27 Μαΐ 2008

ΚΑΛά ΝΑ ΠάΘΕΙ, Η ΑΝάΞΙΑ ΓΕΝΙά ΤΩΝ ΕΦΤΑΚΟΣίΩΝ ΕΥΡώ , Η ΓΕΝΙά ΤΟΥ *ΤΙΠΟΤΑ*

Παρακαλώ θεωρήστε το παρακάτω κείμενο πρόκληση για κουβέντα.

Καλά να πάθει, γιατί στον επαγγελματικό προσανατολισμό είχε μαύρα μεσάνυχτα, άσε που στο μάθημα έκανε πάντα λούφα και κοπάνα, κι έτσι δεν πήρε κανένα χρήσιμο εφόδιο από το -όποιο - σχολείο.

Καλά να πάθει, γιατί μπήκε σε όποια σχολή νά 'ναι, χωρίς μεράκι, και χωρίς καμμιά έρευνα αγοράς, άρα χωρίς προοπτικές. Την έβγαλε την όποια αυτή Σχολή με σκονάκια, με ολοήμερο χαβαλέ, και με ατέλειωτους φραπέδες στις καφετέριες. Ούτε κουβέντα για καινοτόμες ιδέες, για ευγενή άμιλλα, για σχέδια για έρευνα, για επαγγελματικά όνειρα.

Καλά να πάθει, γιατί πάντα αδιαφορούσε για τα Κοινά, βαριόταν να ενημερωθεί για την δημόσια ζωή, βαριόταν ν' αγωνιστεί για τα δικαιώματά της, βαριόταν γενικά να κουνηθεί, με αποτέλεσμα να γίνει εύκολο θύμα των κάθε είδους εξουσιαστών και εκμεταλλευτών. Αν ψήφιζε, ψήφιζε ό,τι έλεγε ο μπαμπάς και η μαμά (με βάση το αμέσως επόμενο "καλά να πάθει").

Καλά να πάθει, γιατί την εξευτελιστική θέση των 700 ευρώ την βρήκε μόνο και μόνο γιατί τα οικογενειακά βύσματα δεν επαρκούσαν για να διοριστεί στο Δημόσιο και να κάααααθεται με αξιοπρεπή μισθό.

Καλά να πάθει, γιατί ο ωχαδερφισμός της γενιάς αυτής και η αδράνειά της μάς κατάντησαν εδώ. Τέρμα πιά οι δικαιολογίες, ας μην τα φορτώνουμε όλα στην Τουρκοκρατία και στην γενιά του Πολυτεχνείου. Το θέμα είναι εμείς τί κάνουμε. Τί κάναμε τόσα χρόνια , για να μην φτάσουμε ως εδώ. Και η απάντηση είναι : ΤΪΠΟΤΑ.

Λοιπόν, ας αμοιβόμαστε και ΤΙΠΟΤΑ. Ας ασφαλιζόμαστε και ΤΙΠΟΤΑ. Ας ζούμε και ΤΙΠΟΤΑ.

Δεν μάς αξίζει ΤΙΠΟΤΑ καλύτερο.

16 σχόλια:

Agobooks είπε...

Καθαρή πρόκληση για κουβέντα. Και κάτι παρόμοιο( νομίζω):
Ο Ε. Βενιζέλος, μίλησε αποκλειστικά στο blog « Η Κλειδαρότρυπα».
Είπε πολλά και απάντησε σε όλες μου τις ερωτήσεις. Πες τη γνώμη σου η διατύπωσε κάποια ερώτηση.

Sissi Soko είπε...

Όποιος δεν αγαπάει τις σπουδές του και επομένος τη δουλειά του αξίζει όντώς ΤΙΠΟΤΑ.
Σε διαβάζουν όμως αυτοί που μπορείς να τους ταρακουνήσεις για να κάνουν αυτό που είναι πέρα από το τίποτα;

oceansofangels είπε...

Δεν είναι ούτε ο ωχαδερφισμός ούτε η αδράνεια, χαρακτηριστικά της σημερινής γενιάς και ούτε είναι σωστό να το υποστηρίζεις έτσι εύκολα αυτό. Επίσης, οπως ισχυεί και σε ατομικό επιπεδό οτί το παιδί θα δημιουργηθεί όπως το διαμορφώσουν οι γονείς του, έτσι και σε κοινωνικό επίπεδο η γενιά μας διαμορφώνεται από τις προηγούμενες γενιές (χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως σε ατομικό-κοινωνικό επίπεδο είμαστε χωρίς ευθύνες!).
Βλέπω βέβαια πως όλο το κείμενο κυμαίνεται στο ειρωνικό επίπεδο (και καλα κάνεις δηλαδη) μιας και μου φαίνεται αδιανόητο να υποστηρίζεις πως όλες αυτές οι παράγραφοι είναι κλασσικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ανήκουν στην G700.

