9 Αυγ 2006

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ)

...όχι βέβαια τον "Δεκέμβρη του '44" Σ;))))

Σπάνια κινώ το αυτοκίνητό μου, κυκλοφορώ με ποδήλατο, κι όποιον (εμένα) πάρει ο χάρος. Συνήθως κινούμαι στους άξονες των πεζοδρόμων, αλλά κι εκεί γίνεται τόσο της Πόπης από μηχανάκια και αυτοκίνητα (!) που πρέπει να βρίσκεσαι σε συνεχή επαγρύπνηση. Έχω φτάσει πιά να πιστεύω ότι αυτή η πόλη δεν σώζεται με τίποτα. Όπου και να την κοιτάξω με φθείρει.

Τι να δω δηλαδή;

Τις βιοτεχνίες που σχεδόν εξαφανίστηκαν πιά, την ανεργία που έχει γιγαντωθεί;

Τις εναπομείνασες βιομηχανίες που σιγά σιγά φεύγουν για Βουλγαρία
;
(με πιό πρόσφατη - δυστυχώς σίγουρα όχι "τελευταία" - την ΒΙΑΜΥΛ, που πνέει τα λοίσθια...)

Τους πνευματικούς της ανθρώπους, που την εγκαταλείπουν μαζικά;;;

Το χάος της κυκλοφορίας, που αναμένεται από Σεπτέμβρη να γίνει κόλαση, με τα (απαραίτητα, φυσικά) έργα του Μετρό;

Την αγένεια των οδηγών της πόλης αυτής τόσο απέναντι σοτυς πεζούς όσο και απέναντι στους άλλους οδηγούς;

Τα σκουπίδια των Ελληναράδων πεταμένα παντού;

Την διάβαση από Αριστοτέλους για παραλία, όπου περιμένεις ώρες και κανένας δεν σταματά και συνήθως περνάω απέναντι με το ζόρι και με κίνδυνο να με παρασύρει κανένας Νεάτερνταλ; (βλέπε φωτογραφία στο τέλος)

Τη μπόχα που σε πιάνει όταν έρχεσαι από Κατερίνη;

Το ότι η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια πανευρωπαϊκά στην μόλυνση; ΤΟ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΒΡΕΧΕΙ, ΒΡΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΛΑΣΠΗ, από τους ρύπους που παρασύρει η βροχή;

Τα ανύπαρκτα πάρκα; Την άθλια κατάσταση της Νέας Παραλίας με τις τρελλές λακκούβες όπου μπορείς ανά πάσα στιγμή να τσακιστείς; Την Αριστοτέλους που είναι θεωρητικά πεζόδρομος, αλλά πρακτικά υπαίθριο πάρκινγκ, ΕΝΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΕΝΤΕΞΙ ΟΡΟΦΟΥΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΑΠΟ ΚΑΤΩ; Τον περιφερειακό όπου νομίζεις ότι οδηγείς στην καλύτερη σε πίστα F1 και στην χειρότερη σε ταινία MAd MAx, και όπου φυσικά σκοτώνονται κάθε μέρα άνθρωποι; Το Πάρκο Βενιζέλου-Χαλκέων με τους τρεις πανάκριβους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και τις τεθλασμένες του υποχρεωτικές διαδρομές; (αν δεν το δείτε δεν μπορείτε να καταλάβετε για τι είδους διαστροφή σας μιλώ) Την Αρχαία Αγορά που εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια παραμένει ένα βρωμερό και θορυβώδες (όταν αξιώνονται να δουλέψουν λίγο) εργοτάξιο; Το έκτρωμα του Βυζαντινού μουσείου, που ο Αρχιτέκτονας που το έχτισε δήλωσε ανοιχτά και χωρίς να ντρέπεται ότι η εξωτερική του εμφάνιση "αποτελεί αναφορά (sic) στα γιαπιά της δεκαετίας το '70 και του '80";;;;; Το έκτρωμα του υπό κατασκευήν Δημαρχείου που θα γεμίσει με μπετόν στυλ Ξενία 1960 μια έκταση που θα μπορούσε να είχε γίνει πνέυμονας πρασίνου;;;; Την "θαλάσσια αστική συγκοινωνία" (Θ.Α.Α.!!!!!!), που κάπου κάπου ανακοινώνεται, μπαίνει και καμμιά ταμπέλα (φαίνεται πως κάποιοι έχουν φάει ήδη ΠΟΛΛΑΑΑΑ λεφτά...), αλλά Θαλλάσια συγκοινωνία ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ (και μάλλον δεν θα δούμε); Το έκτρωμα του Μεγάρου που χτίστηκε σε μια περιοχή που μπορούσε να γίνει πόλος έλξης των Θεσσαλονικιών προς την Θάλασσα, όπως ήταν το Λούνα Παρκ; Την οικτρή κατάσταση της θάλασσας; ΤΗΝ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ;;;;


