4 Σεπ 2007

ΟΙ ΦΩΤΙΈΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΎΒΟΙΑ, ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΙ ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΈΣ, ΟΙ ΓΚΡΊΖΟΙ ΛΎΚΟΙ, Η ΑΛ ΚΆΙΝΤΑ, Η ΙΌΝΙΑ ΟΔΌΣ, ΟΙ ΚΙΝΈΖΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΈΣ, ΚΑΙ

Είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι σε όλα ανεξαιρέτως τα σενάρια που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, είτε από επίσημες πηγές (χωρίς όμως αποδείξεις) , είτε από το ράδιο- αρβύλα. Το ότι μια υπόθεση φαίνεται λογική δεν την κάνει αυτόματα και αληθινή, κάθε άλλο. Εκτός αν υπάρχουν αποδείξεις. Τα μόνα δεδομένα που υπάρχουν όμως είναι η πρωτοφανής ξηρασία που ζήσαμε φέτος το χειμώνα, οι απανωτοί καύσωνες που ξεκίνησαν αφύσικα νωρίς, οι δυνατοί άνεμοι εκείνων των ημερών. Σε ανθρώπινο επίπεδο, δεδομένος είναι ο πάγιος ωχαδερφισμός και η ανεύθυνη συμπεριφορά του νέο-Έλληνα, που τον οδηγούν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές και σε καταστροφικές πράξεις, εκούσιες ή ακούσιες, όπως φυσικά και η πάγια ανεπάρκεια του κράτους στον μη προσοδοφόρο τομέα (αυτό το "μη προσοδοφόρος" βέβαια χωράει πολλή συζήτηση...) της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών. Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφέρω και πάλι την αντικειμενική παρατήρηση ότι οι πυρκαγιές αυξάνονται πολύ τα καλοκαίρια πριν τις εκλογές, και ειδικά όταν κυβέρνηση είναι η ΝΔ. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τις φωτιές τις βάζουν κάποιοι ΠΑΣΟΚοι, σημαίνει όμως οπωσδήποτε κάτι, κι ας μη μπορώ να ξέρω εγώ ακριβώς τί.
Με λίγα λόγια, νομίζω πως δεν έχουμε ανάγκη κανένα ξένο ή εγχώριο οργανωμένο σχέδιο-δάκτυλο, καιγόμαστε μια χαρά κι από μόνοι μας. Και τελικά, αυτό που έχω να πω είναι ντροπή και κατάρα σε όλους όσους προσπάθησαν και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις πυρκαγιές με οποιονδήποτε τρόπο, είτε οικονομικά, είτε για να πουλήσουν τηλεθέαση ή δύο φύλλα παραπάνω, είτε για να κερδίσουν δύο ψήφους παραπάνω.

8 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Καταρα και σε οσους θα ψηφισουν ξανα εκεινους που τις εβαλαν...

Απο τη μεταπολιτευση και μετα...
αναδασωθηκαν
μονο 1 στρεμα στα 11 που καηκαν.
Η Νεα Δημοκρατια,με δυο νομους,
αποχαρακτηρησε 25.000.000 στρεματα
και το Πασοκ 45.000.000 στρεματα.

Με αποχαρακτηρισμενα 70.000.000 στρεματα...
ποιος εβαλε τις φωτιες;;;

An-Lu είπε...

Θες κι άλλον ένα παράγοντα, για να σε αφήσει το μαύρο σου τρίχωμα και να πάει για βρούβες;
Τα δέντρα όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες (πχ όταν καίγεται το παραδιπλανό τους δέντρο, το νιώθουν ξέρεις) εκλύουν ένα είδος αιθάλης, η οποία ως γνωστόν είναι εύφλεκτη....
Πολλοί παράγοντες ε;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γατούλη, ως επιστήμονες είμαστε υποχρεωμένοι να παραθέσουμε τη πηγή ενημέρωσής μας για τη δραματική αύξηση των φωτιών πριν τις εκλογές. Και όταν λέω νούμερα, εννοώ διαχρονικά στις 3 δεκαετίες της μεταχουντικής δημοκρατίας. Σε παλαιότερο άρθρο σου δεν έθεσες τέτοια στοιχεία, αλλά μόνο αποσπασματικά. Στα υπόλοιπα συμφωνούμε.

Ανώνυμος είπε...

asxeto, alla ti simenei ti S?)) sto telos ton perissoteron posts?

Ανώνυμος είπε...

Θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί το στοιχείο, αλλά με όλες τις παραμέτρους του.

Π.χ. Πόσοι πυροσβέστες υπηρετούσαν ανά έτος; Να δούμε τι λέει ο λόγος φωτιές / πυροσβέστη.

Ή αν θες, πόσα στρέμματα κάηκαν ανά έτος;

Διότι το "μια φωτιά" δε μου λέει τίποτα. Μια φωτιά μπορεί να κάψει ένα δέντρο μόνο (και να τη σβήσουν αμέσως) ή να κάψει τη μισή Εύβοια και 5-6 παιδιά μαζί.

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλησπέρα, επιτέλους από υπολογιστή και όχι από κινητό! Δείμο φίλε μου μ' έβαλες να ψάχνω, είχα δει τον σχετικό πίνακα σε εφημερίδα αλλά στο Διαδίκτυο δεν το βρίσκω. Θα ψάξω και αύριο.

Σ;)

(Αυτό είναι- για κάποιον που ρώτησε- ένας γάτος που χαμογελάει και κλέινει το μάτι)

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ...



Σ;)

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Καλά, ας σκεφτούμε ποιος είναι ο πολιτικός προιστάμενος της πυροσβεστικής... Μεταξύ της συνωμοσίας και της βλακείας για εξήγηση, πάντα προκρίνω τη δεύτερη...