7 Αυγ 2006

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ;

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ



Αυτές τις φρικτές μέρες που πόλεμος κατακαίει την γειτονιά μας, οι περισσότεροι «διάσημοι» δημοσιογράφοι και πολιτικοί (ποτέ μου δεν χώνεψα εκείνο το «επώνυμοι» που υποβαθμίζει όλους εμάς τους υπόλοιπους σε μυρμηγκάκια) τις περνούν ανέμελοι σε κάποια παραλία, όπου δεν τους αγγίζει σε τίποτα ο απόηχος. Κάποιοι όμως δημοσιογράφοι αναγκαστικά μένουν, μερικοί προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα: την απροκάλυπτα κυνική χρήση της στρατιωτικής ισχύος και της σχεδόν τυφλής βίας που ασκείται από το Ισραήλ ενάντια στον Λίβανο.

Ο Ισραηλινός στρατός επιδεικνύει κυνική αδιαφορία για την τύχη των αμάχων, με αποτέλεσμα τον Θάνατο πολλών εκατοντάδων, τον τραυματισμό χιλιάδων, την ολοκληρωτική καταστροφή χωριών, γειτονιών, υποδομών, την προσφυγιά για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και την έκθεση στον τρόμο του πολέμου ολόκληρου του λαού του Λιβάνου.


Οι κύριοι αυτοί λοιπόν, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν, εφήυραν και κάποιες αναλογίες με τα καθ’ημάς. "Σκέψου", λέει, "Έλληνα μέρμηγκα, αν οι Σκοπιανοί μας βομβάρδιζαν με Κατιούσα και επιτίθονταν σε συνοριακά μας φυλάκια σκοτώνοντας πεντέξι Έλληνες φαντάρους και απάγοντας καναδυό, δεν θα αντιδρούσαμε;;;"

Η αναλογία δεν είναι μόνο εντελώς ...δυσανάλογη, είναι και εντελώς αβάσιμη, απ’όποια πλευρά και να το δεις.

Πρώτα απ'όλα πρέπει να δηλώσω ότι ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥ (1948) ΣΥΝΟΡΑ. Γεγονός πάντως παραμένει ότι η σύγκριση της Παλαιστίνης πριν την δημιουργία του Ισραήλ με την Μακεδονία πριν την απελευθέρωση είναι εξαιρετικά άστοχη από όλες τις πλευρές.

Κατ’αρχήν το 1890 στην Παλαιστίνη, πριν αρχίσει το ρεύμα της μετανάστευσης, υπήρχαν ελάχιστοι Εβραίοι, γύρω στους 25.000 και όλοι μαζεμένοι στην Ιερουσαλήμ, κι αυτοί "κυρίως Ορθόδοξοι Εβραίοι που μετανάστευαν εκεί για να θαφτούν στους Αγίους Τόπους". Στην Μακεδονία, από την Πιερία ως το Μοναστήρι και από την Καβάλα ως την Καστοριά, υπήρχε μια πολυπληθής κοινότητα που αυτροπροσδιορίζονταν ως ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Μετά τους Τούρκους, που ανταλλάχτηκαν μετά με τουςε Έλληνες της Μικρασίας, η Ελληνική κοινότητα ήταν η πολυπληθέστερη και η δυναμικότερη.

Ας αφήσουμε όμως την έρμη την Παλαιστίνη του 1890, ο πόλεμος σήμερα δεν γίνεται για τα εδάφη που ΝΟΜΙΜΑ κατέχει το Ισραήλ. Ο πόλεμος, που κρατάει σαράντα χρόνια τώρα, γίνεται για τα ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ του 1967. Το ξαναλέω, ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥ (1948) ΣΥΝΟΡΑ.