Αν έφερνα στον κόσμο ένα παιδί, δεν θα ήθελα να μεγαλώσει εδώ. Κι όσο πιό πολύ το σκέφτομαι, ούτε εγώ θέλω να μεγαλώσω εδώ…

Η "Διάβαση" από την παλιά παραλία προς την Πλατεία Αριστοτέλους.
Τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα 24 ώρες το 24ωρο... και κανείς (φυσικά) δεν σταματά...

Ο Ελληναράς που πάρκαρε φαρδιά πλατιά πάνω στην ράμπα των αναπήρων,
άλλη μια μόνιμη εικόνα από τις "διαβάσεις πεζών" της Θεσσαλονίκης.

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"we got to get out of this place/
even if it is the last thing we ever do"
ή
"παμε να φυγουμε απ'αυτην την πολη
ολα ξηλωθηκαν, μειναμε μοναχοι
ανθρωποι, σπιτια και φωνες
κανουν κομματια το μυαλο μου..."

οπως και να το πεις θα συμφωνησω...
το χειροτερο ειναι πως οι φιλοι μου, με τους οποιους μεγαλωσαμε μαζι σε αυτην την πολη, δεν ενοχλουνται.
και οταν τους τα λεω με κοιτανε σαν ufo και παιρνω απαντησεις του στυλ "ολα σε ενοχλουν πια!" :-/

Μαύρος Γάτος είπε...

Ξέρω φίλε μου ακριβώς για τι πράγμα μιλάς. Πέρσι έλειωαδεκαπέντε μέρες σε νησί, κι όταν γύρισα όλα μου φαίνονταν ακόμα περισσότερο ανυπόφορα. Μετά σιγά σιγά συνηθίζεις, είναι σαν η καθημερινότητα σε αυτήν την πόλη να σε αποκοιμίζει, διατελείς μετά από λίγο σε μόνιμη νιρβάνα... Ίσως είναι ένα είδος άμυνας, για να μην τρελλαθεί κανείς.

Σ;(((((

Infrared είπε...

An kai loipo polla xronia apo tin saloniki parola ayta exontas zisei ekei gia 25 xronia kai me ena karo episkepseis ola ayta ta xronia tha diafoniso me arketa apo ayta pou les:

Gia tis viotexnies pou exafanistikan dystyxos den einai ena fainomeno tis salonikis alla pagosmio, pes mou mia megali viotexnia i opoia paragei ta proionta tis stin xora idrysis, gia na min anaferoume tis viomixanies (germanikes. agglikes, amerikanikes).

Oi pneymatikoi anthropoi (opoious xaraktirizeis etsi) efygan giati mallon den exei kai polla na tous prosferei i ellada.

Gia to xaos tis kykloforias, ta skoupidia kai tin molynsi den gnorizo an exeis empeiria apo alles eyropaikes kai mi poleis alla einai poly xeirotera.

Ta parking pou anafereis se "politismenes poleis" fysika kai yparxoun alla me etisio kostos pou tha xreiazotan apo 2-6 miniatika ellinikon misthon.

Oso gia ola ta ypoloipa arxitektonika kai mi isos tha eprepe enas arxitektonas na apantisei.

Telos gia to paidi, ama me to kalo to apoktiseis, kalytera na to megaloseis stin thessaloniki opou ta paidia pigainoun se sxoleia opou oi anixneytes metallon den yparxei kan sto lexilogio kai xereis oti tha gyrisei spiti. Paradeigmata san tou mikrou Alex se alles xores (syn aytis pou zo tora) apoteloun routina.

