20 Νοε 2009

Η DIVNA Και Οι Μη ΑΝΕΚΤΙΚΟί "άΘΕΟΙ": ΕίΜΑΣΤΕ έΤΟΙΜΟΙ ωΣ ΑΝΘΡΩΠόΤΗΤΑ ΓΙα ΤηΝ ΑΘΕΐΑ;




Πριν από μερικές μέρες παρατήρησα ότι τρεις- τέσσερις αναγνώστες μου αποχώρησαν επειδή έπαιξα στο Ράδιο Μαύρος Γάτος έναν ορθόδοξο ύμνο, στα Σερβικά, ερμηνευμένο από την υπέροχη Divna Ljubojevic. Αν έχω δίκιο κι έτσι έγινε, αν όντως έφυγαν λόγω του ύμνου, τότε πολύ καλά έκαναν- μάλλον ήταν εδώ από παρεξήγηση. Δεν  συμπαθώ τους μη ανεκτικούς ανθρώπους, κι ας είναι και ομοϊδεάτες μου κατά τα άλλα. Αν δεν μπορούν να ανεχτούν έναν όμορφο ύμνο μόνο και μόνο επειδή είναι ύμνος, τότε μάλλον δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. 

Λοιπόν όχι, ΔΕΝ είμαι χριστιανός, αλλά μ' αρέσουν οι όμορφοι ορθόδοξοι ύμνοι, όπως μ' αρέσει και  η θρησκευτική μουσική του  Μπαχ, και η ελληνική μυθολογία, κι ας μη πιστεύω ούτε στο Δωδεκάθεο.  Λοιπόν ναι, είμαι άθρησκος. Πείτε με άθεο αν θέλετε, μη με πείτε όμως αγνωστικιστή, γιατί γνωρίζω πολύ καλά τί πιστεύω: 

Πιστεύω πως η εφεύρεση των Θεών είναι η απάντηση της ανθρώπινης αδυναμίας στο αμείλικτο Χάος. Πιστεύω ότι ήρθαμε σ'  αυτήν τη ζωή, τη ΜΟΝΗ ζωή,  μόνο και μόνο για να την ζήσουμε, όσο καλύτερα γίνεται. Πιστεύω στην Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και στον Αλληλοσεβασμό, που δεν μπορεί να επιβάλλονται από κανέναν Θεό. Πιστεύω και στην Αγάπη, ναι, που πονά και που είναι πανάκριβη, αλλά δίνει στον αγώνα για την επιβίωση εκείνο το κάτι παραπάνω, που τον κάνει Ανθρώπινο.


Αναμφίβολα η Χριστιανική μου ανατροφή έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των αξιών μου αυτών, αλλά πιστεύω ακράδαντα πως δεν χρειάζεται να πιστεύει κανείς σε Θεούς - Πατέρες - αστυφύλακες - κριτές - τιμωρούς  για να πιστεύει στην Αξιοπρέπεια, στον Αλληλοσεβασμό, και στην Αγάπη.



Πριν λίγα χρόνια όμως, στην Ιορδανία, εντυπωσιάστηκα από τον τεράστιο αριθμό πιστών στα τζαμιά και από την τρομερά χαμηλή εγκληματικότητα της χώρας. Δυό πράγματα αναμφίβολα πολύ σχετικά- ποιός αμφιβάλλει ότι ο φόβος του Αλλάχ (Θεού), που είναι ακόμα πολύ ισχυρός στους μουσουλμάνους,  είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη χαμηλή εγκληματικότητα στις χώρες τους; Σε αντίθεση με τον "χριστιανικό" κόσμο, όπου μαζί με την πτώση των ειδώλων, ήρθε και ένα τεράστιο κύμα μηδενισμού.



Και το αμείλικτο ερώτημα που προκύπτει είναι: ναι, να φωτίσουμε τα πλήθη για την πλάνη των θρησκειών. Ναι, να γκρεμίσουμε τους Θεούς, επιτέλους, από τα βάθρα τους.


Αλλά τί θ' ανέβει εκεί πάνω στη θέση τους;

.