Η «αναλογία» των κυρίων δημοσιογράφων θεωρεί λοιπόν ως δεδομένο ότι η Ελλάδα «κατέχει» την Μακεδονία με τον ίδιο τρόπο που το Ισραήλ κατέχει εδώ και σαράντα χρόνια την Δυτική όχθη του Ιορδάνη και τα Υψίπεδα του Γκολάν (και ως πριν λίγα χρόνια την Λωρίδα της Γάζας και την Χερσόνησο του Σινά)!!! Περιοχές που κατακτήθηκαν από το Ισραήλ το 1967 και που πριν τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο (κατά τον οποίο λίγο πολύ οι ενωμένοι Άραβες προσπάθησαν να σβήσουν το Ισραήλ από τον χάρτη) κατοικούνταν αποκλειστικά από Άραβες!!!!!!! Και όπου το Ισραήλ εγκατέστησε εδώ και δεκαετίες με το ζόρι πολλές χιλιάδες Εβραίους εποίκους...

Στην Μακεδονία οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν, ήταν ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, και όχι ΈΠΟΙΚΟΙ. Ε, δεν είναι το ίδιο!!!! Οι πρόσφυγες ΑΝΤΑΛΛΑΧΤΗΚΑΝ με την Βουλγαρία, που πήρε ένα μέρος της Μακεδονίας (την «Μακεδονία του Πιρίν»), με την Σερβία, που πήρε ένα άλλο μέρος (την Πελαγονία, Μοναστήρι και Οχρίδα), και με την Τουρκία. Άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν και ήρθαν στην Ελληνική Μακεδονία μόνο και μόνο γιατί ήταν Έλληνες, και άλλοι άνθρωποι έφυγαν στην Βουλγαρία, στην Σερβική μακεδονία και στην Τουρκία, για αντίστοιχους λόγους. ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΥΤΩΝ ΗΡΘΑΝ ΟΙ *ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΟΙ* ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ, ΚΥΡΙΟΙ;;;;;; Ποιά αναλογία υπάρχει με την κατοχή και τον εποικισμό με ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (όχι πρόσφυγες), περιοχών όπου τουλάχιστον τα τελευταία 1700 χρόνια δεν έζησε ούτε ένας Εβραίος;;;;;;

Και πες ότι η αναλογία ήταν σωστή. Αν κάποιοι εξτρεμιστές από τα Σκόπια έριναν μια ρουκέτα και απήγαγαν δύο στρατιώτες (αφού εμείς είχαμε δολοφονήσει καμμιά πεντακοσαριά Σλαβομακεδόνες και απάγει και φυλακίσει χιλιάδες Σλαβομακεδόνες, μεταξύ των οποίων και νόμιμα εκλεγμένοι βουλευτές), ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ;;;;;;

Θα βομβαρδίζαμε ανηλεώς τα Σκόπια;;;; Θα ισοπεδώναμε τη νότια FYROM;;;; Θα σκοτώναμε εκατοντάδες πολίτες του γειτονικού μας μικρού κράτους, σε ανηλεείς αεροπορικές επιδρομές, βασιζόμενοι στην ανικανότητά τους να αντιδράσουν;;;;; Θα μετατρέπαμε σε πρόσφυγες εκατομμύρια ανθρώπους, θα εισβάλαμε και θα απαιτούσαμε τον αφοπλισμό όλων όσων δεν μας γουστάρουν;;;;;;;; Με την σύμφωνη γνώμη του 90% του ελληνικού λαού και με τις άμεσες ή έμμεσες ευλογίες της διεθνούς κοινότητας;;;; ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ, ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ;;;;

Είναι σαφής η πρόθεση των δημοσιογράφων που επινόησαν την "αναλογία" αυτή να χτυπήσουν στα πατριωτικά αντανακλαστικά των Ελλήνων προκειμένου να δημιουργήσουν συμπάθεια για το Ισραήλ, για λόγους επαναλαμβάνω που αυτοί γνωρίζουν. Είναι επίσης σαφέστατο νομίζω ότι η αναλογία τους δεν στέκει… ούτε με σφαίρες.

Ας φτιάξουμε λοιπόν μιαν άλλη αναλογία.

Ας φανταστούμε ότι η Τουρκία το 1967 είχε αποφασίσει να σβήσει την Ελλάδα από το Χάρτη, όπως έκαναν οι Αραβικές χώρες για το Ισραήλ, και της κήρυξε τον πόλεμο. Η Ελλάδα όμως αντιστάθηκε σθεναρά, και όχι μόνο δεν έσβησε, αλλά κατέκτησε και ολόκληρη την Ανατολική Θράκη, μαζί με την μισή Κωνσταντινούπολη. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΠΙΑ ΔΕΝ ΖΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ) Ή ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ).

Μετά το τέλος το πολέμου η Ελλάδα αρνείται κατηγορηματικά να επιστρέψει τις περιοχές που κατέκτησε. Αντίθετα, οργανώνει την εγκατάσταση εκεί χιλιάδων Ελλήνων από τις ΉΠΑ, την τέως ΕΣΣΔ, την Γερμανία, την Αυστραλία, απ’όλον τον κόσμο. Αποτέλεσμα είναι οι Τούρκοι να αναγκάζονται να φεύγουν πρόσφυγες, στην Τουρκία, στην Αλβανάι, στηνΒουλγαρία, στα Σκόπια, κι ακόμα πιο μακριά. Όσοι μένουν, αντιδρούν με πετροπόλεμο. Για κάθε πέτρα όμως που τρώει ένας Έλληνας φαντάρος στα κατεχόμενα, η Ελλάδα σκοτώνει καμιά δεκαριά ντόπιους Τούρκους και ισοπεδώνει καναδυό χωριά. Οι Τούρκοι της Ανατολικής Θράκης ζουν σε καθεστώς σκλαβιάς, είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ζωή τους δεν μετράει.

Και μια ωραία μέρα, εμφανίζεται στην (μουσουλμανική) Αλβανία μια οργάνωση προσφύγων Τούρκων της Θράκης, που έχει και Τούρκικες ρουκέτες, και Κοσσοβάρικα όπλα. Όταν οι Έλληνες απάγουν κάποιους Τουρκοθράκες προύχοντες, η οργάνωση ρίχνει μια ρουκέτα στα Γιάννενα. Απάγει και δυό Έλληνες στρατιώτες και ζητά την ανταλλαγή τους με Τουρκοθράκες αιχμαλώτους.

Κι αρχίζει η ισοπέδωση της Αλβανίας από τον Ελληνικό Στρατό... κυνηγώντας τους τρομοκράτες Τουρκοθράκες... Τα Τίρανα μια πόλη ερειπίων. Το λιμάνι του Δυρραχίου να φλέγεται. Ελληνικά κομμάντος στην Βόρεια Αλβανία για αν συλλάβουν Τουρκοθράκες Τρομοκράτες. Κάθε μέρα εκατόμβες αμάχων, "συγνώμη λάθος, στοχεύαμε τρομοκράτες" λέει ο ελληνικός στρατός. Στο μεταξύ τα χωριά της Νότιας Αλβανίας κείτονται σε ερείπια, νέοι, γέροι και παιδιά οδηγούνται στην προσφυγιά και στον τρόμο. Και όλα αυτά για να απελευθερωθούν, λέει, δύο Έλληνες στρατιώτες, που απήγαγαν οι εξτρεμιστές Τουρκοθράκες...

Και η Διεθνής κοινή γνώμη να φρίττει, αλλά οι κυβερνήσεις να παίρνουν ίσες αποστάσεις, ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑ...

ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΣ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ;;;;

ΠΩΣ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΥΡΜΗΓΚΑΚΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ....



14 σχόλια:

Ecumene είπε...

Eνα δευτερο ενδιαφέρον αρθρο απο
τον Gideon Levi(Haaretz)

The real estate war
By Gideon Levy

This miserable war in Lebanon, which is just getting more and more complicated for no reason at all, was born in Israel's greed for land. Not that Israel is fighting this time to conquer more land, not at all, but ending the occupation could have prevented this unnecessary war. If Israel had returned the Golan Heights and signed a peace treaty with Syria in a timely fashion, presumably this war would not have broken out.

Peace with Syria would have guaranteed peace with Lebanon and peace with both would have prevented Hezbollah from fortifying on Israel's northern border. Peace with Syria would have also isolated Iran, Israel's true, dangerous enemy, and cut off Hezbollah from one of the two sources of its weapons and funding. It's so simple, and so removed from conventional Israeli thinking, which is subject to brainwashing.

For years, Israel has waged war against the Palestinians with the main motive of insistence on keeping the occupied territories. If not for the settlement enterprise, Israel would have long since retreated from the occupied territories and the struggle's engine would have been significant neutralized. Not that a non-occupying Israel would have turned into the darling of the Arab world, but the destructive fire aimed at Israel would have significantly lessened, and those who continued to fight Israel would have found themselves isolated.

Μαύρος Γάτος είπε...

Εργοτελίνα μου σύντεκνη σε πιάνω αδιάβαστη, δες το αμέσως προηγούμενό μου άρθρο...

καλημέρα

Ecumene είπε...

Για τη Μακεδονία...

Ημασταν πλειοψηφία;;..
νομιζω ενα 50% περίπου..

Θυμαμαι ενα κείμενο του Παλλη
στην Ιστορία της Δεσμης
που ελεγε οτι μπορει να χασαμε τη Μικρασια αλλα κερδίσαμε τη Μακεδονία..

Ecumene είπε...

OK sorry για τη βιασυνη μου...



Αναλυτικά, οι νομοί των “νέων χωρών” με ελληνική πλειοψηφία το 1912 ήταν οι εξής (Πάλλης 1934, σελ. 407):

1) Ελασσόνος (88% 'Ελληνες,12% Τούρκοι)

2)Κοζάνης (60% 'Ελληνες, 40% Τούρκοι)

3) Γρεβενών (76% 'Ελληνες, 18% Τούρκοι)

4) Πιερίας (80% 'Ελληνες, 18% Τούρκοι)

5) Καστοριάς (56% 'Ελληνες, 24% Τούρκοι,19% Βούλγαροι)

6) Βοϊου (75% 'Ελληνες, 25% Τούρκοι)

7) Ημαθίας (70% 'Ελληνες, 20% Τούρκοι,10% “διάφοροι”)

8) Γιαννιτσών (56% 'Ελληνες, 39% Τούρκοι)

9) Χαλκιδικής (86% 'Ελληνες, 7% Τούρκοι, 7% “διάφοροι”)

10) Θάσου (100% 'Ελληνες)

11) Σερρών (47% 'Ελληνες, 40% Τούρκοι, 9% Βούλγαροι)

12) Φυλλίδος (74% 'Ελληνες, 17% Τούρκοι, 7% Βούλγαροι).

Αντίθετα, το ελληνικό στοιχείο μειοψηφούσε αριθμητικά σ' όλους τους νομούς που βρίσκονταν στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Μακεδονίας. Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα ελληνικά στοιχεία η πληθυσμιακή σύνθεση των νομών αυτών ήταν το 1912-13 η ακόλουθη:

1) Νέστου: 2% 'Ελληνες, 98% Τούρκοι

2) Δράμας:15% 'Ελληνες, 79% Τούρκοι, 5% Βούλγαροι

3) Καβάλας: 29% 'Ελληνες, 69% Τούρκοι, 2% “διάφοροι”

4) Παγγαίου: 40% 'Ελληνες, 60% Τούρκοι

5)Σιδηροκάστρου: 19% 'Ελληνες, 40% Τούρκοι, 37% Βούλγαροι

6) Κιλκίς: 2% 'Ελληνες, 66% Τούρκοι, 29% Βούλγαροι

7) Παιονίας: 36% 'Ελληνες, 42% Τούρκοι,17% Βούλγαροι

8) Θεσσαλονίκης: 29% 'Ελληνες, 23% Τούρκοι, 45% “διάφοροι”

9) Λαγκαδά: 36% 'Ελληνες, 50% Τούρκοι

10) Αλμωπίας: 54% Τούρκοι, 46% Βούλγαροι (καθόλου 'Ελληνες)

11) Εδέσσης: 40% 'Ελληνες, 48% Τούρκοι,12% Βούλγαροι

12) Εορδαίας: 20% 'Ελληνες, 76% Τούρκοι

13) Φλωρίνης: 32% 'Ελληνες, 32% Τούρκοι, 35% Βούλγαροι.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης, την οποία διενήργησαν οι ελληνικές αρχές στις 28.04.13, ο πληθυσμός της πόλης ήταν 157.889 κάτοικοι, εκ των οποίων οι 61.439 (38,9%) ήταν ισπανόφωνοι Εβραίοι, οι 45.867 (29%) Οθωμανοί Τούρκοι, οι 39.956 (25,3%) Έλληνες, οι 6.263 (4%) Βούλγαροι και οι 4.364 (2,8%) “ξένοι” (Δημαράς -επιμ., 1951).

Στο σύνολο της Μακεδονίας τα στοιχεία που παραθέσαμε δείχνουν, βέβαια, μια σχετική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού το 1913: 513.000 Έλληνες, 475.000 Τούρκοι, 119.000 Βούλγαροι και 98.000 διάφοροι.

Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΩΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ του Γιάννη Μηλιού

Μαύρος Γάτος είπε...

Δεν μπορείς να δεις το θέμα της Μακεδονίας ανεξάρτητα από την όλη εικόνα του τότε πολέμου, Εργοτελίνα. Δεν ξέρω ακριβώς τα ποσοστά που αλλάζουν από πόλη σε πόλη και από πόλη σε επαρχία-χωριά, αλλά γεγονός παραμέςνει ότι οι Τούρκοι ήταν πρώτοι σε ποσοστό, μετά εμείς, ακι μετά οι Βούλγαροι κτλ. Επαναλαμβάνω όμως, πρέπει να το δεις συνολικά ( το "χάσαμε την Μικρασία" μετράει πολύ στην διαμόρφωση της πλήρους εικόνας) και τότε θα καταλάβεις ότι το "κερδίσαμε την Μακεδονία" μάλλον σημαίνει "ΔΕΝ χάσαμε την Μακεδονία'...

J95 είπε...

Θα βομβαρδίζαμε ανηλεώς τα Σκόπια;;;; Θα ισοπεδώναμε τη νότια FYROM;;;; Θα σκοτώναμε εκατοντάδες πολίτες του γειτονικού μας μικρού κράτους, σε ανηλεείς αεροπορικές επιδρομές, βασιζόμενοι στην ανικανότητά τους να αντιδράσουν;;;;; Θα μετατρέπαμε σε πρόσφυγες εκατομμύρια ανθρώπους, θα εισβάλαμε και θα απαιτούσαμε τον αφοπλισμό όλων όσων δεν μας γουστάρουν;;;;;;;; Με την σύμφωνη γνώμη του 90% του ελληνικού λαού;;;


Αν δεν κάνω λάθος, γύρω στο 95%+ του ελληνικού λαού ζητούσε ακριβώς αυτό την περίοδο 1991-93 κι αυτό μόνο και μόνο για μια υπόθεση Copyright. Με τη διαφορά ότι προτιμούσε αντί να ισοπεδώσουμε, απλά να κατακτήσουμε τη νότια FYROM, δίνοντας την άλλη μισή στα αδέρφια μας τους Σέρβους.

Εργοτελίνα, με την αποχώρηση 500.000 Τούρκων και την εισαγωγή 600.000 Ελλήνων, το ελληνικό (ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, το ελληνόφρων at any rate) στοιχείο στην (ελληνική) Μακεδονία έφτασε το 1926 το 68%. Το ποσοστό του πριν την χμμ... απελευθέρωση της περιοχής αφήνεται ως άσκηση.

Ecumene είπε...

Tελος παντων

για την Παλαιστίνη

θα σου πουν οτι κατοικουσαν και

αυτοί για χρονια εκει και διωχτηκαν

απο τους Ρωμαιους(70 μ.Χ) τον Τίτο

και απο τοτε περιπλανιούνται απο δω

και απο κει...

Να καναν το κρατος στην Ουγκαντα
οπως ελεγαν καποτε;;;

Μαύρος Γάτος είπε...

J95 το θέμα των ποσοστών είναι μια τεράστια συζήτηση και δεν μπορεί να λυθεί εδώ. Σίγουρα δεν ισχύει αυτό που λες για σχεδόν ομοφωνία των Ελλήνων για βομβαρδισμό των Σκοπίων το '90, είναι καθαρή φαντασία. Και τελικά, δεν μιλάμε για εικασίες, αλλλά για γεγονότα, τα Σκόπια ΔΕΝ βομβαρδίστηκαν, το όνομα ΔΕν άλλαξε και όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες. Η Βηρυττός βομβαρδίζεται αυτήν την στιγμή γιατί ο Λίβανος φιλοξενεί πρόσφυγες Παλαιστίνιους που απήγαγαν δύο φαντάρους.

Lion είπε...

Φιλε Μαυρε Γατε, καταλαβαινω την αγανακτηση σου σχετικα με τους δημοσιογραφους.
Δεν συμφωνω με την αναλυση σου (και οποιαδηποτε αλλη παρομοια), που ξεκιναει με υποθεσεις "αν εμεις βομβαρδιζαμε, αν η Τουρκια απηγαγε ... κλπ.". Κανενας λαος δεν ειναι ιδιος με τον αλλο, πουθενα οι συνθηκες δεν ειναι ιδιες. Οι ισραηλινοι π.χ. εχουν το συναισθημα οτι απειλειται διαρκως η υπαρξη τους. Ασχετα απο το αν αυτο το συναισθημα ειναι δικαιολογημενο η οχι - τους ωθει να κανουν πραγματα, που κανενας αλλος λαος δεν θα εκανε.
Ολες οι συγκρισεις με αλλα κρατη / λαους ειναι λαθος - ετσι νομιζω.

Τωρα στο ποιος φταιει, νομιζω οτι εχουμε παθει ολοι ενα συνδρομο Κουροπατκιν. Οποιος κραταει "ισες αποστασεις" καταδικαζεται, μερικοι δικαιολογουν τους μεν, αλλοι τους δε και δεν συμμαζευεται. Και λοιπον τι εγινε τελικα; Εστω οτι συμφωνησαμε ολοι, οτι οι ισραηλινοι ειναι ασυνειδητοι φονιαδες. Ε και; Τι θα αλλαξει στην ολη ιστορια; Η μηπως αν βγουμε στους αθηναικους δρομους και χτυπηθουμε με τα ΜΑΤ, ειτε αν σαμποταρουμε την ΚοκαΚολα (το διαβασα κι αυτο), θα αποσυρθουν οι ισραηλινοι απο τον Λιβανο;

Δεν ειμαι αδιαφορος μπροστα στους φριχτους θανατους τοσων ανθρωπων, αλλα με το να "μοιραζουμε" δικιο και αδικο μεσα στα μπλογκ, πιστευεις οτι κατι κανουμε;

Η απορια μου ειναι η εξης: οι Λιβανεζοι (Χεζμπολλαχ και αμαχοι), οι Συριοι και οι Ιρανοι *ηξεραν* οτι το Ισραηλ ειναι α) πανοπλο β) κατα πολυ υπερτερο στρατιωτικα γ) αδιστακτο δ) ασυνειδητο ε) ζηταγε αφορμες. Ε - δεν πας να προκαλεσεις εναν πανοπλο, αδιστακτο φονια ετσι στα καλα καθουμενα, οταν ξερεις οτι αφορμη ζηταει για να σε λιωσει.
Ολα δειχνουν (εκτος αν ειναι προπαγανδα κι αυτο), οτι η Χεζμπολλαχ ειχε συνεννοηθει απο πριν με την Συρια και το Ιραν γι' αυτην την ενεργεια. Δεν ηταν κατι αυθορμητο - ηταν προμελετημενη προβοκατσια εναντια στο Ισραηλ, με προμελετημενο τοπο και χρονο. Η Χεζμπολλαχ (και οι συμμαχοι της) καποιο σχεδιο ειχαν / εχουν κατα νου, οταν εκαναν τις απαγωγες των φανταρων. Και στα σχεδια τους μαλλον ειχαν υπολογισει αυτην την αντιδραση του Ισραηλ.
Δεν λεω "καλα να παθουν". Ουτε λεω "καλα κανει το Ισραηλ και σκοτωνει". Λεω ομως "ας δουμε τι επεδιωκε η Χεζμπολλαχ, πριν κρινουμε κατι αλλο".

Αντι να μοιραζουμε κουροπατκινικα "δικαια" και "αδικα" ανα τους λαους (που δεν ωφελουν κανεναν, ουτε αλλαζουν τιποτα), ας προσπαθησουμε να εξηγησουμε, γιατι η Χεζμπολλαχ εκανε αυτο που εκανε.

Rodia είπε...

Καλά.. κάπως έτσι δημιουργούνται οι ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ των διαφόρων αμερικανικών υπηρεσιών. Δεν κάνεις μια αίτηση να υποβάλλεις τη δική σου Γατούλη..?

Ρ:-)Ρ:-)Ρ:-)Ρ:-)

ΜΠΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

Ξέρεις πόσες "ασκήσεις" μένουν ανεκτέλεστες;
Ε Υ Τ Υ Χ Ω Σ

Μαύρος Γάτος είπε...

Oldskipper, δεν θα διαφωνήσω στις τελικές ρητορικές σου ερωτήσεις. ΤΙΠΟΤΑ. Τίποτα δεν γίνεται με τις δικές μας αντιδράσεις. Κακά τα ψέμματα. Νιώθεις όμως ότι έκανες το καθήκον σου, όχι ότι αυτό είναι πολύ σπουδαίο, γιατί όπως είπα κυριαρχεί η αίσθηση της πλήρους αδυναμίας. Μιλάω φυσικά για τον εαυτό μου.

Μαρίνα, αν γινόταν κάτι τέτοιο από την χώρα μας, ξέρω τι θα έκανα. Θα γινόμουν αντιρρησίας συνείδησης, λιποτάκτης, "ΠΡΟΔΌΤΗΣ", ΝΑΙ, θα αυτομολούσα στον εχθρό και θα αγωνιζόμουν να σταματήσει η ίδια μου η χώρα την αδικία.

Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής είπε...

Άσπρε μου Γάτε, νομίζω ότι και μεγάλοι να 'μασταν, πάλι μυρμηγκάκια θα μας θεωρούσαν. Μεγάλα μυρμηγκάκια.
Γιατί ζούμε σε έναν κόσμο που κυριαρχούν οι μυρμηγκοφάγοι.
Όμως, το ότι η φωνή μας μετά βίας ακούγεται, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να φωνάζουμε και να προσπαθούμε με όση δύναμη έχουμε.

Τώρα θα μου πεις" πού είναι η δική σου η φωνή;"... και δυστυχώς, δεν θα 'χω να σου απαντήσω.
Ίσως καμιά φορά "μου την δώσει" πραγματικά και πάω εθελόντρια στο πεδίο της μάχης...
Ίσως και όχι και να μείνω "βολεμένη" να παλεύω με τις μικρότητες του δικού μου κόσμου όπως οι περισσότεροι...

Ένα σιωπηλό "ξεβολεμένο" μυρμηγκάκι.

J95 είπε...

Sorry, 83% όχι 68%. Δεν το θυμόμουνα καλά.

brexians είπε...

akoy gate den iparxoun slabomakedones auto einai evrima tou tito kai i makedonia tou pirin eurima tou dimitrof.
twra to 4o sinedrio toy kke ta anagnvrise auta kai emeis apo kaki exwteriki politiki tin fagame!!!!
H ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ...
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΙΡΙΝ ΜΟΝΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ...
ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΣ ΤΟ ΣΗΖΗΤΑΜΕ