15 Μαΐ 2006

ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ, ΚΥΡΙΕ ROΝALD LAING, ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΙΑ, ΤΗΝ ΤΡΕΛΛΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΗΣΙΑ;


Για τον Βίνσεντ, την Μιραντολίνα, και την Παπαρούνα


«Το να μιλάς στο Θεό, λέγεται προσευχή. Όταν ο Θεός σου απαντά, λέγεται σχιζοφρένεια…»
(αγνώστου)

…Στα πλαίσια της σημερινής μας διεισδυτικής τρέλας που ονομάζεται φυσιολογικότητα, διανοητική υγεία, ελευθερία, τα πλαίσια αναφοράς μας είναι ακαθόριστα και διφορούμενα.
Ένας άνθρωπος που θα προτιμούσε να πεθάνει, παρά να γίνει «Κόκκινος» [κομμουνιστής], είναι φυσιολογικός. Ένας άνθρωπος που λέει ότι έχασε την ψυχή του, είναι τρελός. Ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι είναι μηχανές, μπορεί και να είναι ένας μεγάλος επιστήμονας. Ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι ο ίδιος είναι μηχανή, χαρακτηρίζεται, στην ψυχιατρική ορολογία, «αποπροσωποποιημένος». Ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι οι Νέγροι είναι κατώτεροι, μπορεί να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κοινωνίας. Ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι η λευκότητά του είναι μια μορφή καρκίνου, είναι βεβαιωμένα τρελός.
Ένα κορίτσι δεκαεφτά ετών μου είπε κάποτε σ’ένα ψυχιατρείο ότι είναι τρομοκρατημένη γιατί η ατομική βόμβα βρίσκεται μέσα της. Αυτό είναι παραλήρημα. Οι κυβερνήτες του κόσμου, που επαίρονται και απειλούν ότι κρατούν τα όπλα της Αποκάλυψης, είναι πολύ πιο επικίνδυνοι και πολύ πιο αλλοτριωμένοι από την «πραγματικότητα», από πολλούς που φέρουν την ετικέτα του «ψυχωτικού».
Η ψυχιατρική θα μπορούσε να είναι – και μερικοί ψυχίατροι είναι – στο πλευρό της υπερβατικότητας, της αληθινής ελευθερίας, και της πραγματικής ανθρώπινης ανάπτυξης. Αλλά η ψυχιατρική μπορεί εύκολα να γίνει τεχνική πλύσης εγκεφάλου, τεχνική αναπαραγωγής μιάς κατευθυνόμενης συμπεριφοράς, χρησιμοποιώντας (κατά προτίμηση) μη επώδυνα βασανιστήρια. Εκεί που οι ζουρλομανδύες έχουν πιά καταργηθεί, που οι πόρτες παραμένουν ξεκλείδωτες, και οι λευκοτομίες θεωρούνται πιά ξεπερασμένες, εισάγονται περισσότερο εκλεπτυσμένες λοβοτομίες και ηρεμιστικά, που τοποθετούν τα κάγκελα μέσα στον άρρωστο….


Ρόναλντ Λαίνγκ, «Ο Διχασμένος Εαυτός», 1960
Ελληνική μετάφραση, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1975

10 σχόλια:

Mirandolina είπε...

:-)

Ευχαριστώ.

funEL είπε...

Ιλλουμινάτα ανορθόδοξε μαυρογατέα, κάτι τέτοια κάνετε και επανορθώνετε (ξερετε την άποψή μας για τον άκρατο συναισθηματισμό).

Από τους λίγους ο κ. Laing (ακόμα έχουμε τους "Κόμπους" του, εκείνη την έκδοση που ανεστάλει λόγω λαθών)

Αλλά για να μη χαλάσουμε το δεδηλωμένο προφίλ μας...

Στη πυρά στη πυρα και αυτός και όλοι οι άθεοι νεοτάξ δυτικοί ανθρωπιστές, άθεοι, παγκοσμιοποιητές που αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο με αντίχριστες, ανορθόδοξες, επιστημονικές βάσεις.

πιστευε και μη ερευνα

ΕΜΠΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ

Παπαρούνα είπε...

"τα κάγκελα μέσα στον άρρωστο"
αυτό ίσως δεν άντεξε ο Βαν Γκογκ...
αλλά και πάλι, οι αιτίες που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία δεν μπορούν να ονομαστούν "βαρειά ψυχασθένεια"...τέσπα:)

το ασύλληπτο είπε...