J95 είπε...

Καλά μη νομίζεις ότι στην Αθήνα είναι πολύ καλύτερα, το πολύ-πολύ ο κόσμος οδηγάει ελαφρώς λιγότερο δολοφονικά.

(με τη φωτογραφία σου λύθηκε η απορία μου του καλοκαιριού, η οποία απορία έχει ως εξής: "από πού διάολο έχουν έρθει αυτοί με πινακίδες ΙΕ που οδηγάνε σα μεθυσμένοι 18χρονοι που έχουν να γ@μήσουν από τη μέρα που γεννήθηκαν;")

Μαύρος Γάτος είπε...

Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και θετικά στοιχεία. Πονάς όμως πολύ περισσότερο όταν σκέφτεσαι πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, πχ για το κόστος του πάρκινγκ που λες υπάρχουν άπειρα χαμένα χρήματα από "πακέτα" και κοινοτικές επιδοτήσεις, για πολλάαπό τ αυπόλοιπα κακά που αναφέρω δεν χρειάζονται καν χρήματα. Και τα πράγματα ΕΙΝΑΙ πολύ καλύτερα, σε πολλές πόλεις του κόσμου, ξεκινώντας από την ελληνική επαρχία! Εκεί θα ηθελα να μεγαλώσω ένα παιδί, λέμε, αν...

Μαύρος Γάτος είπε...

J95 την πάτησες, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο τυχαίνει να έχει Αθηναϊκές πινακίδες, (χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα)...

(οι πινακίδες εδώ είναι ΝΕχ ΝΖχ ΝΗχ)

Lion είπε...

Δεν κυκλοφορω με ποδηλατο πια, για αρκετους λογους. Παλια - οταν κυκλοφορουσα με ποδηλατο - ειχα(με) βρει εναν ωραιο τροπο αυτοδικιας:
γνωστος τυπογραφος ειχε τυπωσει αυτοκολλητα με την επιγραφη "μην κλεινετε την διασταυρωση" (μην εμποδιζετε τους ποδηλατες / αναπηρους / πεζους κ.α.). Τα αυτοκολλητα ειχαν μια πανισχυρη κολλα που μπορουσε να βγει με παααααρα πολυ κοπο.
Ο καθενας μας (και ημασταν πολλοι) κυκλοφορουσε με ενα πακετο τετοια αυτοκολλητα, τα οποια κολλουσαμε στο παρμπριζ (στην μεση του γυαλιου) των ηλιθιων κ' αγενων. Ξεραμε οτι θα χρειαστουν ωρες για να τα βγαλουν.

Μαυρε Γατε, δεν υπαρχει "ιδανικη" χωρα. Υπαρχουν χωρες που ταιριαζουν στον καθενα μας λιγοτερο η περισσοτερο (προσωπικα κριτηρια διαφορετικα για τον καθενα). Η Ελλαδα μαλλον δεν ταιριαζει σε σενα - και φυσικα δεν εισαι ο μονος. Βρες μια που σου ταιριαζει, υπαρχουν αρκετες.

Υ.Γ. infrared οτι ξερεις για τις ξενες χωρες, δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα. Συνιστω προσωπικη εμπειρια.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

ΧΑΛΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑ...
Και στην Αθηνα μια απο τα ιδια ειναι μονο που εδω εχει πιο πολυ κοσμο.
Μη με ξενερωνεις και ελεγα να ερθω τελος Αυγουστου για ενα τριημερο...

Infrared είπε...

file oldskipper opos eipa milao meso polyetous prosopikis empeirias kai nomizo oti eipa anatpokrinetai pliros stin pragmatikotita kai ton 3 xoron stis opoies exo diameinei. Eyxaristo

Ελπίδα είπε...

γάτε μου, εσύ που τα ζεις, ξέρεις καλύτερα! Μη μου χαλάς όμως την εικόνα που εγώ έχω για την όμορφη Θεσσαλονίκη, που την έχω πάντα μέσα στην καρδιά! Εύχομαι κι ελπίζω να μη γίνει σαν την Αθήνα, ποτέ!

Lion είπε...

Με ολον τον σεβασμο infrared αλλα βιωνουμε διαφορετικες πραγματικοτητες. Ισως μιλαμε και για διαφορετικες χωρες.

