11 Ιουν 2007

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: 1. ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, 2. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ, 3. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ



Με αφορμή την απάντησή μου στον Ε. Βενιζέλο ξεκίνησε μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση, που συνεχίζεται επίσης στο blog του Πάνου Ζέρβα και στο blog του ίδιου του Ε. Βενιζέλου).

Κάποιοι σχολιαστές έσπευσαν να με κατηγορήσουν εμμέσως για... φασίστα, (τί πρωτότυπο), υποστηρίζοντας ότι "τσουβαλιάζω όλους τους πολιτικούς στην απαξίωση". Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας αυτό που ξέρει πολύ καλά να κάνει, κινητοποιώντας αντανακλαστικά για να δημιουργήσει εντυπώσεις, είχε ήδη μιλήσει για "αντιβουλευτισμό"- λες και επιτέθηκε κανείς στο κοινοβουλευτικό σύστημα γενικά. Πρόκειται απλά για το ίδιο παλιό σοφιστικό τέχνασμα της ΓΕΝΙΚΕΥΣΗΣ, ώστε το ΜΕΡΙΚΟ να χαθεί μέσα στο ΓΕΝΙΚΟ - κάτι σαν την πάλαι ποτέ "ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής" - σαν να μ' έπιαναν λέει εμένα να κλέβω στη Γερμανία κι εγώ να κραύγαζα ότι είναι ανθέλληνες και ρατσιστές... ώστε να το σκάσω μέσα στην αναμπουμπούλα.

Λοιπόν εγώ ΈΧΩ προτάσεις, και μάλιστα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΕΣ, και νά τες. Είναι απλές και σαφείς, και δυνητικά αποτελεσματικότατες.

Εσείς, ΈΧΕΤΕ την πολιτική τιμιότητα να παραδεχτείτε ότι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΓΙΑΝΘΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ, και πολύ περισσότερο, έχετε ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ;;;; ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ν' ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ;;;;

1. ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Χωρίς αυτήν δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Και μή μού απαντήσετε με το κουτόχορτο περί "αναγκαιότητας ισχυρών κυβερνήσεων" κτλ, προφανώς δεν είμαι ένα ακόμα από τα υποβόλιμα προβατάκια σας.

2. Καθιέρωση του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Οι πολιτικοί να εκλέγονται ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΗΤΕΙΑ. Μετά τέρμα. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

Από πολίτες που να θέλουν ν' ασχοληθούν με τα κοινά δεν έχει έλλειψη αυτή η χώρα. Οι πολιτικοί πρέπει να είναι ΕΡΑΣΤΕΣ, και όχι ΣΩΓΑΜΠΡΟΙ της Εξουσίας. Αντίθετα από την Κυβέρνηση, η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να επανδρώνεται από μόνιμα στελέχη, ΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ, ώστε να είναι δυνατή η διαχρονική της αποτελεσματικότητα, παρά τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις. Η λέξη κλειδί εδώ είναι ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ - δεν θα επεκταθώ πολύ σχετικά, αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο και πονεμένο κεφάλαιο, όταν όμως θα έχουν εκλείψει οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ πολιτικοί και οι ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΙΣ με τους ψηφοφόρους τους, πιθανόν η Αξιοκρατία στο Ελληνικό Δημόσιο να μην φαντάζει και τόσο εξωγήινη όσο σήμερα.

3. Κατάργηση ΟΛΩΝ των προνομίων που απολαμβάνουν οι Βουλευτές, από την αποζημίωση και τα αυτοκίνητα ως τις πολυάνθρωπες φρουρές. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΟ, ΑΒΟΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ή ΥΠΟΥΡΓΟΣ, Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

[εδώ χωράει πολλή συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα τύπου Μπερλουσκόνι, αλλά οι Αρχαίοι Έλληνες την είχαν ήδη βρει τη λύση.... υποχρεωτική διαμονή του Πρωθυπουργού σ' ένα λιτό Πρυτανείο, στέρηση όλων των ιδιωτικών του πολυτελειών και πάγωμα όλων των περιουσιακών του στοιχείων για τη διάρκεια της θητείας του, σάς λέει κάτι;]

Μόνον αν εφαρμοστούν τα τρία αυτά "απλά" μέτρα θα δούμε ποιός είναι ανιδιοτελής στον αγώνα του να αναρριχηθεί στα αξιώματα, και ποιός όχι… Μόνο τότε θα φανεί ποιοί ασχολούνται με τα Κοινά για να ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ, και ποιοί ασχολούνται αποκλειστικά για να ΠΑΡΟΥΝ.

