25 Ιουλ 2007

ΆΚΡΩΣ ΜΥΣΤΙΚΌ ΚΙ ΑΠΌΡΡΗΤΟ

Όσο πιο απλό είναι ένα μυστικό, τόσο πιο εύκολα αντιγράφεται και διαδίδεται. Κι επειδή συνήθως τα πιο απλά μυστικά έχουν και τη μεγαλύτερη αξία, οι κατέχοντες το μυστικό προσπαθούν να το κρατήσουν για τον εαυτό τους, ώστε να το εκμεταλλεύονται αποκλειστικά προς ίδιον όφελος. Επειδή όμως, είπαμε, τα σημαντικότερα μυστικά είναι απλά, για να μην αντιγραφούν πρέπει να κρύβονται όσο πιο καλά γίνεται. Και μάλιστα όσο πιο απλό είναι το μυστικό, τόσο πιο βαρύ πρέπει να είναι το περιτύλιγμα, ώστε το μυστικό να μη διακρίνεται.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απόκρυψης και διαφύλαξης ενός μυστικού για αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση είναι το μυστικό να περιβάλλεται από πολλαπλά πέπλα μυστηρίου και να επενδύεται με βαρύγδουπες αρλούμπες.
Κι έτσι, για το συμφέρον των κατόχων τους και για να μπορούν να εκμεταλλεύονται όλους τους υπόλοιπους, τα πιο απλά "μυστικά" καταλήγουν να γίνονται τα πιο μυστηριώδη, τα πιο απρόσιτα και τα πιο βαρύγδουπα...
.
Υπάρχουν βέβαια κι ακόμα χειρότερα: τα κενά μυστικά. "Μυστικά" χωρίς κανένα απολύτως περιεχόμενο, νοσηρά προϊόντα φαντασιοπληξίας ή ψέμματα κατασκευασμένα ειδικά και μόνο για το κέρδος. Αυτά ειδικά τα μυστικά κι αν είναι βαρύγδουπα... Είναι τα πιο βαριά απ'όλα τα πεπόνια. Γιατί όταν το περιεχόμενο τείνει προς το μηδέν, τότε το περίβλημα πρέπει νομοτελειακά να τείνει προς το άπειρο.

2 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ειχα διαβασει καποτε σε ενα βιβλιο της Αρχετυπο οτι τα πιο σοβαρα θεματα ειναι γραμμενα και καλα κρυμμενα μεσα σε "τονους κειμενων" που γραφουν μπουρδες....
Κατι θα ηξεραν...

Suspect είπε...

Αν προσπαθείς να τους ευχαριστήσεις όλους, κάποιος θα δυσαρεστηθεί ιδιαίτερα.