23 Νοε 2010

Η ΠΑΓΚόΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜίΑ ΚΑΙ η ΚρίΣΗ Με ΑΠΛά ΛόΓΙΑ





"MONOPOLY" σημαίνει "ΜΟΝΟΠώΛΙΟ" και όχι "ΜΟΝΟΠΟΛΗ"

Βαρέθηκα ρε φίλε τα παραμύθια με τα χρεωκοπημένα κράτη με τους πλούσιους πολίτες, αυτήν την Παγκόσμια Μονόπολη που λέγεται ανεξέλεγκτος καπιταλισμός και (νέο)φιλελεύθερη οικονομία. Βαρέθηκα τα ανήθικα παιχνίδια όλων αυτών των Σκρουτζ Μακ Ντακ και των τσιρακιών τους και των εκπαιδευμένων τους σκύλων, που γκρεμίζουν χώρες κι εκπορνεύουν λαούς σε μια νύχτα για να κερδίσουν από το χάος. Βαρέθηκα και τα ασύστολα ψέμματα όλων εκείνων των ντόπιων «δεξιών» που «αγωνίζονται» λέει, για το τομάρι τους εννοούν, και για την τσέπη τους. Και όλων εκείνων των ντόπιων λιγούρηδων δήθεν σοσιαλιστών που κοιτάνε ν’ αρπάξουν κι εκείνοι ό,τι μπορούν από την πίτα, πριν εξαφανιστεί τελείως, για να το βάλουν στο θησαυροφυλάκιό τους, ή απλά να το θάψουν, σαν τον Πλούτο, το σκύλο του Μίκυ.

Πού τα βρήκαν τα δισεκατομμύρια όλοι αυτοί οι ζάπλουτοι, κι όλοι οι άλλοι οι λιγότερο ζάπλουτοι;


Ψάξε και βρες…. Εμένα δε με νοιάζει, δεν έχει σημασία. Γιατί τα λεφτά, τα πολλά λεφτά, σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση ΔΕΝ κερδίζονται τίμια. Ή τα κλέβεις (κυριολεκτικά ή συγκαλυμμένα, εκμεταλλευόμενος την εργασία των άλλων), ή τα κληρονομείς, ή τα παντρεύεσαι. Τα πολλά λεφτά είναι βαμμένα με ξένο ιδρώτα και αίμα. Με την τίμια εργασία σου το πολύ πολύ να βάλεις δυό-τρία φράγκα στην άκρη για ώρα ανάγκης. Και τελικά, το όλο Σύστημα είναι εξαιρετικά απλό, όσο το 1-2-3:

1. Το Χρέος του ενός είναι το Κεφάλαιο του άλλου.

2. Το σύστημα του καπιταλισμού είναι έτσι φτιαγμένο και ρονταρισμένο που το Κεφάλαιο συνεχώς να συσσωρεύεται (το χρήμα φέρνει χρήμα), και επομένως το ίδιο και το παγκόσμιο χρέος συνολικά- κοινώς οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιό πλούσιοι, και οι φτωχοί όλο και πιό φτωχοί. Αυτή η διαδικασία έχει επιταχυνθεί ανεξέλεγκτα με την άνευ προηγουμένου καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση των τελευταίων δεκαετιών.

3. Αυτό το (2) ΔΕΝ είναι ούτε φυσικό, ούτε λογικό, ούτε δίκαιο, ούτε ΒΙΩΣΙΜΟ. Η κατάσταση μοιάζει με μια παπατζήδικη "πυραμίδα", μ' ένα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΡΙΤΖϊΔΙΚΟ «ΑΕΡΟΠΛΑΝΑΚΙ». Που (πιά) ΠΕΦΤΕΙ. Στα κεφάλια μας…


Θεωρητικά, θα μπορούσε στο τέλος  των συγχωνεύσεων κι απορροφήσεων ν' απομείνει "ένας" μόνο πλούσιος σε όλο τον κόσμο (άτομο, κυβέρνηση, ή εταιρεία), που θα έχει τα πάντα και θα οδηγεί το μονοθέσιο "αεροπλανάκι" του. Νομίζω πως αυτή θα ήταν η κατάληξη των πραγμάτων σε βάθος χρόνου, αν στο μεταξύ το σύστημα δεν κατέρρεε  — όπως και στο παιχνίδι Μονοπώλιο (“Μονόπολυ”), αυτός ο τελευταίος πλούσιος θα ήταν ο "νικητής"… τότε όμως το παιχνίδι εξ ορισμού θα τελείωνε 




8 σχόλια:

Rodia είπε...

Μπραβο σου!:))
Τσιμπησα γερα και αντεγραψα τα καταστιχα... Για την ωρα ενημερωνω:

Spiro Latsis & family / καταγωγη Greece / ετων 63 / δις 5.3 / διαμονη Switzerland

Θελει δουλιτσα να κανω διαφορα μαγικα.. νεξτ τάιμ :)))

Πρωτος ενας μεξικανος χαμενος μαυριδερος.. παπαπα και κοιλαρας φανταζομαι.. (τι εγινε; το Μεξικο δεν ειναι φτωχη χωρα που στελνει μεταναστες και μισθοφορους στις ΗΠΑ; κανω λαθος μαλλον..)

Δευτερος ο Μπιλλυ μας, αξιο το παιδι και μην ακουσω κουβεντα!

μετα... νεξ τάιμ κι αυτο.

Μαύρος Γάτος είπε...

Δες όμως Μαρίνα μου και το σχετικό με το σχόλιό σου σχόλιο του techie chan στο βλογ του... λίγη σημασία έχει αυτή η λίστα... η ουσία παραμένει στην εγγενή του καπιταλισμού πόλωση του πλούτου.

