23 Ιουν 2006

ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΛΕΩΦΟΡΟΙ "ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΚΑΙ "ΑΔΙΑΦΘΟΡΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ"

Ο Ελληνικός Δημόσιος Βίος


Κάποιος με ρώτησε χτες, με αφορμή το σχόλιό μου για την μετονομασία των Λεωφόρων Β.Σοφίας και Β.Αμαλίας σε Γ.Παπανδρέου και Κ.Καραμανλή, πώς είναι δυνατόν να προτιμώ τα ονόματα δύο Βασιλισσών από τα ονόματα δύο εκλεγμένων πρωθυπουργών.

Πέρα από τα όσα έγραψα χτες, και που νομίζω ότι ξεκαθαρίζουν αρκετά τη θέση μου, θέλω να τονίσω ότι κατά την γνώμη μου, και οι δύο αυτοί πολιτικοί, καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, και στάθηκαν ανάξιοι της λαϊκής εντολής.

Επειδή όμως η στείρα κριτική δεν προσφέρει τίποτα, θα ήθελα να κάνω μιαν αντιπρόταση. Αν ποτέ κανείς ζητούσε την γνώμη μου, σίγουρα δεν θα πρότεινα τα ονόματα των Βασιλισσών, αν και οι δύο αυτές Βασίλισσες ήταν από τις σχετικά λαοφιλείς, γι'αυτό και τα ονόματά τους άντεξαν τόσες δεκαετίες σε δυό από τους πιό κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (προς θεού, δεν είμαι βασιλικός, αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται!).

Θα πρότεινα τα ονόματα

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ για την λεωφόρο Β. Σοφίας

και

ΑΔΙΑΦΘΟΡΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ για την λεωφόρο Β. Αμαλίας

Αν μη τι άλλο, έτσι, για να τους καίει λιγάκι, όλους αυτούς τους ανάξιους και διεφθαρμένους που μάς κυβερνούν τόσα χρόνια, και παρεπιδημούν στην Βουλή, που περικλέιεται από αυτούς τους δρόμους, και στα πέριξ.... Κάθε φορά που θα τα διαβάζουν και θα τα ακούνε, τα ονόματα αυτά, να πονάνε λιγάκι, έστω τόσο δα, αν βέβαια τους έχει απομείνει κάποιο ελάχιστο ίχνος αξιοπρέπειας....

8 σχόλια:

An-Lu είπε...

Πολύ καλύτερη ιδέα αυτή!

Unknown είπε...

Λοιπόν, όντως το να κάθεσαι να αναλύεις ΜΟΝΟ τις ευθύνες, και να αναλλώνεσαι στο κλασικό "Εσύ φταίς, τί μιλάς, όχι γιατί εσύ φταίς" των πολιτικών μας αρχηγών (τότε και τώρα) δεν έχει νόημα. ΟΚ. καλό είναι οι ευθύνες να τονίζονται, ώστε να μην επαναληφθούν, και για να καταδειχθούν, όχι για τιμωρίες, αλλά αν δεν βάλεις και το μαχαίρι στο κόκκαλο.. τσάμπα μιλάς.

Όσο για το θέμα ιστορίας, ναι όντως κάποια στιγμή που θα τα δούμε όλα πιό αντικειμενικά, θα δειχθεί ότι όλοι έκαναν και καλά και κακά. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κακό που είναι ολοφάνερο από τον μηχανισμό που έδρασε ήδη στην κοινωνία δεν θα το καταδείξεις. Όμως αν δεν φροντίσεις να αλλάξει, έχεις κάνει μεγαλύτερο κακό.

Τώρα η αξιοκρατία και η ανιδιοτέλεια είναι λέξεις άγνωστες στο σημερινό ελληνικό λεξιλόγιο οπότε δεν λέει... θα ψάχνεται ο κόσμος...

(Με κάνεις να επαναλαμβάνομαι γι' αυτό προτίμησα το copy/paste :ppp)

Α ναι: ΚΑΡΦΙ εις διπλούν..
Γιατί δεν φτάνει που είσαι καρφί, με κάρφωσες κι όλας που σε είπα καρφί....

cyrus είπε...

Και γιατί μας χαλάνε τα ονόματα των βασιλέων του παρελθόντος; Τόσο κόμπλεξ έχουμε, πια;

"What's in a name? that which we call a rose
By any other name would smell as sweet;"

Μαύρος Γάτος είπε...

Το μαχαίρι ( ή το γιαταγάνι Σ;) στο κόκκαλο το βάζει αυτός που το έχει, Darth...

Εγώ δεν έχω κανένα μαχαίρι. ¨Εχω μόνο ένα Ημεροδίχτυ. Κι αυτό δεν αισθάνεται πολύ καλά τώρα τελευταία....

Μαύρος Γάτος είπε...

Δεν μάς χαλάνε, Cyrus, αλλά αν πρέπει να αλλάξουν, ας μην είναι προς το χειρότερο!

Σ;)

Unknown είπε...

Όλοι μαζί το βάζουμε στο κοκκαλο γατούλη...

Κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτε μόνος του. Ακόμα και αν είναι πρωθυπουργός ή πρόεδρος, ή πλανητάρχης.

Και ο θεός ο ίδιος δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι αν ολόκληρη η κοινωνία ήταν εναντίων του....

Ανώνυμος είπε...

Φίλε δεν συμφωνώ μαζί σου... Αν πάρουν τα ονόματα που προτείνεις οι δρόμοι που περιβάλλουν το Κοινοβούλιο, τότε δεν θα πατάει κανένας από τους 300 εφεξίς στο Κοινοβούλιο...Γιατί και οι λίγοι που πάνε σήμερα θα το σκέφτονται γιατί τσούζουν αυτές οι λέξεις..

Βέβαια φταίμε κι εμείς που δεν τους ριχνουμε κανένα γιαουρτάκι για να δροσίζεται ο εγκέφαλός τους και να αρχίζουν να σκέφτονται....

petalida είπε...

Μαυρε γάτε είμαι "η" πεταλίδα, οχι "ο". Τι άλλο θα μπορούσε να είναι μια πεταλίδα από ένα μικρό, ντροπαλό, σχεδόν αόρατο κοριτσάκι? ;-) ΛΟΛ

Λοιπόν εγώ είχα ανάλογο προβληματισμό με τα ονόματα των δρόμων όταν κάποτε ήθελαν αν στήσουν ένα άγλαμα του Οθωνα στ΄ Ανάπλι. Είχα εξοργιστεί μέχρι που σκέφτηκα ότι και αυτός ήταν ένα ιστορικό πρόσωπο της χώρας μου. Δεν μπορείς να κρύψεις τη μνήμη τους κάτω από το χαλάκι.

Μιά ιδέα (δεν ξέρω αν είναι καλή ή κακή και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη) είναι να έχει ένας δρόμος δύο ονόματα. Το επίσημο και το ανεπίσημο, και τα δύο γραμμένα στην πινακίδα, ισως με διαφορετικά χρωματα.

Οδός Λαμπράκη και από κάτω Οδός Αγώνα
Αυτό θα είναικαι ένα ωραίο μάθημα ιστορίας.

Ή Οδός Α. Παπανδέρου / Αδιάφθορη Οδός. Λες να καταλάβουν το αντιφατικό του πράγματος οι επόμενες γενιές?