Ξέρω, πετώ στα σύννεφα - αλλά δεν έχω σκοπό να κατέβω.

.

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα!! Οι προτάσεις σου είναι δημοκρατικότατες, όπως εσύ τις ονόμασες. Και όποιος συμφωνεί μαζί σου έχει πολιτική τιμιότητα! Αλλοιώς; Όποιος ή όποια διαφωνεί ριζικά τι είναι;
Γιατί φυσικά ούτε που κατανοείς την επιπολαιότητα που διακρίνει τις προτάσεις σου, εκτός ίσως από την απλή αναλογική, η ιποία είναι άλωστε διαχρονικό αίτημα αρκετών μικρών κομμάτων..
Αννα
ΥΓ: Επέστρεψα νύχτα σε ελληνικό περιβάλλον

Μαύρος Γάτος είπε...

Ακριβώς αυτό εννοούσα όταν μιλούσα για παιχνίδι αντανακλαστικών και εντυπώσεων.

Όποιος διαφωνεί ριζικά ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ< είναι απλά ένας διεφθαρμένος πολιτικός. ΚΑΙ αυτό είναι ΑΠΟΨΗ, όχι ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, όπως θέλεις να υπονοήσεις.

Όποιος διαφωνεί ριζικά και είναι ένας πολίτης, είναι απλά .. κάποιος που διαφωνεί ριζικά.

Όσο για την επιπολαιότητα των απόψεών μου... είμαι τόσο επιπόλαιος όσο και οι αρχαίοι Αθηναίοι που τις εμπνεύστηκαν και τις εφάρμοσαν με μεγάλη επιτυχία.

Nikita Ras είπε...

Σπάνια μου τυχαίνει να διαβάζω τόσο ενδιαφέρουσες απόψεις. Σας ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Οι προτάσεις σας είναι ενδιαφέρουσες.

Sissi Soko είπε...

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έπαιρναν λεφτά για τη πολιτική τους προσφορά και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί και σε μας στο εξής...
Μπράβω Μ. Γ.!

Ανώνυμος είπε...

Παιλαιοφασίστα τι είναι αυτα που προτίνεις, ρε ούστ.

Οχι τώρα σοβάρά πέρα της πλάκας, είναι λίγον ουτοπικές, στην αρχαία αθήνα είχανε τους Δούλους να κάνουν τις δουλείες οπότε όλοι θέλαν να ασχοληθούν με τα πολιτικά. Στην σημερινή κοινωνία ποιός να παρατήσει την καριέρα του για μια θητεία στην βουλή, δεν είναι λογικό. Συμφωνω με την κατάργηση των προνομιών αλλά για πολιτικό εξοστρακισμό μπορούμε να πούμε 2 συνεχόμενες θητείες και μετά μια αναγκαστική αγραναπαυση. Στην μεθεπόμενη το ξανασυζητάμε στο ενδιάμεσο έχει ανανεωθεί η βουλή και έχουν δείξει την αξία τους και άλλα άτομα, οπότε γίνεται ποιό δυσκολο το έργο σου πρέπει να έισαι ποιο αποδοτικός καθώς μεγαλώνει ο ανταγωνισμός.

Για το θέμα της αναλογικής δέν έχω καταλήξει, πιστεύω στην ανάγκη ισχυρών κυβερνήσεων και θα προτιμούσα η πολυεξουσία να έρθει με την αυτοδυναμία των δήμων, οικονομική και θεσμική, για την οικονομική μπορούμε να πούμε οτι μέρος της φορολογίας του εκάστοτε τόπυ να πηγένει κατευθείαν στον δήμο αντί να παρακαλάει για κονδύλια την κεντρική κυβέρνηση. Για τα θεσμικά σηκώνει σηζήτηση

Ανώνυμος είπε...