Με λίγα λόγια, γνώμη μου είναι φταίει ΚΑΙ η τουρκοκρατία ΚΑΙ η γενιά του Πολυτεχνείου ΚΑΙ εμείς. ΚΑΙ θα πρέπει να κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας να βελτιώσουμε την κατασταση.

Unknown είπε...

Θα συμφωνούσα μαζί σου Μαυρόγατε αν η γενιά των 700 €:
(1) Ήταν μόνο Ελληνικό φαινόμενο. Δεν είναι, είναι πανευρωπαϊκό, τουλάχιστον, φαινόμενο.
(2) Μπορούσε να είναι μόνη υπεύθυνη και αποκλειστικά ικανή να επικαθορίσει τις κοινωνικές μεταβολές. Αλλίμονο αν μια «γενιά», τι γενιά, για ούτε μια δεκαετία δεν μιλάμε, μπορούσε να επηρεάσει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του κοινωνικού σχηματισμού.
(3) Περιλάμβανε όλους τους φυγόπονους, τους αδιάφορους και τους απολίτικους. Τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά της όμως δεν διαφέρουν ουσιωδώς από αυτά των άλλων γενιών.

Το μόνο, και δεν είναι λίγο, που θα μπορούσα να προσάψω σ' αυτή τη γενιά είναι ο αφόρητος μικροαστικός κομφορμισμός της. Αλλά πού θα πάει, οι ...επίγονοί της θα «στρώσουν».

Surrealist είπε...

Τίποτα και όλα... γι΄αυτό δεν ξεχωρίζουμε συχνά το όλα από το τίποτα...

Καλησπέρα γάτε Λος!! Ομορφιά... όλα :}

Sissi Soko είπε...

Η αλήθεια όμως είναι ότι ΜΟΝΟ οι Έλληνες σε τέτοιο μεγάλο βαθμό σπουδάζουν όχι αυτό που τους αρέσει αλλά επιλέγουν με άλλα κριτήρια.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Το κείμενό σου είναι αληθές με το κριτήριο ότι οι πλειοψηφίες αποφασίζουν.Οι περισσότεροι ίσως είναι έτσι. Οι λιγότεροι όμως που δεν είναι έτσι παογοητεεύονται ακριβώς επειδή συνειδητοποιούν ότι είναι μειοψηφία.
Πχ. όλοι ψήφισαν ΝΔ; Η (σχετική) πλειοψηφία. Τα παλούκια όμως τα τρώει και η (σχετική) μειοψηφία.

Devilio είπε...

Ένα σχόλιο: δεν μπορεί ένα παιδί να κατηγορηθεί που στη ζωή του κανείς δεν το βοήθησε να επιλέξει σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό.

Τα υπόλοιπα μετά έρχονται σαν αλυσίδα.

Μιχάλης Ρ. είπε...

«Λάθος δρόμο πήραμε καρδιά, ρίξαμε ανάποδη ζαριά!» Ότι ποιο ποιητικό και αληθινό διάβασα για τα παιδιά όλων των ηλικιών που μετρούν τη ζωή, τον έρωτα, την κοινωνία, τις σχέσεις με το πόσα παίρνεις, που κάθεσαι , τι αυτοκίνητο οδηγείς. Ντρέπομαι γιατί πολιτευόμαστε χαβαλεδιάρικα με το Λαζόπουλο και ζούμε αμερικάνικα καίγοντας αμερικάνικες σημαίες. Κτίσαμε τον έρωτα μέσα στη καψούρα και μυθοποιήσαμε το τίποτα και τον μαλάκα της διπλανής πόρτας. Μαζί σου φίλε και μη νομίζεις ότι θα σου είμαι βάρος, «εγώ» το τίποτα δεν ζυγίζω τίποτα.
Καληνύχτα μεγάλε!

Unknown είπε...

Μμμμ
Να συμφωνήσω με την 1τη και 3τη παράγραφο...
Να διαφωνήσω απόλυτα με τη 2ρη μιας και δεν αποδέχομαι το δικαίωμα εκμετάλλευσης για οποιοδήποτε λόγο (όπως γνωρίζεις πιστεύω, πιστεύω πως οι λέξεις ανταγωνισμός και εκμετάλλευση θα έπρεπε να μην υπάρχουν καν στο λεξιλόγιό μας - διαφωνώ με την εκμετάλλευση ως έννοια ακόμα και όταν αφορά σε φυσικούς πόρους). Κατά τα άλλα, δυστυχώς ως μονάδες δεν δυνάμεθα να πράξουμε τίποτε που θα διορθώσει κάτι στο σύνολο. Είναι δυστυχώς όλα θέμα χάραξης στρατηγικής. Εμείς πράττουμε μόνο για να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας.

