18 Αυγ 2006

ΜΑΤΑΙΟΤΗΣ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΩΝ

Προχτές το βράδυ μού κάηκε ο καινούργιος σκληρός. 230+ Gb με τις φωτογραφίες των τελευταίων τριών χρόνων, τις μουσικές μου δημιουργίες, την μουσική μου συλλογή των τελευταίων εφτά χρόνων, φωτογραφίες απαραίτητες για την διατριβή μου, κείμενα, προσχέδια, όλα μέσα σε έναν δίσκο που αρνείται να λειτουργήσει. Πολλά από αυτά τα έχω σε backup, αλλά κάποια πολύ σπουδαία όχι.

Κάθε απώλεια σε σοκάρει και σε κάνει να σκεφτείς. Στην αρχή είναι η άρνηση, δενμπορεί, κάτι άλλο θα φταίει. Όταν ο τεχνικός θα σε κοιτάξει μες εκείνο το ύφος της ανάμεικτης συμπόνοιας και επιτίμησης "έπρεπε να είχατε κάνει backup", το ξέρω ρε φίλε, γι αυτό τον πήρα τον ολοκαίνουργο τον 300άρη τον δίσκο, για να τα βάλω όλα μέσα και να έχω τους παλιούς για backup, αλλά πού να φανταστώ ότι ο κωλοδίσκος θα κλατάρει πριν προλάβω να τακτοποιήσω τα συγκεντρωμένα και να τα αντιγράψω πίσω στους παλιούς σκληρούς.... από τους οποίους ήδη διέγραψα πολλά... για να μην πούμε για τα δεδομένα των τελευταίων μηνών που τα περνούσα κατευθείαν στον καινούργιο δίσκο και μόνον...

Μετά τον θυμό, παράλυση. Όλα χάθηκαν.

Μετά την παράλυση, η λογική. Τουλάχιστον δεν χάθηκε το 'Ταξίδι", που ευτυχώς ήταν στην επιφάνεια εργασίας. Δεν χάθηκε και ένα μεγάλο μέρος από την μουσική και τις φωτογραφίες που είναι στον υπολογιστή του γραφείου (που είχε καεί γαμώτη μου η motherboard του τον Απρίλιο #$#@@$%#%^#$#). Και τελικά μπορεί να σωθεί και ένα μέρος από τα δεδομένα αυτού του δίσκου, με όποιο (τεράστιο) κόστος.

Αλλά αυτά που χάθηκαν; Τι αξία έχουν τελικά; Η μουσική που γράφω σχεδόν καθημερινά, ηχογραφώντας με την... φωτογραφική μου μηχανή, οι φωτογραφίες μου, οι μνήμες μου, η εργασία μου, τί αξία έχουν, και για ποιόν;;;; Τί αξία, και για ποιόν;;;;;; Κι αν χαθούν, κι αν δεν χαθούν... τί θα αλλάξει, και για ποιόν.... Εδώ άνθρωποι χάνονται....

Όπως και νά'χει αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σκατά.

27 σχόλια:

phivos είπε...

Γατούλη, μάλλον η ζέστη. Και στο λέει στο χαρτί, μέχρι 35, αλλά ποιος τα διαβάζει αυτά, ε; Μπορεί όμως να μην χάθηκαν όλα.
Για πες δυο-τρια τεχνικά, σχετικά. Εξωτερικός ήταν; Εχεις αρκουδίσιο εκεί που δουλεύεις;
Κυρίως, μην κάνεις τίποτα και χειροτερέψεις τα πράγματα.
Για λέγε...

An-Lu είπε...

Αχ βρε γατούλη...συμπάσχω σιωπηλα...

Loucretia είπε...

Αν τελικα εχουν χαθει (που το απευχομαι) μακαρι να τα αντικαταστησεις με ακομη καλυτερα :-)

Αθήναιος είπε...

Δεν έχω ούτε μία φωτογραφία της Ν. Ό,τι είχαμε βγάλει σε Λονδίνο, ΝΥόρκη, Αρκαδία, Νότιο Αμερική, Κούβα, χάθηκαν όλες. Δεν έχω ούτε μία φωτογραφία της!

Κάποιος μου είπε ότι αν τις θεωρούσα τόσο σημαντικές θα τις είχα διασφαλίσει πολλαπλώς...

Αν τελικώς έχετε απώλειες, μην τις σκεφτείτε καν. Έγινε, τελείωσε.

Ecumene είπε...

O Φοίβος είναι μεγ@λος m@storas.......


Πιστευω να βοηθησει.....

phivos είπε...

Τελίνα, άσε το δούλεμα, ε;

Και Γατούλη, πες τι κάνει. Γυρνάει ή έχει τελείως σιγήσει;

Μαύρος Γάτος είπε...

Σάς ευχαριστώ όλους για την συμπαράσταση. Λουκρητία η ευχή σου πολύτιμη. Αθήναιε μπορεί και αυτή η θεώρηση να έχει βάση, όσον αφορά την Φ, αν και τουλάχιστον το συνειδητό μου δεν θα το έκανε ποτέ επίτηδες... πάντως σίγουρα δεν ωφελεί να κλαις πάνω από το χυμένο γάλα...

Φοίβο, δεν έχουμε πολύ ψηλές θερμοκρασίες εδώ στην θεσσαλονίκη, ειδικά τις τελευταίες μέρες φυσάει ένα δροσερό αεράκι, και τις ζεστές ώρες ανάβω αιρ κοντίσιον. Ο δίσκος έκανε ένα σκριιιιιιιτσς (δεν ήξερα ότι ήταν ο δίσκος, μετά το θυμήθηκα), έκανα reset, μετά μόλις έμπαινε στα windows έκανε μόνο του reset, και μετά από ώρες κατάφερα (απομονώνοντας τον προβληματικό σκληρό ) να κάνω επαναφορά συστήματος , από κει και πέρα όλα καλά αλλά μόλις σύνδεα τον σκληρό έπαυε να βλέπει και τον σκληρό του λειτουργικού και κολλούσε στο boot. Όταν έκανα boot με τον παλιό σκληρό του λειτουργικού, όλα Οκ.

Ο τεχνικός μού είπε ότι ο δίσκος δεν αναγνωρίζεται, και κάνει μόνο το χαρακτηριστικό κλικ κλικ κλικ του crash......

Δηλαδή, άστα να πάνε. Έχεις καμμιά καλή πρόσβαση για data recovery? Γιατί μού μίλησαν για τρελλά ποσά....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μαύρε Γάτε, το crash down του σκληρού μοιάζει πολλές φορές με μία μετακόμιση: πολλά πράγματα είναι άχρηστα πραγματικά και δεν πειράζει που πετιούνται. Άσε που ο σκληρός κρύβει σχεδόν παντελώς τη σαβούρα...

Ανώνυμος είπε...

μαύρος γάτος said:
"Ο τεχνικός μού είπε ότι ο δίσκος δεν αναγνωρίζεται, και κάνει μόνο το χαρακτηριστικό κλικ κλικ κλικ του crash......"

Μπορεί να μη συμβαίνει τίποτα στον σκληρό. Για USB hard disc δεν μιλάς; Το ίδιο πρόβλημα είχα και εγώ πέρσι και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να αλλάξω το κουβούκλιο. Δεν ξέρω τεχνικούς όρους, κάτι όμως με τον controller έφταιγε νομίζω... Πήγαινέ τον εκεί που τον αγόρασες και εξήγησε την κατάσταση.

Rodia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Rodia είπε...

Βρες ενα πανεπιστημιακο δάσκαλο (ΤΕΙ, ΑΠΘ, κλπ) στο hardwear ή στο softwear και θα στον σενιάρει. Ξέρουν πολλά αυτοί. Ο δικός μου έτσι σώθηκε πριν απο λίγο καιρό, αν και οι τεχνικοί είχαν άλλη γνώμη, πως είναι χαμένος, κλπ κλπ

περιμένω νέα ευχάριστα. Το πολύ πολύ να σωθούν τα αρχεία σκόρπια, αξίζει όμως να σωθούν!

Μη το βάζεις κάτω! ΚΟΥΡΑΓΙΟ!!!:-)

Ανώνυμος είπε...

Γαύρε Γάτε, για μια φορά θα σού ευχόμουν να έχετε τον καιρό του Παρισιού. Αν χιόνιζε κιόλας, ακόμα καλύτερα.

Δεν μού είπες όμως, ο δίσκος έκανε σκριιιιιιτσς ή σκρηηηηηητσς. Εχει διαφορά! (καλά, ας σοβαρευτούμε τώρα, προσπαθώ να διασκεδάσω την αγωνία σου - ή δεν έχεις καθόλου;)

Δοκίμασε αυτό σε όσο πιο κρύο περιβάλλον γίνεται. Ντύσου καλά, βάλε το αιρ κοντίσιον στο τέρμα, να πιάσει 15-16 μεσ' το δωμάτιο και αν γίνεται να χτυπάει το δίσκο, για να επιταχύνει λίγο την ψύξη του. Μην το παρακάνεις όμως και τον χαλάσεις έτσι. Το ψυγείο θα μπορούσε να είναι λύση, αλλά όταν βγάλεις το δίσκο, η υγρασία που θα πιάσει επάνω του, θα χειροτερέψει τα πράγματα.

Μην παραξενεύεσαι από τα "αλχημιστικά". Ο δίσκος είναι αεροστεγής και η λειτουργία του βασίζεται στο φαινόμενο Venturi. O αέρας που περνάει ανάμεσα στην επιφάνεια του δίσκου και την κεφαλή, δημιουργεί ένα στρώμα πάνω στο οποίο "κολυμπάει" η κεφαλή και δεν τσακίζεται στην επιφάνεια του δίσκου. Πιο κρύος ο αέρας γίνεται πυκνότερος (και λιγότερο ογκώδης) και φρενάρει λιγότερο, απ'ό,τι ο πιο ζεστός.

USB δεν είναι ο δίσκος; - Αν έχεις πρόσβαση σε κάποιο Mac, είσαι τυχερός, το όλο πείραμα πιάνει ευκολότερα. Αν όχι, η ίδια διαδικασία, με το PC σου. Με μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία.

1. Σβήσε και αποσύνδεσε τον δίσκο απ'το κομπιούτερ.

2. Γύρισέ τον απαλά- απαλά, ανάποδα. Πλακέ, να κάθεται με το κεφάλι κάτω. (ο στόχος είναι να πετύχεις να ξεκολλήσουν οι κεφαλές από την επιφανεια των δίσκων, όταν θα τον ξεκινήσεις).

3. Ξεκίνα το πισί μέχρι τέλος. Κάνε χώρο στο δίσκο του για να σώσεις ό,τι χρειάζεσαι. Υπολόγισε πόσο θα χρειαστείς, συν κάτι παραπάνω για temp αρχεία (μην το πας τσίμα-τσίμα δηλαδή).

4. Ξεκίνα τον άρρωστο δίσκο μόνο του (ρεύμα), χωρίς να τον συνδέσεις στο κομπιούτερ. Αν δεν ξεκινάει, δοκίμασε ξανά και ξανά μερικές φορές, αφήνοντας 5-10 δευτερόλεπτα απόσταση. Αν συνεχίζει να μην ξεκινάει, χτύπα το κουδούνι να κατέβεις. Αν όμως ξεκίνησε, συνέχισε παρακάτω.

5. Οταν έχει πάρει την κανονική του ταχύτητα, στήσε αυτί ν'ακούσεις αν έχει αυξομειώσεις στην ταχύτητα. Αν ναι, παράτα το και επιχείρησε ξανά σε μισή ωρίτσα. Αν η ταχύτητα σού φαίνεται σταθερή, ασ'τον να δουλέψει έτσι, περίπου ένα λεπτό.

6. Αν σού φαίνεται ότι κρατάει ένα λεπτό+ σταθερά την ταχύτητά του προχώρησε.

7. Σύνδεσε το δίσκο στο PC, ελπίζοντας ότι δεν κρεμάει το σύστημα ή ότι δεν του προκαλεί οποιαδήποτε άλλη λαχτάρα (δεν υπάρχει λόγος κανονικά). Αν το PC βλέπει τον δίσκο, κέρδισες. Αν όχι, αποσύνδεσέ τον, σβήσ'τον και επανάλαβε τη διαδικασία από το 4 και κάτω. Δοκίμασε 3-4 φορές. Αν δεν βλέπει τίποτα, ξέρεις... Αν βλέπει τον δίσκο, άνοιξέ τον ευχήσου να μην έχει κάνει ζωγραφική με τους βραχίονες πάνω στην επιφάνεια του και: (!) χωρίς ν'ανοιγοκλείνεις παράθυρα σαν σπηνταρισμένος (άφηνέ του το χρόνο να βρίσκει το δρόμο του) κοπιάρησε πρώτα τα αρχεία που σε ενδιαφέρουν πιο πολύ! Οχι όλο το δίσκο μονομιάς. Με σειρά σπουδαιότητας. Είμαστε στο ό,τι σώσουμε. Προχώρησε έτσι μέχρι να βγάλει κάποιο μήνυμα λάθους (δεν είναι απαραίτητο να βγάλει). Ελπίζοντας ότι θα σώσεις το max!

Αν δεν δουλέψει για τον άλφα ή βήτα λόγο αυτή η διαδικασία, μην πετάξεις το δίσκο. Βάστα τον μέχρι να πετύχεις κάποιον με Mac και δοκίμασε και εκεί (το Mac τα ανοίγει όλα). Η στην ανάγκη κάποιον Λινουξά, αν και εκεί, πάλι κρέμεσαι από drivers.

Οι πιθανότητες είναι φίφτυ-φίφτυ. Καλή τύχη.

Δεν έχει νόημα να σκεφτείς να τον δώσεις έξω, Κι αυτοί τα ίδια θα κάνουν. Τα τρελά ποσά είναι γιατί ξέρουν ότι α) θα περάσουν ώρες να παλεύουν και β) γιατί είσαι διατεθειμένος να τα δώσεις για να πάρεις πίσω τα πολύτιμα αρχεία σου.

Καλό κουράγιο. Και καλό... Σαββατοκύριακο ¦-)

Α, one more thing

Μαύρος Γάτος είπε...

Ευχαριστώ όλους και ειδικά τον Φοίβο για τις μακροσκελείς συμβουλές, Μαρίνα θα μού τα πεις αναλυτικά, Φοίβο ( και Turtle) ο δίσκος δεν είναι USB, είναι IDE, Western Digital ( ο παλιός μου pc που χρησιμοποιώ στο σπίτι δεν έχει S-ATA....)

Τον έχω αφήσει εκεί απ'όπου τον πήρα, τα παιδιά φαίνονται ξύπνια και μού είπαν ότι οι ελπίδες είναι λίγες, αλλά θα δουν τι μπορούν να κάνουν, χωρ΄λις φυσικά να τον καταστρέψουν ή ακόμα περισσότερο να τον ανοίξουν.

Φοίβο νομίζω ότι ο δίσκος δεν ξεκινάει καν να γυρίζει, ο τεχνικός μου είπε ότι το κλικ κλικ είναι η προσπάθεια του δίσκου να ανεβάσει στροφές. Θα μού πει την Δευτέρα τι έγινε, ελπίζω να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα...

Κάθε συμβουλή δεκτή.

Ανώνυμος είπε...

ειναι μαλλον επιδημια... καποιος καλος θεος μας απαλλασει απο αναμνησεις και αχρηστα εγχειρηματα
ας τον αφησουμε να πει αυτο που προσπαθει να πει....πχ θα μπορουσε να μας λεει ''ξεκινηστε απο την αρχη''...

raffinata είπε...

κατσαριδόγατό μου, μήπως ο δίσκος είναι ματιασμένος; μήπως τον καταράστηκε καμιά που την παράτησες; έλα βρε, χαμογέλα λίγο, τίποτα δεν πάει χαμένο και μη ξεχνάς ότι σώθηκε το "ταξίδι" ;)))

συμβουλή δεν έχω... συμπαράσταση θες;

Φειδίας είπε...

Τὸ ἔχω σκεφθεῖ ἐπανειλημμένως, ἔχω ἀναλογισθεῖ περιδεὴς τὴν τραγικότητα τοῦ πράγματος καὶ τὴν ματαιότητα τῶν ἀνθρωπίνων, καὶ δὲν ἔχω κάνει τίποτε. Φρίκη.

Ὁ Περικλῆς Γιαννόπουλος, πρὶν τὸ ἡρωικὸν ἄλμα στὸ ἐπέκεινα, ἔκαψε ὅλα του τὰ ἔργα, δηλώνοντας πὼς ἀφοῦ ἡ Φύσις τὰ ἔπλασε μία φορὰ θὰ τὰ πλάσει καὶ πάλι.

Εὔχομαι πάντως στὴν περίπτωσί σας τὸ πράγμα νὰ διορθωθεῖ ἄμεσα!

advocatus diaboli είπε...

Συμπάσχω. Εχω χάσει κι εγώ τα υπάρχοντά μου (σημειώσεις, αναμνήσεις, φωτογραφίες κ.λπ.) και μάλιστα από πυρκαγιά και ξέρω. Να θυμάσαι όμως, αν και αυτό δεν μπορει να σε ποαρηγορήσει, πως οι κάθε είδους θρύλοι μέσα μας, τρέφονται, ακριβώς, με ό,τι σώθηκε. Κουράγιο και δύναμη- και όχι πολλούς φραπέδες!

Ανώνυμος είπε...

Καλά βρε Γατς, δε μού τόλεγες ότι δεν τόχεις το παιδί, και καθόμουνα και σούγραφα τόσες ώρες κατεβατό; (κι όχι τίποτε, αλλά άφησα πίσω και κάτι δεσποινίδες να περιμένουν κομμεντς, για χάρη σου!).

IDE; Και τι, όλη την ώρα με το κατσαβίδι στα χέρια είσαι, βάλε-βγάλε; Αλλά κάτσε, πας και συ γυρεύοντας! Μέσα δίσκο σε Παράθυρα και θες να τον κάνεις και ταξιδιάρη! Και βάζεις επάνω και όλο σου το είναι! Και δεν κάνεις πάραυτα και Πίσω-Πάνω! Τι να σού πω! Εκεί που έφτασες, ίσως να πρέπει όντως να πας να στον ξεμετρήσει καμιά, που λέει κι'η Ράφφι!

Gwgw είπε...

Όλα αυτά που αναφέρεις έχουν αξία για σένα αυτό είναι αρκετό για να σε κάνει να θυμώσεις και να λυπηθείς. Το ότι χάνονται άνθρωποι είναι κάτι που συμβαίνει και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε. Νομίζω δεν ωφελεί να σκέφτεσαι κατά αυτό τον τρόπο. Παρολαυτά είναι πολύ κρίμα που έχασες τόσα πολύτιμα αρχεία και σίγουρα ό,τι και αν πω δεν θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Φιλιά ψιψίνο!

raffinata είπε...

και βγάλε αυτό το ζαλιστικό μπλε από το φόντο σου, γιατί θα ματιάσω και το μπλογκ σου :)))
{{{{{{{Μ}}}}}}}}

Ektwras είπε...

τρεμω στην ιδεα να μου συμβει το ιδιο απο την αλλη αντε και χαθηκαν
ε λοιπον...
Θα χασω τις φωτογραφιες θα χασω τις εργασιες αλλα θα χουν μεινει οι στιγμες και οι εικονες στο μυαλο αυτες που δε φευγουν ποτε οσο και αν φυγεις μακρια οσο και αν κλεινεις τα ματια

Μαύρος Γάτος είπε...

Ελευθερία είναι και να μπορείς να ξεκινάς από την αρχή....

kaita7katsikakia είπε...

Ελευθερία είναι να αναγνωρίζεις το μήνυμα πίσω απο το γεγονός...
όλα καλά! και μάλλον μετά απο αυτό που "έπαθες" ακόμα καλύτερα!
καλησπέρα!

Mikrouli είπε...

Έχοντας περάσει παρόμοια κατάσταση. Εμένα ο φορητός την έπαθε τη ζημιά από τους "πολλούς" φραπέδες που βρήκαν καταφύγιο πάνω του. Αλλά οι "ξύπνιοι" της Toshiba την βρήκαν τη λύση και δεν έχασα τίποτα εκτός από κάποια ηλεκτρονικά μηνύματα. Ελπίζω να έχεις ήδη βρει τη λύση ή την κατάληξη.

Τα φιλιά μου γατούλη.

Ναταλία είπε...

Δοκίμασες tictac.gr?

Κάποτε που χρειάστηκα κι εγώ κάτι ανάλογο ήταν πολύ φιλικοί και μεγάλη βοήθεια.....

Περαστικός είπε...

Κουράγιο, έχουμε περάσει όλοι ανάλογες καταστάσεις. Ελπίζω όλα να πάνε καλά, αλλιώς κοίτα μπροστά.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά Γατούλη τι απέγινε ο δίσκος, συνήλθε;

Μάς το έκοψες πάνω στην αγωνία!