30 Δεκ 2005

ΧΑΡΙΣΤΕ *ΑΛΗΘΙΝΆ* ΠΟΛΎΤΙΜΑ ΔΏΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΈΣ!




Βαρεθήκατε πιά την καταναλωτική μανία των γιορτών; Την φρενίτιδα με την οποία όλοι ξαχύνονται στα μαγαζιά για να πάρουν υποχρεωτικά και με το ζόρι "κάτι" (δηλαδή ένα αντικείμενο...) για τον καθένα;
Μην φοβάστε και μην αγχώνεστε. Ο Μαύρος Γάτος είναι εδώ, για να σας προτείνει τα τέλεια δώρα για τους αγαπημένους σας, που, επιπλέον, είναι και τζάμπα, όπως όλα όσα αξίζουν στη ζωή...
(βασισμένο στο βιβλίο του ψυχολόγου Γουαίην Ντύερ "Ανακαλύψτε τις γιορτές", εκδόσεις Γλάρος, με σημαντικές τροποποιήσεις)

Τα πιό πολύτιμα δώρα
που μπορείτε να προσφέρετε στους αγαπημένους σας
(και όχι μόνο)
για τις γιορτές (και όχι μόνο)

Άνευ όρων αποδοχή, γιατί όλα τα ανθρώπινα πλάσματα είναι πολύτιμα, όποια κι αν είναι τα ελαττώματα τους, οι παραλείψεις τους και τα λάθη τους. Ακόμα πιό πολύτιμοι είναι, για τον καθένα μας, οι αγαπημένοι μας. Να τους δείχνετε λοιπόν συχνά πόσο πολύτιμοι είναι για εσάς.

Το πολύτιμο δώρο της αυτοπεποίθησης. Δείξτε με το παράδειγμά σας ότι η επιδοκιμασία των άλλων δεν είναι πάντα δυνατόν να εξασφαλιστεί, ούτε και είναι αυτό αναγκαίο. Και πως όταν κανείς αντιμετωπίζει την αδιαφορία, ή ακόμα και την αποδοκιμασία, δεν είναι απαραίτητο ούτε να αναστατώνεται, ούτε να αδρανοποιείται.

Απαλλάξτε τους αγαπημένους σας από τον φόβο του λάθους. Χαρίστε τους τις έμπρακτες αποδείξεις ότι δεν φοβάστε να κάνετε λάθη, δείξτε τους ότι τα λάθη δεν είναι απλά επιτρεπτά, αλλά καμμιά φορά είναι και απαραίτητα, σαν ένα απαραίτητο βήμα για την απόκτηση νέων ικανοτήτων και την προσωπική βελτίωση.

Χαρίστε τους το δώρο της απόλαυσης της κάθε στιγμής, μέρα με την ημέρα. Βοηθήστε τους να χαίρονται την κάθε στιγμή, και να αγαπούν τον εαυτό τους όπως είναι, όπως κάνουν τα παιδιά, αντί να ζουν για το μέλλον, και να βιάζονται πάντα να περάσουν σε κάποιο επόμενο στάδιο, χάνοντας το παρόν. Δεχτείτε τους σαν πλάσματα ολοκληρωμένα και πλήρη τώρα, χαρίστε τους το Δώρο του Παρόντος.

Βοηθήστε τους να απαλλαγούν από το άγχος. Με το να μην ανησυχείτε και να μην αγχώνεστε με το παραμικρό, με ασήμαντα πράγματα, και κυρίως με πράγματα που όσο και αν ανησυχήσετε δεν αλλάζουν, μάθετε τους αγαπημένους σας να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα χωρίς να δηλητηριάζονται από το άγχος.

Χαρίστε τους την ελευθερία να εκφράζονται χωρίς να περιορίζονται από ετικέτες και ρόλους. Δείξτε τους, με την αποδοχή και την υποστήριξή σας, ότι είναι ανθρώπινο κανείς να κλαίει, αλλά και να δείχνει γενναιότητα, να είναι σοβαρός και πολυάσχολος, αλλά και να εκφράζεται και να διασκεδάζει χωρίς ντροπές, να δείχνει την αγάπη του χωρίς περιορισμούς, χωρίς πρωτόκολλα!

