5 Σεπ 2007

ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥΣ (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)

(Αναδημοσιεύση από το blog του φίλου μου Πίτυλου - Ημίαιμου):

Του Ιωάννη Κακαρά, Διδάκτορα Δασολογίας, Καθηγητή ΤΕΙΗ

Η έξαρση του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών στη Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, την Αττική, με 63(*66...) νεκρούς, με 100άδες χιλιάδες στρέμματα αποτεφρωμένων δασών και καλλιεργημένων εκτάσεων, ανέδειξαν το πρόβλημα της έλλειψης προστασίας των δασών και της έλλειψης δασικής πολιτικής. Τα δημόσια δάση καίγονται και μετατρέπονται σταδιακά σε οικόπεδα και εκτάσεις για τουριστική ανάπτυξη. Στην όλη αυτή εγκληματική και άριστα μεθοδευμένη επιχείρηση συμμετέχουν πολύ ικανοί μαχητές όπως καταπατητές, εμπρηστές, βοηθούμενοι από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ικανούς δικηγόρους, ενίοτε και από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και την Εκκλησία Όλοι αυτοί με τη συμβολή των κυβερνώντων και την ανοχή της κοινωνίας διαπράττουν επί δεκαετίες τώρα το διαρκές έγκλημα καταστροφής των δασών μας. Αυτή είναι μια τακτική που εφαρμόσθηκε επανειλημμένα στην πράξη και πέτυχε, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου υπάρχουν 300.000 αυθαίρετες οικοδομές και σ όλη την Ελλάδα. Ένα στρέμμα καταπατημένης έκτασης αξίζει σήμερα μέχρι και 1-2 εκ. Ευρώ. Κάντε μια επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού για να εκτιμήσετε την υφιστάμενη κατάσταση. Το κράτος είναι ανύπαρκτο. Οι παρανομούντες δεν τιμωρούνται.
Όσο θα εφαρμόζεται η δασική πολιτική που ασκείται εδώ και 30-40 χρόνια, τα δάση της Ελλάδας θα καίγονται, θα καταπατούνται και θα οικοπεδοποιούνται.
Εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος προστασίας των δασών μας είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες ενέργειες:

* Η επικύρωση με νόμο των δασικών χαρτών, οι οποίοι είναι έτοιμοι από το 1979.

* Σύνταξη και επικύρωση με Νόμο του δασικού κτηματολογίου.

* Σύνταξη και επικύρωση με Νόμο του εθνικού κτηματολογίου.

* Η οργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας.

Με τους δασικούς χάρτες θα γνωρίζουμε ποια έκταση είναι δασική ή χορτολιβαδική, και ποια είναι δάσος. Με το δασικό και το εθνικό κτηματολόγιο θα γνωρίζουμε σε ποιόν ανήκει η οποιαδήποτε έκταση. Τότε θα αποτρέπονται οι εμπρησμοί, θα αποκλείονται οι παράνομες ενέργειες αλλαγής χρήσεως γης και οι οικοπεδοποιήσεις, ενώ παράλληλα θα μπορεί να εφαρμοσθεί μια πολιτική χωροταξικού σχεδιασμού και ανάπτυξης.
Την πλήρη ευθύνη για την συνέχιση της δασοκτόνου δασικής πολιτικής την έχουν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Γιατί άραγε επί 30 και 40 χρόνια τώρα δεν επικυρώθηκαν δασικοί χάρτες? Γιατί δεν συντάχθηκε το δασικό και το εθνικό κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο. Η απάντηση είναι απλή: Οι εκάστοτε κυβερνώντες ή ήταν ανίκανοι να το υλοποιήσουν (πράγμα απίθανο) ή δεν ήθελαν διότι εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν συμφέροντα όσων κερδίζουν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής. Με λίγα λόγια είναι τα ίδια τα κόμματα εξουσίας υπεύθυνα, είναι οι ηθικοί αυτουργοί για την τεράστια συμφορά και βαρβαρότητα που δέρνει τον τόπο όλα αυτά τα χρόνια με τις καταστροφές των δασών και του περιβάλλοντος.