Γοητευτευτικότατος ο dr Laing στη φωτογραφία!
Το άστρο του άραγε ανατέλει ή μήπως δύει;
Εκείνο που εύχομαι - και ενδόμυχα πιστεύω- είναι οτι
πρόκειται για προάγγελο μιας νέας εποχής. Εξ' ου και η λάμψη.
Γιατί, πιο κάτω δεν πάει...

Ανώνυμος είπε...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

Ανώνυμος είπε...

I'm impressed with your site, very nice graphics!
»

Ανώνυμος είπε...

This site is one of the best I have ever seen, wish I had one like this.
»

Ανώνυμος είπε...

Super color scheme, I like it! Keep up the good work. Thanks for sharing this wonderful site with us.
»

Ανώνυμος είπε...

1η συνεδρία: Καλωσόρισμα, τί είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, τι πρόβλημα έχετε, τι σας βασανίζει. 2η συνεδρία: Συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου τόσο γενικόλογου που αναγκάζεται κανείς να βάλει Χ σε παραπλήσια ερώτηση καθ’ υπόδειξη του εκπαιδευόμενου θεραπευτή «βάλτε και ας μην είναι ακριβώς έτσι» 3η συνεδρία: Θέτουμε στόχους, Ποιούς, γράψτε τους, να τους συζητήσουμε 4η συνεδρία: Συζητάμε για τους στόχους, μήπως είναι πολλοί, να τους περιορίσουμε; 5η συνεδρία: Πώς αισθάνεστε; Μπορείτε να γράφετε τις αρνητικές σας σκέψεις σε ένα ημερολόγιο;
6η συνεδρία: Α, τι ωραία που τα γράψατε στο ημερολόγιο, όμως δεν μου βάλατε το συναίσθημα; Τι κρίμα! Μα ξέρετε, πνίγομαι να σας πω ότι....... Η ώρα μας τέλειωσε, θα τα πούμε την επόμενη, γράψτε το στο ημερολόγιο 7η συνεδρία: Ωραία τα γράψατε, αλλά δεν σημειώσατε και πως λέγεται ακριβώς το γνωσιακό λάθος που διαπράξατε. Να σας δώσω μια λίστα με σφάλματα να διαβάσετε στο σπίτι και να τα πούμε την επόμενη; 8η συνεδρία: Τι; Δεν καταλάβατε τι σημαίνουν αυτά τα «γνωσιακά λάθη»; Μα αυτή τη σελίδα με τα λάθη την καταλαβαίνουν όλοι οι ασθενείς μας στο Κέντρο μας, πώς εσείς....; Να σας τα εξηγήσω. 9η συνεδρία: Όχι, αυτά που μου γράψατε, δεν είναι γνωσιακά λάθη, είναι πυρηνικές πεποιθήσεις. Γιατί λέω «πυρηνικές» και όχι κεντρικές; Μα έτσι το ερμηνεύουν στο Κέντρο μας, και έτσι το διδάσκουν και στο Αιγινήτειο. 10η συνεδρία: Δεν είσθε ευχαριστημένος με τη θεραπεία, γιατί; Τι γνωσιακό λάθος κάνατε αυτή τη στιγμή; Προσωποποίηση και υπεργενίκευση. 11η συνεδρία: Να ξαναεξετάσουμε τους στόχους που θέσαμε. Τι θα πει δεν θυμάστε τους στόχους που είχατε θέσει; Δεν πειράζει, αρχίστε πάλι από την αρχή. Έχετε 45 λεπτά. 12η συνεδρία: Μήπως έχετε θέσει μη ρεαλιστικούς στόχους; Να συζητήσουμε. 13η συνεδρία: Τί θεωρείτε σημαντικότερο στη ζωή; Γιατί; 14η συνεδρία: Γιατί μου ζητάτε να σας πω τη διάγνωση; Τι σημασία έχει για σας. 15η συνεδρία: Γιατί σας απασχολεί τόσο η διάγνωση; Σκεφτείτε το για να το συζητήσουμε την επόμενη φορά.
16η συνεδρία: Συζήτησα το θέμα με τον Επιθεωρητή μου και έχετε Τριχοτιλομανία. Γιατί χλωμιάσατε; 17η συνεδρία: Φοβάστε ότι θα τελειώσει η θεραπεία και θα με χάσετε; Γιατί το νιώθετε αυτό; 18η συνεδρία: Θα ήθελα να ξαναθέσουμε τους στόχους μας. Μπορούμε να τους περιορίσουμε σε πιο ρεαλιστικούς; 19η συνεδρία: Ξέρετε, εμείς εδώ είμαστε Κέντρο. «Ο Κύκλος σας συμπληρώθηκε» 20η συνεδρία: Πώς αισθάνεστε τώρα που τελείωσε η θεραπεία; Πώς ατενίζετε το μέλλον;

