31 Ιουλ 2008

ΑΝΕΒΛΑΒήΣ ΕΝΑΝΤίΟΝ ήΡΩΑ

Κρίνοντας από τον διάσημο Ανεβλαβή (τον αθυρόστομο γιατρό- τηλεπερσόνα με την πίπα), νόμιζα πως η λέξη γράφεται με ύψιλον, "ανευλαβής" (ο χωρίς ευλάβεια, ο ασεβής). Όμως γράφεται φυσικά με βήτα, κι είναι ο άνευ βλάβης. Φυσικά.
Εδώ στη Νάξο είναι γεμάτος ο τόπος Ανεβλαβείς. Ανεβλαβής τάδε εδώ, Ανεβλαβής δείνα εκεί, Ανεβλαβή θυγατέρα παραπέρα. Φυσικά. Φυσικότατα. Την ιστορία της ανθρωπότητας την καθορίζουν οι Ανεβλαβείς, και όχι οι βλαμμένοι, όχι οι Τρελλοί, ούτε οι Ονειροπόλοι, ούτε οι Ήρωες, ούτε οι Αδικοχαμένοι, ούτε οι Ανιδιοτελώς Θυσιασμένοι. Είδατε πουθενά τέτοια επίθετα; Οι ευγενέστεροι των ανθρώπων, εκείνοι που πρώτοι τρέχουν να προσφέρουν και να θυσιαστούν, εκείνοι που δεν πατάνε πάνω σε πτώματα για να επιβιώσουν, απλά δεν επιβιώνουν, ώστε να διαιωνίσουν τα γονίδιά τους. Κι εκείνοι που τελικά τη γλυτώνουν, οι Ανεβλαβείς του κόσμου αυτού, είτε από τύχη, είτε από αιτία, δεν είναι πάντα οι καλύτεροι...
Ίσως έτσι να εξηγείται κατά ένα μέρος η τεράστια καθυστέρηση της Ανθρωπότητας σε Ανθρωπισμό, παρά την τεράστια πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ίσως.
.
Υγ. Δεν έχω απολύτως τίποτα με τους Ανεβλαβείς της Νάξου, ούτε που τους γνωρίζω τους ανθρώπους, άσε που η Νάξος είναι από τα πιο αγαπημένα μου νησιά και οι άνθρωποί της από τους πιο ευγενικούς νησιώτες που έχω γνωρίσει.

3 σχόλια:

An-Lu είπε...

;-)

γυμνιστής είπε...

Έλα μωρίες, ο τυπάκος είναι καλός. Ούτε δέχεται φακελάκι ούτε κρύβεται π[ίσω από το δάχτυλό του, αλλά λέει την αλήθεια όπως αυτή τη νιώθει. Και τη λέει ωμά.

Ανώνυμος είπε...

Καλό Μηνα Μιλτο!! Καλό περπάτιμα
ΚΑΡΙΝΙΟΣ Σ Σ ;
Mi afectuoso saludo !!!