24 Νοε 2010

Ελλάδα και Ιρλανδία: Σάπια μήλα και πορτοκάλια στον ίδιο ντορβά



Βλέπω πολλούς να επιχαίρουν για το κραχ της Ιρλανδίας λέγοντας «είδες που μας κατηγορούσες, παλιο-Μέρκελ, κι η αγγλοσαξωνική Ιρλανδία με το "αναπτυξιακό θαύμα" τα ίδια έπαθε». Αυτό είναι εν μέρει σωστό και εν μέρει λάθος.

Σωστό γιατί όντως πρόκειται για μια κρίση που οι ρίζες της βρίσκονται στον ίδιο λίγο-πολύ μηχανισμό, μια κρίση που επίσης οφείλεται στην αδηφάγο διεθνή κερδοσκοπία που λέγεται παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός και στα όργιά της, που τώρα ξεφουσκώνουν.

Λάθος γιατί πέρα από αυτό, η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι δύο πολύ διαφορετικές χώρες. Το γεγονός πως και οι δύο πτωχεύσαμε (τεχνητά ή όχι) ούτε ακυρώνει ούτε αθωώνει το ελληνικό ΟΡΓΙΟ, που έχει δύο συνιστώσες:

Η πρώτη αφορά τον Δημόσιο Τομέα: πρόκειται για τη συναλλαγή ψηφοφόρου-πολιτικού, και την διαφθορά και των δύο, με τη συνακόλουθη (σχετική) γιγάντωση του Δημόσιου και τον τερατώδη εκφυλισμό διαφθοράς σε κάθε δραστηριότητά του: το όργιο προμηθειών στα Νοσοκομεία, στο Στρατό, στις Κατασκευές, τη συντήρηση επί δεκαετίες σαρκοφάγων δημόσιων βαμπίρ πάνω στο σώμα της Ελλάδας (όπως η Ολυμπιακή, ο ΟΣΕ αλλά και σχεδόν κάθε «Δημοτική Επιχείρηση), την καταστροφική για τη χώρα αλλά επικερδέστατη για κάποιους διοργάνωση της λαμέ Ολυμπιάδας του 2004. Είναι πολλά τα εξανεμισμένα δις, αφεντικό...

Η δεύτερη αφορά τον Ιδιωτικό Τομέα: Σε αυτό το Κρατικό όργιο διαφθοράς, σάπιοι πολιτικοί, παλιοί πλούσιοι, νέοι πλούσιοι, όπως ανερχόμενοι λαθρέμποροι και έμποροι όπλων, αλλά και αναπάντεχοι «παίκτες», όπως πχ η Μονή Βατοπαιδίου, συναγωνίζονται ποιος θα βουτήξει τα περισσότερα, και ποιος θα φοροδιαφύγει καλύτερα, για θα τα στείλει μετά κρυφά σε κάποιον φορολογικό παράδεισο, να τα χαίρεται, στην Αιωνιότητα.


διαβάστε επίσης: 
Η ΠΑΓΚόΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜίΑ ΚΑΙ η ΚρίΣΗ Με ΑΠΛά ΛόΓΙΑ 




.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Το ακόμα πιό ενδιαφέρον όμως είναι ότι η Ιρλανδία ακολουθούσε πιστά τις συνταγές που θα προλάμβαναν αυτή την κρίση, ή που λέγεται ότι την θεραπεύουν, εδώ και χρόνια!

Μαύρος Γάτος είπε...

Τί να σού κάνουν οι συνταγές αν ο γιατρός είναι ρεμάλι;;;

Καλημέρα Καμηλοκάβαλε Σ;ο)))

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το αστείο όμως είναι ότι η Ιρλανδία παρουσιάζονταν ως το πρότυπο ανάπτυξης από την κυβέρνηση Σιμίτη.

Μαύρος Γάτος είπε...

Αλήθεια τί να γίνεται αυτό το άξιο παληκάρι;;;; Που μάς έχωσε στο ευρώ, μην το ξεχνάμε...
Καλησπέρα Δήμο φίλε μου Σ;ο)))

NOSTOS είπε...

Ελλαδα Ιρλανδια ειναι οι δυο πρωτες χωρες που κανουν χρηση του μηχανισμου στηριξης,για διαφορετικους λογους η καθε μια.Για την χωρα μας ηταν αναμενομενο οτι καπου θα εσκαγε αυτη η τεχνικη ευμαρια των τελευταιων 20 και πλεον χρονων.Τα σκανδαλα,οι πελατειακες σχεσεις πολιτων επιχειρηματιων με τους πολιτικους,η κακη διαχειρηση του δημοσιου χρηματος εφεραν την χωρα στο σημειο που βρισκεται σημερα..Η Ιρλανδια ομως ειχε παρει προληπτικα ολα εκεινα τα απαραιτητα μετρα εδω και δυο χρονια για να μην οδηγηθει στην πτωχευση.Αυτο που θελω να πω ειναι μηπως υπαρχει καποιο σχεδιο που θελει Ευρωπη δυο ταχυτητων με δεδομενο οτι και η Πορτογαλια αλλα και η Ισπανια αργα η γρηγορα θα κανουν και αυτη χρηση του ταμειου στηριξης.Η Μερκελ και η παρεα της θελει ευρο δυο ταχυτητων..ενα ευρο με την σημερινη δυναμικη.και ενα δευτερο υποτιμημενο ισως και κατα 40 με 50%.