Ανώνυμος είπε...

Κύριε επόπτη,
Επειδή καταλαβαίνω ότι, από τη γνωσιακή συμπεριφοριστική ελληνικού τύπου υπεροψία σου, μπαίνεις στον πειρασμό να διαγράψεις τα γραφόμενά σου, ώστε να διατηρήσεις στα μάτια των εποπτευόμενων σου την εικόνα του «θεού», σε πληροφορώ ότι κάθε φορά που σου γράφω κάτι, δημιουργώ και μια σελίδα μπλόκ, την οποία δεν μπορείς να αγγίξεις. Αυτή τη φορά δημιούργησα το http://logokrimeniapantisi.blogspot.com («Γνωσιακή ή θεραπεία της κυράς μας της μαμής - Η ΓΣΘ δεν είναι Τσελεμεντές»).
**
Προσπάθησες να συνδυάσεις τη διαγραφή των απόψεών μου με προσβλητικές εκφράσεις όπως:
**
- «προτίμησα να μην απαντήσω, επειδή η απάντηση είναι ενδυνάμωση του προβλήματός του» (κεντρική ή «πυρηνική» πεποίθηση από διαδόσεις εποπτών του συστήματός σου)
**
- «γιατί απλά ψεύδεται»
**
- «Αν έχει πρόβλημα με κάποιον ας τον μηνύσει»
**
- «Γενικά δεν ασχολούμαι με ασθενείς άλλων συναδέλφων» (Έχω κανένα στίγμα ιδιοκτησίας - ισόβιας διάρκειας- κάποιου συναδέλφου σου και από πότε;)
**
- «υπάρχουν και δικαστές στο Βερολίνο»
**
Θα πιάσω από την αρχή και ονομαστικά το Κέντρο σου (με ξεχωριστή ονομαστική σελίδα του) και θα κάνω μια ελεύθερη και εποικοδομητική συζήτηση για κάθε πλευρά του, στην οποία δεν θα έχεις καμία δυνατότητα παρέμβασης ή διαγραφής ούτε εσύ ούτε οι συνάδελφοί σου επόπτες.
**
Εσείς διδάξατε στους εκπαιδευόμενούς σας την αδιαλλαξία. Τους μεταφέρατε σιωπηρά την ιδέα ότι είναι αλάθητοι, ότι θα στηρίζονται πάντα στη συναδερφική αλληλεγγύη, ότι δεν πρέπει ποτέ να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και, κυρίως, ότι «δεν θα ζητούν ποτέ συγγνώμη».
**
Εγώ θα τους μάθω ακριβώς το αντίθετο: «Θα αναγνωρίσουν τα λάθη τους και θα ζητήσουν συγγνώμη» (=το μεγαλύτερο εξευτελισμό για Έλληνα γνωσιακό συμπεριφοριστή θεραπευτή).
**
Η αδιαλλαξία που διδάξατε εσείς οι επόπτες στους εποπτευόμενούς σας, τους οδήγησε σε έλλειψη πελατών, οικονομική αφαίμαξη των γονέων τους (για να συντηρήσουν τα γραφεία τους που ανοίγουν) και τους έσπρωξε, τέλος, σε μεγάλους αριθμούς, να δώσουν εξετάσεις για δακτυλογράφοι στη ΔΕΗ (υπάρχει εκεί μεγάλος αριθμός ψυχολόγων και αρκετών γνωσιακών συμπεριφοριστών).
**
Για να κάνω και λίγο εξάσκηση με το θυμό σου, παρέθεσα και άλλο ένα άρθρο του κ. Σκαπινάκη. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τις «ομάδες διαχείρισης θυμού» που διατίθενται στο Κέντρο σου.