21 Ιαν 2006

...ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ, ΚΡΕΜΑΣΤΗΚΕ (ΑΠΕΛΘΩΝ ΑΠΗΓΞΑΤΟ)



Απελθών Απήγξατο

Είσαι άσχημος άσχημος
άσχημος στην οίηση της κενότητας σου
άσχημος στην αλαζονεία στην υποκρισία σου
άσχημος άμορφος στο θράσος της βαθιάς σου άγνοιας
στον κυνισμό σου στον αρριβισμό σου

είσαι άσχημος στα μέσα και στα έξω σου
στις εκφράσεις στις κινήσεις στο φέρσιμό σου
στην ασύστολη χυδαιότητα που ανεμίζεις σαν λάβαρο
στην ανθρωποφάγο διαφθορά της επιρροής σου


άσχημος άσχημος
στα τριάντα αργύρια της αμοιβής σου

μα εσύ, στο τέλος, φεύγοντας, θα κρεμαστείς
και η ομορφιά
η ομορφιά, θα τον σώσει, 
τον κόσμο

12-1-2005 Μαύρος Γάτος

ΥΓ: Αυτός που κρεμάστηκε, φεύγοντας, ήταν ο Ιούδας.
"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο": από τον "Ηλίθιο" του Ντοστογιέφσκι.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τα έργα του Ντοστογιέφσκι, αγαπητέ Μαύρε Γάτε, έχω διαβάσει ΔΥΣΤΥΧΩΣ μόνο το Εγκλημα και Τιμωρία.Αυτή τη φράση που λέγεται συχνά : η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο, μήπως θα μπορούσες, ίσως , κάποτε, να μας την εξηγήσεις; Πραγματικά με ενδιαφέρει και αναρωτιέμαι χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή έχω δώσει μια δική μου εξήγηση αλλά ποτέ δεν βρήκα το χρόνο ή την ευκαιρία να το ψάξω για να δω αν έχω καταλάβει σωστά.

ViSta είπε...

Xωρις να εχω διαβασει το post σου, εγραψα σημερα κατι τις περι ομορφιας...
Την καλησπερα μου.

hardrain είπε...

Μια παράξενη ιστορία που είχα διαβάσει στη Βρετανία πριν χρόνια, μιλούσε για μια αδελφότητα, την Αδελφότητα της Θλίψης η οποία σαν κεντρικό πρόσωπο είχε τον Ιούδα, οποίος συμβολικά πήρε ''πάνω'' του τη ντροπή της ιστορίας. Ενδιαφέρουσα λοιπόν σε συνδυασμό με αυτό, είναι και η είδηση που διάβασα πρόσφατα πως το Βατικανό έχει κατά νου να ''αγκαλιάσει'' το πρόσωπο του Ιούδα γιατί και αυτός, ήταν μέτοχος του ''επουράνιου σχέδιου''....Αυτά βέβαια, από την πλευρά της χριστιανικής μυθολογίας, η οποία έχει ενδιαφέρον μόνο ως τέτοια...

Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας στις σελίδες μου και το σχόλιό σας....Ελπίζω να σας ξαναδώ.Θα βρω χχρόνο να σας μελετήσω, γιατί ο λόγος σας ''στάζει'' Ποίηση και αυτό,για μένα, είναι πολύ σημαντικό. Πάρα πολύ...Στις σελίδες μου, θα βρείτε και κάποια δικά μου-ανέκδοτα-ποιήματα...

Η εκπομπή, είναι κάθε Δευτέρα βράδυ στις 10, μέχρι τα μεσάνυχτα.

Είναι πολλοί οι φίλοι, που ακούνε από το διαδίκτυο, από Ελλάδα, Γερμανία κ.α. Η διεύθυνση είναι www.astra.com.cy αλλά ορισμένοι έχουν πρόβλημα από την σελίδα του σταθμού και ακούνε με άλλα προγράμματα, το καλύτερο νομίζω είναι το real player...Θα χαρώ να σας ''συναντήσω'' στον αέρα!

Μαύρος Γάτος είπε...

Ευχαριστώ και τους τρεις για τα σχόλιά σας.

theodora, σού συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσεις άμεσα τον Ηλίθιο. Θα καταλάβεις...

Προς το παρόν, πάρε μιά γεύση...

"Είναι αλήθεια, πρίγκιπα, πως είπατε κάποτε, «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο»; Κύριοι, φώναξε δυνατά απευθυνόμενος σε όλους, ο πρίγκιπας ισχυρίζεται πως η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο! Κι εγώ ισχυρίζομαι πως κάνει τόσο παιχνιδιάρικες σκέψεις γιατί είναι ερωτευμένος. Κύριοι, ο πρίγκιπας είναι ερωτευμένος. Μην κοκκινίζετε, πρίγκιπα, θα με κάνετε να σας λυπηθώ. Ποιά ομορφιά θα σώσει τον κόσμο; Είστε πραγματικός χριστιανός; Ο Κόλια λέει πως αποκαλείτε τον εαυτό σας χριστιανό; Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, «Ο Ηλίθιος»



Ο "Ηλίθιος" είναι ο Πρίγκηπας, όχι τόσο γιατί είναι χριστιανός (πού δεν διαφαίνεται και τόσο στο έργο), αλλά γιατί είναι Αληθινός άνθρωπος, σε έναν κόσμο υποκριτών και συμφεροντολόγων.

raffinata είπε...

ποιός θα ονομάσει ευατόν "κριτή της ομορφιάς";

Μαύρος Γάτος είπε...

Μα, ο καθένας, Raff!

Σ:)))))

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ Μαύρε Γάτε.