Μάθετέ τους να μην φοβούνται το Άγνωστο. Ενθαρρύνετέ τους να μην φοβούνται να ανοίξουν τα φτερά τους. Ενθαρρύνετέ τους να είναι τολμηροί, να μην διστάζουν να εξερευνήσουν την περιπέτεια. Δώστε τους το περιθώριο να αναπτύξουν την πρωτοβουλία τους, να περιπλανηθούν σε άγνωστες περιοχές, με οδηγό το δικό τους εσωτερικό φως, και να μην ακολουθούν πάντα τις οδηγίες κάποιου άλλου, οπότε θα είναι ίσως περισσότερο ασφαλείς, αλλά δεν θα είναι ευτυχισμένοι.

Χαρίστε τους μιά ζωή απαλλαγμένη από την ενοχή. Μάθετέ τους να είναι υπεύθυνα άτομα και να δέχονται την ευθύνη για όλες τις πράξεις τους, και τις συνέπειες των πράξεών τους, αλλά να μην αδρανοποιούνται από τις ενοχές. Προσπαθήστε να μην τους δημιουργείτε εσείς ενοχές, όπως κάνουν συχνά ασυναίσθητα οι άνθρωποι, όταν οι άλλοι σας απογοητεύουν, δεν δρούν όπως εσείς θα θέλατε, ή αρνούνται να σας κάνουν το χατήρι. Δείξτε τους παράλληλα, ότι το να ευχαριστείς τον εαυτό σου, χωρίς όμως να πληγώνεις τους άλλους, αν αυτό είναι δυνατό, και το να προσφέρεις στους άλλους ό,τι και όσο μπορείς, είναι ο μόνος δρόμος για μιά ευτυχισμένη ζωή.

Μάθετέ τους να ελέγχουν και να περιορίζουν την θλίψη. Μάθετε τους αγαπημένους σας, ότι η θλίψη είναι μια υγιής και αναγκαία αντίδραση σε μιαν απώλεια, αλλά δεν πρέπει να παρατείνεται δυσανάλογα, να δηλητηριάζει και να αναστέλλει την ζωή.

Χαρίστε τους το δώρο της απόλυτης ειλικρίνειας απέναντι στον εαυτό τους. Δώστε το παράδειγμα του ανθρώπου που δεν έχει ανάγκη να υποκρίνεται ότι είναι κάποιος άλλος, και υπογραμμίστε τη σημασία της αμοιβαίας αλήθειας, σαν την μόνη στέρεη βάση για μια υγιή διαπροσωπική σχέση.

Μάθετέ τους να χαίρονται τη ζωή. Γίνετε γι'αυτούς το πρότυπο του ζωντανού ανθρώπου, του ανθρώπου που απολαμβάνει τα πάντα στην ζωή, κάθε στιγμή. Που αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να ζήσει νέες περιπέτειες, να γελάσει, να διασκεδάσει, να δημιουργήσει, εμπιστευόμενος τα εσωτερικά του σήματα. Διδάξτε τους με το παράδειγμά σας, ότι μόνο αν κανείς στηρίζεται στον εαυτό του, και δεν ψάχνει την ευτυχία έξω από αυτόν, και ειδικά σε άψυχα πράγματα, στα υλικά αγαθά, τότε μόνο μπορεί να ζει ευτυχισμένος.

Υesterday is History
Tomorrow is Mystery
Today is a GIFT
That's why it is called PRESENT!


Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλους!
Μαύρος Γάτος
Σ;-)

7 σχόλια:

raffinata είπε...

αφού για μένα δεν υπήρξε ποτέ ο άγιος βασίλης, θα μπορούσε κάποιος άλλος άραγε να μου κάνει ΟΛΑ αυτά τα δώρα;
καλή χρονιά :)

Μαύρος Γάτος είπε...

Ευχαριστώ παιδιά! Χάρισέ τα εσύ πρώτη, raffinata, και μετά δεν έχεις παρά να περιμένεις λίγο... θα έρθει...

Καλή Πρωτοχρονιά!

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο που έχω διαβάσει!
Μπράβο βρε Μαύρε Γατε!
Που ήσουνα τόσο καιρό;
Συνέχισε.
Τα δώρα αυτά είναι τέλεια αλλά , ας είμαστε ειλικρινείς, θέλει πολλή ψυχή για να τα δώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως εγώ θα αντιγράψω το άρθρο σου για να το διαβάζω που και που και να επανέρχομαι στο σωστό δρόμο

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλησπέρα Θεοδώρα! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Όχι απλά να το τυπώσεις, αλλά να το μοιράσεις αν θέλεις και σε όσους αγαπάς, όπως έκανα κι εγώ! Καλή χρονιά.

Unknown είπε...

Τις καλλίτερες Ευχές μου...
και
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!!!!!!!!!

katerina είπε...

πολύ ωραία δώρα!
Χρόνια πολλά και καλά!