Δυο μονο παραδειγματα, με αντικειμενικα στοιχεια:
Γραφεις για τον μικρο Αλεξ, που - κατα την γνωμη σου - αποτελει ρουτινα σε αλλες χωρες. Μπορεις να μου πεις για ποια χωρα μιλας; Μπορεις να μου δειξεις μια εφημεριδα της χωρας αυτης που να αναφερει παρομοιο περιστατικο; Μπορεις να μου δειξεις καποια κοινωνιολογικη, εγκληματολογικη αναλυση, που να δειχνει, οτι τετοιες περιπτωσεις ειναι "ρουτινα" στην χωρα που αναφερεσαι;

Γραφεις για τις τιμες των παρκινγκ, που ισοδυναμουν με 2-6 ελληνικα μημιατικα. Υποθετω οτι ενα τυπικο ελληνικο μηνιατικο ειναι 100 ευρω. Υποθετω οτι ενα τυπικο παρκιγκ στην χωρα που αναφερεσαι κοστιζει ετησιως 200-600 ευρω. Μπορεις να μου φερεις μια αποδειξη; Καποιο στοιχειο;

Η συγκριση ειναι ετσι κι αλλιως αστοχη. Αν ο Μαυρος Γατος (ο οποιοσδηποτε Γατος) ζησει στο εξωτερικο, θα εχει και το τυπικο εισοδημα για την χωρα αυτη. Σε καμμια χωρα το τυπικο παρκιγκ δεν ισοδυναμει με 6 τυπικα μηνιαια εισοδηματα. Μιλαμε για την ιδια χωρα παντα.
Το να μετραμε το παρκινγκ στις μπουτικ της 5ης Λεωφορου (Ν. Υορκη) με μισθους Καλκουτας ειναι αστοχο.

Infrared είπε...

Dystyxos den mporo na sou po arithmo fyllou kai imerominia gia na sou fero "antikeimenika stoixeia" gia tin eglimatikotita, to mono pou mporo na sou fero san statistiko stoixeio einai oti mono sto manchester kathe xrono skotonontai peripou 10 anilikoi apo tin xrisi oplon. Gia to londino dystyxos sto opoio ego diameno ta teleytaia 4 xronia den mporesa na sou vro synolika stoixeia kai profanos to na sou anafero prosopikes empeiries mallon den tha se peisoun. Oso gia tin nea yorki opou emena palaiotera ta pragmata itan poly xeirotera alla pali mallon den peistikes.
Ayto pou exo eykairo na sou po (mias kai exo na to pliroso syntoma) einai oti oi synolikoi foroi pou plironeis gia na exeis ena amaxi mexri 1200 kek grammeno se ena spiti mexri 45tm sto dytiko londino proti zoni ston proto orofo polykatoikias xoris asanser (oles oi leptomereies pou anafero exoun simasia kai i timi diamorfonetai analoga) einai 903+111 lires agglias synolo 1104 lires to xrono gia na mporeis na afineis to aytokinito sou ston dromo. Ayto einai ena miniatiko enos post doc sto londino. Ama thes times gia parking episis dystyxos den mporo na sou po alla ama thes na to psaxeis se vathos na peisteis mporeis na to kaneis kai monos sou.

Episis na zitiso sygnomi apo ton Mavro Gato pou isos prokalesa aytin tin prosopiki kouventa sto post tou.

Ανώνυμος είπε...

μπορουμε απλα να ειμαστε λιιιγο πιο ρεαλιστες? σε καμια περιπτωση δεν μπορουμε να συγκρινουμε τη θεσσαλονικη με το λονδινο, ποσο μαλλον με τη νεα υορκη... αλλα αμα κανετε μια βολτα ως τα τρικαλα, ας πουμε, θα καταλαβετε τι εννοει ο μαυρος γατος περι ανθρωπινης διαβιωσης...οσο για τις ευρωπαϊκες, ιταλια (σε μικρες πολεις εχω παει, οχι ρωμη), γερμανια (βερολινο και οχι μονο), εχουν σιγουρα ανθρωπινες συνθηκες και εχω ακουσει και για βορεια (φινλανδια, σουηδια, βελγιο).
τεσπα, το θεμα δεν κλεινει, και, δυστυχως, δεν ειναι αντικειμενικα ευκολο για ολους να την κανουν...
μαυρε γατε, την κατανοηση σου :-)

Μαύρος Γάτος είπε...

