27 Ιαν 2011

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΘ ΜΕ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



1. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε χώρες εμπόλεμες, με δικτατορικά καθεστώτα, υπάρχουν άνθρωποι που διώκονται για τις ιδέες τους ή για τους αγώνες τους ή απλά για τη μη συμμόρφωσή τους με τυρρανικούς νόμους. Όταν οι άνθρωποι αυτοί δραπετεύουν από τις χώρες τους, λέγονται ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και δικαιούνται κάθε βοήθεια και κάθε συνδρομή. Έχουν μάλιστα πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα, που κάθε χώρα μέλος του ΟΗΕ οφείλει να σέβεται: Την παροχή ασύλου, ταξιδιωτικών εγγράφων, στέγης, τροφής, και βοήθειας στα πρώτα τους βήματα στη νέα τους ζωή.

2. Το Ελληνικό Κράτος είναι γνωστό για τις δυσλειτουργίες του, για την αναποτελεσματικότητά του, για την γραφειοκρατία του. Είναι αλήθεια πως μαζί με τους Έλληνες υποφέρουν και οι Πρόσφυγες, που καθυστερούν πάρα πολύ να αναγνωριστούν ως τέτοιοι, και στο μεταξύ ζουν σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας και ανέχειας, περιμένοντας πάντα την απόδοση Ασύλου, που θα τους επιτρέψει να ζήσουν σαν άνθρωποι.

3. Υπάρχει κάτι που λέγεται κοινωνικός ιστός. Υπάρχουν θεσμοί όπως η Παιδεία, η Δημόσια Υγεία, τα Εργασιακά Διακιώματα και τα Πολιτικά Δικαιώματα. Καμμιά κοινωνία δεν είναι σε θέση ν’ απορροφήσει ομαλά και να εντάξει σε όλους αυτούς τους θεσμούς απεριόριστο αριθμό ανθρώπων. Άρα καμιά κοινωνία στον κόσμο δεν είναι, και δεν μπορεί να είναι, απόλυτα ανοιχτή σε όλους ανεξαιρέτως τους μετανάστες. Πόσο μάλλον η Ελλάδα με το 12,5% της ανεργίας της και το διαλυμένο της Κράτος, την εκφυλισμένη Δημοκρατία, τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς Μηχανισμούς στην Εργασία, την ανεπαρκή Δημόσια Υγεία, την ελεεινή Δημόσια Παιδεία, και λοιπά και λοιπά. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τους αληθινούς πρόσφυγες, ΔΕΝ είναι δυνατόν να δεχτούμε άλλους μετανάστες, πόσο μάλλον τον καθένα που πληρώνει έναν διακινητή ή βρίσκει μια τρύπα και περνάει λαθραία τα σύνορά μας.

4. Όλα αυτά σημαίνουν πως η «κατάληψη» της Νομικής και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης από ένα τσούρμο αγνώστου ταυτότητας λαθρομετανάστες, μαζί με τους Νονούς τους, και η προβολή εξωπραγματικών «αιτημάτων» του τύπου…

"απαιτούμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριών που ζουν και εργάζονται στη χώρα, ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες εργαζόμενους και εργαζόμενες."

…δεν μπορούν να συζητηθούν στα σοβαρά, και το μόνο που πετυχαίνουν οι εμπνευστές τους είναι ν’ αποξενώνουν όλο και περισσότερο ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες θα έπαιρναν το μέρος των Προσφύγων και θ’ ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ μαζί τους από το Ελληνικό Κράτος να συντομεύσει τις διαδικασίες παροχής Ασύλου σε όσους πραγματικά το δικαιούνται, πόσο μάλιστα όταν για τον σκοπό αυτό προβλέπονται ειδικά κονδύλια του ΟΗΕ και της ΕΕ.

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είσαι στη μέση οδό (κατανόηση και πραγματισμού). Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι μείωσης της ανεργίας και κοινωνικής κι οικονομικής ανάπτυξης. Μόνο που αυτοί οι τρόποι δε συμβαδίζουν με το επιλεχθέν νεοφιλελεύθερο (δες λίγο και τον ενδιαφέροντα διάλογο που ακολούθησε την ανάρτησή μου).