7 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Θα ανέβει ο Ούρι Γκέλερ, οι εξωγήινοι και διάφοροι νιου AIDS (;-P) αυνανισμοί.

Ο φόβος του θανάτου είναι πολύ μεγάλος στην συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων και αδυνατεί να τον δει σαν φυσικό και αναπόφευκτο γεγονός.

Να, σαν το επόμενο χέσιμο π.χ. ( φυσικόν και αναπόφευκτον, αμ' πως).

Πάντα θα την ψάχνει ο άνθρωπος σε κάποιου είδους παραμύθα.

(Ευτυχώς πάντως που όπως βλέπω στην εικόνα ο οφθαλμός του Μεγάλου Σουβλακέα αγρύπνως εποπτεύει τας θάλασσας).

Μαύρος Γάτος είπε...

Λουκανικοπώλα Σβενεγκρέκε, έχετε Δ-ή-καιο (Σ=Ο))), μα το Γέροντα Φάνελο!!!

Τους Θεούς πολλοί εμίσησαν, την Παραμύθα ουδείς...

+ευλόγησον+

An-Lu είπε...

Αυτό είναι το θέμα, ποιό μπαμπούλα θα εμπνευσούν οι άνθρωποι για να μην αλληλοσκοτώνονται;

fractal είπε...

Έχω και εγώ μια μικρή ένσταση σε σχέση με την χαμηλή εγκληματικότητα στο Ισλάμ. Σε όλα τα άλλα συμφωνώ απολύτως.
Σίγουρα ο φόβος του Θεού καταστέλει την εγκληματικότητα στην κοινωνία τους, αλλά την εξάγει πολαπλασιάσμένη καθώς διακυρήττει την δια της βίας επιβουλή της θρησκείας του Αλάχ..
Το Ισλάμ, με τον φανατισμό που κρατά απαίδευτο το λαό εμποδίζει την ανέλιξή του και την κατανόηση που οδηγέι στην ειρηνική συμβίωση.
Αυτό περιέχει μια εγκληματικότητα εν δυνάμει.
Έχει ειπωθεί πως είναι καλύτερα ένας κακός άνθρωπος από επιλογή του παρά ένας καλός από ανευλευθερία επιλογής.

Μαύρος Γάτος είπε...

Φίλε Φράκτλ¨: είμαι ο τελευταίος στον κόσμο που θα υπερασπιστώ το Ισλάμ και το σκοταδισμό του. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να πω ότι είναι από τις πιό ανεκτικές θρησκείες, όταν φυσικά δεν μιλάμε για ακραία στοιχεία. Ας μη συγχέουμε τις τεράστιες φιλειρηνικές μάζες των πιστών με τους Αγιατολάχ, τους Ταλιμπάν και τους Μπιν Λάντεν.

Γοργονίτσα μου: έλα μου ντε!

Σ;ο))))

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Πιστεύω πως η εφεύρεση των Θεών είναι Θα ερθει η μεγαλη τελικη απάντηση του ανθρώπου στο αμείλικτο Χάος. Θα ερθει η συνειδητοποιηση οτι ήρθαμε σ' αυτήν τη ζωή, τη ΜΟΝΗ ζωή, μόνο και μόνο για να την ζήσουμε, όσο καλύτερα γίνεται. Θ'ανεβει η πιστη στην Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και στον Αλληλοσεβασμό, που δεν μπορεί να επιβάλλονται από κανέναν Θεό. Θα ερθει η Αγάπη, ναι, που πονά και που είναι πανάκριβη, αλλά δίνει στον αγώνα για την επιβίωση εκείνο το κάτι παραπάνω, που τον κάνει Ανθρώπινο.

Να σαι καλα για την ομορφη αναρτηση.Τα σεβη μου.

Μιχάλης Ρ. είπε...

Όποιος πιστεύει ότι ο ουρανός είναι το όριο, έχει περιορισμένη φαντασία!
Γεια σου "θαλασσόγατε" μπροστάρη με την καλυπτική σου νοητική και όχι μόνο αγκαλιά, γαργαλιάρη των συνειδήσεων, μυαλογερέτη οδηγέ. Αμήν και τα μυαλά στα κάγκελα!!!