(Συγχωρήστε μου τη διόρθωση, αλλά βλέπω να επαναλαμβάνεται το λάθος: ο θεσμός ονομάζεται οστρακισμός και όχι εξοστρακισμός.)

Ανώνυμος είπε...

Από τα αφισάκια του φοιτητικού κινήματος

Μαύρος Γάτος είπε...

Αντώνη, ποιόν εξυπηρετούν οι "ισχυρές κυβερνήσεις" εκτός από τις ίδιες;;;;

Θυμάσαι την Οικουμενική κυβέρνηση; Ποιά προβλήματα δημιούργησε;;;;

Παπί, δεν το ήξερα - γιατί όμως έχει επικρατήσει να λέμε εξ-οστρακισμός;;;

Ανώνυμος είπε...

Αφήνω ένα σχόλιο που είδα σε προηγούμενο κείμενο:
Αφήστε τα μάρμαρα.Τα όστρακα να επιστρέψουν.

Μαύρος Γάτος είπε...

μεταφέρω εδώ μιαν απάντησή μου στον ΠΟΛΙΣ,

που εν ολίγοις μού λέει ότι οι προτάσεις μου α) δεν είναι νέες β) είναι γενικά προβληγματικές στην εφαρμογή τους


Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να μιλάει συγκεκριμένα για πολιτικό εξοστρακισμό ή για στέρηση των προνομίων των Αιρετών. Όσο για την απλή αναλογική, από μόνη της δεν έχει καμμιά αξία, αν δεν συνοδεύεται ακι από τα άλλα δύο μέτρα- το γιατί φαίνεται ξεκάθαρα στο παράδειγμα που ανέφερες του Βελγίου. Ως εκ τούτου νομίζω πως οι πρότασεις μου ΣΥΝΟΛΙΚΑ είναι όντως εντελώς πρωτότυπες, κι αυτό το λέω όχι για να κερδίσω καποια έυσημα, αλλά για ν απαντήσω στο "χιλιοειπωμένες" που αναφέρεις... είναι τελείως διαφορετικό να καταγγέλεις το 'βουλευτιλίκι" τις 'οικογένειες' κα τα "συμφέροντα', καραδοκώντας για να γίνεις κι εσύ κομμάτι τους στην πρώτη ευκαιρία, κι άλλο να προτείνεις έναν όντως ΑΠΛΟ, ανεφάρμοστο δε (το παραδέχομαι) τρόπο για να τελειώσει αυτή η ιστορία με τα ΤΖΑΚΙΑ μια για πάντα.

Οι "λύσεις" μου δεν είναι προβληματικές γιατί είναι ανεφάρμοστες, ούτε γιατί είναι "απλές', το αντίθετο...

Είναι προβληματικές γιατί ΕΚΕΙΝΟΙ έχουν ΚΑΙ το μαχαίρι ΚΑΙ το καρπούζι...

Ανώνυμος είπε...

Χμμ... του έχεις κάνει βλέπω, καλή διαφήμιση του Ευάγγελου! Άλλο που δεν ήθελε κύριε γάτε.. Έπεσες για τα καλά στην παγίδα του!

Μαύρος Γάτος είπε...

Ε!!!!! Ας μην υποβιβάσουμε τη δημόσια συζήτηση σε παιχνίδι εντυπώσεων... όχι, ο ντόρος δεν είναι πάντα για καλό.

Ακόμα κι αν είναι τελικά να ωφεληθεί ο Βαγγέλης, όπως λες, μετά από τα όσα του έσυρα κι εγώ και σχεδόν όλοι οι σχολιαστές...

ε, τότε, χαρά στους ψηφοφόρους του... να τον χαίρονται και να τους χαίρεται.