Παιδιά μην απολογείστε, θ΄έλω να γίνει συζήτηση και μάλιστα όσο πιό διεξοδική γίνεται, γιατί το θέμα με καίει, πρακτικά, και όχι θεωρητικά. Από Σεπτέμβρη πρέπει να πάρω αποφάσεις.....

Να θυμίσω ένα τραγούδι του Κώστα Χατζή...

'Για το ταξίδι γιέ μου που θα πάς
να βρεις την Πόλη την κατάλληλη για σένα...."

Μάλλον θα το κάνω άρθρο....

Καλημέρα όπου κι αν είστε

ioannisk είπε...

@black cat
Ήθελα να σχολιάσω πως ο "Ελληναράς" είναι ΑΘηναίος (εξάγουμε πολιτισμό σε όλη την Ελλάδα) αλλά με πρόλαβες. Υποθέτω πως όπου και να πας η νοοτροπία είναι ίδια και πως δεν είναι χειρότεροι οι Αθηναίοι ή το αντίστροφο.

Για τα αυτοκόλητα στους (ποιο προκλητικούς τόσοι πολλοί που είναι δεν θα προλαβαίνεις να τυπώνεις) κανίβαλους το είχα σκεφτεί αλλά δεν τόλμησα ποτέ, από την άλλη δεν ντρέπομαι να "ακονίζω" τα κλειδιά μου στο καπό τους...
Επίσης είχα σκεφτεί να φτιάξω Blog και να βάζω φωτογραφίες με τους taliban, και έκανες πολύ καλά που δεν έσβησες την πινακίδα του.

Για την εγκληματικότητα, ναι ένα από τα καλά της Ελλάδας είναι η μικρή εγκληματικότητα (συγκριτικά με την Ε.Ε.) αλλά σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν "xereis oti tha gyrisei spiti. Paradeigmata san tou mikrou Alex se alles xores (syn aytis pou zo tora) apoteloun routina." αυτό είναι "ειδήσεις" του MEGA του Alpha και του βήτα όχι πραγματικότητα. Για να παραφράσω και μία συνάδελφο "Όταν πηγαίνω σινεμά με τα ανίψια μου δεν τα αφήνω από δίπλα μου για να μην τα απαγάγουν και τους κλέψουν το νεφρό" ήμαρτον!

Σε κάθε περίπτωση σου βγάζω το καπέλο που κυκλοφορείς με ποδήλατο.

Μαύρος Γάτος είπε...

Γειά σου φίλε Ιωάννη! Ωραία ιδέα ένα τέτοιο blog. Από δω κι εμπερός θα φωτογραφίζω αβέρτα.

Σ;

Infrared είπε...

@ioannis

Kai na deis pou oloi mou legane oti den tha vgalo polla lefta.
Tora xero oti mporo afou tha gino parousiastis sto Beta.

ioannisk είπε...

@Infrared
Μπαααααα έχεις προσόντα (post doc δεν είπαμε;) δεν κάνεις για την δουλειά...

Infrared είπε...

@exberliner

otan agoraso mia tha frontiso na exo kai ena arketa megalo parathtyro gia na tin petaxo.
Episis otan kapoios sygrinei tis ellinikes poleis me aytes tou exoterikou fantazomai ennoei tis megaloupoleis px Nea Yorki, Londino, Berolino ktl. Theoro ligo apithano i sygrisi na ginetai me tin Ithaca kai to Dartmouth i to brighton kai to Preston afou amfivallo an ta xeroun kai polloi. Kai se kathe periptosi epitelous eleos, den xero poioi eiste kai pou meinate otan pigate sto exoteriko alla oi mi exontes arketa xrimata menoun se koloperioxes styl Hackney, Brixton, Mile End kok stis opoies to vrady kykloforeis me polli prosoxi kai poli parea. Ama rotiso kapoion o opoios irthe 3 xronia sto londino kai emeine sto south ken i stin oxford street ta idia tha mou leei me esena. Tora an oi germanoi kataferan kai exoun meiosei tin eglimatikotita kai ayta pou sou leo sou fainontai istories gia agrious, bravo eisai tyxeros kai esy kai oi ypoloipoi germanoi. Oi aggloi kai oi amerikanoi den to kataferan ayto akoma stis megaloupoleis tous.

ioannisk είπε...