Σ;ο))))

Unknown είπε...

Ναι, ναι, αλλά γι' αυτό ο καπιταλισμός "ανέπτυξε" τους οικονομολόγους, για να μας πείσουν πως τα πράματα δεν είναι όπως φαίνονται!

Rodia είπε...

Το ειδα...
Παντως, δεν αμφιβαλλω καθολου οτι οι πλουσιοι ειναι δυστυχισμενοι ανθρωποι. Σοβαρα.

Μαύρος Γάτος είπε...

Darth, το σχόλιό σου όλα τα λεφτάαααααα Σ;ο))))

Μαρίνα μου, βλέπεις πολλές ελληνικές ταινίες μάλλον Σ:-DDDDDDD

waste είπε...

στα βάζω συγκεντρωτικά

για τους forbes.

το ωραίο με τις λίστες των πιο πλούσιων είναι να τις βλέπεις λίγο διαχρονικά. Έτσι στις αρχές του 90 πχ φιγούραραν διάφοροι γιαπωνέζοι παππούδες, επειδή είχαν κάτι οικοπεδάκια στο κέντρο του τόκιο. Αργότερα μπήκαν στο παιχνίδι διάφοροι ντοτκομάνθρωποι, που βγήκαν από τα γκαράζ τους και άρχισαν να αγοράζουν λαμποργκίνι σε διάφορα χρώματα. Και τώρα που η ΗΠΑ πέφτουν, ξεκίνησαν να παίζουν κάτι μαυριδεροί επιχειρηματίες από διάφορες προσθήκες του G20. στα επόμενα χρόνια θα πήξουμε με διάφορους κιτρινιάρηδες ξανά. Παρολαυτά , οι 100 πιο πλουσιοι άνθρωποι είναι αδιάφοροι. Διότι υπάρχουν 375.000 εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ (εαν θυμάμαι καλά από το νούμερο που είχε δωσει η sue storm) κι αυτό για εμένα είναι το σημαντικό. Πως ο πλούτος πολώνεται, για κακή τύχη κυρίως των πλουσίων που θα ρισκάρουν να βρεθούν στις αντίστοιχες σημερινές γκιλοτίνες. Διότι ο επιπλέον τους πλούτος τους είναι ελάχιστα χρήσιμος, τη στιγμή που το ρίσκο που ενέχει είναι πολύ πολύ υψηλό.

Άρα μόνο ένας γνήσια ηλίθιος θα απαντούσε το α στο παρακάτω δίλημμα.
α) θέλεις να είσαι πλούσιος για όλη σου τη ζωή.
β) θέλεις να πας συνεχώς για τα διπλά ή τίποτα?
αυτή είναι ουσιαστικά η ενγενής ηλιθιότητα του συστήματος. Ο μαρξ ευγενικά το ονόμασε αντίφαση του καπιταλισμού και το εξήγησε ως οικονομική διαδικασία μάλιστα, αυτό όμως δεν το κάνει λιγότερο ηλίθιο.

οι επόμενοι μήνες θα είναι ενδιαφέροντες, τώρα που όλοι κατάλαβαν πως δεν υπάρχει ανάκαμψη (θα τηρήσω ίσες αποστάσεις εδώ, κάποιοι πιστεύουν πως υπάρχει παντού ανάκαμψη)

--------------
Ο πλούτος πάντως πολύ σπάνια δημιουργείται. Εκτός εάν εννοούμε την πρωτογενή συσσώρευση (άλλος ένας ευγενικός όρος για να περιγράψει τη βίαιη αρπαγή). Τα νούμερα γενικά για το πόσοι πλούσιοι γεννήθηκαν φτωχοί είναι συντριπτικά (είναι πολύ λίγοι).

Η πλάκα είναι πως όλο το παιχνίδι το περιγράφουν ως δίκαιο, κι ανάποδα αυτούς που αποτυγχάνουν τους θεωρούν δίκαια αποτυχημένους. Και η ακόμα πιο πλάκα έιναι πως είχαν πείσει πολύ κόσμο πως έτσι έχει το πράγμα. Εδώ δεκάδες αθώοι (κυριολεκτικά) γερμανοί τραπεζίτες αγόρασαν δομημένα στεγαστικών στις ΗΠΑ νομίζοντας πως αγοράζουν κάτι με αξία επειδή μια εταιρία δίκαια τους το έθεσε. ;)

παντως αυτή τη στιγμή όπως είπες (κι όπως μας λέει και ο μίνσκυ) το αεροπλανάκι πεεεεεεεφτει ;)

Μαύρος Γάτος είπε...

Ευχαριστώ, Ω Δάσκαλε Techie!

Σ;-)))

Υγ ο Waste είναι ο προσωπικός μου Γκουρού σε οικονομικά ζητήματα- δεν τολμών α τον πολυ-διαφημίσω γιατί μετά θα μου ζητάν ευθύνες για ό,τι γίνει, αλλά... μην τολμήσετε να μην τον επισκεφθείτε! techiechan.com

Unknown είπε...

Για να νικήσεις στην μονόπολη πρέπει να αγοράσεις τα πάντα. Οικόπεδα, κτίρια, αεροδρόμια. Τα πάντα. Οι αντίπαλοι σου θα σε πληρώνουν συνέχεια. Μέχρι να μην έχουν. Και τότε θα χρεοκοπήσουν. Τότε θε είσαι ο νικητής του παιχνιδιού. Όλα θα είναι δικά σου. Ακίνητα, οικόπεδα, χρήματα...τα πάντα!

Και τότε (αφου τελείωσε το παιχνίδι και είσαι νικητής) ΟΛΑ γυρίζουν πίσω στο..κουτι!