21 Φεβ 2007

*ΟΧΙ* ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ,ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ (ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ, ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Η ΜΑΡΙΕΤΤΑ)

Ο φίλος μου ο Γιώργος ήταν καλό παιδί. Όπως όλα τα παιδιά της ΚΝΕ-Πανσπουδαστικής, επεδείκνυε μια σχεδόν κατηχητική ηθική. Η ΚΝΕ τους ήθελε να είναι οι καλύτεροι σε όλα, και ο Γιώργος προσπαθούσε φιλότιμα. Όπως και η Νταίζη, το έτερον μέλος του ντουέτου της Πανσπουδαστικής, όμορφο και πανέξυπνο κορίτσι, και πολύ στενή φίλη, τόσο στενή που στην πρώτη ευκαιρία με πάτησε επαγγελματικά και μού πήρε τη θέση με μέσον, άλλο αυτό, λεπτομέρεια.

Όταν λοιπόν είχε τεθεί τότε το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ρώτησα το Γιώργο ποια ήταν η άποψή του γι αυτά. «Η θέση του Κόμματος είναι ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια» μού απάντησε. Ναι, τού λέω, αλλά η δική σου, η προσωπική σου άποψη, ποια είναι; «Η θέση του Κόμματος είναι ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια» μού ξανά-απάντησε. Τέλος του 'διαλόγου'.

Εκείνο τον καιρό η Συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα έστελνε τα παιδιά της σε ΙΔΙΩΤΙΚΑ σχολεία, ενώ από την τάξη μου του Λυκείου με τα τριάντα παιδιά, καμμιά δεκαριά σπούδαζαν στις Βουλγαρίες και στις Ρουμανίες και πεντέξι είχαμε περάσει στην Ελλάδα. Κι ήταν θλιβερό να βλέπεις τα καλύτερα μυαλά της γενιάς σου να "ξεκουράζονται" από τις Πανελλαδικές με ολοήμερες καφεποσίες και μπουρδολογίες που κράτησαν χρόνια, και να μην πατάνε στο Πανεπιστήμιο παρά το ελάχιστο δυνατό.

Αλλά ούτε και το Πανεπιστήμιο ενδιαφέρονταν να μάς αξιοποιήσει, ούτε στο ελάχιστο. Στη Σχολή μου, που μπορούσε να εκπαιδεύσει ΤΟ ΠΟΛΥ διακόσιους φοιτητές, γρήγορα γίναμε με τις μετεγγραφές περίπου ΕΦΤΑΚΟΣΙΟΙ. Στα μαθήματα δεν πατούσε κανείς, και πρώτοι απ όλους οι Καθηγητές, που οι περισσότεροι είχαν τον τίτλο τους μόνο και μόνο για να τον βάζουν στην εντυπωσιακή τους ταμπέλα στην οδό Μητροπόλεως, μερικοί και για να πηδάνε καμμιά φοιτήτρια στην εξεταστική. Οι δε φοιτητές, σε πολύ βασικά και τύποις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μαθήματα, πήγαιναν το πρωί και υπέγραφαν ότι προσήλθαν, εξαφανίζονταν, και ξαναγύριζαν το μεσημέρι για να υπογράψουν για την αποχώρηση. Σε κάποιον που είπα τότε ότι το Πανεπιστήμιο είναι μια μεγάλη οικογένεια, μού απάντησε ότι κάνω τεράστιο λάθος, και ότι δεν είναι παρά μια ΜΙΚΡΗ οικογένεια. Μια πολύ μικρή οικογένεια, στην οποία βασιλεύει η αναξιοκρατία, οι ίντριγκες, το ίδιον συμφέρον, η αδιαφορία για την εκπαίδευση των φοιτητών. Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά αυτό απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Σήμερα που είμαι πιά πτυχιούχος, το ελληνικό κράτος πρακτικά μού ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ να σπουδάσω κάτι άλλο, ή έστω κάτι περισσότερο. Οι θέσεις για τα μεταπτυχιακά δίνονται με τελείως προσωπικά κριτήρια, πχ το ποιος έχει τον πιό βαρβάτο μπάρμπα, το ποιός θα δουλεύει τις πιο πολλές ώρες ΤΖΑΜΠΑ και αδιαμαρτύρητα και το ποιος θα φέρνει πιο γρήγορα τις τυρόπιτες από το κυλικείο. Αν θελήσει κανείς να πάρει ένα δεύτερο πτυχιό, θα διαπιστώσει ότι είναι σχεδόν αδύνατον, γιατί το πρώτο πράγμα που έκανε η Μαριέττα πριν καλά καλά αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας ήταν να κουτσουρέψει ακόμα περισσότερο τις ήδη ελάχιστες θέσεις στις έτσι κι αλλιώς ΕΝΤΕΛΩΣ διαβλητές κατατακτήριες εξετάσεις για τους ήδη πτυχιούχους.

Όμως, «Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ». Τελεία και παύλα.