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Μαύρε Γάτε, πηγαίνεις στα άκρα και αυτό δεν βοηθάει. Συμφωνώ ότι πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο του επαγγελματία πολιτικού, το φαινόμενο ανθρώπων που μπαίνουν στην πολιτική στα 30 τους και μένουν για όλη τους τη ζωή χωρίς να έχουν δοκιμαστεί στον επαγγελματικό στίβο. Αλλά όριο μία θητεία είναι υπερβολικό. 2-3 τετραετίες είναι πιό λογικό. Ζητάς να είναι ασύμφορο και επικίνδυνο να είναι κανείς βουλευτής. Δηλαδή ο κάθε μαφιόζος να μπορεί να ξυλοφορτώνει έναν βουλευτή επειδή ψήφισε κάτι που δεν του άρεσε; Να γίνονται βουλευτές μόνο οι εύποροι; Λάθος κάνετε ότι δεν πληρώνονταν οι βουλευτές στην Αρχαία Αθήνα. Νομίζω ότι ακόμη και απλή συμμετοχή στην Εκκλησία του Δήμου είχε κάποια χρηματική ανταμοιβή.

Μαύρος Γάτος είπε...

Το αντίθετο είπα! Οι εύποροι να στερούνται την περιουσία τους για το διάστημα που θα κυβερνούν. Εύποροι και άποροι Αιρετοί να διαμένουν δωρεάν σ΄ένα λιτό Πρυτανείο.

Για το θέμα της πιθανής βίας ενάντιά τους: Όταν δεν θα υπάρχει περίπτωση "εξυπηρέτησης' ή εύνοιας σε κανέναν πολίτη, θα έχουν εκλείψει και οι μαφιόζικοι κίνδυνοι - κανένας μαφιόζος δεν θα τολμά να ξυλοφορτώσει κάποιον που ξέρει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει ή να κερδίσει αν τον ευνοήσει. Ακόμα και να τον σκοτώσει τον Άρχοντα ο μαφιόζος, θα ξέρει ότι ο άμεσος αντικαταστάτης του θα τον τσακίσει. Άρα γιατί να τον ξυλοφορτώσει/δολοφονήσει;;;

Από την άλλη, ο Κυβερνήτης που ΔΕΝ θα αισθάνεται ασφαλής, και ταυτόχρονα δεν θα έχει την παραμικρή ποικονομική ανταμοιβή να προσδοκά, θα είναι πολύ πιό προσεκτικός και πιό δίκαιος στις επιλογές και στις αποφάσεις του...

Elias είπε...

1, Απλή αναλογική
2. Δημοψηφίσματα για όλα τα σημαντικά θέματα. Χρήση του διαδικτύου για κάτι τέτοιο. Forum εξουσίας.
3. Ελεγχος των περιουσιακών στοιχείων του κάθε ενός που έχει δημόσια εξουσία και δήμευση αυτών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της

raffinata είπε...

Μη ξεχνάμε πως η "Πολιτεία" θα είχε εφαρμογή σε 10.000 περίπου πολίτες της Αθήνας... όχι σε αρκετά εκατομμύρια πολίτες και μετοίκους... κάτι θα ήξεραν αυτοί που το πρότειναν ;)

christina είπε...

Αν εφαρμοστεί το 2, όλοι οι ανάξιοι που παρασιτούν στην πολιτική θα χωθούν να παρασιτήσουν στη δημόσια διοίκηση. Τσιφλίκι θ αλλαξουν, οχι συμπεριφορά. Το να δυναμωσει ενας τομεας στη θεση του αλλου, δε λύνει το προβλημα.

Dorotheos είπε...

Συμφωνώ γενικά με τις προτάσεις σου. Η απλή αναλογική είναι απαραίτητη σε αυτόν τον τόπο ώστε να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων και ο ένας να πάψει να κατηγορεί τον άλλον για τα δεινά του τόπου.

Ισως η θητεία των βουλευτών θα μπορούσε να επεκταθεί σε δύο θητείες, αλλά χωρίς "συντάξεις" και τα άλλα bonus, παρά μόνο η δυνατότητα να επιστρέψουν στη δουλιά τους όταν τελειώσει η ώρα τους.

