17 Ιουλ 2009

"Τα ΠΡάΓΜΑΤΑ ΤΟυ ΜΕΓάΛΟΥ ΠΝΕύΜΑΤΟΣ": ΗΛΙΟΒΑΣίλΕΜΑ ΣΤΟ ΣΙΦΝέΙΚΟ

.



...Ένας άλλος λόγος που κάνει τον Παπαλάνγκι να ξεχωρίζει, είναι ότι λέγοντας πολλά λόγια, προσπαθεί να μας πείσει ότι είμαστε φτωχοί και άθλιοι, κι ότι χρειαζόμαστε πολλή βοήθεια, γιατί δεν έχουμε πράγματα.

Αφήστε με να σας περιγράψω, αδέρφια μου των Πολλών Νησιών, τί είναι πράγμα. Η καρύδα είναι ένα πράγμα, η βεντάλια είναι ένα πράγμα, το πανί, το όστρακο, το δαχτυλίδι, το πιάτο, το κόσμημα, όλα αυτά, είναι πράγματα. Υπάρχουν όμως δυό ειδών πράγματα. Αυτά που έφτιαξε το μεγάλο Πνεύμα χωρίς εμείς να το βλέπουμε, και που δεν κοστίζουν σ'εμάς τους ανθρώπους κανέναν κόπο και δουλειά, όπως η καρύδα, το μύδι, η μπανάνα. Υπάρχουν και τα πράγματα που φτιάχνουν οι άνθρωποι, με πολύ κόπο και δουλειά, όπως το δαχτυλίδι, το πιάτο, η βεντάλια.

Ο Παπαλάνγκι εννοεί ότι αυτά που φτιάχνει ο ίδιος με τα χέρια του, τα ανθρωποπράγματα, μας λείπουν. Δεν είναι φυσικά δυνατόν να εννοεί τα πράγματα του μεγάλου Πνεύματος. Γιατί υπάρχει κανείς που να είναι πλουσιότερος, που να έχει περισσότερα πράγματα του μεγάλου Πνεύματος, από εμάς; Ρίξτε μια ματιά γύρω σας, ως πέρα στον ορίζοντα, εκεί όπου η άκρη της γης βαστάζει τον Μεγάλο Γαλάζιο Θόλο. Τα πάντα είναι πλήρη από μεγάλα πράγματα: η ζούγκλα με τ'αγριοπερίστερά της, τα κολίμπρια της, και τους παπαγάλους της, η λιμνοθάλασσα με τα μύδια της και με τις καραβίδες της και με τα ψάρια της, η παραλία με το φωτεινό της πρόσωπο και με την απαλή γούνα της άμμου της, το Μεγάλο Νερό, που μπορεί ν'αγριεύει σαν τον πολεμιστή, και να χαμογελά σαν μια Ταοπού, ο Μεγάλος Γαλάζιος Θόλος, που αλλάζει κάθε ώρα, και κουβαλά τα Μεγάλα Άνθη, που μας στέλνουν το χρυσό και τ' ασημένιο φως.

Ο Παπαλάνγκι

Φωτογραφίες: εγώ, χτες. Η πρώτη είναι απείραχτη σε χαρακτηριστικά, αλλά όλες είναι σε σημαντική σμίκρυνση.
.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Xρώματα και θάλασσας μυρουδιές γέμισε το γραφείο!

Να μου περνάς υπέροχα Μίλτο μου:*


GCTMT:)))

dsquared είπε...

ΑΑΑΑ! τι ωραια!

din

giant13 είπε...

Να περνάς όμορφα.
Εχω αποτυπώσει κι εγώ ένα απίθανο ηλιοβασίλεμα της Σίφνου, πριν 2 χρόνια, πάνω απ το φέρρυ που με γύριζε απ την πανέμορφη Μήλο.
Βρέθηκα δηλαδή την κατάλληλη ώρα στο κατάλληλο σημείο που λένε.

Mikros Alitis είπε...

Σε συνδιασμο με την θάλασσα που έχεις βάλει μου μύρισε Κυκλάδες, καλα να περνας

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα!

Λυπάμαι που δεν απαντώ στα σχόλια, αλλά η σύνδεσή μου είναι απελππιστικά αργή όταν δλδ έχω σήμα...


Να είστε όλοι καλά και ναπερνάτε όμρφα, όπου κι αν είστε

Σ;ο)))))