26 Αυγ 2006

ΤΟ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑΚΙ


Με αφορμή μια παραίνεση του Νίκου Δήμου

Στο βρώμικο πάτωμα σέρνεται ένα μικρό, βρώμικο, γούνινο σκιουράκι.

Έλαμπες εκείνο το βράδυ που σε γνώρισα, μέσα στο κατάλευκό σου φόρεμα. Έλαμπε το ευγενικό σου πρόσωπο, έλαμπαν τα τεράστιά σου μάτια, έλαμπαν τα μαργαριταρένια σου δόντια όταν γελούσες, τι όμορφα που γελούσες, έλαμπαν τα μακρυά σου τα μαλλιά, έλαμπε η κελαρυστή σου η φωνή. Ήσουν ολόκληρη μια γιορτή, σαν να σε τύλιγε μία απόκοσμη μαγική αύρα, αύρα γοητείας, αύρα ομορφιάς, αύρα Έρωτα.

Έλαμπες μέσα στην ανθισμένη σου νεότητα σαν παιδούλα. Ήμασταν άλλωστε σχεδόν παιδιά. Μπήκαμε για πλάκα σε ένα κατάστημα παιχνιδιών. Μού χάρισες ένα μικρό γούνινο σκιουράκι.

Δεν ήταν τυχαίο. Τσουτσουράκι σε φώναζα, σκιουράκι στα παιδακίσια. Σαν σκιουράκι κούρνιαζες μέσα στην αγκαλιά μου, μαζεύοντας την φουντωτή σου ουρίτσα, ακουμπώντας απαλά το κεφάλι σου στο στήθος μου.

Όμως ποτέ δεν το χώνεψα αυτό το σκιουράκι, αν και ποτέ δεν σού το είπα, για να μην σε στεναχωρήσω. Είχε μια μουρίτσα λυπημένη, κακότροπη, με τις άκρες του στόματος να κρέμονται, σε μιάν έκφραση που έμοιαζε με την δική σου, όταν στραβομουτσούνιαζες, όταν σ' έπιανε το παράπονο, που σ' έπιανε συχνά... Και για ασήμαντες αφορμές, ή τουλάχιστον αφορμές που εγώ θεωρούσα ασήμαντες...

Όταν έφυγες , σού επέστρεψα τα πολύτιμα, μάζεψα όλα τα υπόλοιπα δώρα σου σε μια μεγάλη σακούλα, και την έθαψα στο βάθος ενός ντουλαπιού. Όλα σου τα δώρα, εκτός από ένα.

Δεν την έχω αγγίξει από τότε αυτήν την σακούλα, αλλά ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να την πετάξω. Μπορεί στο βάθος να πιστεύω ότι μια μέρα θα ξαναγυρίσεις. Στο "ρήχος", δεν θέλω να σε ξαναδώ.

Αντιπαθούσες τις γάτες, δεν ήθελες να πάρουμε γατάκι. Το γατάκι μου όμως τρελλαίνεται για το σκιουράκι. Το κουβαλάει πέρα δώθε, παλεύει μαζί του, είναι το αγαπημένο της παιχνίδι. Την παρακολουθώ να το κουρελιάζει σιγά σιγά, και μια βαθιά χαιρεκακία που με εκπλήσσει αναδύεται από το βάθος της συνείδησής μου, δίνοντάς μου μια διεστραμμένη ικανοποίηση.


Πέρασε καιρός, αλλά οι πληγές δεν έκλεισαν. Ποτέ δεν κλείνουν. Αρκεί ένα ερέθισμα, μια μνήμη, για να σε ξαναφέρει στη μνήμη του νου και του κορμιού. Με αβάσταχτο πόνο.

Στο πάτωμα όμως σέρνεται πέρα δώθε ένα βρώμικο γούνινο σκιουράκι.

Είναι κι αυτό μια ανακούφιση.

14 σχόλια:

Dead Disney είπε...

Mpikes stin mauri lista mpine.

Mantalena Parianos είπε...

Δεν ξέρω αν είναι καλύτερα ή χειρότερα που το εκπεσόν λούτρινο (;) κουκλάκι δεν έχει φωνή να μιλήσει.
Αν σε μπινελίκωνε για όσα τραβάει θα ξεπερνούσες πιο εύκολα το χωρισμό σου!!!

:)

Dead Disney είπε...

kai an exeis ta cohones mpes me to onoma sou kai ase komment oxi anonymes malakies,flwre.

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλώς την Μανταλένα! Τώρα που το λες μάλλον δίκιο έχεις.

Ανώνυμε, σιγά να μην ασχοληθώ μαζί σου. Εκτός αν με ζορίσεις πολύ. Ξέρω ποιός είσαι, σύχαμα, και μη με αναγκάσεις να σε ξεσκεπάσω, γιατί θα το μετανοιώσεις. Έτσι, Άγγελε;

Μαύρος Γάτος είπε...

Πάρτε και μια πρόγευση για την ταυτότητα του ανώνυμου αλήτη. Λέει "Βύρων", αλλά δεν πέφτει και πολύ μακριά από την Ηλιούπολη, έτσι, Άγγελε;

Visitor athe530-g077.otenet.gr
IP Address 212.205.218.77
Date 26 Aug, Sat, 13:39:07
Net Speed Dial-Up
Organization OTEnet S.A.
Browser MSIE 6
Continent Europe
Operating System Windows XP Country Greece
Screen Resolution 1024x768 State / Region Attiki
Screen Color 32 Bit (16.7M) City Víron
Javascript Enabled

Ανώνυμος είπε...

«Bessa me bessa me mucho como si fuera esta noche la ultima ves»
Είπα να ανταποδώσω την επίσκεψη και έπεσα πάνω σε πράγματα που με κάνουν να βουρκώνω.

Ανώνυμος είπε...

στον ψυχολόγο, και γρήηηηηγορα ;)

christina είπε...

Ευκαιρια να μου λυσετε μια απορια. Πως γινεται να μπαινω σε μια σελιδα απο Αθηνα και να με δειχνει ως Θεσσαλονικη και γνωστο μου ατομο που μπαινει απο νησι (και το ξερω 99% γιατι μπαινει απο το γραφειο εργασιμες ωρες) να το δειχνει Αθηνα?

Ναταλία είπε...

Αρε Γατούλη......αχ...

ΥΣ. Cp για τον ίδιο λόγο που με δείχνει κι εμένα από Αθήνα αλλά ουδεμία σχέση έχω.....

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλησπέρα συνταξιδιώτισσες και συνταξιδιώτες....

cp δεν είναι αξιόπιστη η τοποθεσία, αλλά αν έχεις το ip μπορείς αν χρειαστεί να εντοπίσεις ΑΚΡΙΒΩΣ από πουτ έγινε η κλήση.

Σ:)))

Χαρτοπόντικας είπε...

Τς, τς, τς. Γιατί δεν το έσκιζες μόνος σου;;;

advocatus diaboli είπε...

Και βάφω τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσες...

raffinata είπε...

ok, τώρα τον διάβασα σωστά τον τίτλο του post... τσουτσουράκι κι όχι τσουτσουνάκι που το διαβάζω από χτες ;)
κι αναρωτιόμουν γιατί έβγαλες έτσι το αρκουδάκι :Ρ

Μαύρος Γάτος είπε...

Ποπάκι μου, κάποιες ιστορίες είναι καλό να τελειώνουν πριν ξεκινήσουν. Κάποιες άλλες, αντίθετα, ανθίζουν... και καρπίζουν, όπως η δική σου!!!

Σ;))))))