Θα πρόσθετα ακόμα την ανάγκη για το διαχωρισμό της κυβέρνησης από το νομοθετικό σώμα, δηλ. τη Βουλή. Η εκάστοτε κυβέρνηση και οι υπουργοί της θα μπορούσαν να προτείνονται από το κόμμα που έχει πλειοψηφία, να αποτελείται από εξωκοινοβουλευτικούς και διακομματικούς παράγοντες και να απαιτείται έγκριση της Βουλής με απόλυτη πλειοψηφία για την πλήρωση κάθε θέσης υπουργού, όπως επίσης και η βουλή να είναι σε θέση (πάλι με πλειοψηφία) να ανακαλεί υπουργούς.

Rodia είπε...

Στην Ιταλία πάνω από μισό αιώνα κυβερνούν συνασπισμοί κομάτων και το κράτος δουλεύει μια χαρά. Το μπέρδεμα του κράτους με την εκάστοτε κοματική πλειοψηφία έχει γονατίσει τη χώρα μας και τίποτα δεν λειτουργεί σωστά από τη κακοδιαχείριση.

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΑ :-))) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΚΑ

Ανώνυμος είπε...

Γατούλι Γατούλι, για ποιο λόγο ισχυρές κυβερνήσης. Διότι το κρατος συνασπισμού είναι σχετικά ποιο αδύναμο να μεταρυθμίση. Δεν κρατάει δύναμη. Οι ισχυρές κυβερνήσης είναι ποιο αποτελεσματικές, δυστηχώς μπορει να είναι αποτελεσματικές ος προς το καλό ώς προς το κακο. Αλλα αυτή την στιγμή για να περάσει οποιαδήποτε μεταρυθμιση χρειαζομαστε ισχυρή κυβερνηση που να έχει τα κότσια να τα βάλει με την προσδοθηρία. Αν θα βγεί αυτή η κυβερνηση? Αγνωστο όσο ζώ ελπίζω. Έχεις κάποια αντιρηση η αποδυνάμωση του κράτους να έρθει απο την αποκέντρωση και όχι απο τις κυβερνήσης συνασπισμου?

Ανώνυμος είπε...

Αναλογικό σύστημα εφαρμόστηκε μονο μια φορα την τελευταία 30ετία όταν το ΠΑΣΟΚ έχανε τις εκλογές και το εφάρμοσε για να μην μπορέσει να βγάλει η ΝΔ αυτοδύναμη κυβέρνηση.

An-Lu είπε...

Αν ποτέ εφαρμοστύν αυτά τα τόσο απλά μέτρα, τότε σίγουρα θα βρισκόμαστε στη Ζώνη του Λυκοφώτος ;-)

Sissi Soko είπε...

Τι σημαίνει δυνατή κυβέρνηση; Και στο αυταρχικό σοσιαλισμό δυνατή κυβέρνηση είχαν με το ένα μόνο κόμμα, το κομμουνιστικό, και το αποτέλεσμα...;

Ανώνυμος είπε...

Καλα δεν μίλησα για τόσο δυνατή. Το υπάρχον σύστημα μου αρκεί σαν εκλόγιμη δύναμη. Αλλα προτίνω και την αγρανάπαυση κάθε δύο θητείες. Διαφωνεί κάποιος με αυτό.

Επίσης προτίνω και την αποκέντρωση των θεσμικών και οικονομικών του κρατους για καλύτερη αυτοδιοίκηση. Ώστε το κράτος να έχει δυναμη να κάνει μεταρυθμίσης και ταυτόχρονα οι αναπόφευκτη διαφθορά των πολιτικών να μην είναι τόσο δυνατή να εππηρεάσει τους δήμους.

Ναπoλέων είπε...

Νά 'μαι κι εγώ για τα ΠΡΩΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ του άρθρου σου, ένα χρόνο ακριβώς πρίν...
Τότε δεν είχα γεννηθεί ...μπλογκικώς ("αλλοιώς" έχω γεννηθεί προ αμνημονεύτων χρόνων...)
Τώρα μέσω «Προτάσεων ενάντια στη διαφθορά» και «Αξάφνιαστου» νά 'μαι "κοντά σας" για το κοντό και το μακρύ μου.