Προσωπικά δεν ανήκα ποτέ σε καμμιά Πανσπουδαστική, δεν έχω κάνει λοβοτομή, και μπορώ να πω την άποψή μου: παρά τα όσα παρέθεσα ως εδώ, ΔΕΝ είμαι ξεκάθαρα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Για τον απλούστατο λόγο ότι ζούμε στην Ελλάδα, και φοβάμαι ότι κι αυτά θα είναι τα ίδια σκατά (ή και χειρότερα) με τα δημόσια, ή μάλλον με τα ΚΡΑΤΙΚΑ πανεπιστήμια, γιατί όπως είπε κάποιος στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, ΔΗΜΟΣΙΑ πανεπιστήμια στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχουν, υπάρχουν μόνο ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, αφού ΤΑ ΠΑΝΤΑ είναι υπό τον έλεγχο του Κράτους, που στραγγαλίζει με χίλιους τρόπους το Πανεπιστήμιο.

Βλέπω λοιπόν μπρος έναν γκρεμό, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που φυσικά είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, μια που η λειτουργία τους αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Και πίσω, βλέπω ένα άγριο και θολό ρέμα, τα ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΕΙ. Μη μού ζητάτε σάς παρακαλώ να διαλέξω.

Ένα μόνο είναι σίγουρο: Αν ξεκινούσα ΤΩΡΑ τις σπουδές μου, θα έφευγα χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό στο εξωτερικό. Εκεί, όπου σαν φοιτητής Erasmus στην αρχή και σαν μεταπτυχιακός φοιτητής μετά, είδα έκπληκτός ότι υπάρχει ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Ανώτατη Εκπαίδευση, ΑΛΗΘΙΝΑ Ανώτατη. Αν είχα λοιπόν ένα παιδί, ΘΑ ΤΟ ΕΣΤΕΛΝΑ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Όχι στα ελληνικά πανεπιστήμια, κρατικά ή ιδιωτικά. ΟΧΙ.

Παιδί, που καταστρέφεις τα ομορφότερα χρόνια της Εφηβείας σου για να περάσεις στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, άκουσέ με, και βρες έναν άλλο δρόμο. ΦΥΓΕ "ΕΞΩ". ΤΩΡΑ. Δεν είναι παραίτηση, δεν είναι αποτυχία. Είναι ΣΩΤΗΡΙΑ. ΤΡΕΧΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙΣ.
.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και αν φύγεις, σκέψου το πριν ξαναγυρίσεις! (καλή ώρα)

An-Lu είπε...

Πες το ψέμματα γατούλη...και φυσικά επαυξάνω ΚΑΙ την παρότρυνση του/της τρολ...(ξέρεις εσύ!)

Alepouditsa είπε...

αχ..καλά τα λες βρε μαυρόγατε, αλλά να διαλέξεις και την χώρα που θα σπουδάσεις γιατί δεν είναι παντού το ίδιο!

Μέγα το εκπαιδευτικό θέμα και τρανό! άντε να βγάλεις άκρη.

Μαύρος Γάτος είπε...

Αχ ο έρμος... όταν ήμουν στην τρίτη Λυκείου, πριν τις Πανελλαδικές, είχα δώσει τις εξετάσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου για σπουδές στη Γαλλία (ήταν νομίζω τον Μάρτιο). Και ενώ με είχαν συμβουλέψει να μην βάλω με τίποτα Παρίσι, γιατί ήταν αδύνατον λέει να σε δεχτούν εκεί, ΕΒΑΛΑ Παρίσι και με δέχτηκαν!!! Έλα όμως που μετά πέρασα στο Ελλάντα.....

Χίλιες φορές μακάρι να είχα αποτύχει και να είχα φύγει για την Γαλλία!

Gerasimos είπε...

Mayre Gate simfwnw apolyta me tin analysi sou alla an theloume na skeftoume kai ligo tin elladitsa nomizw pws to na feugoume oloi eksw de diorthwnei ta pragmata(douleuw eksw idi 6 xronakia)..I empeiria mou apo ti sxoli mou stin Athina einai akrivws i idia me ti diki sou apla nomizw pws prepei na allaksoun ta pragmata kai opoias morfis allagis,en prokeimenw idiwtikopoiisi, tha dwsei mia dynamiki sto sistima gia na kounithei na katarreusei kai na ksanaxtistei..auta ola tha paroun kamia 50 xronakia opws to ypologizw pou simainei kalws exontwn twn pragmatwn ta eggonakia mas tha pigainoun se pio sovara panepistimia which is cool :)

Gia tin paideia tsekare apeires apopseis sto blog pou xw graftei,
na sai kala

Εύα είπε...

εγω μολις πληροφορηθηκα οτι εληξε η καταληψη στη σχολη που φυτω(επιτηδες το εγραψα ετσι,οκ;)κι αυτο σημαινει μονη εξεταστικη με 6-9 μαθηματα καθημερινα.Που παει να μπει οτι δε φτανει που την Πεμπτη μπαινω στα 40,πρεπει και να γραφω κιολας!Χα!Λεω να ακολουθησω κατα γραμμα τα σχεδια μου και να γιορτασω τα περιβοητα γενεθλια στην ομορφη Θεσσαλονικη κι ασε το ΤΕΙ να κουρευεται.Θα με κοψουν ετσι κι αλλιως γιατι δε γινεται και να δουλευεις και να διαβαζεις 6 μαθηματα ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ οποτε καλυτερα να κοπω οικειοθελως.Και να το γλεντησω μαλιστα!