ExBerliner said...
Berlin! η πόλη αποθημένο (spelling???)! Η πόλη που θέλω (πρέπει;) να πάω και δεν έχω πάει! Υποψήφια Υπερπόλη!

@Infrared
Preston? το έχουν μελλοποιήσει οι Pistols ή ο LKJ? LKJ RULES! Ναι προφανώς και στη Δυτική Ευρώπη υπάρχουν ghetto που ο "ντόπιος" φοβάται να μπει το βράδυ. Το βλέπω χλωμό να κόβει βόλτες η μητέρα μου στο Midi ή στο St-Gilles στις Βρυξέλλες μετά το σούρωπο (άλλα και στα Πατήσια θα επανέλθω). Σου απάντησα και ποιο πριν η εγκλήματικότητα στην Ελλάδα είναι ποιο μικρή από ότι στη Δυτική Ευρώπη αλλά αυτό που μετράει είναι η γενική κατάσταση (στο χωριό μου μπορούσα να πάω από το σπίτι μου στο σχολείο μου με το ποδήλατο και ας ήταν 10 km μακρύα, για να μην αναφέρω την ομορφιά της διαδρομής, στην Ελλάδα μπορώ;). Δεν φταίει ο αποκλεισμένος Πακιστανός (στην περίπτωση σου, ή Μαροκινός και Έλληνας στην δικιά μου ή ο "Αλβανός" στην Ελλάδα) από την κοινωνία αλλά ο μέσος κάτοικος της χώρας. Στην Αθήνα δολοφονούνται κάθε χρόνο 100 με 150 πεζοί, πόσα παιδιά δολοφονούνται στο Λονδίνο από παιδεραστές;

In a previous comment I mentioned the example of a colleague of mine with her nephews and in this comment I mention my mother being afraid (is she?) to walk alone after the dark at Patisia. What I want to illustrate is the real threat as opposed to the imagined. I prefer to live in a society with a higher (but always minimal) threat than to a society where the rule is an imagined threat. The reason is simple: people who are sensitive to fear are either old of "low" cultural level. I rather live in a society of higher violence than to a society of (much) lower cultural level.
To give an argument to my point you can watch the BBC News and the "news" of MEGA etc. I have to admit that I have never watched the news of ZDF or ADF :)

P.S. the reason that I write in English if just for my convenience.

ioannisk είπε...

RDF?

ioannisk είπε...

@ΣτοΧωριόΠουΔενΈχωΠάειΑκόαμαΚαιΠρέπειΝαΠάω (=exberliner) :)))
Στην Αθήνα η 1η ώρα στο κέντρο είναι 10 ευρώ (τουλάχιστον).

Μαύρος Γάτος είπε...

Σας ευχαριστω για την συζήτηση και για τις συμβουλές. ExBerliner πού ζεις τώρα;

Infrared δεν έχω καν έρθει στην Αμερική, άσε που για λόγους σχετικούς με το επάγγελμά μου είναι σχεδόν αδύνατο. Εσύ είσαι στη Νέα Υόρκη; Έχω ακούσει ότι είναι, εκτός τωνάλλων, η πολη του πνεύματος και των καλλιτεχνών.

Ioannisk, με μπέρδεψες εσύ! Έχεις ζήσει στο εξωτερικό ή όχι;

ioannisk είπε...

@blackcat
Μιας και σε μπέρδεψα: Έχω μεγαλώσει στις Βρυξέλλες.

Ανώνυμος είπε...

Blue topaz ring will certainly be thpmas sabo your best option if you are intended to thomas sabo jewellery include a ring into your gemstone jewelry collection. cheap thomas sabo charms Either if you wish to wear the ring on a special occasion or thomas bracelets wear this sort of ornaments on a daily basis, silver charm carriers it is up to your account. Blue thomas sabo necklaces topaz ring can ensure you that you will attract every person.