1. Απλή αναλογική.
Έμ! βέβαια! Τα περί ισχυρών κυβερνήσεων του Αντ. Πολιτάκη είναι, συγγνώμην, παπαριές. ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1951. Ήδη από το 1974... που τις επικαλέστηκε ο Κ.Κ. για την ενισχυμένη «αναλογική» του.
Τού είχα γράψει τότε (Σεπτέμβριος 1974) ένα άρθρο που εκτός από τον «Παρατηρητή της Ηπείρου» δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδο ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ (χωρίς να έχω "κονέξια") κρατηθείτε... στην ΑΥΓΗ, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ.
Συνιστώ ένθερμα στον Αντ. Πολ. να τό βρεί και να τό διαβάσει. Θα δικαιολογήσει, είμαι βέβαιος, το βαρύ χαρακτηρισμό μου για τα λεγόμενά του.

2. Εξ-οστρακισμός
Τον λέγαν έτσι γιατί εννοούσε ΕΞΟΡΙΑ κάποιου πολιτικού, του Αριστείδη π.χ., στην ...θαυμάσια ΜΗ δημοκρατική (αφήστε τις ανοησίες) Αθηναϊκή Πολιτεία.
«Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» μυρίζει η πρότασή σου για τους βουλευτές (γιατί όχι για όλους τους ΕτΔ, τους Επαγγελματίες της Διαδικασίας, όπως τους λέω συλλήβδην εγώ, συνδικαλιστές, κομματικά στελέχη κλπ).
Ήδη ισχύει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι όταν κάνει τις θητείες του κάποιος Δήμαρχος, μετά πάει για Νομάρχης για άλλα τόσα χρόνια...
«Φάλτσο, μωρό μου, φάλτσο..»
Αμέσως μετά πετάς την καθιέρωση ακλόνητης μονιμότητας των στελεχών της Διοίκησης...
Να αλλάξουμε αφέντες δηλαδή... από αιρετούς σε ισόβιους...
Για να γίνει δεκτή η ισοβιότητα πρέπει να υπάρχει και μηχανισμός ΕΛΕΓΧΟΥ και ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ τους.
Διαφωνείς;;; Ελπίζω όχι.
Όμως τότε γιατί τον ανάλογο μηχανισμό ΕΛΕΓΧΟΥ να μην τόν έχουμε για τους πάσης φύσεως ΕτΔ;;; Αντί να τους στέλνουμε στον ...Καιάδα;;;

3. Προνόμια
...Μισοαντίθετος είμαι. Τουλάχιστον για την σφοδρότητα και την απολυτότητα με την οποία προτείνεις την κατάργηση. Και για την κατάληξη της πρότασης.
Είναι σαν να λες ότι όλος ο τζερτζελές θα γίνεται για να δούμε ποιοί θέλουν να προσφέρουν κι όχι για να εκλέξουμε νομοθέτες.
Για ιδές το αλλοιώς: Οι βουλευτές παίνουν μισθό ανώτατου υπάλληλου αλλά τους παρέχονται από το ΚΡΑΤΟΣ όλα τα μέσα, από γραφεία και κομπιούτερ, έως μέσο κίνησης και ό,τι άλλο χρειάζεται, για να κάνουν ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για την οποία εκλέχτηκαν. Σε είδος όμως όχι σε χρήμα.

4. Καταλήγεις:
«Ξέρω, πετώ στα σύννεφα - αλλά δεν έχω σκοπό να κατέβω.
Από πέρσυ που τό 'γραφες ο ...Ντερμπεντέρης έχει πέσει από τα σύννεφα ...άπειρες φορές. Για να μην έχει σπάσει όμως τα μούτρα του θα πεί ότι μονίμως φροντίζει να πέφτει στα μαλακά, το καθήκι.
Αν πάντως διαβάσεις ποτέ αυτό το σχόλιο, πέρνα από το μπλογκ μου να βρείς και να διαβάσεις τις προτάσεις για την κοινωνία και την πολιτική ενός άλλου ονειροπαρμένου...
Θα βρείς εκεί και τις θέσεις μου για την συζητούμενη ΑΜΕΣΗ "δημοκρατία", που έφερε σε τούτη την κουβέντα σας ο Elias, ανάκρουσμα από τις γιωργακικές ανοησίες...

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων