8 Φεβ 2010

AVATAR - Ο ΑΓώΝΑΣ ΤώΡΑ ΔΙΚΑΙώΝΕΤΑΙ!

 

Πώς θα ήταν ο Κόσμος αν οι ιθαγενείς της Εσπανιόλας (Αϊτή - Άγιος Δομήνικος) είχαν κάνει σουβλάκια τον Κολόμβο, τη Νίνα, την Πίντα, και τη Σάντα Μαρία; Αν οι πολεμοχαρείς Αζτέκοι είχαν καταδεχτεί ν' αντιτάξουν - εγκαίρως - τα όπλα τους στον Κορτές; Αν οι Ινδοί είχαν πετάξει τους Βρεττανούς στη θάλασσα χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε, αιώνες αργότερα, στο Γκάντι; Αν οι Μαγαδασκάριοι είχαν οι ταΐσει στους καρχαρίες  του Ινδικού τους Γάλλους  που τους "ανακάλυψαν"; Αν οι Αβορίγινες της Αυστραλίας είχαν φάει λάχανο τον Κάπταιν Κουκ; Αν οι Κογκολέζοι είχαν κάνει σουπίτσα τον Λίβινγστον και τον Στάνλεϋ και τους Βελγογερμανούς που ακολούθησαν; Αν ο τελευταίος Μοϊκανός είχε ξεκοιλιάσει τον τελευταίο Καουμπόη; Αν, αν, αν;

Μα... δε θα ήταν πιά ο Κόσμος μας...

Θα ήταν το Άβαταρ...

Σ;ο)



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kai i Ellada tha itan polu diaforetiki..

Νimertis είπε...

ναι... έλα ντε!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά το Avatar μέσα από την κινηματογραφική πρωτοτυπία εκφράζει τη ρομαντική οπτική του νικητή για τον καημένο το νικημένο.

Εγώ όταν (δεν) είμαι εγώ είπε...

Το avatar μπορώ να πω ότι είναι μια πολύ καλή ταινία (με συναρπαστική εννοείται εικόνα) που αν και δεν έχει κάποιο πρωτότυπο θέμα, έχει το εξής καλό: περνά στο ευρύ κοινό πολύ σημαντικά και διαχρονικά θέματα. Όπως γράφεις κι εσύ, στην ιστορία επαναλαμβάνεται συνεχώς η ίδια και η ίδια τροπή: αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ισχύ και την εξουσία πατάει τους ανίσχυρους και λιγότερο πονηρεμένους. Στην ερώτηση πώς θα ήταν αν αυτή η ιστορία άλλαζε τότε, φυσικά η απάντηση είναι...avatar!. Και τώρα ερωτώ: Πώς θα ήταν άραγε αν όλοι εμείς οι ανίσχυροι, οι αθώοι, ΣΗΜΕΡΑ διαχειριζόμασταν το θέμα όπως και οι μπλε φίλοι μας; Αν τα κατάφεραν λίγες χιλιάδες άγριοι με τόξα, γιατί να μην τα καταφέρουμε κι εμείς;
Βέβαια, στο σημερινό κόσμο, η εξουσία δεν είναι πάντα τόσο εμφανής, έχει γίνει πιο άδηλη και συνάμα πιο επικίνδυνη, κρυμμένη πίσω από την τηλεόραση, την οικονομική κρίση και το λαϊκισμό.

Dust in the wind (Σκόνη στον άνεμο) είπε...

Τι σύμπτωση μόλις χθες την είδα ..καταπληκτική ..άραγε πόσοι θα πιάσουν το νόημα..πάντως ομολογώ ότι εφέτος πολλές ταινίες έχουν μηνύματα για την καταστροφή του πλανήτη ...μακάρι ..ίσως κάτι γίνει..

Μαρία Καραογλανίδου είπε...

Δεν την είδα...αλλά μάλλον θα τη δω με τόσα που ακούω