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα! Πολύ χαίρομαι για τον γόνιμο διάλογο.

Φυσικά και δεν βάζω τους ανθρώπους σε τσουβάλια κατά "γενιές", ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Οι συνομίληκοί μου όμως, οι λίγο μεγαλύτεροι και οι λίγο μικρότεροι, οι περισσότεροι από εμάς, έτσι μεγάλωσαν, μεταξύ χαβαλέ, "δε βαριέσαι", και φραπέ. ¨οσες δικαιολογίες και να βρούμε, και σίγουρα μπορούμε να βρούμε πολλές και βάσιμες, το πρόβλημα παραμένει: είμαστε η γενια΄του τίποτα... Η αλήθεια πονάει, αλλά παραμένει αλήθεια...

Ανώνυμος είπε...

H Γενιά του Πολυτεχνείου έριξε μια χούντα και έφτιαξε μια καινούργια. Χρειάζεται νέα μεταπολίτευση για να αναδείξει τις δυνατότητες της μια νέα γενιά πολιτών η οποία διοικείται από ανίκανους πενηντάρηδες που δουλεύουν για να γίνουν όλα ένα δελτίο τύπου ή καμμία μίζα.

Γιάννης

Unknown είπε...

Γιατί άραγε το μεγαλύτερο ποσοστό της γενιάς μας μεγάλωσε έτσι;

Αυτό είναι το ζήτημα...

Γιατί αν μιλάμε για μυαλά... μόνο μέχρι την προηγούμενη αναγνωρίζω την ύπαρξή τους. Σήμερα έχουν ατροφήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό της ανθρωπότητας (όχι μόνο των Ελλήνων).

Ανώνυμος είπε...

Για μένα η γενιά των 700 ευρώ είναι η γενιά που έμαθε πως το να συμβιβάζεσαι με χαβαλέ είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης. Δυστυχώς ξέχασαν την σοβαρή πλευρά της ζωής. Και για αυτό υποφέρουν. Στην εποχή μετά την κατοχή και μετά την χούντα και γενικότερα μετά από κάθε ένα μεγάλο και δραματικό γεγονός βλέπανε πάντα την ζωή με μια σοβαρότητα. Δυστυχώς σήμερα χάσαμε την σοβαρότητα. Όταν λοιπόν σταματήσουμε να πέρνουμε στον χαβαλέ την πολιτική, την διασκέδαση, την μόρφωση, την δουλειά, την διαβίωση μας την ίδια, τότε μόνο τα πράγματα πραγματικά θα βελτιωθούν.

ttsok είπε...

Δηλαδή, αν 10.000 25άχρονοι είχαν αύριο διδακτορικό, και είχαν όλοι τους επιχειρηματικές και άλλου είδους ιδέες, θα έβγαζαν ξάφνου τα άντερά τους σε λεφτά;

Ο μαθητής που δεν έχει ιδέα για επαγγελματικό προσανατολισμό, και μπαίνει σε μία σχολή γιατί τόσο έγραψε στις πανελλήνιες και γιατί είναι κοντά στο σπίτι του (μια και δεν έχουν να τον συντηρήσουν σε άλλη πόλη οι γονείς του) τί μπορεί να κάνει; Είναι εκ γενετής τεμπέλης και βολεψάκιας;

Οι τόσες χιλιάδες μικρές εταιρείες που κλείνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με τό ότι "τα ήθελαν ο κώλος τους"; Όλες; ...

victor είπε...

Μιά χαρά τα λες, αγαπητέ Γάτε! Έχω την εντύπωση ότι η βλακεία συσσωρεύεται από γενιά σε γενιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πρόσφατες αντιδράσεις των φοιτητικών παρατάξεων στην καθολική ψηφοφορία για την εκλογή πρύτανη. Και καλά προασπίζουν έτσι τη δημοκρατία!!! Μηδενική σοβαρότητα...

Σαφώς υπάρχουν εξαιρέσεις, ίσως μάλιστα να είναι και περισσότερες ποσοτικά από τον κανόνα. Γιατί δεν το έχουν ρίξει στην κλάψα αυτοί; Μήπως επειδή είναι περισσότερο υπεύθυνοι;