Κάποια ακόμη αποκαλυπτικά στοιχεία:
Το εθνικό κτηματολόγιο ήταν <το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα του ΠΑΣΟΚ>. Το έργο αυτό εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο που διέσυρε τη χώρα μας διεθνώς.
Η σημερινή Κυβέρνηση προσπάθησε πρόσφατα να αναθεωρήσει το άρθρο 24 του Συντάγματος που αφορά τα δάση και να πετύχει τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους – δασικών εκτάσεων. Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση αντέδρασε, όπως και τα άλλα κόμματα, αλλά και παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος. Η προσπάθεια απέτυχε. Το ίδιο ακριβώς σενάριο αλλά με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευση τη ΝΔ, είχε επαναληφθεί το 2001. Τρανή απόδειξη ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν την ίδια πολιτική στο θέμα αυτό και με περίσσευμα υποκρισίας την εφαρμόζουν.
Η Δασική Υπηρεσία ήταν μέχρι τις αρχές του 80 οργανωμένη και με τεράστιο έργο, το οποίο κάποτε πρέπει να παρουσιασθεί στον Ελληνικό λαό. Την Υπηρεσία αυτή συρρίκνωσαν, την αποδεκάτισαν και τη μετέτρεψαν σε Υπηρεσία σφραγίδα. Κατάργησαν την Κρατική Εκμετάλλευση των δημόσιων δασών, των οποίων τη διαχείριση παρέδωσαν στους δασικούς συνεταιρισμούς, τους οποίους μετέτρεψαν σε εμπόρους. Μείωσαν σταδιακά μέχρι μηδενισμού τις πιστώσεις για τα δάση (0,03 εκ. Ευρώ ανά Δασαρχείο), σταματώντας στην ουσία τη διαχείριση του δάσους, το οποίο μετατρέπεται έτσι σε πυριτιδαποθήκη. Υποβάθμισαν τη δασική έρευνα. Τις αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας τις μοίρασαν σε διάφορα Υπουργεία. Ενώ οι Δασικοί υπάλληλοι και οι δραστηριότητες συνεχώς μειώνονται, ιδρύονται συνεχώς Δασολογικές Σχολές που παράγουν ανέργους αποφοίτους.
Ποιος είναι σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός για τα δάση? Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να είναι υπεύθυνος για τα δάση και το περιβάλλον ο Υπουργός Χωροταξίας και Δημοσίων έργων. Η μόνη πράξη του κ. Υπουργού Γεωργίας ‘’υπευθύνου’’ για τα δάση ήταν η πολύ πρόσφατη κατάθεση σχεδίου Νόμου, με τον οποίο προεκλογικά θα νομιμοποιούνταν τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα στα δάση.

Είναι περιττά τα κροκοδείλια δάκρυα από την πλευρά των υπευθύνων κάθε φορά που καίγονται τα δάση μας και χάνονται άνθρωποι. Συνυπεύθυνοι όμως στο έγκλημα που διαπράττεται συνεχώς είναι και όσοι από μας στηρίζουν ή ανέχονται τη συγκεκριμένη πολιτική, γιατί: <<Το άλλο μισό της βαρβαρότητας είναι να την ανέχεσαι.>>

1-9-2007
Ιωάννης Κακαράς, Διδάκτωρ Δασολογίας, Καθηγητής ΤΕΙ

2 σχόλια:

Suspect είπε...

και χθες ηρθε η ευρωπαϊκη ενωση να μας ριξει μια ωραια σφαλιαρα...

dgalanis είπε...

οι ηθικοί αυτουργοί είμαστε εμείς που ψηφίζουμε αυτούς που κάνουν (η ΔΕΝ κάνουν) όσα λέει ο καθηγητής