4 Μαρ 2007

ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΚΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΝΟΙΞΗ, ΚΙ ΟΙ ΑΓΡΙΟΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ

.

Νέα Ζηλανδία, 1943

Ήρθε λοιπόν η Άνοιξη. Μια Άνοιξη που δεν την λαχτάρησε σχεδόν κανείς, αφού Χειμώνας δεν υπήρξε.

Περίεργη σκέψη. Άραγε, για να λαχταρήσεις την Άνοιξη, για να την απολαύσεις όταν έρθει, πρέπει οπωσδήποτε προηγουμένως να ζήσεις έναν Χειμώνα; Μπορεί. Μάλλον όχι. Θα το σκεφτώ.

Κάπως έτσι σκέφτονταν πάντως εκείνοι οι Σοφοί που Σοφίζονταν ότι «οι ιθαγενείς των Τροπικών, που ζουν σε μιαν αιώνια Άνοιξη, θα πρέπει να είναι πολύ δυστυχισμένοι, λόγω της μονοτονίας του κλίματος και της απουσίας των Εποχών"...

Κορίτσια του Γκουάμ

Πάνε πολλά χρόνια που οι Σοφοί μας έτσι αποφάσισαν για τους άγριους Ιθαγενείς. Από τη μεριά τους οι άγριοι Ιθαγενείς δεν αποφάσισαν απολύτως τίποτα για τους δικούς μας Σοφούς, αλλά συνέχισαν(*) παρ’ όλα αυτά να ζουν στις αχυρένιες καλύβες τους, ολόγυμνοι, τεμπέληδες, και τρισευτυχισμένοι, αν και «πάμπτωχοι», με τα δεδομένα του «πολιτισμού» μας.

(*)Όσοι από αυτούς δεν είχαν την τύχη να εκπολιτιστούν από τους Ιεραποστόλους και τους επιχειρηματίες μας.
Ιθαγενής της Βόρειας Αμερικής το 1900

Δεν ξέρουν αυτοί οι άγριοι τί σημαίνει «ιδιοκτησία», και επομένως δεν ξέρουν ότι είναι φτωχοί: Σπίτια και ακίνητα δεν χρειάζονται (τί να τα κάνουν, δεν έχουν κρύο να φοβηθούν), κι ό,τι χρειάζονται για να ζήσουν τους το προσφέρει απλόχερα και τζάμπα το δάσος και η θάλασσα. Το κατά κεφαλήν τους εισόδημα είναι μερικά κιλά ψάρια και κάμποσα κιλά άγρια φρούτα και λαχανικά το μήνα, δηλαδή ΠΟΛΥ κάτω από τα όρια της φτώχειας που έχει θεσπίσει η Παγκόσμια Τράπεζα… Δεν ξέρουν τί σημαίνει «αμαρτία» και «ντροπή», γιατί το βλέμμα τους είναι αθώο και καθαρό, όπως των παιδιών, και κάνουν έρωτα όποτε και όπως γουστάρουν. Δεν ξέρουν τί σημαίνει Αγώνες και Μάχες, γιατί δεν έχουν τίποτα για να πολεμήσουν και ν' αγωνιστούν γι αυτό. Η πλήρης ανηθικότητα, παθητικότητα, και δυστυχία, δηλαδή.
Βίζιτ δε μπιούτιφουλ Ταϊτή

Ευτυχώς λοιπόν που δεν έχουν ακούσει για τους δικούς μας σοφούς, και για τα δικά μας Πλούτη, και για την δική μας Ηθική, και δεν έχουν καταλάβει οι δόλιοι ότι κανονικά, θα έπρεπε να είναι τρις-δυστυχισμένοι, και όχι τρισευτυχισμένοι.

Αλλά, γιατί αυτοί ΧΑΜΟΓΕΛΑΝΕ, ενώ εμείς ΟΧΙ;;;;;

Πάντως δεν θα χαμογελάνε πολλοί και για πολύ ακόμα... ο Πολιτισμός δεν θ' αργήσει καθόλου να τους σώσει, κι αυτούς τους ελάχιστους Άγριους που έχουν απομείνει...


Μαύρος Γάτος
4 Μαρτίου 2007
Ο πολιτισμός καταφθάνει στην Παπούα Νέα Γουινέα για να την σώσει
.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα από τα ωραιότερα κείμενα που έχεις γράψει! Έρχονται στιγμές που κι εγώ αναρωτιέμαι, γιατί αυτοί χαμογελάνε ενώ εμείς όχι? Φταίει ο τρόπος ζωής? Η ανεμελιά? Η έλλειψη ρουτίνας από την καθημερινότητα? Το ότι είναι πιο κοντά στη φύση? Ώρες ώρες ζηλεύω τον τρόπο ζωής τους! Δεν ξέρω όμως εάν θα είχα ποτέ το θάρρος να ανταλλάξω τη ζωή που έχω με τη δική τους - απλά έτσι έχω συνηθίσει
Best Regards
SkiA

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλησπέρα, χαίρομαι που σού άρεσε! Δες αν θέλεις και την φτώχεια του Παπαλάνγκι

Σ;))))))

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είναι θέμα εκπολιτισμού των αγρίων. Σήμερα όμως κόσμος φωνάζει να μην επισκεπτόμαστε καν τους ιθαγενείς στον Αμαζόνιο γιατί θα αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και ζωής τους. Ωστόσο, θέλω καμιά φορά να βλέπω ότι χάρη στους λευκούς μειώθηκε και η θνησιμότητα στους ιθαγενείς, αν και μερικές φορές την αύξησαν (βλ. Κονκισταδόρες).

Unknown είπε...

Κι όμως, είναι αφάνταστα πιο πλούσιοι από 'μάς. Διαθέτουν σε αφθονία αυτό που μας λείπει περισσότερο: χρόνο!

Μαύρος Γάτος είπε...

Ετσι κι αλλιώς δεν ε΄χουν απομείνει πιά παρά ελάχιστοι (πραγματικά ελάχιστοι) ανέγγιχτοι από τον πολιτισμό. Ήδη για να βρω αυτε΄ς τις φωτογραφίες δυσκολεύτηκα πολύ, όλες οι καινούργιες είναι με σορτσάκια αντίντας και σουτιέν triumph...

Vrennus, έχουν και κάτι άλλο που μάς λείπει εμάς! Το χαμόγελο που ήδη είπα, και τη χαρά της ζωής...

Ανώνυμος είπε...

ωραιο κειμενο, αλλα δυστυχως δεν ισχυουν αυτα για ολες τις φυλες και τους ιθαγενεις. Μεταξυ αυτων υπαρχουν και κοινωνιες που η βια και η σκληροτητα ξεπερνα και τα τις κοινωνιες των ζωων.