Μαύρος Γάτος είπε...

Αγαπητέ Γεράσιμε, καλά και πατριωτικά σκεφτεσαι, αλλά για να αποκτήσουμε εγγόνια πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε παιδιά. Αυτά δεν τα σκέφτεσαι;;;; Κρίμα δεν είναι;;;; Καλοί οι κοινωνικοί αγώνες, αλλα΄η ζωή κρατάει λίγο. Αυτή η χώρα δεν σαώζεται ΟΥΤΕ σαε 50 χρόνια, και όχι μόνο σχετικα΄με την παιδεία....

Ευάκι, καλό κουράγιο. Κι εγώ στα 37 σχεδόν κι ακόμα σε κάποιου είδους 'θρανία'είμαι....

Σ:)))))

KostasT είπε...

Κοίτα να δείς,κι εγώ που νόμιζα πως μόνο η "σειρά" μου κοπροσκυλιάζει αντί να σπουδάζει..!Πάντως στα 4 χρόνια των σπουδών μου μόνο ένας καθηγητής(ΔΑΣΚΑΛΟΣ μάλλον,είναι πιο κατάλληλη η λέξη),σε αμφιθέατρο 200+ ατόμων κ με κάποιους να κάθονται στα παράθυρα,έβαλε άσκηση κ περνούσε απ'τον καθένα ξεχωριστά για να δει τι έκανε..Και στον αντίποδα κάποιοι άλλοι να απαντάνε σε ερωτήσεις με υφάκι 1000 καρδιναλίων.Δεν ξέρω αν θα είναι καλύτερα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή κατά πόσο θα βελτιωθούν τα κρατικά μέσω αυτού του "ανταγωνισμού",αν κ έχω αρχίσει να σκέφτομαι το ενδεχόμενο του Γεράσιμου παραπάνω-ίσως διαλυθούν κ μετά ξαναγεννηθούν από τις στάχτες τους...ίδωμεν.

Καλημέρα σας.

Θεριό Ανήμερο είπε...

Άσχετο.
Γάτε, μπες λίγο στο blog μου αν θες γιατί ετοιμάζουμε συνάντηση οι ντόπιοι το Σάββατο, και έχω ιδιαίτερη παραγγελία από τον Υπουργό να σε προσκαλέσω...

Unknown είπε...

Η συντρόφισσα Αλέκα έστελνε την κόρη της σε δημόσιο σχολείο. Τα περί ιδιωτικών σχολείων και ξένων πανεπιστημίων είναι γνωστές κακοήθειες...

Μαύρος Γάτος είπε...

Θεριό, ελήφθη όβερ. Θα έρθω από εκεί να μού πεις Σ;)

Vrennus, είσαι απόλυτα σίγουρος; ¨Εχεις καμμιά πηγή που μπορώ να δω;

Αν είναι έτσι, λυπάμαι για το λάθος, είχα μείνει με αυτήν την εντύπωση. Πάντως εγώ προσωπικά και σε ιδιωτικό να τα έστελνε δεν θα την κατέκρινα, δεν το ανέφερα σαν αιχμή, αλλα΄σαν ένδειξη του πόση απαξίωση υπάρχει για τα δημόσια σχολεία.

An-Lu είπε...

@ vrennus
Η συντρόφισα Αλέκα έστειλε την κοράκλα της στο Deree. Καρατσεκαρισμένο.

Unknown είπε...

Να ζητήσω το λόγο από την πηγή μου στο Κόμμα, δηλαδή! <:-[

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι αυτό που φταίει εδώ είναι η νοοτροπία, όχι το σύστημα. Γιατί σ'αυτή τη χώρα όλοι μας προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τους κανόνες για να τη βγάλουμε καθαρή με το μικρότερο δυνατό κόπο. Οι καθηγητές στο εξωτερικό δεν είναι καλύτεροι από τους Έλληνες (μιλάω εκ πείρας), ούτε οι φοιτητές πιο έξυπνοι, ικανοί κτλ. Δεν δέχομαι ότι φταίει ο φούφουτος αν εγώ δεν παρακολουθώ, αν λουφάρω, αν πηδάω φοιτήτριες για να τις περάσω, αν παραμένω στη σχολή μόνο για να μην πάω στρατό, αν βάζω μέσον για οτιδήποτε κτλ.
Δεν διαφωνώ με την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά είμαι σίγουρη ότι εδώ, τα παχυλά δίδακτρα δεν θα αποτελέσουν κίνητρο ή μέσο για μια καλύτερη εκπαίδευση, αλλά τρόπο εκβιασμού από τα φυντάνια μας και τους γονείς τους για σίγουρο πτυχίο. Παιδικές χαρές θα γίνουν κ αυτά. Πλερώνω και διατάζω δηλαδή. Γιατί απλά αυτή τη νοοτροπία έχουμε και αυτή περνάμε και στα παιδιά μας. Όσοι έχουμε τέλοσπάντων..