούμε να την αποτρέψουμε; Σ’ αυτό το στόχο πρέπει να είμαστε μαζί. Τις αντιθέσεις και τον κανιβαλικό ανταγωνισμό των ελίτ δεν πρέπει να τις κάνουμε δικό μας πόλεμο.

Αυτά τα λίγα, αγαπητέ Πέτερ, αγαπητή Ούλα. Κι είσαι πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα να απολαύσεις τα μόνα αγαθά που διαθέτουμε σε αφθονία, ήλιο, θάλασσα, πολιτισμό-που ξέρω ότι σε συναρπάζει περισσότερο κι από μας- και καλή καρδιά.

Υ.Γ. Ελπίζω να μη σου χαλάσει τις διακοπές η εικόνα μιας κατηφούς και φτωχότερης Ελλάδας. Διότι εν τω μεταξύ, από το live your myth in Greece, έχουμε κυλίσει στο live your misery in Greece, όπως διάβασα σ’ ένα πικρόχολο σύνθημα της απεργιακής διαδήλωσης της Τετάρτης.
Με εκτίμηση

Μαύρος Γάτος είπε...

Νημερτή, κι εγώ δεν καταλαβαίνω πως μπορείς να μην βλέπεις πως η όλη αντι-γερμανική υστερία, με κραυγαλέα ασύμμετρες αντιδράσεις σε γελοίες αφορμές, είναι μια ενορχηστρωμένη χειραγώγηση του συναισθήματος για να αποπροσανατολιστεί, για άλλη μια φορά, ο ανώριμος μέσος Έλληνας από το πραγματικό πρόβλημα που είναι ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΝΕΝΟΧΗ.

Ange-Ta φίλε μου, θα επαναλάβω και σε σένα πως καλές όλες αυτές οι αιτιάσεις αλλά το πρόβλημα ΔΕΝ είναι οι Γερμανοί. Το πρόβλημα είμαστε εμείς. Το γιατί φτάσαε ως εδώ. Και το πώς θα αλλάξει κάτι. Πρώτο βήμα για την αλλαγή, είναι η συνειδητοποίηση της κατάστασης. Και προκειμένου να εμποδίσουν αυτήν την συνειδητοποίηση, προκειμένου να σώσουν άλλη μια φορά το συστημα που τους εξέθρεψε οι Πάγκαλοι ξιφουλκούν εναντίον του μπαμπούλα, των Γερμανών, παρασύροντας και τους περισσότερους, σαν το Νημερτή, που χάνουν το δάσος εστιάζοντας στο δέντρο της περηφάνιας και του αισθήματος δικαίου.

ange-ta είπε...

δεν θα σε ζαλίσω άλλο, αλλα , δες και αυτο το βίντεο, το οποίο είναι της κρατικής γερμανικής τιβι:

http://www.star.gr/index.php?ID=ellada_kosmos&Rec_ID=34723